Fler bin och mer honung biodlare med framtidstroYüklə 11,55 Kb.
tarix22.06.2017
ölçüsü11,55 Kb.
Fler bin och mer honung - biodlare med framtidstro

Vena Hultsfred Biodlareförening arrangerade den 25 mars den årliga Vena-träffen i Vena Bygdegård.

Vena-träffen har till syfte att inspirera och informera föreningens medlemmar och biodlare i angränsande föreningar. Gemensamma frågor dryftas och nyheter inom biodlingen lyfts fram.

Förste talare på årets Vena-träff var Jonas Eriksson, nytillträdd föbundssekreterare i SBR, Sveriges Biodlares Riksförbund. SBR:s uppgift och ambition är, som tidigare, att vara öppen för och tillgodose medlemmarnas intressen.

Jonas Eriksson hade dessutom ett särskilt angenämt uppdrag – att dela ut SBR:s förtjänsttecken till Bengt Linder, sedan flera år ordförande i föreningen och aktiv medarbetare på distriktsnivå. Som depåföreståndare och bigårdsansvarig har han länge gjort uppskattade insatser för traktens biodlare.

En fråga som ägnades särskild uppmärksamhet var : Hur kan man få fler att intressera sig för biodling? Bl.a. Gösta Svensson, Lönneberga, framhöll att biodling är en givande och meningsfull sysselsättning som kräver både tid och arbete. Viktigt för nybörjare är att få hjälp av mer erfarna odlare, annars är det lätt att tappa sugen. I Vena Hultsfred Biodlareförening får nybörjare bra stöd, vilket kan omvittnas.

Krister Linnell från Svenska Biprodukter AB var tydlig i sin vädjan : Leverera mer honung! Svensk honung håller mycket hög kvalitet och det råder brist på svensk honung. Svenska Biprodukter AB tillsammans med dotterföretaget Svensk Honungsförädling AB erbjuder numera inköp och försäljning av honung liksom redskap och förnödenheter för biodling.

Krister Linnell presenterade spännande idéer om hur honungshanteringen både kan göras mer lönsam för den enskilde odlaren samt hur honungen kan utvecklas inte minst som naturläkemedel. En modell av en högeffektiv kupa från Polen demonstrerades på ett livfullt och medryckande sätt. En ny möjlighet? frågade sig många.De drygt femtio biodlarna på årets Vena-träff är väl medvetna om biets betydelse för pollinering av växtlighet och därmed för livsmedelsförsörjningen på jorden. De kunde även lämna årets möte med stärkt framtidstro på biodlingens betydelse och utvecklingsmöjligheter!

Yüklə 11,55 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə