Sevim Hazel Ünsal, Deli Deli Olma filminin senaryosunu Murat Saraçoğlu’na okuması için ilk yolladığında 120 filmi post aşamasındaydı. Bu yoğun dönemde Murat Saraçoğlu proje ile uzun süre ilgilenemedi. Sadece sinopsisini okudu ve mutlaka sakin kafayla okuyup değerlendirmem gerekir diye düşünüp bilgisayarına kaydetti. Ancak araya O..Çocukları filmi girince uzun süre Deli Deli Olma projesine bakamadı.
O..Çocukları filminin hazırlık aşamasında, Murat Saraçoğlu Aydın Film’in proje aradığını öğrendi. Bu dönemde filmin dosyayı Aydın Film’e gönderildi.
Aydın Film projeyle ilgilendi ve Kültür Bakanlığı’ndan destek almak için hazırlıklara başladı. Arkasından filme destek geldi ve filmin çekimi için hazırlıklar başladı.
Oyuncu seçimleri yaklaşık dört aylık bir sürede yapıldı.
Senaryoda en önemli nokta alışılagelmiş karakterlerin dışında birinin -bir Malakan’ın da- yer alıyor olmasıydı.
Hazırlık sürecinde Mişka (Tarık Akan) karakterinin, yaşam tarzının ve hayata bakışının sahici olması için Malakanlar’ın tarihi, ansiklopedik diyebileceğimiz detayları atlamadan araştırıldı.
Tarık Akan da dahil doğru bir Mişka nasıl olmalı iyice özümsemeye çalışıldı. Malakanlarla ilgili belgesel görüntülere ve fotoğraflara ulaşıldı.
Kars’ta Malakan Dostları Derneği Başkanı bu konuda çok yardımcı oldu. Ekibe kostüm uygulamaları ve mekan tasarımı için sayısız belge ve fotoğraf sundular.
Kast şekillendikten sonra okuma provaları başladı. Okuma ve karakter analizi kadar senaryodaki jargonu özümsemek önemliydi. Oyuncuların da yönetmenin de temel meselesi Terekeme ağzının doğal bir biçimde söylenebilmesiydi. Senaryo yazarı Sevim Hazal Ünsal bütün senaryoyu bu ağızla okudu ve çoğaltıp oyunculara verdi.
Çocuk oyuncular (Cemile Nihan Turhan & Ozan Erdoğan) kesinleştikten sonra, okuldan kalan tüm zamanlarında Murat Saraçoğlu onlarla prova yaptı. Film başlayana kadar devam eden bu provalarda özellikle dil ve şive üzerinde çalışıldı.
Mekanlar konusunda eski Malakan evleri, köyleri, değirmenleri derken Ani yolunda bir köyde karar kılındı. Çekimlerinin büyük bir bölümü Eşmeyazı Köyü’nde yapıldı.
Mekan seçimi yaparken doğru mekanlar bulmak kadar, kar yağdığında ulaşımı ve lojistiği nispeten kolay yerler bulmaya da gayret edildi. (Eşmeyazı Köyü Kars merkezdeki ekibinin konaklama mekanlarına 35 kilometre uzaklıktaydı.)
Köyün dışında Mişka (Tarık Akan) ev olarak Kars Kalesi yakınındaki bir eski değirmen kullanıldı.
Konservatuar sahneleri Kars Kafkas Üniversitesi’nde çekildi.
Filmin açılışındaki Malakanlar’ın göç sahnesi Ani Harabeleri’nde Büyük Katedral’in olduğu yerde çekildi. Atların birkaç tanesi civarda bugüne değin kalmış olan Malakan atlarıydı. Göç sahnesindeki oyuncu kadrosunda köylerde az sayıda kalmış olan 5-6 Malakan da vardı. Genel olarak Göç sahnesinin cast tercihlerinde Malakanlara benzeyen insanlar arandı.
Ani Harabeleri ilk kez bir film çekimi için mekan olarak kullanıldı.
Tarık Akan ve Cemile Nihan Turhan, Kars’a vardıkları andan itibaren yaklaşık bir buçuk aya yakın süre Kars Konservatuarı’nda hocalardan piyano dersi aldılar. Tarık Akan, çekimlerden kalan zamanlarda hemen hemen her gün burada çalıştı.
Deli Deli Olma Çekim Süreci:
Çekimler beş hafta sürdü.
Çekimler 3 Aralık’ta başladı ve planlandığı gibi 5 Ocak’ta tamamlandı.
Arri 35 kamerayla çalışıldı ve Kodak vision 3 serisi film kullanıldı. 200 kutu film harcandı.
Çekimlere başlamadan en büyük problem karın yağıp yağmayacağını kestirememek oldu. Çünkü filmin tamamı karda geçiyordu ama ufukta kar görünmüyordu. Bu yüzden çekimlerin ocak ayına ertelenmesi de düşünüldü.
Son dakikaya kadar ekibin Kars’a götürülmesi konusunda tedirginlik yaşandı. Planlanan hareket günü birkaç kez ertelendi. Sadece sanat, prodüksiyon ve kostüm ekipleri Kars’taydı. En sonunda kar yağmasında meteorolojiden alınan net olmayan bilgilere rağmen biraz da risk alınarak ekip Kars’a geldi.
İlk bir hafta karla bağlantısı olmayan iç sahneleri çekilmesine karar verildi. Bir haftanın sonunda ilk repo gününde kar yağdı. Büyük bir fiyaskonun aslında belki çok da farkında olmayarak kıyısından dönüldü.
Ekip her gün ortalama sabah 05:30’da köye hareket etti. (bunu sağlamak için ortalama 04:30’da kalkıldı.) Gece aşırı soğuk olduğu için en geç 20:00 gibi paydos edildi.
Çekimler süresince -10 ila -33 arası değişen sıcaklıklarda çalışıldı. İlk gece çekimlerinde kamera uzun bir süre soğuktan çalışmadı. Setteki fotoğraf makineleri ise o çekimlerde tamamen iptal oldu.
Soğuk için alınan önlemler genellikle dağcılık faaliyetleri için kullanılan outdoor kıyafetlerdi.
Setteki seyyar ısıtıcıların yetersiz geldiği durumlarda ateş yakıldı. Bazı zamanlarda sette Murat Saraçoğlu liderliğinde ısınmak için sabah koşusu yapıldı.
Doğa koşulları çekim döneminde çok zorlayıcıydı. İlk zamanlar ve daha sonra gece dış çekimler oldukça her gün ekipten birileri hastalandı.
Ekipten hasta olanlar serum alarak sete döndüler ya da birkaç gün çekimlere katılamadılar. Beş haftayı sette geçiren ekip için çevresel koşullara adaptasyon problemi de yaşandı.
Filmin önemli unsurlarından biri olan piyano film boyunca Ani Harabeleri’nden Kars merkezdeki mekana, Mişka eve oradan tekrar Eşmeyazı köyündeki evlere ve ahırlara taşınıp durdu. Programa göre, piyano bu mekanlar arasında kamyonda ve hikayede de at arabası arkasında defalarca gidip geldi.
Çekim boyunca köylüler çok yardımcı oldu. Hatta ekipten biri gibi karşılıksız yardım edenler oldu. Eşmeyazı köyünde her sabah ekibi sıcak süt kazanlarıyla, bayramda kavurmalarla karşıladılar.