Accademia di romania din romaYüklə 133.19 Kb.
səhifə1/3
tarix11.08.2017
ölçüsü133.19 Kb.
  1   2   3
Lista proiectelor culturale oganizate de institutele culturale românești din străinătate

Martie 2013


ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA • 25 martie / Proiecţia filmului Odessa în flăcări a avut loc la sala de conferinţe Accademia di Romania în colaborare cu Asociaţia de promovare socioculturală „Dacia“ din Roma. Tatiana Ciobanu – Preşedinte al Asociaţiei a ținut un discurs introductiv. Evenimentul a fost dedicat în mod simbolic Unirii Basarabiei cu România, Unire care a avut loc în data de 27 martie 1918 și a durat pâna pe 28 iunie 1940. Odessa în flăcări este un film realizat în anul 1942, în coproducţie româno-italiană. Filmul a fost regăsit în 2004, întâmplător, în arhivele studiourilor Cinecitta din Roma. Filmul a fost regizat de Carmine Gallone, pe un scenariu de Nicolae Kirițescu. Din distribuţie făceau parte actorii români Maria Cebotari, Mircea Axente, George Timică alături de actorii italieni Carlo Ninchi, Filippo Scelzo, Olga Sobelli, Bella Starace Sainati. Filmul a fost prezentat în 1942 la Expoziţia Internaţională de Artă Cinematografică de la Veneţia, unde a câştigat marele premiu.

 • 27 martie / Serată literară dedicată operei lui Nichita Stănescu, la sediul Accademia di Romania, unde prof. Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa) şi poeta Daniela Crăsnaru au vorbit despre universul poetic al autorului. Accademia di Romania s-a alăturat reprezentanțelor ICR din străinătate pentru aniversarea a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. S-a acordat atenţie difuzării operei lui Nichita Stanescu în spațiul cultural italian şi traducerilor realizate în decursul ultimilor 30 de ani.INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN


 • 8-9 martie / Reuniunea catedrelor de română și a specialiștilor în studii românești din Germania, la Ambasada României din Berlin și la sediul institutului. Evenimentul a fost deschis de E.S. Dr. Lazăr Comănescu, Ambasadorul României în Germania, Prof. Dr. Michèle Mattusch – Universitatea Humboldt (Institutul de Limbi Romanice), iar invitații au fost lectori de limbă, cultură și civilizație românească și specialiști în studii românești, printre care: Prof. Dr. Michèle Mattusch, Dr. Maren Huberty, Dr. Ioana Scherf, Dr. Valeriu Stancu, Prof. Dr. Rudolf Windisch, Prof Dr. Peter Mario Kreuter, Dr. Alexandra Crăciun, Dr. Romanița Constantinescu, Dr. Sabine Krause, Dr. Flagner Heide-Ingrid, Prof Dr. Thede Kahl (videoconferință), Prof Dr Michael Metzeltin (videoconferință), Dr. Ilie Moisuc, Dr.Ilina Gregori, Dr. Josef Sallanz, Prof. Dr. Elton Prifti. Proiectul a urmărit crearea unor legături mai strânse între catedrele de limbă română de la facultăţile din Germania şi a specialiştilor în studii româneşti de la aceste facultăţi, precum şi stimularea dialogului între instituţii de profil, pe tema identităţii româneşti şi a istoriei relaţiilor filogermane în context european.

 • 11-14 martie / Participare românească la prima conferinţă internaţională a Societăţii Germane pentru Filosofia Ştiinţei, care s-a desfășurat sub titlul „Cât de multă filosofie mai este în filosofia științei?“, la Universitatea din Hanovra. Conferențiari invitați: Peter Godfrey-Smith (New York), Stephan Hartmann (München), James Ladyman (Bristol), Sandra D. Mitchell (Pittsburgh), Chrysostomos Mantzavinos (Atena), Margaret Morrison (Toronto), Wolfgang Spohn (Konstanz). România a fost reprezentată de dr. Iulian Toader, care a susţinut lucrarea „Împotriva Scepticismului Weylean“. Iulian Dănuț Toader este cercetător științific la Facultatea de Filosofie, din cadrul Universității din București. Are un doctorat în Filosofie, Universitatea din Bucuresti, România, 2004 (magna cum laude) și un doctorat în Filosofie la University of Notre Dame, USA, 2011.

 • 13 martie / Seară de lectură cu scriitoarele Gabriela Adameșteanu și Doina Ruști, la Ambasada României la Berlin, în parteneriat cu Forumul Româno-German. Scriitoarea Gabriela Adameşteanu a lecturat din romanul Drumul egal al fiecărei zile, care a apărut în luna februarie a acestui an la editura Schoeffling &Co., în traducerea lui Georg Aescht. Romanul a primit în anul 2010 premiul Jean Monnet pentru literatură europeană. Gabriela Adameşteanu a primit pentru acest roman premiul de debut al USR şi Premiul Academiei Române. Scriitoarea Doina Ruşti şi-a prezentat romanul Lizoanca, care va apărea în luna martie la editura Horlemann, în traducerea lui Jan Cornelius.

 • 15 – 20 martie / Expoziţia Mircea Maurice Novac, la Kunstverein VirtuellVisuell din Dorsten. Această expoziţie a fost a doua colaborare cu artişti români la Kunstverein VirtuellVisuell, pentru menținerea continuității în confruntarea publicului şi a operatorilor culturali din regiune cu valorile artistice româneşti. Au fost expuse 50 de lucrări. La vernisaj a avut loc şi lansarea albumului Maurice Mircea Novac, publicat de editura Klartext. Parteneri: VirtuellVisuell și KunstART.

 • 21 martie / Proiecția filmului Moromeții r.: Stere Gulea, la sediul institutului. Proiecția filmului a făcut parte din proiectul Cinema-Tek Rki Berlin, o serie de 10 proiecţii de film la sediul institutului, program permanent care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg dar şi pentru diaspora din Berlin. Proiecția filmului Moromeții a fost urmată de o discuție cu regizorul Stere Gulea, autorul filmului. Filmul a fost prezentat cu subtitrare în limba engleză.

 • 22 martie / Participare românească în cadrul expoziţiei „One Sixth of the Earth. Ecologies of Images“, la Muzeul de Artă Contemporană ZKM, Karlsruhe. Expoziția a prezentat lucrări aparținând unor artiști din țările fostului bloc comunist şi s-a concentrat asupra conceptului „ecologic“ în societăţi şi culturi diferite. În cadrul evenimentului a avut loc o discuție la care au participat și artiștii români: Dan Acostioaei, Matei Bejenaru, Irina Botea, Mircea Cantor, Ștefan Constantinescu, Mircea Nicolae, Mona Vătămanu, Florin Tudor, Livia Pancu, Daria Ghiu. Scopul acestei dezbateri a fost acela de a prezenta și a căuta soluții pentru problemele actuale ale artei contemporane româneşti în contextul apartenenței la spaţiul european.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES • 7-11 martie / Prezenţa românească la cea de-a XXXXIII-a ediţie a Târgului de carte francofon de la Bruxelles 2013, în cadrul standului EUNIC, la TOUR & TAXIS. Pentru a doua oară consecutiv, ICR Bruxelles a fost coordonatorul standului EUNIC. Tema ediţiei din 2013 a fost „Écrits Meurtriers“, iar invitatul ICR Bruxelles a fost scriitorul Varujan Vosganian. În data de 7 martie, scriitorul român a participat la o conferinţă organizată la Fundaţia Boghossian; în data de 8 martie, autorul român a susţinut o conferinţă la Universitatea Liberă din Bruxelles, organizată în parteneriat cu Lectoratul de Limba Română din cadrul Universităţii Libere din Bruxelles, cu sprijinul decanilor Manuel Couvreur (Facultatea de Filosofie şi Litere) şi Jean-Michel de Waele (Facultatea de Ştiinţe Politice). În data de 9 martie, Varujan Vosganian a participat la o întâlnire cu scriitorul spaniol Abilio Estévez, în cadrul pavilionului Spaniei (ţară invitată de onoare la ediţia din acest an a Târgului de carte). Cu ocazia participării scriitorului Varujan Vosganian la Târgul de carte, a fost lansată traducerea în limba franceză a volumului Cartea şoaptelor, apărută la editura des Syrtes. În cadrul Târgului, în data de 10 martie, s-a lansat EUNIC Yearbook 2012-2013. Proiectul a fost organizat în co-finanţare cu sprijinul institutelor culturale prezente la standul EUNIC: Alliance française Bruxelles-Europe, ifa (Institutul german pentru relaţii culturale externe), ICR Bruxelles, Institutul Cultural Italian Bruxelles şi Casa flamando-neerlandeză deBuren.

 • 18-24 martie / Proiectul „Săptămâna culturală România-Republica Moldova“, organizat la Colegiul Europei din Bruges (College of Europe). Colegiul Europei din Bruges (Belgia) a găzduit în perioada 18-23 martie o săptămână românească, organizată de studenţii din România şi Republica Moldova ai instituţiei cu sprijinul ICR Bruxelles şi al misiunilor României şi Republicii Moldova în Belgia. Colegiul a găzduit conferinţe, proiecţii de filme, o expoziţie de carte, degustări de produse tradiţionale, la care au participat studenţi din 47 de ţări. Tradiţionalele săptămâni culturale naţionale organizate la acest Colegiu contribuie la aprofundarea dialogului intercultural şi reliefează rolul ocupat de cultură în cadrul relaţiilor internaţionale. Studenţii din România şi din Republica Moldova au pregătit o serie de evenimente care au pus în valoare patrimoniul cultural comun. Conferinţele au fost axate pe teme de actualitate ale UE având invitaţi şi oficialităţi din cele două ţări. Proiecţia de scurtmetraje din Republica Moldova, care a avut loc marţi, 19 martie, a reprezentat o iniţiativă singulară în Belgia. Parteneri: Colegiul Europei din Bruges, Ambasada României în Belgia, Ambasada Republicii Moldova.

 • 20-24 martie 2013 / Participarea scriitorului Mircea Cărtărescu la cea de-a IV a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Passa Porta, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Festivalul Passa Porta a devenit parte integrantă a vieţii literare din Bruxelles cu o largă deschidere internaţională. Tema ediţiei din 2013 a fost „Imagine“ – literatura şi imaginarul sau utopia în creaţia literară. Sâmbătă, 23 martie, Mircea Cărtărescu a participat la o întîlnire cu publicul la librăria Europa Nova, a răspuns întrebărilor cititorilor şi a semnat autografe. În data de 24 martie, la BOZAR (Palais des Beaux Arts), a avut loc întâlnirea dintre Mircea Cărtărescu şi scriitorul belgian Erwin Mortier, cunoscut şi apreciat autor şi jurnalist flamand, întâlnirea afost moderată de criticul literar Maria Vlaar (Olanda). Teatrul Vaudeville a găzduit, în aceeași zi, o întâlnire a scriitorilor europeni contemporani Mircea Cărtărescu, Cees Nooteboom, Adam Zagajewski şi Leonard Nolens cu publicul belgian. Mircea Cărtărescu a lecturat un fragment din poemul Cea mai fericită zi din viaţa mea.

 • 22 martie / Oratoriul Le Mystère du Salut în interpretarea orchestrei simfonice Bucureşti, condusă de Benoît Fromanger, cu participarea soliştilor români Ana-Camelia Ştefănescu și Zeno Ciprian Popescu. Evenimentul a fost organizat de asociaţia Les Grandes Heures de la Cambre şi s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regina Paola a belgienilor, la abaţia catedralei Notre Dame de la Cambre. A fost prezentată în premieră, o creaţie originală, contemporană a compozitorului Jacques-Alphonse De Zeegant. Alături de Corul du Petit Sablon, sub bagheta dirijorului Thibaut Lenaerts, orchestra simfonică Bucureşti a interpretat creaţia compozitorului belgian. Textul oratorulului a fost realizat în colaborare cu contesa Marguerite de Werszowec Rey. Proiectul se înscrie în linia direcţiilor stategice ale ICR de promovare a culturii române şi de susţinere a artiştilor români de valoare, în proiecte care contribuie la prestigiul artei româneşti.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA • 3 martie / Proiecția filmului O lună în Thailanda r.: Paul Negoescu, în sala Csortos a Cinematografului de artă Uránia. Proiecția, în premieră în Ungaria, a avut loc în cadrul Zilelor filmului francofon ce s-au desfășurat în perioada 1-9 martie 2013, la Budapesta. Partenerul evenimentului a fost Institutul Francez din capitala maghiară.

 • 14 martie / Evenimentul cultural „Seară Vișniec“ organizat la sediul institutului. Evenimentul a debutat cu o masă rotundă în cadrul căreia a fost prezentată întreaga activitate a lui Matei Vişniec, precum și legăturile acestuia cu lumea teatrului din Ungaria. De asemenea, au fost aduse în discuție și ultimele volume ale autorului în limba română: Cabaretul cuvintelor, Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi, Editura Cartea Românească, 2012 şi Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză, Editura Humanitas, 2012. Seara s-a încheiat cu o lectură a autorului, urmată de un monolog, în limba română, în interpretarea actorului Florin Ionescu. Acest eveniment a fost precedat, în data de 13 martie, de lansarea oficială a volumului A kommunizmus története elmebetegeknek (Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal) de Matei Vişniec, apărut în 2012, cu sprijinul ICR Bucureşti la Editura L`Harmatan din Ungaria. Participanți: Matei Vișniec, Anna Scarlat, Ildikó Frank, Florin Ionescu. În plus, la discuţie au fost invitaţi poeţi, traducători şi dramaturgi maghiari, care au mai colaborat cu Matei Vişniec de-a lungul anilor.

 • 19 martie / Organizarea unei reprezentații a spectacolului Caviar, vodkă și bye-bye de George Astaloș, r.: Dan Puican, la Teatrul Katona din Budapesta. Spectacolul, aflat în repertoriul Teatrului Național Radiofonic, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului, la cea de-a IX-a ediție a Premiilor UNITER și se adresează diasporei românești, avându-i în distribuție pe Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arșinel și Eugen Cristea.

 • 21 martie / Seară muzicală cu Oana Lianu și o expoziție de carte franceză veche şi carte bibliofilă românească publicată în limba franceză, la sediul filialei Seghedin. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Szeged, Consiliul Judeţean Bihor, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai“ din Oradea, Centrul Judeţean pentru Valorificarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu din Bihor și se înscrie în cadrul Sărbătorii Francofoniei. Oana Lianu este conferenţiar universitar, doctor în muzică și şeful Catedrei de Pedagogie muzicală a Facultăţii de Muzică a Universităţii din Oradea. Aceasta a interpretat, în cadrul seratei muzicale, şansonete, fragmente din opera Carmen de Bizet şi cântece populare româneşti. Evenimentul a fost adresat atât vorbitorilor de limbă română din Seghedin, cât și publicului maghiar. De asemenea, au fost invitați jurnaliști, oficialități și personalități culturale.

 • 28 martie – 29 mai / Expoziția „Artă și spiritualitate în spaţiul transilvan“ – în perioada 28 martie – 28 aprilie expoziţia este găzduită de sălile ICR Budapesta, iar în perioada 29 aprilie – 29 mai aceasta va fi expusă pe simezele sălilor de expoziţie ale Filialei Seghedin a ICR Budapesta. Vernisajul de la Budapesta, curator Ovidiu Cărpușor, a avut loc în data de 28 martie a.c., în prezența acestuia și a artistei Ștefania Nistoreanu. Expoziția a prezentat 50 de lucrări ale unor artiști plastici din Brașov, Baia Mare, Satu Mare, Constanța și Republica Moldova selectate de Galeria de Artă „Transilvania“ din Brașov.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU • 3 martie / Participarea Orchestrei Naționale Radio România în cadrul Festivalului internațional de muzică „Mărțișor“, la Palatul Național din Chișinău. Festivalul internațional de muzică „Mărțișor“ a avut loc, anul acesta, în perioada 28 februarie – 9 martie și este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din capitala Republicii Moldova. Evenimentul a ajuns la a XXXXVII-a ediție și se bucură de o mare popularitate datorită spectrului larg de genuri muzicale pe care le promovează: muzică populară, folk, etno-jazz, muzică de cameră, corală și clasică. Orchestra Națională Radio România l-a avut ca dirijor pe Yuri Botnari (Republica Moldova), iar din program au făcut parte: Simfonia a 5-a în Mi Minor, Op 64 de Ceaikovski, Concertul nr 2 în Do Minor pentru pian și orchestă, Op. 18 de Sergei Rachmaninoff și Rapsodia română nr 1 în La Major, Op. 11 de George Enescu. Promovarea a fost asigurată de partenerii evenimentului: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Sala cu Orgă, Teatrul Național de Operă și Balet, Palatul Național și Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici“.

 • 27 martie / Concert dedicat aniversării a 95 ani de la unirea Basarabiei cu România și de la primul concert susținut la Chișinău de George Enescu, organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, Sala cu Orgă și IPNA Compania Teleradio-Moldova. Evenimentul a avut loc la Sală cu Orgă din Chișinău, cu participarea orchestrei de cameră a Sălii cu Orgă, dirijor Cristian Florea, iar partitura de violoncel a fost interpretată de Laura Buruiană. Programul concertului a fost următorul: Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră simfonică și Intermezzo pentru corzi de George Enescu, Divertisment pentru corzi de Béla Bartók. Concertul a fost transmis în direct pe TV Moldova 1 și pe Radio Moldova. A doua parte a proiectului, realizată în colaborare cu IPNA Compania Teleradio-Moldova, reprezintă înregistrarea unui CD. Parteneri: Ambasada României la Chișinău, Bănca Comercială Română, Sala cu Orgă IPNA Teleradio-Moldova.
  1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə