Opća bolnica/ Klinički bolnički centarYüklə 34,5 Kb.
tarix18.12.2016
ölçüsü34,5 Kb.
Opća bolnica/ Klinički bolnički centar

Služba/Odjel/Klinika

za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

_______________________________, rod._______, ______________________________________

(ime i prezime pacijenta) (ime oca) (adresa) OIB

OBAVIJEST O PREPORUČENOM KIRURŠKOM POSTUPKU U KIRURGIJI NOSA I NOSNIH SINUSA
Sukladno propisima, liječnik specijalista_______________________________ me obavijestio o sljedećim či njenicama:

(navesti ime i prezime specijalista)


OPERACIJA nosne pregrade se započinje rezom koji je smješten u nosnom predvorju pa nije vidljiv izvana. Ovom operacijom rješavamo problem otežana nosnog disanja koje je uzrokovano deformiranom nosnom pregradom. Izvodi se i u cilju smanjivanja ili otklanjanja ventilacijskih smetnji paranazalnih sinusa, srednjeg uha, učestalih upalnih bolesti ždrijela, grkljana i donjih dišnih putova. Ostale indikacije za operaciju su razni deformiteti nosa koje ispravljamo operacijom nosne pregrade u svrhu poboljšanja izgleda nosa .

Operacija se može napraviti u lokalnoj, pojačanoj (potenciranoj) lokalnoj ili, što je najčešće, u općoj anesteziji.

Liječnik me je obavijestio i o rizicima i mogućim komplikacijama povezanim uz operaciju nosne pregrade:

1. U postoperativnom razdoblju može nastati pojačano krvarenje iz nosa. Ova je komplikacija rijetka

2. Nakon operacije nosne pregrade operirani ima u nosu tampone. Nakon 3-5 dana, a najčešće nakon 5 dana, liječnik odstranjuje tampone. Ako bolesnik ima bolove za vrijeme dok nosi tampone, može ih suzbiti uobičajenim sredstvima protiv bolova, ali ne onima u kojima je glavni sastojak acetil-salicilna kiselina (Andol, Acysal i sl.), jer potiče na krvarenje.

3. Faza normalizacije nosne sluznice traje od 4-6 tjedana, a potrebno je s prikladnom pozornošću kapati kapljice ili uštrcavati sprej u nos po preporuci operatera. Prvih tjedan dana po vađenju tampona ne treba ispuhivati nos nego, ako ima potrebe za čišćenjem nosnih šupljina, to pokušati ušmrkavanjem ispirati fiziološkom tekučinom.


Rečeno mi je da je takozvana rinoplastika ili preoblikovanje vanjskog nosa /je/ danas jedna od najčešćih estetskih operacija.
Znam i da se estetska operacija može kombinirati s funkcionalnim zahvatom kojim ispravljamo nepravilnosti nosne pregrade čime se bolesnik ujedno može rješiti i otežanog nosnog disanja. Kirurški se rezovi u većine ovih zahvata rade unutar nosnica. Tamponi i vanjska fiksacija plastičnom udlagom se odstranjuju tijekom prvog tjedna nakon operacije (udlaga najčešće tek sedmog ili čak osmog dana nakon operacije).

Liječnik me je obavijestio i o rizicima/komplikacijama povezanim uz operaciju korekcije vanjskoga nosa:

- prvih 24 sati nakon zahvata bolesnik može osjećati da su mu nos i obližnja koža napuhnuti, a moguća je i lagana glavobolja

- bol je nakon operacije nosa u načelu lagana

- prva dva dana nakon zahvata moguće je blaže krvarenje iz nosa

- oteklina i krvni podljevi su u početku naglašeni u većine bolesnika, ali postupno nestaju. Oporavak traje uglavnom do 10 dana. Neke osobe mogu imati blaže otekline i tjednima nakon operacije, posebice na bočnim dijelovima korijena nosa i na njegovom vršku. Pravi rezultat je vidljiv tek nakon 6/-12/ mjeseci.

Rečeno mi je da treba izbjegavati plivanje prva dva tjedna nakon operacije, te, ako je moguće, izbjegavati nošenje naočala tijekom 2-4 tjedna

Gdjekada je, makar rijetko, u slučaju zaostalih manjih nepravilnosti potreban dodatni korektivni zahvat.

Funkcijska endoskopska sinusna kirurgija (FEKS ) i sinusoskopija (SSC) /je/ su zahvati kojima, zahvaljujući posebnom optičkom aparatu teleskopskog tipa, dobivamo uvid u izgled unutrašnjosti nosa i nosnih sinusa, te u vrstu i opseg bolesnih promjena. FEKS I SSC omogućavaju odstranjenje patoloških promjena uz izravnu vizualnu kontrolu i maksimalno očuvanje zdravih tkiva.

Vrlo se rijetko izvodi u lokalnoj anesteziji, jer je operateru zbog visokog stupnja preciznosti koji ovakvi zahvati zahtijevaju, potreban miran rad. Iznenadni pokreti bolesnikove glave mogli bi ugroziti sigurnost bolesnika i uspjeh zahvata. Zbog toga se ovi zahvati u načelu rade u općoj anesteziji.

Na kraju zahvata se postavljaju tamponi koje bolesnik ima od 24 sata do nekoliko dana, ovisno o tome kakav je tip operacije napravljen.
Liječnik me je obavijestio i o rizicima i mogućim komplikacijama povezanim uz izvodenje endoskopskih sinusnih operacija:

- bol nakon zahvata (rijetko, ali je moguće)

- krvarenje iz nosa ili u ždrijelo (rijetko, ali je moguće)

- radi li se o operaciji odstranjivanja tumora iz područja žlijezde hipofize, iz područja srednje ili prednje lubanjske osnovice, moguća su jača krvarenja za vrijeme same operacije koja se rješavaju odmah, za vrijeme samog zahvata . Također može se pojaviti i curenje moždane tekućine, takozvanog likvora, zbog čega se nakon operacije tijekom 24-72 sata postavlja takozvana lumbalna drenaža. U području križne kralježnice postavi se drenaža moždane tekućine kako bi se smanjio njen tlak u području gdje je za vrijeme zahvata nastalo curenje i gdje je, tijekom zahvata, odmah i u cjelosti napravljeno zaustavljanje daljnjeg curenja likvora.

Ove je operacije teško i rizično raditi u bolesnika koji uz temeljnu bolest zbog koje bi trebali biti operirani na sinusima, imaju i poremećaj zgrušavanja krvi ili / i visok krvni tlak. Konačnu odluku donose nadležni kirurg, odgovorni anesteziolog i inter nist, te svakako bolesnik.
Liječnik specijalista svojim potpisom potvrduje da je bolesnicu/ka obavijestio o gore spomenutim detaljima planirana kirurškog postupka.

_____________________________________Liječnik specijalist
Svojim potpisom potvrđujem da sam detaljno upoznat/a sa svim značajkama predloženog kirurškog postupka, sa drugim terapijskim mogućnostima, sa komplikacijama, da sam razumio/jela pročitano, te da sam mogao/la postaviti pitanja liječniku u svrhu razjašnjavanja nejasnoća.
__________________ _____________________

Mjesto datum /sat Potpis bolesnika
Kataloq: images -> upload
images -> Мп г. Белгорода «Стоматологическая поликлиника №2» Информированное добровольное согласие на проведение ортодонтического лечения
images -> Мп г. Белгорода «Стоматологическая поликлиника №2» Информированное добровольное согласие на пародонтологическое лечение
images -> Yazılım Eleştirisi
upload -> For immediate release
upload -> Uluslararasi hakemli dergilerde yayimlanan makaleler: Abdülcemal Işik U, Seren E, Kaklikkaya I, Bektaş D, Imamoğlu M, Muhtar H, Civelek S
upload -> Yer Kürəsi tarixinin kritik bir anında, bəşəriyyətin öz gələcəyini seçməli olduğu bir dövründə yaşayırıq
upload -> Northern Virginia Parents of Two Launch CareLuLu com, an Easy and Free Online Child Care Search Tool

Yüklə 34,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə