D După evoluţie e După timpul de dezvoltare


e) Poate evolua imprevizibil şi înşelător ---------------------------------------------------------------------



Yüklə 1,35 Mb.
səhifə14/14
tarix05.05.2017
ölçüsü1,35 Mb.
1   ...   6   7   8   9   10   11   12   13   14

e) Poate evolua imprevizibil şi înşelător
---------------------------------------------------------------------

67. CM. Următoarele afirmaţii despre apendicita acută la copil sunt adevărate:

a) La copil apendicita acută este cea mai rară afecţiune chirurgicală

b) La copil apendicita acută este cea mai frecventă afecţiune chirurgicală

c) La copilul nou-născut şi sugar apendicita acută nu se întîlneşte

d) Incidenţa maximă a apendicitei acute la copil este între 8 - 15 ani

e) Evoluţia apendicitei acute la copil este mai rapidă şi mai gravă ca la adult
---------------------------------------------------------------------

68. CM. În apendicita acută la copilul mic:

a) Starea generală se prăbuşeşte în 12 - 24 ore

b) Copilul prezintă (după 12 - 24 ore de la debut) „facies toxic" ochii încercănaţi;

c) Starea copilului se poate agrava în 12 - 24 ore de la debut

d) Examenul palpatoriu al abdomenului evidenţiază o sensibilitate difuză

e) Examenul palpatoriu al abdomenului evidenţiază o formaţiune tumorală moderat sensibilă cu suprafaţa netedă
---------------------------------------------------------------------

69. CM. În apendicita acută la copilul mic examenul palpatoriu al abdomenului evidenţiază:

a) Sensibilitate difuză a peretelui abdominal anterior

b) Contractură musculară generalizată

c) Un oarecare grad de „rezistenţă" a peretelui abdominal anterior

d) Flexia coapsei drepte pe abdomen în timpul examenului palpatoriu

e) Durere insuportabilă pe toată aria abdominală
---------------------------------------------------------------------

70. CM. Semnele caracteristice ale peritonitei meconiale sunt:

a) Vărsături bilioase precoce şi repetate

b) Vărsături alimentare apoi intestinale

c) Lipsa tranzitului meconial

d) Distensie abdominală importantă

e) Edem hipogastric şi circulaţie colaterală
---------------------------------------------------------------------

71. CM. Manifestările clinice ale peritonitei acute primitive la nou - născut:

a) Contractură musculară generalizată

b) Meteorism abdominal

c) Edem al peretelui abdominal în etajul inferior şi pe flancuri

d) Tegumentele abdominale sunt lucioase, destinse

e) Este evidentă circulaţia venoasă în regiunea peretelui abdominal inferior

---------------------------------------------------------------------



72. CM. Semnele care permit diferenţierea purpurei Henoch - Şchonlein de apendicita acută sunt:

a) Durerile abdominale în fosa iliacă dreaptă

b) Durerile abdominale difuze

c) Vărsăturile

d) Uneori rectoragii

e) Erupţie purpurică periarticulară
---------------------------------------------------------------------

73. CM. Sindromul Peutz - Jeggers prezintă următoarele caracteristici:

a) Hemoragii digestive superioare, repetate

b) Hemoragii digestive joase, repetate

c) Lentiginoza cutaneo-mucoasă (pete brune, negricioase, distribuite peribucal, pe mucoasa bucală)

d) Invaginaţii sincrone

e) Scaun redus cu caracter de constipaţie
---------------------------------------------------------------------

74. CM. Sindromul Peutz - Jeggers se manifestă prin:

a) Episoade repetate de dureri abdominale

b) Durerile abdominale sunt de fapt invaginaţii intestinale

c) Adeseori pot surveni hemoragii manifestate prin melenă

d) Adeseori pot surveni hemoragii manifestate prin hematemeză

e) Pot fi pierderi hemoragice oculte intestinale
---------------------------------------------------------------------

75. CM. La sugar hemoragia digestivă inferioară este cauzată predominant de:

a) Sindromul Peutz - Jeggers

b) Invaginaţia intestinală acută

c) Diverticul Meckel ulcerat

d) Volvulusul acut de intestin subţire

e) Volvulusul cronic de intestin subţire
---------------------------------------------------------------------

76. CM. Selectaţi afirmaţiile corecte referitor la simptomatologia atreziei de căi biliare:

a) Copilul prezintă de la naştere o culoare galbenă a tegumentelor persistentă, progresivă

b) Copilul prezintă, uneori, de la naştere o culoare galbenă a tegumentelor persistentă, progresivă

c) Copilul prezintă, uneori, la 10 - 15 zile de la naştere o culoare galbenă a tegumentelor persistentă, progresivă

d) Meconiul poate fi decolorat

e) Urina este închisă la culoare
---------------------------------------------------------------------

77. CM. Simptomatologia dominantă la nou - născutul cu emfizem lobar congenital include:

a) Dispnee expiratorie progresivă

b) Polipnee, cianoză

c) Bombarea hemitoracelui afectat cu lărgirea spaţiilor intercostale

d) Abdomenul este suplu

e) Abdomenul este fără modificări
---------------------------------------------------------------------

78. CM. Simptomatologia în emfizemul lobar congenital este dominată de:

a) Dispnee, polipnee

b) Cianoză

c) Bombarea hemitoracelui respectiv

d) Tuse cu spută mucopurulentă

e) Stare febrilă
---------------------------------------------------------------------

79. CM. Diagnosticul diferenţial al herniei diafragmatice cu manifestări acute se face cu:

a) Atelectaziile pulmonare ale nou-născutului

b) Emfizemul lobar congenital

c) Bronşiectazia congenitală

d) Bronhopneumonia nou-născutului

e) Malformaţia cardiacă cianogenă
---------------------------------------------------------------------

80. CM. Simptomatologia flegmonului necrotic extensiv al nou - născutului include:

a) Placard roşu cu mărginile proeminente la suprafaţa tegumentului

b) Placard roşu cu mărginile neproeminente la suprafaţa tegumentului

c) Placard roşu cu marginile bine conturate, reliefate

d) Placard roşu cu marginile ne conturate

e) Suprafaţa afectată este rece
---------------------------------------------------------------------

81. CM. Osteomielita hematogenă acută a perioadei de creştere se caracterizează prin:

a) Debut brutal cu ascensiune termică

b) Durere spontană vie, continuă

c) Sediul durerii este metafizar

d) Durere suportabilă osoasă cu intensificare în repaos

e) Durere osoasă intermitentă cu maximum nocturn
---------------------------------------------------------------------

82. CM. În forma septică pioemică a osteomielitei hematogene acute simptomatologia este dominată de:

a) Debut brutal cu ascensiune termică, care poate atinge 39-40 grade C, frison

b) Durere violentă localizată la nivelul unui segment de membru

c) Durere violentă articulară

d) Impotenţă funcţională parţială sau totală a membrului afectat

e) Agitaţia sau adinamia bolnavului, tahicardie, respiraţie accelerată
---------------------------------------------------------------------

83. CM. Simptomele permanente principale ale osteomielitei epimetafizare la nou-născut:

a) Edem osteoarticular

b) Contractură articulară

c) Agitaţia copilului la mobilizarea membrului afectat

d) Roşeaţă (hiperemie) locală, periarticulară

e) Imobilitatea membrului afectat
---------------------------------------------------------------------

84. CM. Următoarele afirmaţii referitor la evoluţia osteomielitei hematogene acute (după 3-4 zile de la debut) sunt adevărate:

a) Starea generală se ameliorează

b) Persistă şi progresează intoxicaţia

c) Starea generală se alterează

d) Semnele locale se modifică în sensul exteriorizării supuraţiei către părţile moi

e) Semnele locale se modifică în sensul micşorării edemului, tumefacţiei, diminuării durereii locale
---------------------------------------------------------------------

85. CM. Pentru teratom este caracteristic

a) Sediul mai frecvent este regiunea sacro-coccigiană

b) Tumora adultă conţine porţiuni mai din toate ţesuturile organismului

c) Tumora este încapsulată

d) Are un potenţial malign crescut

e) Prognostic favorabil întotdeauna
---------------------------------------------------------------------

86. CM. Cauza tumorii palpatorii în abdomen la copil poate fi:

a) Diverticulita

b) Hidronefroza

c) Rinichi polichistic

d) Nefroblastom

e) Chist mezenterial
---------------------------------------------------------------------

87. CM. La copil mai frecvent se întâlnesc următoarele tumori maligne:

a) Cancerul gastric

b) Cancerul pulmonar

c) Nefroblastomul

d) Sarcomul osteogen

e) Reticulosarcomul Ewing
---------------------------------------------------------------------

88. CM. Nefroblastomul prezintă următoarele caracteristici:

a) Formaţiune tumorală de dimensiuni variabile, netedă sau uşor boselată

b) Tumoră uşor mobilă cu contact lombar

c) Tumoră cilindrică, elastică, dureroasă la palpare

d) Tumora poate creşte exploziv

e) Hematurie macroscopică
---------------------------------------------------------------------

89. CM. Triada simptomatică clasică a nefroblastumului:

a) Ascensiunea termică

b) Tumora palpabilă în abdomen

c) Durerea abdominală, uneori iradiată spre coapsă

d) Oliguria

e) Hematuria
---------------------------------------------------------------------

90. CM. Neuroblastomul prezintă următoarele caracteristici:

a) Se poate întâlni la copilul foarte mic (de la nou - născut până la 3-4 ani)

b) Se localizează numai retroperitoneal

c) Se dezvoltă oriunde, dar în majoritatea cazurilor se dezvoltă în spaţiul retroperitoneal

d) Este o tumoră neîncapsulată, invazivă

e) Este o tumoră încapsulată, neinvazivă
---------------------------------------------------------------------

91. CM. Diagnosticul omfalocelului prezintă următoarele caracteristici:

a) Hernierea viscerelor abdominale prin inelul ombilical mult lărgit

b) Exteriorizarea intestinului subţire printr-un defect paraombilical al peretelui abdominal anterior

c) Viscerele eviscerate sunt acoperite de o membrană avasculară

d) Ansele intestinale eviscerate sunt retractate şi edemaţiate

e) Ombilicul cu depresiunea sa sunt normale
---------------------------------------------------------------------

92. CM. Diagnosticul laparoschizisului prezintă următoarele caracteristici:

a) Hernierea viscerelor abdominale prin inelul ombilical mult lărgit

b) Exteriorizarea intestinului subţire printr-un defect paraombilical al peretelui abdominal anterior

c) Viscerele eviscerate sunt acoperite de o membrană avasculară

d) Ansele intestinale eviscerate sunt retractate şi edemaţiate

e) Ombilicul cu depresiunea sa sunt normale
---------------------------------------------------------------------

93. CM. Torsiunea de testicul la copil are următoarele caracteristici:

a) Debut brutal în plină stare de sănătate

b) Durere violentă şi continuă în hemiscrotul afectat cu iradiere spre regiunea inghinală şi rădăcina coapsei, exacerată la palpare

c) Debut lent cu durere moderată în hemiscrotul afectat

d) Hemiscrot moderat mărit, edemaţiat

e) Palparea evidenţiază o glandă mărită de volum ascensionată spre pube
---------------------------------------------------------------------

94. CM. Următoarele afirmaţii despre hemangiom sunt adevărate:

a) Hemangiomul întotdeauna evoluează spre dispariţie

b) Hemangiomul poate cuprinde zone mari

c) Evoluţia unui hemangiom nu se poate prevedea niciodată

d) Hemangiomul tuberos este cea mai frecventă formă

e) Evoluţia spontană a hemangiomului este spre extindere, ulcerare, sângerare
---------------------------------------------------------------------

95. CM. Simptomatologia dominantă a limfangiomului:

a) Formaţiune tumorală în regiunea cervicală prezentă de la naştere

b) Formaţiune tumorală elastică, fluctuentă, nedureroasă la palpare

c) Formaţiune tumorală dură, dureroasă la palpare

d) Formaţiune tumorală dură de 1-3 cm diametru

e) Formaţiuni tumorale dure cu aderarea tegumentului
---------------------------------------------------------------------

96. CM. Semnele clinice ale displaziei de şold la sugar:

a) Asimetria pliurilor cutanate ale coapselor

b) Rotaţia internă a membrului inferior

c) Rotaţia externă a membrului inferior

d) Limitarea de abducţie în articulaţiile de şold

e) Limitarea de adducţie în articulaţiile de şold
---------------------------------------------------------------------

97. CM. În enterocolita ulcero-necrotică cu perforaţie la sugar simptomatologia este dominată de:

a) Vărsături fecaloide

b) Abdomen intens meteorizat cu tegumente lucioase, circulaţie venoasă evidentă

c) Scaune diareice abundente, rău mirositoare

d) Rectoragie abundentă

e) Lipsa tranzitului intestinal pentru gaze şi materii fecale
---------------------------------------------------------------------

98. CM. Complicaţiile pneumoniei purulente distructive la copil:

a) Septicopiemia

b) Mediastinita

c) Emfizemul mediastinal

d) Emfizemul lobar

e) Hemoragia pulmonară
---------------------------------------------------------------------

99. CM. Pneumomediastinita la copil este cauzată de:

a) Pneumonii purulente distructive

b) Tumori mediastinale

c) Bronşiectazii

d) Leziuni traumatice ale esofagului

e) Leziuni traumatice ale traheei
---------------------------------------------------------------------

100. CM. Simptomatologia dominantă la nou - născutul cu hernie diafragmatică pe stînga cu manifestări acute:

a) Dispnee şi cianoză progresive, impresionante cu fiecare oră ce trece

b) Respiraţie polipneică cu mare efort

c) Regurgitaţii cu sănge modificat

d) Disfagie

e) Zgomotele cardiace tahicardice se aud pe dreapta
---------------------------------------------------------------------

Chirurgie Pediatrică

      1. E

      2. D

      3. D

      4. B

      5. B

      6. B

      7. D

      8. B

      9. B

      10. C

      11. E

      12. D

      13. D

      14. D

      15. E

      16. C

      17. E

      18. A

      19. A

      20. C

      21. B

      22. A

      23. D

      24. B

      25. B

      26. C

      27. D

      28. D

      29. D

      30. B

      31. C

      32. C

      33. E

      34. D

      35. D

      36. B

      37. C

      38. D

      39. D

      40. A

      41. CD

      42. ABCD

      43. CDE

      44. BDE

      45. ADE

      46. AD

      47. BCD

      48. ADE

      49. ACE

      50. BCE

      51. ABCE

      52. ACE

      53. BCDE

      54. ADE

      55. ABE

      56. AC

      57. CE

      58. ACE

      59. ABCD

      60. ABC

      61. ABCD

      62. ABCD

      63. ABC

      64. ABC

      65. CDE

      66. ABE

      67. BDE

      68. ABD

      69. ACD

      70. ACDE

      71. ABCD

      72. BDE

      73. BCD

      74. ABCE

      75. BD

      76. BCDE

      77. ABCE

      78. ABC

      79. ABDE

      80. BD

      81. ABC

      82. ABDE

      83. ABCE

      84. BCD

      85. ABCD

      86. BCDE

      87. CDE

      88. ABDE

      89. BCE

      90. ACD

      91. AC

      92. BDE

      93. ABDE

      94. BCDE

      95. AB

      96. ACD

      97. ABE

      98. ABCE

      99. ADE

      100. ABE






Yüklə 1,35 Mb.

Dostları ilə paylaş:
1   ...   6   7   8   9   10   11   12   13   14




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə