Кожа кожата претставува надворешна обвивка на човековото тело која има неколку функции што се важни за организмотYüklə 4,38 Mb.
tarix27.08.2017
ölçüsü4,38 Mb. • КОЖА

 • Кожата претставува надворешна обвивка на човековото тело која има неколку функции што се важни за организмот:

 • Заштита од механички и хемиски влијанија

 • Превенција од влез на микроорганизми

 • Превенција од губење на вода

 • Заштита од ултравиолетово зрачење

 • Регулација на телесната температура

 • Екскреторна функција

Епидермисот е надворешниот слој на кожата и го заштитува телото од надворешните влијанија.

 • Епидермисот е надворешниот слој на кожата и го заштитува телото од надворешните влијанија.

 • Има различна дебелина.

 • Содржи меланоцити, Лангерхансови клетки (влкучени во имунолошкиот систем на кожата), Меркелови клетки (овални рецепторни клетки одговорни за распознавање на формата и текстурата на предметите) и сензорни нерви.

 • Самиот епидермис е изграден од пет слоја кои константно се обновуваат.Дермисот се наоѓа под епидермисот, најдебел е од трите слоја (1,5 до 4 mm) и тој гради 90% од дебелината на кожата.

 • Дермисот се наоѓа под епидермисот, најдебел е од трите слоја (1,5 до 4 mm) и тој гради 90% од дебелината на кожата.

 • Главните функции на дермисот се регулација на телесната температура и снабдување на епидермисот со хранливи материи од крвта. Голем дел од резервите на вода во организмот се наоѓаат во овој слој, а тој исто така, содржи и важни клетки и структури.

 • Супкутисот е најдлабокиот слој на кожата кој се состои од мрежа на масни и на колагенски клетки.

 • Познат е како хиподермис или супкутан слој (поткожно ткиво).

 • Тој овозможува заштита на внатрешните органи од удари, ја зачувува телесната топлина, а во него, исто така, можат да се најдат крвни и лимфни садови, нерви и фоликули од влакна.Врз кожата може да влијаат многубројни надворешни и внатрешни фактори и притоа да предизвикаат несакани ефекти и заболувања. Појавата на инфекции и воспаленија, чешање, лезии, улцерации и изгореници, како и други трауми на кожата, може привремено да ги оштетат нејзините слоеви и да предизвикаат повеќе или помалку сериозни проблеми во зависност од нивната јачина и траење.

 • Врз кожата може да влијаат многубројни надворешни и внатрешни фактори и притоа да предизвикаат несакани ефекти и заболувања. Појавата на инфекции и воспаленија, чешање, лезии, улцерации и изгореници, како и други трауми на кожата, може привремено да ги оштетат нејзините слоеви и да предизвикаат повеќе или помалку сериозни проблеми во зависност од нивната јачина и траење.

 •  

 • Повредите на кожата се видливи и лесно достапни поради што може да се примени надворешен (екстерен) третман кој е побезбеден и вообичаено не предизвикува системски ефекти.

 • Најчести индикации на кожа што се третираат со хербални препарати се:

   • псоријаза, егзема,
   • атопичен дерматитис,
   • акни, себореја,
   • изгореници и рани,
   • херпес. 


Хербалните препарати имаат широк фармаколошки профил за безбедни третмани на разни дерматолошки состојби.

 • Хербалните препарати имаат широк фармаколошки профил за безбедни третмани на разни дерматолошки состојби.

 • Комбинациите на конвенционалното лекување дава поуспешни резултати во третманите на некои од заболувањата.

 • Хербалните препарати наменети за нанесување на кожа се изработуваат во пет главни форми: кремови, масти, лосиони, пудри и облоги.

 • Кремите и мастите за подолготрајна употреба најчесто се комбинираат со антиоксиданси и/или антимикробни конституенти.

 • Базичната употреба на облогите и пудрите е за лекување на рани, модринки и исчашувања или изместувања.Akne vulgaris (акни)

 • Akne vulgaris (акни)

 • Хронична инфламаторна болест на фоликулите на влакното придружени со лојни жлезди, карактеризирана со кератинозна опструкција на горниот дел на фоликулата на лојната жлезда.

 • Се карактеризираат со кератински чепови во лојниот канал, инфламирани папили, чирови, гнојни израстоци, цисти и лузни.

 • Се јавуваат најчесто во адолесцентниот период како резултат на андрогената стимулација на влакнено-лојните фоликули. • Хербални суровини за третман на акниИнфламаторни заболувања на кожа што се карактеризирани со клинички симптоми што вклучуваат: пруритис , еритема, собрани папили или крвни садови, хиперкератоза.

 • Инфламаторни заболувања на кожа што се карактеризирани со клинички симптоми што вклучуваат: пруритис , еритема, собрани папили или крвни садови, хиперкератоза.

 • Третманот вклучува употреба на:

  • емолиенти (редуцитаат трансдермален губиток на вода)
  • анти-инфламаторни средства,
  • вазоконстрикторни дроги (за редуцирање на инфламација).
Псоријазата претставува инфламаторно-хиперпролиферативна кожна болест која се карактеризира со :

 • Псоријазата претставува инфламаторно-хиперпролиферативна кожна болест која се карактеризира со :

 • плочести лезии кои се вообичаено црвени или розеви прекриени со бели лушпи,

 • капиларна дилатација во дермисот, и

 • инфламација.

 • Секој дел од површината на кожата може да биде зафатен од лезиите, кои најчесто се појавуваат на лактовите, колената, трупот и темето. Докажано е дека псоријазата се наследува автозомално доминантно.

 • Во третман на псоријазата се користат хербални анти-инфаламаторни препарати за дерматолошка употреба од кои најприменуван е алое гел.

Indication 1)

 • Indication 1)

 • Traditional herbal medicinal product for treatment of small superficial wounds and insect bites.

 • Indication 2)

 • Traditional herbal medicinal product for treatment of small boils (furuncles and mild acne).

 • Indication 3)

 • Traditional herbal medicinal product for the relief of itching and irritation in cases of mild athlete´s foot.

 • Indication 4)

 • Traditional herbal medicinal product for symptomatic treatment of minor inflammation of the oral mucosa.

 • The product is a traditional herbal medicinal product for use in specified indications exclusively based upon long-standing use.Дозирање:

 • Дозирање:

 • маслото од чајно дрво е достапно во различни препарати:

  • 5% гел кој се аплицира неколку пати дневно за акни и кожни инфекции,
  • 10% крем од масло од чајно дрво за фунгални инфекции на ноктите,
  • 40% раствор со изопропил алкохол и вода за вагинална инфекција.
 • Препарати за третман на акни:

 • имаат длабинско дејство ,

 • ја намалуваат секрецијата на маснотии ,

 • ги стегаат и ги прочистуваат проширените пори.

 • маслото од чајно дрво дејствува антисептично, ги суши постојните акни и го оневозможува создавањето нови.

 • Маслото од чајно дрво се користи во производство на козметички препарати.едногодишно или повеќегодишно тревесто растение, со тенко разгрането, полегнато стебло. Листовите се срцевидни, назабени со добро развиени залистоци. Цветовите се поединечни, прикачени на долги цветни дршки.

 • едногодишно или повеќегодишно тревесто растение, со тенко разгрането, полегнато стебло. Листовите се срцевидни, назабени со добро развиени залистоци. Цветовите се поединечни, прикачени на долги цветни дршки.

 • Се употребува надземниот дел од растението.

 • Состав - салицилна киселина, етерично масло, гликозиди (од кои потекнува бојата на цветот), сапонини, околу 10 % слузи, шеќери, витамин C, малку танини и др.

 • Дејство:

  • Анти-инфламаторно
  • Антимикробно
Еукалиптусите се високи зимзелени дрвја, 50-60 м.

 • Еукалиптусите се високи зимзелени дрвја, 50-60 м.

 • Растат во Австралија а се култивираат во други области со субтропска клима, во земји околу Средоземното море, Црното море, Кавказот и други региони.

 • Како дрога се користат листови собрани само од старите гранки и етерично масло.

 • Главна состојка на маслото е 1,8-цинеол (еукалиптол) застапен во количини од 70-80%. Маслото содржи уште пиперидон, α-феландрен, α-пинен, миртенол, камфен и др. компоненти

 • Дејство и употреба

  • антисептично,
  • антифунгално.
 • Маслото се комбинира со други етерични масла во производство на препарати за надворешна употреба.

 • Indication 1)

 • Traditional herbal medicinal product used for relief of cough associated with cold.

 • Indication 2)

 • Traditional herbal medicinal product for the symptomatic relief of localised muscle pain.

 • The product is a traditional herbal medicinal product for use in specified indications exclusively based upon long-standing use.Механизам на дејство

 • Механизам на дејство

 • Активните компоненти на алое гелот се способни да пенетрираат во кожното ткиво и да инхибираат продукција на цитокини и простаноиди.

Механизам на дејство:

 • Механизам на дејство:

 • Ин витро студии покажале дека анти-инфламаторното дејство на екстракти на камилица се должи на компонентите кои го блокираат создавањето на простагландините и имаат антиоксидативен ефект поради присуството на бисабололот и апигенинот.

 • Клиничките студии покажале позитивни резултати во третманот на егзема, кожни улцерациии и лекување на рани.

 • Германската комисија Е препорачува употреба на камилицата при инфламација на кожата и мукозните мембрани, при бактериски инфекции на кожата и усната шуплина.

 • Антимикробната активност се должи на синергистичкиот ефект на бисабололот, бисаболол оксид, хамазулен и дицикло етрите.

 • Несакани ефекти/контраиндикации :

 • препаратите на камилицата при надворешна употреба многу ретко, скоро и незначајно, предизвикуваат алергија. Не смее да се користат при иритација на очи.Дрогата ја претставуваат исушени цветни главички од растението невен.

 • Дрогата ја претставуваат исушени цветни главички од растението невен.

 • Хемиски состав:

 • тритерпенски сапонини (2-10%) означени како сапонозиди од А-F,

 • тритерпенски алкохоли,

 • флавоноиди (0,3-0,8%) главно хетерозиди на изорамнетин и кверцетин,

 • кумарини, фенолкарбонски к-ни, горчливи материи и други, каротеноиди, слободни или гликозидно врзани (лутеин) и др.

 • Дејство и употреба:

 • Анти-инфламаторно, антибактериско и фунгицидно. Сеуште не се дефинирани компонентите одговорни за ефектите на дрогата, а се претпоставува дека дејството се должи на тритерпенските алкохоли.Дрогата ја претставуваат листовите и кората од растението хамамелис. Претставува грмушка што нараснува до 7 m. Расте во источни делови на северна Америка.

 • Дрогата ја претставуваат листовите и кората од растението хамамелис. Претставува грмушка што нараснува до 7 m. Расте во источни делови на северна Америка.

 • Состав:

 • мешавина од танини (3-10%) вклучувајќи галотанини, полигалоил глукоза, хамамелитанин, и процијанидини.

 • етерично масло(0.05%), флавоноиди (астагалин, мирицетин) и мали количества од сапонини.Апликацијата на крем од листовите на хамамелис покажале ефикасност во формите на егзема и атопичен невродерматитис во подобрување на симптомите (црвенило, лупење на кожа, пруритис).

 • Апликацијата на крем од листовите на хамамелис покажале ефикасност во формите на егзема и атопичен невродерматитис во подобрување на симптомите (црвенило, лупење на кожа, пруритис).

 • Хамамелисот е подржан од Германската комисија Е за третман на хемороиди, инфламација на кожа, венска инсуфициенција, рани и изгореници.

Механизам на дејство

 • Механизам на дејство

 • Поседува анти инфламаторна активност – инхибира COX и LOX ензими. Ефектот се должи на активноста на незаситени алкил-амиди.

 • Естри на кафена киселина (Е. purpurea) поседуваат антихијалуронидазна активност и го заштитуваат колагенот од оштетувања предизвикани од супероксиди и слободните радикали.

Во народната медицина се користи Hyperici oleum (масло од кантарион за екстерна употреба). Маслото од кантарион се подготвува од свежо собран матријал што се става во стаклени садови најчесто во маслиново масло и се остава подолго време на сонце. Во тој период под дејство на топлината и светлината доѓа до фотолитичко разложување на некои од компонентите (хиперицин и сл. компоненти) и создавање на црвено обоените хиперфорини кои преоаѓаат во маслото.

 • Во народната медицина се користи Hyperici oleum (масло од кантарион за екстерна употреба). Маслото од кантарион се подготвува од свежо собран матријал што се става во стаклени садови најчесто во маслиново масло и се остава подолго време на сонце. Во тој период под дејство на топлината и светлината доѓа до фотолитичко разложување на некои од компонентите (хиперицин и сл. компоненти) и создавање на црвено обоените хиперфорини кои преоаѓаат во маслото.

 • Hyperici oleum има антисептично и анти-инфламторно дејство, а носители на активноста се хиперфорините и другите полифенолни компоненти.

 • Несакни ефекти, контраиндикации – дрогата не смее да се употребува кај лица кои се пречувствителни на други видови од фамилија Hypericaceae. Чувствителни индивидуи треба да избегнуваат директно изложување на сончева светлина за време на третманот поради ризик од појава на фотосензибилизација.Community herbal monograph on Hypericum perforatum L., herba (traditional use)

 • Community herbal monograph on Hypericum perforatum L., herba (traditional use)

 • London, 12 November 2009, Final

 • ii) Herbal preparations

 • A) Dry extract (DER 4-7:1), extraction solvent ethanol 38% (m/m)

 • B) Liquid extract (DER 1:4-20), extraction solvent vegetable oil

 • C) Liquid extract (DER 1: 13), extraction solvent maize oil or other suitable

 • vegetable oil

 • D) Tincture (Ratio of herbal substance to extraction solvent 1:10), extraction solvent ethanol 45-50% (v/v)

 • E) Tincture (Ratio of herbal substance to extraction solvent 1:5), extraction solvent ethanol 50% (v/v)

 • F) Liquid extract (DER 1:2), extraction solvent ethanol 50% (v/v)

 • G) Liquid extract (DER 1:5-7), extraction solvent ethanol 50% (v/v)

 • H) Expressed juice from the fresh herb (DER 1.1-2.5:1)

 • I) Comminuted herbal substance

 • J) Powdered herbal substance

Дрогата преставува исушени цветни главички од растението арника.

 • Дрогата преставува исушени цветни главички од растението арника.

 • Германската фармакопеа дозволува употреба на цветни главички и од видот Arnica chamissonis subsp. foliosa.

 • Хемиски состав

 • сесквитерпенски лактони од псевдогвајолиден тип. Најзначајни компоненти од цветовите на А. montana се хеленалин и дихирохеленалин и нивни естри со оцетна, изобутерна, тиглинска и други киселини.

 • поголемо количество каратеноиди од кои потекнува портокаловата боја на цветовите,

 • околу 0,5 % етерично масло со густа конзистенција,

 • тритерпеноиди, фитостероли, масни киселини, полисхариди, фенолни киселини, кумарини и полиалкини.Механизам на дејство

 • Механизам на дејство

 • Арниката поседува анти-инфламаторно и антимикробно дејство. Антиинфламаторната активност се должи на инхибиторното дејство на неутрофилните клетки и инхибиција на лизозомалната ензимска активност во неутрофилите. Во високи концетрации може да се појави и инхибиција на циклооксигеназата.

 • Германската комисија Е ја одобрува употребата на цветот од арника за третмани на хематоми, изгореници, контузии и други инфламации на кожа.

 • Несакани ефекти/Контраиндикации:

 • Топикално нанесената арника предизвикува алергии или иритантен контактен дерматитис.

 • Дозирање:

 • Традиционално се употребува како тинктура (1:5, 45 % апликација од 2-4 ml).

 • Маслото од арника се добива со мацерација на 1 дел од цветовите во 5 дела на растително масло.

 • Облога се подготвува од 2-3 g арника се попаруваат со 150 ml вода и се остава да отстои 10 мин.

Kataloq: upload
upload -> По антикоррупционной работе в поликлинике
upload -> Fərid Zeynalov stomatoloq, bds, dds şəxsi məlumat
upload -> Fakültə İxtisas qrup Kurs fənn tarix baslanma vaxti otaq
upload -> Oitsning ma’nosi – Orttirilgan Immunitet Tanqisligi Sindromi. Bu dahshatli va bedavo kasallik hozirgi zamonning “vabosi” deb yuritiladi
upload -> 4 İstehlakçıların davranışının modelləşdirilməsi Son istehlakçıların davranışının modelləşdirilməsi
upload -> UŞaq anatomiyasi, FİZİologiaysi və GİGİyenasi analizatorlar- duyğU ÜzvləRİ
upload -> Uşağın fərdi psixoloji hazırlığı 20 azn ağız boşluğunun kompleks peşəkar gigiyenası 80 azn
upload -> Мisvak вя онун XXI ясрдя истифадяси
upload -> Klinik protokol Az ərbaycan Respublikas

Yüklə 4,38 Mb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə