Yrd. Doç. Dr. Marella Bodur Ün Dersin İçeriği: Toplumsal cinsiyet nedir? Cinsiyet eşitliği nedir? Feminizm nasıl tanımlanır? Feminist teoriler hangilerdir? Feministler cinsiyet temelli ulus ve devlet kavramlarını nasıl eleştirmektedirler? Kadınlar siyasete erkeklerle kıyaslandığında neden daha az katılmaktadırlar? Kadın hareketleri nasıl tanımlanabilir? Kadın hareketlerinin temel hedefleri nelerdir? Bu derste, çeşitli feminist teoriler ve kavramlar ışığında bu sorulara verilen yanıtlar incelenecektir. Bu derste temel amaç, öğrencilerin toplumsal cinsiyet ve siyaset literatürüne ilişkin geniş kapsamlı ve eleştirel bir anlayış kazanmasına yardımcı olmaktır.
Ders Değerlendirme: % 40 Sunum ve Ödev ; %60 Final
Ders Programı 1.Derse Giriş
bell hooks, Feminizm Herkes İçindir, İstanbul: BGST yay, Giriş, 1. ve 12. Bölümler
Yıldız Ecevit, “Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisine Başlangıç”, Yıldız Ecevit ve Nadide Karkıner (der.), Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayını, shf. 3-10.
3. Feminist Kuramlar
Yıldız Ecevit, “Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisine Başlangıç”, Yıldız Ecevit ve Nadide Karkıner (der.), Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayını, shf. 11-21.
Serpil Çakır, “Feminizm: Ataerkil İktidarın Eleştirisi”, Birsen Örs (der.), 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul: İstanbıl Bilgi Üniversitesi Yay., shf. 437-475.
Ayşe Ayata, “Siyaset ve Katılım”, Yıldız Ecevit ve Nadide Karkıner (der.), Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Anadolu Üniversitesi Yayını, shf. 65-78.
Serpil Çakır, “Feminizm: Ataerkil İktidarın Eleştirisi”, Birsen Örs (der.), 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul: İstanbıl Bilgi Üniversitesi Yay., shf. 415-437.
7. Sınav Haftası 8-15. haftalar: Öğrenci Sunumları 16. Genel Değerlendirme