Kalle Valkonen. Hänet Koskinen tapasi muinoin lasten kesäleirillä. Mukana ovat myös Jouni RitolaYüklə 109.72 Kb.
tarix04.06.2017
ölçüsü109.72 Kb.
Siepparit ruispellossa

ING: Mitä yhteistä on stand up -koomikolla, kauppatieteen maisterilla ja biologilla? Äkkiseltään ei juuri mitään. Paitsi pohjoisen pallonpuoliskon paras ruisviski.Teksti: Katja Nykänen

Kuvat: Joonas Rutanen

Kuten monet suomalaiset sankaritarinat, tämäkin sai alkunsa saunan lauteilta. Mikko Koskinen, 32, heitti kavereidensa kanssa paitsi löylyä, myös idean omasta tislaamosta. Uutisraivaaja-palkinnon pokannut konetekniikan insinööri päätti, että Suomeen on saatava kansallisalkoholi muiden sivistysmaiden tapaan.


”Meiltä on mielestäni puuttunut laatuviina, jonka myötä alkoholikulttuuriamme vietäisiin oikeille raiteille”, hän perustelee.
Sen kummempia suostutteluja ei saunaillassa tarvittu, kun koossa oli kolme kaverusta. Kolmikko asetti vaatimattomaksi tavoitteekseen valmistaa maailman parasta ruisviskiä – kotimaisista raaka-aineista, totta kai.
Enää tarvittiin vain tilat ja hitunen pääomaa tislaamon pystyttämiseen.

VO: Viisikko vauhdissa

”Vanhan inttikaverini tuttavan, Miko Heinilän, kautta sain vihiä isokyröläisestä juustomeijeristä”, Koskinen kertaa. Kuin sattumalta vuonna 1908 perustettu Oltermanni-tehdas oli lopettanut toimintansa ja ajanut viidentuhannen asukkaan pikkukylän talousahdingon partaalle.
Wärtsilällä elantonsa tienaavan Heinilän avovaimo katsoi miestään hetken epäluuloisena, kun tämä ilmoitti pihapiiriin nousevasta viskitislaamosta. Suunnitelma sinetöitiin, kun remmiin lähti viides yllytyshullu, sittemmin päätislausvastuun ottanut Kalle Valkonen. Hänet Koskinen tapasi muinoin lasten kesäleirillä. Mukana ovat myös Jouni Ritola sekä Miika Lipiäinen.
”Mielestäni Kalle on turhan kaino. Hänen pitäisi ylpeästi kantaa titteliään tislaajamestarina”, Koskinen kehaisee.
Biologiaa opiskellut Valkonen oli toki pannut oluita kotona, mutta viskin valmistuksesta hän ei tiennyt tuon taivaallista. Pikakurssilta saadut opit tilaviinien ja hedelmätisleiden valmistuksesta rohkaisi hänet rakentamaan lähes koko tislaamon omin käsin. Vauhtia Valkonen haki Tanskasta ja Skoteista.

VO: Housut pois!

Kun pannut olivat pystyssä, oli aika riisua vaatteet. Viisikko päätti kirmata ilman rihmankiertämää ruispeltoon. ”Ruistähkät muuten sattuu ihan saatanasti!” Koskinen manaa. Hän oli omien sanojensa mukaan köörin fiksuin tajutessaan loikkia mahdollisimman korkealle. Neljä muuta valittelivat haavoja hipiässään vielä pitkään.
Tempaus herätti ihmisten mielenkiinnon sekä synnytti mukavasti mediapöhinää. Jäyhinä tunnetut pohjanmaalaisukot ilmaantuivat eräänä päivänä meijerille ja naputtivat talkoo- eli kökkähengellä päreseinän tislaamon yhdelle laidalle. Muutenkin suurimmaksi osaksi stadilaisista koostuva tislaamojengi on otettu paikkakunnalla lämpimästi vastaan. Tislaamo tuntuu tuoneen maaseutupitäjään yhteisöllisyyttä. ”Muun muassa Kauneimmat joululaulut -konsertti järjestetään tislaamon tiloissa”, Koskinen vinkkaa.
Alkukankeuksien, kuten pahamaineisen viski-sanan käyttöön liittyvien probleemien jälkeen Valvira myönsi toimintaluvat.
Ja kas, näin syntyi Kyrö Distillery Company.

VO: Virkamiesten viski

Lankkulattiat natisevat jalkojen alla, kun astelemme tislaamon yhteydessä sijaitsevaan baariin. Kyrönmaan matkailun edistämiskeskukseksi ristitty ravintola on somistettu sympaattisesti räsymatoin ja vanhan Esson kattolampuin.
”Nimi juontaa juurensa aina Kiinaan asti. Inspiroiduimme Kiinassa toimivasta Taiwanin valtiollisesta matkatoimistosta. Koska Kiina ei ole tunnustanut Taiwanin valtiota, ei siellä voi olla suurlähetystöäkään”, Valkonen paljastaa. Toki erikoinen nimi kumartaa myös kimuranttien alkoholimainontaa koskevien lainsäädäntöjämme suuntaan. Vastaiskuna äskettäiselle ”viskigatelle” Kyrö Distillery toi markkinoille erän #-viskiä. Lisäksi pilalle menneestä Hiisi-panimon oluterästä tislataan Virkamies-Viskiä yhteistyössä Pure Waste Textilen kanssa.
Mutta takaisin baariin. ”Tällä hetkellä resurssimme riittävät pitää paikkaa auki kerran kuukaudessa. Niinä päivinä Isonkyrön ainoan kuppilan omistaja repii pelihousujaan, koska kylänraitilta löytyvä Tatun baari ammottaa tyhjyyttään”, Koskinen, Heinilä ja Valkonen nauravat.
Juuri tästä syystä Kyrö Distilleryä voidaan hyvällä omatunnolla pitää uudistuvan alkoholikulttuurimme johtotähtenä. Mikä muu edistää eurooppalaisia juomatapoja enemmän kuin se, että pohjanmaalaisjyrmyt saadaan siemailemaan coupet-laseihin rakennettuja elegantteja viskidrinkkejä?

VO: Koko kansan Kyrö Distillery

”Minulle kävi kai stand up -koomikolle tyypillinen tarina, että viina vei miehen”, Koskinen tuumaa. Kymmenisen vuotta suomalaisia naurattanut ideanikkari on jättänyt stand up -lavat toistaiseksi taakseen ja keskittyy täysillä tislaamobisnekseen.

”Jos elämässä haluaa saada jotain aikaan, on uskallettava astua mukavuusrajojen ulkopuolelle.”


Askel epämukavuusalueelle on selvästi kannattanut, sillä ensitisleet ovat keränneet kehuja alan piireissä niin meillä kuin maailmalla.
Varsinaisesti viskiksi voi kutsua tislettä, joka on levännyt vähintään kolme vuotta tynnyrissä. Valmista viskiä voidaan siis odottaa vuonna 2017. Ensimmäinen koetisle näki päivänvalonsa vuosi takaperin toukokuussa, kun Kyrö Distillery teki ekskursion porilaiseen Beer Huntersiin.
”Salakuljetimme maistiaisia aikaansaannoksestamme Uisqe-viskifestivaaliin, jossa vastaanotto oli kautta rantain kannustavaa.”
Kyrö Distilleryn tarkkaan hiotussa brändissä yhdistyy kutkuttavalla tavalla urbaanius sekä perisuomalaiset maaseutuperinteet. Nerokkaasti nimetty Rye Rye -viski sai vastikään seuraa Gin Gin -ginistä. Pullojen tyylikkään graafisen ilmeen on loihtinut Antti Kähärä Werklig-toimistosta.
”Italiasta tilatut pullot tosin ovat vinoja, joten etikettien liimaaminen vaatii tarkkaa silmää ja vakaata kättä”, Valkonen virnistää. Fontti on peräisin Napuen taistelun muistomerkistä.

VO: Tisleet ja tarinat kohtaavat cocktailissa

Rukiista valmistettava gini saa makunsa kahdestatoista yrtistä, joista koivunlehdet ja mesiangervot poimitaan itse. ”Ginin makuun vaikuttaa, minä vuoden aikana ja mistä päin Suomea koivunlehdet on kerätty”, Koskinen kertoo.
Ympäristötalkoisiin tislaamo kantaa kortensa jakamalla osan mäskistä sianruoaksi. Vesi pumpataan paikallisesta pohjavedestä ja energian uudelleenkäyttöä mietitään.
Kyrö Distilleryn punainen lanka on tuotteiden käytettävyys. He tekevät tiivistä yhteistyötä baarimestareiden kanssa. ”Parhaimmillaan tisleet ja tarinat kohtaavat cocktaillasissa.”

VO: Ei kahta samanlaista

Kyrö Distillery vuokraa toimitilansa paikalliselta Kyrönmaan Maatalousmuseon Osuuskunnalta, jonka museo sijaitsee vastapäisessä sikalassa. Tie tislaamolle käy maamme vanhinta riippusiltaa pitkin. Paikalliset käyttivät meijeriä autovarastonaan, mutta raivasivat kaaransa tislaamon tieltä.
Sataprosenttisesta Viking Malt -ruismaltaasta valmistettava tisle mäskätään 62-asteisessa vedessä, sekoitetaan ja jäähdytetään. 450:sta kilosa mallasta saadaan kutakuinkin kolmeasataa litraa tynnyrivahvuista viskiä.
”Tislaus tapahtuu kahdessa erässä”, Valkonen valottaa. Tällä hetkellä tislaamo pulputtaa kuudensadan viikkolitran vauhdilla, mutta tulevaisuudessa tiloja on tarkoitus laajentaa.
”Ei ole sellaista päivää, etten tarttuisi työkaluun. Ehkäpä jonain päivänä homma alkaa toimia rutiinilla”, tislaajamestari vähättelee. Valkosen mukaan viskin viehätys perustuu siihen, että samasta juuresta varttuva viski maistuu joka kerran uniikilta muun muassa tynnyristä riippuen.
Kyrö Distilleryssä käytetään jenkkiläisiä, 30- ja 60 litran vetoisia uusia valkotammitynnyreitä, jotka on poltettu sisältä. Seuraavaksi satsataan port- ja cherrytynnyreihin.

--

Tiesitkö, että…?


- Isokyrö löytyy kartalta Seinäjoen ja Vaasan välistä.

- Kyrö Distillery sijaitsee Oltermannintiellä vanhassa juustomeijerissä.

- Viidentuhannen asukkaan Isossakyrössä on eniten autokauppoja väkilukuun nähden.

- Paikkakunnalla asuu yksi maamme tunnetuimmista talousrikollisista, Pekka Erkkilä.

- Muinaishistoriaa huokuva Isonkyrön kirkko pystytettiin jo vuonna 1304. Sen seiniä kiertävät sarjakuvat kertovat raamatun tarinoista.

--
JOS JÄÄ TILAA:


Boxiin:
Sinustako Brand Ambassardor?

Kyrö Academy on vuoden kestävä kilpailu, jossa etsitään brand ambassadoria tislaamolle.


Kaksikymmentä taitavinta Juuri- ja Napue -cocktailin kehittänyttä baarimestaria pääsee viisivaiheiseen koulutusohjelmaan, jonka päätteeksi tislaamolle nimetään brändilähettiläs. Resepteissä peräänkuulutetaan oveluutta ja nopeutta. Laita siis luovuutesi valloilleen ja ole mukana tekemässä suomalaisen alkoholikulttuurin historiaa!
Lähetä reseptisi 13.12. mennessä osoitteeseen Oltermannintie 6, FI-61500 Isokyrö tai mikko@kyrodistillery.com Lisätietoa saat liittymällä Facebook-ryhmään.
Shaker on hengessä mukana! Kilpailin vaiheista voi lukea lisää lehdestämme.
--


Поделитесь с Вашими друзьями:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə