Avd solgull, maria gullsko, mikkel rev og bamse brakar tillegg tilYüklə 1,05 Mb.
tarix18.05.2017
ölçüsü1,05 Mb.
TILLEGG TIL ÅRSPLANEN

BARNEHAGEÅRET 2014/2015STEINERBARNEHAGEN PÅ HEDEMARKEN

AVD. SOLGULL, MARIA GULLSKO,

MIKKEL REV OG BAMSE BRAKAR

TILLEGG TIL ÅRSPLANEN BARNEHAGEÅRET 2014/2015

STEINERBARNEHAGEN PÅ HEDEMARKEN.

Steinerbarnehagen på Hedemarken har 4 avdelinger med til sammen 67 barn i alderen 1-5 år.Personale og organisering:

Barnehagen eies og drives av en idealistisk stiftelse:


Stiftelsen Steinerbarnehagen på Hedemarken.
Styrer opptrer på vegne av stiftelsens styre i det daglige.

Personalet består av 16 medarbeidere, i tillegg til faste vikarer.


8 av medarbeiderne er barnehagelærere med
steinerpedagogisk utdanning
.

Viktige telefonnumre:

Daglig administrasjon (kontor) 62 58 89 05

Avdelingen Bamse Brakar 62 57 37 82

Avdelingen Maria Gullsko (tlf.tid 12-13) 62 57 37 83

Avdelingen Mikkel Rev 62 58 89 06

Avdelingen Solgull (tlf.tid 12-13) 62 57 34 60


c:\users\1003styrer\desktop\img_4467.jpg

Birgit Daatland Elin Hertzberg


styrer administrativ medarbeider,
stedfortreder for styrer

Administrasjon: Kontortid 08.30-15.00.


Åpningstid:

Barnehagen er åpen daglig fra kl. 07.30-16.15.

Vi holder stengt i julen, fra lille julaften til andre nyttårsdag og i skolens påskeferie, samt hele juli.


VIKTIG INFORMASJON

Fravær og sykdomVI BER DERE GI OSS BESKJED OM FRAVÆR OG SYKDOM SÅ TIDLIG SOM MULIG. GJERNE PÅ SMS PÅ KVELDEN HVIS BARNET IKKE KOMMER NESTE DAG, ELLER PÅ MORGENEN, MELLOM KL. 07.30 og 08.45.

Det er viktig å få beskjed om fravær for å kunne planlegge dagen, og i sykdomstilfelle kunne holde seg orientert om barnets tilstand.


Ved tidlig beskjed, kan vi også i noen tilfeller unngå å sette inn vikarer unødig, dersom både barn og voksne er syke.
Barnet skal holdes hjemme når det ikke er friskt nok til å være ute. Ved smittsomme sykdommer skal barnehagen ha beskjed. Barnet skal holdes hjemme til SMITTEFAREN ER OVER. Dersom barnet blir sykt i løpet av barnehagedagen, vil vi kontakte foreldrene.

Informasjon og beskjeder.
Det sendes jevnlig ut informasjon på e-post til foreldrene.

Viktig informasjon henges også opp/skrives på oppslagstavlene på avdelingene.Vi forventer at alle foreldrene følger med og leser beskjeder/ informasjon på oppslagstavler og epost.


Klær og påkledning
Det er viktig at barna er praktisk kledd i barnehagen. Barna må ha et ekstra skift med klær, nødvendig bleieskift samt regntøy / vinterdress/ støvler - alt etter årstiden.
Barna skal alltid ha regntøy (med strikk til å ha under støvlene) og støvler/ cherrox i barnehagen, også om vinteren.

Praktisk tøy som parkdress og gode sko er å foretrekke fra høst til vår. Om vinteren trenger barna gode varme sko og nok varme klær. Heller flere lag tynne klær enn et tykt. Helst ullundertøy, en tykk ullgenser og ullbukse under dressen. Lue, skjerf og flere par votter er godt for barna å ha liggende i barnehagen. Vi anbefaler ullvotter da disse ikke blir kalde selv om de blir våte.


Barna må ha minst ett skift liggende i skiftetøyposen. Der skal det ligge: undertøy, stillongs, nok sokker, bukse og genser.

Vi ber dere om å sjekke skiftetøy-posen regelmessig, minst en gang i uka.


Alle barn må ha innesko/ tøfler i barnehagen. Disse bør sitte godt på foten slik at de ikke faller av i lek. Sålen må ikke være hard, da smeller det i gulvet og støynivået øker.

I barnehagen har vi lite eller ingen låneklær så det er viktig at dere følger med på værmeldingene slik at barna får på seg riktig tøy etter været. Hvis barna mangler utetøy eller skiftetøy, kan vi komme til å be dere om å hente klær hvis barnet skal være i barnehagen. Dette gjør vi for at barna skal få en så god barnehagedag som mulig.

ALLE KLÆR, SKOTØY, MATBOKS, VOGNEN OG ALT TILBEHØR I VOGNEN MÅ MERKES MED NAVNELAPP ELLER TUSJ.

Husk å ta med skittent regntøy og dresser hjem fra barnehagen.

Leker

Barna skal ikke ha med sine egne leker eller småting i barnehagen av hensyn til barnet selv og de andre barna i barnehagen. Barnehagen har mange leker som alle barn kan leke med. Barna kan ha med seg kosedyr/dukke til sove/hvilestund.Foreldresamtaler

Det tilbys 1 - 2 foreldresamtaler pr. år. Ellers etter behov.
Dugnad

Hver høst og vår er det dugnad i barnehagen, der personalet og foreldre gjør en felles innsats. Dette styrker båndene mellom hjem og barnehage, og barna gleder seg over foreldrenes arbeid i barnehagen.
AVDELINGENE:
BAMSE BRAKAR.

I avdelingen Bamse Brakar er det 25 barn i hele og delte plasser.
Medarbeidere er Berit Eriksen, Ingvild Langseth, Karin Birkeland og Gunvor Sandved. Berit Eriksen er pedagogisk leder.
c:\program files\microsoft office\media\cagcat10\j0281904.wmf

Berit Ingvild

c:\program files\microsoft office\media\cagcat10\j0281904.wmfKarin Gunvor
MARIA GULLSKO

I avdelingen Maria Gullsko er det 14 barn.
Medarbeidere er Kay N. Elverhøy, Sissel Wie, Hege M. Langseth og Mona Berglund. Kay N. Elverhøy er pedagogisk leder.

c:\program files\microsoft office\media\cagcat10\j0281904.wmf

Kay Sissel

c:\program files\microsoft office\media\cagcat10\j0281904.wmfHege Mona


MIKKEL REV.

I avdelingen Mikkel Rev er det 17 barn.

Medarbeidere er Liv Skjølberg, Inger Lise Aasen, Maria Santana Herrera og Marius Håsæther. Liv Skjølberg er pedagogisk leder.

Liv Inger Lise


Maria Marius

SOLGULL.

I avdelingen Solgull er det 10 barn.
Medarbeidere er Janne Kristin Bø, Mai-Lis Thjømøe, Gabor Csiba og Jonas Nielsen. Janne Kristin Bø er pedagogisk leder.

c:\users\1003styrer\desktop\img_4462.jpgc:\program files\microsoft office\media\cagcat10\j0281904.wmf

Janne Gabor Mai-Lis
ÅRSTIDSFESTENE I STEINERBARNEHAGEN PÅ HEDEMARKEN

(Når det gjelder bakgrunnen for feiringen av de ulike årstidsfestene, se årsplanen.)


De “store” avdelingene: MIKKEL REV OG BAMSE BRAKAR.
Høstfest:

Om høsten kan vi male korn til mel og bake brød av det. Vi høster grønnsaker med barna og på høstfesten kommer grønnsakene nyskrubbet på bordet i all sin prakt og fargerikdom. Vi pynter med grønnsaker, korn og blomster av ulike slag. De ulike grønnsakene forvandles så til en deilig grønnsaksuppe ved hjelp av flittige små hender. Vi inviterer foreldrene til å komme og smake på suppen, på det deilige brødet vi har bakt og smøret vi selv har laget.


Mikaelsfest:

I barnehagen er ridderen symbolet på de gode kreftene som tar opp kampen mot de onde kreftene, symbolisert ved dragen. Barna får bl. a. høre eventyret om den tapre ridder Georg som står frem og viser sitt mot ved å gå til kamp mot den onde dragen. Når han gjør det får han hjelp av erkeengelen Mikael til å beseire dragen ved hjelp av "sannhetskappen" og et sverd smidd av stjernestål. Vi forteller flere slike eventyr om mot, utholdenhet og styrke. Barna tar disse bildene opp i seg og føler at de selv er med på å bekjempe dragen.


Lanternefest:

I november kommer mørket for alvor. Trærne er nakne, jordene svarte og kveldene lange og mørke. Da er tiden inne til å tenne vårt eget lys i mørket. Vi lager lanterner av kartong og silkepapir eller av papir malt i fine varme farger, og setter i et lys i bunnen. Vi baker sol, stjerne- og månekaker som skal serveres på festen.

På selve festdagen møtes barn, foreldre og barnehagens medarbeidere på ettermiddagen etter at det er blitt mørkt. Vi vandrer mellom hus og trær og kanskje i fjøset hos dyrene, mens vi synger lanternesanger og lyser med de fine lyktene våre. Over oss blinker stjernene (forhåpentligvis) og her nede lyser vi! Til slutt samles vi rundt bålet hvor vi varmer oss og spiser sol-, stjerne- og månekaker.
Adventshage:

Lørdag ettermiddag, dagen før første søndag i advent, er det adventshage i barnehagen. Dette er en høytidsstund som markerer inngangen til adventstiden. På gulvet i barnehagen har vi bygget opp en spiral av granbar. I midten står et stort tent lys. Når barna ankommer barnehagen er det stille. Barnehagen er denne kvelden bare opplyst av stearinlys, og utenfor skinner fakler. Til adventstoner får barna hvert sitt bivokslys, og én for én går de inn i spiralen og tenner sitt lille lys ved det store lyset i midten. På vei ut av adventsspiralen setter barna lysene sine ned i granbaret, og etter hvert blir hele rommet opplyst av barnas lys. Vi avslutter med en adventssang.


Adventstid:

I adventstiden gjør vi juleforberedelser og synger julesanger. Vi forsøker å skape en rolig, lysfylt stemning i barnehagen, med adventsstund hver dag. I adventsstunden tenner vi lys i adventskransen, vi synger en advents- eller julesang og barna får høre fortellinger som passer i denne tiden. Vi får Luciabesøk fra Steinerskolen. Vi baker til

jul, vi dypper lys og lager litt julepynt. Det viktigste er imidlertid at vi tar det med ro, og har tid til å glede oss over det vi gjør.
Hellige tre Kongersdag:

Etter nyttår avrundes julefeiringen, og vi får besøk av ”Hellige tre konger” som kommer med sang og røkelse til barnehagen.


Karneval:

Vi feirer karneval, og har vanligvis et tema for festen.


Påske:

Vi pynter barnehagen til påske. Kanskje har barna med seg malte egg eller noe annet fint hjem til påske.


Første dag etter påske får barna høre eventyret om påskeharen som maler og gjemmer egg til barna. Etterpå går vi ut og ser etter om påskeharen har vært på besøk, og om han har gjemt noen egg til oss. Vi spiser deilig påskefrokost med nybakt brød, egg og mye annet godt.
17. mai:

De som ønsker det deltar i barnetoget i Bekkelaget sammen med de andre barnehagene og skolene her. Etterpå er det leker, underholdning og bevertning på Steinerskolen for alle som har lyst.Pinsefest:

Til pinsefesten lager barna pinsefugler. Disse pynter vi barnehagen med. Vi pynter også med løv og blomster, og feirer den blomstrende forsommeren med en fest.Sommerfest:

Foreldre og søsken inviteres til sommeravslutning. Dette er en fest med sosialt samvær, forhåpentligvis ute i hagen.BAMSE BRAKAR:
Kjernetid for barna er fra 09.00 – 13.00

I dette tidsrommet ønsker vi at alle barna skal være derDagsrytme:

07.30 – 09.00 Barna ankommer/frilek og matlaging

09.00 Morgensang/Ringleker

Frilek inn/ute – ulike aktiviteter

11.00 Måltid, Eventyrstund

Toalettbesøk/påkledning

12.30 - Frilek ute

14.00 Utemat

Til 16.15 Frilek (fortrinnsvis ute)

Ukerytme:

Mandag: Utedag eller turdag. Avmarsj fra barnehagen kl 9.00

Tirsdag: Maledag. Vi maler vått i vått på store ark

Onsdag: Bakedag. Barna får med seg et lite brød de selv har bakt

Torsdag
og fredag : Frilek og diverse småaktiviteter
I desember er det ikke maledag og brødbaking, men julebakst.

I mai og juni har vi ikke maling og baking.
Måltidene:

Mandag: Matpakke. Vi sørger for drikke.

Måltidene er et av høydepunktene i løpet av dagen og vi søker å skape en god og hyggelig ramme rundt måltidene.
Vi lager mat hver dag utenom mandagen (da skal barna som nevnt ha med seg matpakke). De andre dagene serveres variert, god og sunn vegetarmat, som såfremt det er mulig er laget av økologiske råvarer. Det hender vi serverer makrell i tomat, og det kan forekomme at de får pølse og lompe på en tur. Det er derfor viktig at vi får beskjed dersom det er noen vegetarbarn.

MIKKEL REV:
Kjernetiden for barnehagebarna er fra 09.00 - 14.00.

I dette tidsrommet ønsker vi at alle barna skal være der.Dagsrytme:

07.30 Barnehagen åpner

Frilek og matlaging

09.00 Begynne aktiviteter som baking, maling,

mulighet for aktivitet med grupper av barn

10.40 Ringlek

11.00 Måltid

12.00 Frilek ute

13.45 Eventyr

14.00 Måltid

Frilek ute / inne

16.15 Barnehagen stenger
Ukerytme:

Mandag: Frilek og aktiviteter i forhold til årstiden

Tirsdag: Maledag. Vi maler vått i vått på store ark

Onsdag: Bakedag

Torsdag: Utedag/Turdag. Ta med matpakke og drikke

Fredag: Frilek og aktiviteter i forhold til årstidenMåltidene:
Måltidene er et av høydepunktene i løpet av dagen. Vi søker å skape en god og hyggelig ramme rundt måltidene, der vi serverer variert mat hvor mest mulig er dyrket biodynamisk eller økologisk og tilberedt i barnehagen. Torsdag har alle barna med seg niste hjemmefra, - de andre dagene lager vi mat i barnehagen.
Det hender vi serverer makrell i tomat, og det kan forekomme at de får pølse og lompe på en tur. Det er derfor viktig at vi får beskjed dersom det er noen vegetarbarn.


Småbarnsavdelingene:
ÅRSTIDSFESTENE I SOLGULL OG MARIA GULLSKO.

Når det gjelder bakgrunnen for feiringen av de ulike årstidsfestene, se årsplanen.


Høstfest:

Om høsten maler vi korn til mel og baker brød. På høstfesten kommer ”markens grøde” nyskrubbet på bordet i all sin prakt og fargerikdom. De ulike grønnsakene forvandles til en deilig grønnsaksuppe. Når barnehagen er pyntet med blomster og alt er klart, feirer vi høstfest med barna. Vi inviterer så foreldrene til å komme og smake på suppe og det deilige brødet vi har laget, dersom avdelingene har kapasitet til det.


Mikaelsfest:

Ridderen er symbolet på de gode kreftene som tar opp kampen mot de onde kreftene,- symbolisert ved dragen. Ridderen og dragen får sin plass på årstids- bordet. Til måltidet pyntes bordet i grønt og rødt, med høstblader, blomster og lys. Det lager høytidsramme og feststemning for barn og voksne.


Lanternefest:

I november kommer mørket for alvor. Trærne er nakne, jordene svarte og kveldene lange og mørke. Da er tiden inne for å tenne vårt eget lille lys i mørket. Vi tenner lykter og synger lanternesanger på avdelingen. Ved ”Mortenmesse-tid” (St. Martins dagen er den 11.11.) får vi besøk av barna fra de store avdelingene, som kommer med sang og lykter. 3-åringene lager sine egne lanterner av papir malt i varme farger, og setter et telys i bunnen. De får oppleve kveldsmørket, synger lanternesanger og lyser med lyktene. Så avsluttes Lanternefesten med en samling rundt bålet mens vi koser oss med lanternekaker.


Adventstid:

Adventstiden i barnehagen innledes med at vi tenner lys i adventskransen hver morgen. På årstidsbordet følger vi oppbygningen av julekrybben, som billedgjør julens komme for det lille barnet.

Vi synger sanger som hører julen til, og på Luciadagen kommer Lucia og hennes følge med lys og lussekatter. Ellers bestreber vi oss på at adventstiden skal preges av ro, baking, vasking og andre små aktiviteter.
Juleavslutning

Foreldrene er velkommen til å ta en pust i julestria med gløgg og hjemmelagde pepperkaker i barnehagen. Vi samles i Maria Gullsko for gang rundt juletreet.Hellig tre Kongersdag

Etter nyttår avrundes julefeiringen, og vi får besøk av de Hellige Tre Konger som kommer inn med sang og røkelse.


Fastelavn

Vi lager fastelavnsris, pyntet med silkepapir. Og kanskje blir det boller og krem!!Påske

I barnehagen er det oppstandelsen eller naturens oppvåkning / det nye liv vi feirer.

Avdelingen blir pyntet med gule lys og små kyllinger. Vi sår karse til påskeharen.

Etter påske har vi påskemåltid med deilig mat, - og er vi heldige, har påskeharen vært på besøk og lagt igjen påskeegg til oss.17. Mai

Foreldrene har anledning til å ta med seg barna sine for å delta i barnehagetoget i Bekkelaget sammen med de andre barnehagene og skolene. Etterpå er det leker, underholdning og bevertning på Steinerskolen for de som ønsker.Pinsefest:

Vi pynter avdelingen med pinsefugler og feirer den blomstrende forsommeren med et festmåltid ved pyntet bord.Sommerfest:

Som avslutning på barnehageåret inviteres foreldre og søsken til sommerfest.

Blomsterpyntede bord fylles med deilig medbrakt mat og kaker, og bidrar til å gjøre dagen til en god og (forhåpentligvis) solfylt fest.

Vi avslutter festen med felles sang, før vi takker for barnehageåret som har vært.
Dagsrytme SOLGULL OG MARIA GULLSKO
07.30 Barnehagen åpner / barna kommer

Frokost for de som ikke har spist hjemme

07.30-10.30 Matlaging og andre aktiviteter. Barna deltar om de vil, ellers frilek inne/ute

10.30 Formiddagsmat

Opprydding etter måltid, stell, barna legges til å sove

Hvilestund for de som ikke skal sove

Frilek ute

14.00 Ettermiddagsmåltid

16.15 Barnehagen stenger


Mat

Måltidene er et av dagens høydepunkter. Vi søker å skape en god og hyggelig ramme rundt måltidene. Vi lager formiddagsmat i barnehagen hver dag. Etter sove-/hvilestunden får barna også et lite måltid. Drikke til maten er urtete og vann.

Vi serverer vegetarmat, og maten vil i hovedsak være av biologisk-dynamisk/økologisk kvalitet.
Bringing og henting av barna

Det er viktig for barna at foreldrene kler av barna om morgenen, hjelper dem inn i barnehagen og hilser på medarbeiderne. På samme måte er det viktig at foreldrene tydeliggjør når de skal dra ved å ta farvel. Dette bidrar til å skape en trygg ramme for barnets dag. Hvis andre enn foreldrene skal hente barnet, må barnehagen ha beskjed.


Sove/hvilestund

Før legging får hvert barn spesiell oppmerksomhet av en av de voksne. De yngste barna sover ute daglig og foreldrene bringer med vogn til å sove i. På vintertid er det nødvendig med voks-i-pose eller lignende, saueskinn samt ullteppe. Barnevognene oppbevares i vognstallen. De som hviler får hvile på madrasser inne og trenger å ha med seg et teppe.

I barnehagen legger vi stor vekt på at barnet har en fast rytme mellom hvile og aktivitet. Det er viktig for et barn å få nok søvn, men like viktig er det at barna får hvile innimellom i et liv med ustoppelig aktivitet. Derfor blir alle barn hos oss lagt til å sove/hvile etter det enkelte barns behov. Dette bidrar til at barna får nye krefter til å møte de utfordringene de står overfor i forholdet til omverdenen og i samspillet med andre barn.
Eventyr

3- åringene samles og får høre et lite eventyr / bordspill.


Sang

Spontansang er en naturlig del av barnets hverdag. Sang og regler oppstår spontant som en del av samspillet mellom barn og voksne. Den voksnes sang formidler og knytter bånd, og barnet vil møte de samme sangene gjentatte ganger over en lengre periode.

Vi samles også til felles sang før måltidet, der innholdet gjenspeiler årstiden.
Fødselsdager

Barnets fødselsdag blir markert i barnehagen med en liten høytidsstund. Barnet får med seg en krone, et vakkert kort og en liten gave hjem.


Tur

3-åringene i Maria Gullsko og Solgull går tur sammen en dag i uken. Det er avmarsj kl. 9.30, da må alle være der. De barna som skal på tur må ha med seg en liten sekk med mat og drikke.


Malestund

Ut på høsten, når barna er blitt godt kjent, og gruppen har “satt seg”, blir det malestund en gang i uken for de eldste barna.

Yüklə 1,05 Mb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə