Testele la Medicina Internă reumatologie care din următoarele afirmaţii este corectă în ceea ce priveşte prescrierea unui ains la pacienţii cu artrită psoriazică



Yüklə 3,99 Mb.
səhifə27/28
tarix05.05.2017
ölçüsü3,99 Mb.
1   ...   20   21   22   23   24   25   26   27   28

DISLIPIDEMIILE

  1. CM. Menționați reprezentanţii principali a lipidelor sangvine:

  1. Trigliceridele

  2. γ-globulinele

  3. Acizii graşi neestereficaţi

  4. Fosfolipidele

  5. Colesterol.

Răspuns: ACDE

  1. CM. Menționați afirmațiile corecte pentru sindromul metabolic:

  1. circumferinţa abdominală >102 cm bărbaţi şi >88 cm femei

  2. trigleceride ≥ 1,7 mmol/l

  3. HDL-Colesterol seric < 1,0 mmol/l la bărbaţi şi <1,3 mmol/l la femei

  4. tensiunea arterială ≤ 120/80 mm.Hg

  5. glicemia ≥ 6,1 mmol/l

Răspuns: ABCE

  1. CM. Menționați care sunt căile de reciclare a colesterolului:

  1. reutilizarea colesterolului pentru sintesa lipoproteinelor

  2. stocarea în rinichi

  3. stocarea în interiorul hepatocitelor

  4. excreţia cu urina

  5. excreţia cu bila

Răspuns: ACE

  1. CM. Indicați care sunt factorii care conduc la scăderea HDL-colesterolului:

  1. obezitatea

  2. dieta săracă în carbohidraţi

  3. fumatul

  4. diabetul zaharat tip 2

  5. factorii genetici

Răspuns: ACDE

  1. CS. Menționați care lipoproteine transportă colesterolul tisular de la ţesuturile periferice spre ficat și realizează un efect protector vascular:

    1. lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL)

    2. lipoproinele cu densitate intermediară (IDL)

    3. lipoproinele cu densitate mică (LDL)

    4. lipoproinele cu densitate mare (HDL)

    5. chilomicronii

Răspuns: D

  1. CM. Enumerați factorii de risc lipidici pentru cardiopatia ischemică:

    1. nivelul crescut de LDL- colesterol

    2. nivelul scazut de LDL – colesterol

    3. nivelul crescut de trigliceride

    4. nivelul crescut de non-HDL-colesterol

    5. nivelul micsorat de HDL- colesterol

Răspuns: ACDE

  1. CM. Menționați afirmațiile corecte pentru dislipedimia aterogenă:

  1. cresterea nivelului de trigliceride ≥ 1,7 mmol/ l

  2. scaderea nivelului de trigliceride ≤ 1,7 mmol/ l

  3. nivel crescut de lipoproteine cu densitate joasă (LDL)

  4. nivel scăzut de lipoproteine cu densitate joasă (LDL)

  5. reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate înaltă (HDL)

Răspuns: ACE

  1. CM. Enumerați factorii de risc non-lipidici modificabili pentru cardiopatia ischemică:

  1. hipertensiunea arterială

  2. hipotensiunea arterială

  3. fumatul

  4. diabetul zaharat

  5. dieta aterogenică

Răspuns: ACDE

  1. CM. Menționați principalele stigmate oculare ale hiperlipidemiei:

  1. xantelasma

  2. semnul Salus-Gunn

  3. arcul cornean

  4. strabismul

  5. lipaemia retinalis

Răspuns: ACE

  1. CM. Enumerați biomarcherii care indică tulburările metabolismului lipoproteinelor:

  1. estrogenii

  2. colesterolul total

  3. trigliceridele

  4. HDL colesterolul

  5. LDL colesterolul

Răspuns: BCDE

427. CS. Indicați care sunt valorile normale ale colesterolului total la adult:

A. <5,5 mmol/l

B. < 5,8 mmol/l

C. <5,0 mmol/l

D. <6,0 mmol/l

E. <6,2 mmol/l

Răspuns: C

428. CS. Menționați valorile normale ale trigliceridelor la adult:

A. 2,2 mmol/l

B. 2,5 mmol/l

C. 2,8 mmol/l

D. 1,7 mmol/l

E 3,0 mmol/l

Răspuns: D

429. CM. Menționați ce măsuri include modificarea stilului de viaţa și tratamentul nemedicamentos al hiperolesterimiei:



  1. scăderea consumului de grăsimi saturate

  2. majorarea consumului de glucide

  3. scaderea consumului de colesterol < 200 mg/zi

  4. majorarea consumului de fibre (10-25 g/zi )

  5. majorarea activităţii fizice

Răspuns: ACDE

430. CM. Menționați prin ce componente se elevează colesterolul total:



  1. cresterea de LDL- colesterol: tipul II A

  2. micşorarea de LDL- colesterol

  3. cresterea de HDL- colesterol: hiper α – lipoproteine

  4. creşterea de VLDL - colesterol

  5. elevarea trigliceridelor

Răspuns: ACDE

431. CS. Notați afirmația corectă care definește ateroscleroza:

A. este boala sistemică progresivă cu manifestări focale, ce afectează arterele mari şi medii

B. reprezintă tromboza locală ce survine ca urmare a rupturii plăcii aterosclerotice, cu consecinţe potenţial fatale

C. reprezintă procesul de rigidizare a peretelui arterial

D. este o substanţă lipidică prezentă în structura membranelor celulare şi este precursor deacizi biliari şi hormoni sterolici.

E. principala formă de transport a colesterolului în plasmă (60-70%) din colesterolul total plasmatic

Răspuns: A

432. CS. Notați afirmația corectă care definește aterotromboza:

A. este boala sistemică progresivă cu manifestări focale, ce afectează arterele mari şi medii

B. reprezintă tromboza locală ce survine ca urmare a rupturii plăcii aterosclerotice, cu consecinţe potenţial fatale

C. reprezintă procesul de rigidizare a peretelui arterial

D. este o substanţă lipidică prezentă în structura membranelor celulare şi este precursor de acizi biliari şi hormoni sterolici.

E. principala formă de transport a colesterolului în plasmă (60-70% din colesterolul total plasmatic

Răspuns: B

433. CS. Notați afirmația corectă care definește arterioscleroza:

A. este boala sistemică progresivă cu manifestări focale, ce afectează arterele mari şi medii

B. reprezintă tromboza locală ce survine ca urmare a rupturii plăcii aterosclerotice, cu consecinţe potenţial fatale

C. reprezintă procesul de rigidizare a peretelui arterial

D. este o substanţă lipidică prezentă în structura membranelor celulare şi este precursor de acizi biliari şi hormoni sterolici.

E. principala formă de transport a colesterolului în plasmă (60-70% din colesterolul total plasmatic

Răspuns: C

434. CM. Care din afirmaţiile de mai jos sunt corecte pentru fracția HDL a colesterolului:

A. constitue 20-30% din colesterolul total

B. are proprietăţi anti-aterogene, protejând sistemul arterial împotriva injuriei aterogene

C. conţine două tipuri majore de apoproteine (apo A-I şi apo A-II)

D. extrage colesterolul celular în exces şi îl transportă înapoi la ficat pentru a fi eliminat pe cale intestinală

E. este aterogen şi proporţional corelat cu riscul evenimentelor cardiovasculare, independent de nivelul colesterolului total

Răspunt: ABCD

435. CM. Menționați tipurile de dislipidemii cunoaşteţi, din punctul de vedere al existenţei determinismului genetic:

A. familiale (primare)

B. hipertrigliceridemie

C. dobândite (fară transmitere ereditară documentată)

D. hipercolesterolemie

E. dislipidemie combinată (mixtă)

Răspuns: AC

436. CM. Notați tipurile de dislipidemii care sunt mai frecvente în practică medicală:

A. familiale (primare)

B. hipertrigliceridemie

C. dobândite (fară transmitere ereditară documentată)

D. hipercolesterolemie

E. dislipidemie combinată (mixtă)

Răspuns: BCDE

437. CM. Enumerați componentele terapeutice corecte a pacientului cu dislipidemie:

A. modificarea stilului de viaţă

B. dieta


C. identificarea şi tratarea cauzelor secundare

D. tratament farmacologic hipolipemiant

E. tratament farmacologic hiperlipemiant

Răspuns: ABCD

438. CM. Notați principiile generale ale dietoterapiei în hiperlipidemii:

A. restricţionarea aportului caloric (pentru controlul greutăţii corporale)

B. creşterea aportului de fibre solubile din fructe, legume şi cereale integrale, de acizi graşi polinesaturaţi şi fitosteroli

C. aportul caloric nelimitat

D. limitarea aportului de carbohidraţi şi de grăsimi saturate

E. scăderea aportului de fibre solubile din fructe, legume şi cereale integrale, de acizi graşi polinesaturaţi şi fitosteroli

Răspuns: ABD

439. CM. Enumerați ce include dieta recomandată de Ghidul NCEP-ATP III:

A. un aport proteic de 15-20% din conţinutul caloric zilnic


  1. grăsimi 35% (numai 7% saturate, < 300 mg/zi aport de colesterol)

  2. un aport proteic de 5-10 % din conţinutul caloric zilnic

  3. restul carbohidraţi

  4. grăsimi 65%

Răspuns: ABD

440. CM. Notați care din afirmaţiile de mai jos sunt corecte despre statine în tratamentulul hipercolesterolemiei:

A. statinele sunt a doua linie de tratament al dislipidemiilor

B. statinele sunt primă linie de tratament al dislipidemiilor

C. statinele reprezintă inhibitori competitivi potenţi ai HMG-CoA (3-hidroxi-3-metilglutaril coenzima A reductazei, etapa limitatoare de sinteză a colesterolului

D. reducerea conţinutului intracelular de colesterol induce expresia receptorilor până la nivelul hepatocitelor

E. rezultă astfel o reducere a nivelurilor lipoproteinelor plasmatice, prin stimularea captării la nivel hepatic a LDL-colesterolului circulant

Răspuns: BCDE

441. CM. Alegeţi afirmaţiile corecte privind efectele statinelor, utilizate în tratamentul hipercolesterolemiei:


  1. reduc incidenţa bolii cardiace ischemice cu 21-42%, având un rol major în prevenţia primară şi secundară

  2. accelerează ritmul de progresie al leziunilor aterosclerotice, iar tratamentul intensiv cu anumite preparate induce chiar regresia aterosclerozei coronariene

  3. au multiple efecte pleiotrope prin care măresc riscul cardiovascular independent de reducerea fracției LDL a colesterolului.

  4. încetinesc ritmul de progresie al leziunilor aterosclerotice, iar tratamentul intensiv cu anumite preparate induce chiar regresia aterosclerozei coronariene

  5. au multiple efecte pleiotrope prin care scad riscul cardiovascular independent de reducerea fracției LDL a colesterolului.

Răspuns: ADE

442. CM. Notați care sunt precauţiile administrării statinelor în tratamentul hipercolesterolemiei:



  1. vârstnici, femei

  2. insuficienţă renală

  3. boli hepatice cronice şi abuz de alcool

  4. medicamente asociate, hipotiroidism

  5. bolile pericardului

Răspuns: ABCD

443. CM. Notați mecanismele implicate în patogenia aterosclerozei:

A. inflamaţia peretelui arterial reprezintă focarul promotor major în dezvoltarea aterosclerozei

B. stimulul principal este reprezentat de injuria endoteliului vascular

C. nu are loc inflamaţia peretelui arterial

D. nivelurile crescute de LDL colesterol, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, anomaliile genetice, excesul de homocisteină sau agenţii infecţioşi induc disfuncţia endotelială ca primă treaptă a progresiei spre placa de aterom

E. sunt prezente mai multe anomalii ale fracţiunilor lipidice asociate

Răspuns: ABD

444. CM. Notați afirmaţiile corecte despre ateroscleroza:

A. este o boală inflamatorie

B. este însoţită de niveluri serice crescute ale markerilor inflamaţiei, inclusiv proteina C reactivă, cu valoare prognostică dovedită

C. inflamaţia contribuie la iniţierea, progresia şi ruptura plăcilor aterosclerotice

D. diverşi stimuli de tipul fumatului, hipertensiunii arteriale, obezităţii sau inflamaţiei duc la activarea celulelor endoteliale

E. este o boală infecţioasă

Răspuns: ABCD

445. CM. Notați afirmaţiile corecte pentru măsurile de modificare a stilului de viaţă:

A. renunţarea la fumat

B. efortul fizic izotonic regulat

C. fumatul abundent

D. controlul greutăţii corporale

E. scăderea excesului ponderal

Răspuns: ABDE

446. CM. Notați reacţiile adverse posibile la utilizarea statinelor în tratamentul dislipidemiilor:

A. creşterea asimptomatică tranzitorie a transaminazelor hepatice.

B. afectarea muşchilor scheletici:mialgii, miozită

C. tulburări gastro-intestinale: greaţa, dispepsie, flatulenţă, diaree sau constipaţie, rar pancreatită

D. miocardită

E. cefalee (până la 10% din pacienţi)

Răspuns: ABCE

INFARCTUL MIOCARDIC ACUT

447. CM. Menționați cauzele infarctului miocardic acut:



  1. ruptura de placă aterosclerotica

  2. tromboza coronariana

  3. spasmul coronarian

  4. vegetaţii endocardice

  5. ocluzia vasului coronarian

Răspuns: ABCE

448. CM. Menționați extinderea infarctului miocardic în peretele venticular:



  1. subendocardial

  2. subepitelial

  3. intramural

  4. transmural

  5. subepicardial

Răspuns: ACDE

449. CM. Menționați factorii humorali care duc la apariţia spasmului coronanian:



  1. endotelina

  2. sideroblaştii

  3. tromboxanul A2

  4. reducerea oxidului nitric

  5. sfacelul

Răspuns: ACD

450. CM. Notați acuzele pacientului cu infarct miocardic acut:



  1. durere retrosternală cu durata mai mult de 20 minute

  2. durere traheobronşică

  3. durere iradiază în umăr, omoplat, mâna stângă

  4. dispnee

  5. transpiraţie pronunţată

Răspuns: ACDE

451. CM. Menționați datele obiective ale pacientului cu infarct miocardic acut:



  1. pacient agitat

  2. tegumente palide, umede

  3. acrocianoză

  4. în pulmoni raluri umede

  5. acorie

Răspuns: ABCD

452. CS. Menționați ce reprezintă unda Q patologică pe ECG:



  1. zona Zoster

  2. zona de necroză

  3. zona de leziune

  4. zona de ischemie

  5. zona critică Brock

Răspuns: B

453. CS. Zona de leziune pe ECG în infarctul miocardic acut se manifestă prin:



  1. sindrom Leriche

  2. sindrom Meigs

  3. sindrom Raynaud

  4. sindrom Lutembacher

  5. supradenivelarea segmentului ST

Răspuns: E

454. CS. Notați ce reprezintăpe ECG unda T înalt pozitiva sau T negativă în infarctul miocardic acut:



  1. timpul de conducere atrioventriculară

  2. durata totală a sistolei electrice ventriculară

  3. timpul de conducere a impulsului la nivelul joncţiunii atrioventriculare

  4. depolarizarea atrială

  5. zona de ischemie

Răspuns: E

455. CM. Indicați cese înregistrează pe ECG în faza supraacută a infarctului miocardic:



  1. supradenivelarea progresivă a segmentului ST

  2. zgomotul III

  3. unda T amplă monofazică (unda Pardee)

  4. zgomotul IV

  5. zgomotul metalic

Răspuns: AC

456. CM. Indicați ce se înregistrează pe ECG în faza acută a infarctului miocardic:



  1. unda U

  2. apariţia undei Q patologice

  3. reducerea undei R

  4. formarea complexului QS

  5. unda T devine negativă, simetrică

Răspuns: BCDE

457. CM. Notați prin ce modificări ECG se caracterizează infarctul miocadic acut non-Q:



  1. unda P negativă

  2. subdenivelarea segmentului ST

  3. unda T negativă simetrică

  4. scurtarea intervalului PQ

  5. unda P bifazică

Răspuns: BC

458. CM. Indicați marcherii biologici de necroză miocardică:



  1. createnin fosfochinazei – MB

  2. lactico dehidrogenazei (LDH)

  3. fierului seric

  4. troponinelor cardiace I sau T

  5. mioglobinei

Răspuns: ABDE

459. CM. Menționați pentru ce este necesară radiografia cutiei toracice în infarctul miocardic acut:



  1. aprecierea stazei pulmonare

  2. trombemboliei pulmonare

  3. blocurilor atrioventriculare

  4. pneumoniilor asociate

  5. extrasistolelor ventriculare

Răspuns: ABD

460. CM. Menționați ce determinăm la ecocardiografie în infarct miocardic acut:



  1. hipochinezie

  2. miocloniie

  3. akinezie

  4. dischinezie

  5. trombi intra cavitari

Răspuns: ACDE

461. CM. Menționați criteriile clinice de diagnostic în infarct miocardic acut:



  1. stare anginoasă cu durata peste 20- 30 minute

  2. strabismul

  3. semne de insuficienţă cardiacă acută

  4. șoc cardiogen

  5. stări sincopale

Răspuns: ACDE

462. CM. Menționați prin ce manifestă șocul cardiogen în infarct miocardic acut:



  1. hipotensiune arterială ≥ 80/50 mmHg

  2. sindrom Turner

  3. slăbiciune generală, transpiraţie

  4. hipotermie

  5. oligoanurie

Răspuns: ACDE

463. CM. Menționați prin ce manifestă sindromul postinfarctic Dressler:



  1. dureri precordiale persistente

  2. febră

  3. tahicardie

  4. frecătura pericardică

  5. melenă

Răspuns: ABCD

464. CM. Menționați prin ce manifestă anevrizmul ventricular stâng:



  1. bombare a peretelui ventricular subţiat

  2. dischinezia zonei respective

  3. insuficienţă cardiacă cronică

  4. baraj mitral

  5. tulburări de ritm

Răspuns: ABCE

465. CM. Selectaţi complicaţiile infarctului miocardic acut:

A. şocul cardiogen

B. ruptura peretelui liber ventricular sau a septului interventricular

C. hipertensiune arterială

D. aritmii şi tulburări de conducere

E. aneurism al aortei ascendente

Răspuns: ABD

466. CM. Selectați remediile ce se utilizează în infarctul miocardic acut cu scop de tromboliză:

A. streptokinaza

B. actilyse

C. heparina

D. morfina

E. nitroglicerina

Răspuns: AB

467. CM. Menționați care sunt contraindicaţiile pentru terapia trombolitică la pacienţii cu infarct miocardic acut:

A. hemoragie activă

B. vârsta peste 55 ani

C. ulcer gastric în acutizare

D. traumatism grav recent

E. anevrism al vaselor cerebrale

Răspuns: ACDE

468. CM. Menționați care sunt cauzele dezvoltării insuficienţei mitrale în infarctul miocardic acut:

A. ruptură de muşchi papilari

B. tulburări de ritm şi de conducere

C. ruptură de cordaj

D. calcifierea inelului mitral

E. ruptură de cuspă

Răspuns: ACE

469. CM. Notați care remedii medicamentoase se folosesc întratamentul infarctului miocardic acut fără supradenivelarea segmentului ST:

A. trombolitice

B. betablocante

C. nitraţi

D. analgetice

E. diuretice

Răspuns: BCD

470. CM. Menționați complicaţiile precoce ale infarctului miocardic acut:

A. şocul cardiogen

B. moartea subită

C. tulburări de ritm şi de conducere

D. anevrism al ventriculului stîng

E. accidente cerebrovasculare

Răspuns: ABC

INSUFICIENŢA CARDIACĂ

471. CM. Numiți mecanismele de realizare a sistemelor compensatorii în insuficienţa cardiacă:



  1. modificările structurale ale cordului(hipertrofie şi dilataţie)

  2. mărirea volemiei (retenţie hidrosalină)

  3. supraîncărcarea cardiomiocitelor cu calciu

  4. bradicardia

  5. adaptarea circulaţiei periferice

Răspuns: ABE

472. CM. Menționați cauzele dezvoltării insufucienţei cardiace acute:



  1. disfuncţie sistolică sau diastolică cardiacă

  2. deviaţie axială

  3. tulburărilor de ritm cardiac

  4. afectării presarcinii

  5. afectării postsacinii

Răspuns: ACDE

473. CM. Menționați cauzele insufucienţei cardiace la tineri:



  1. cardiomiopatia dilatativă

  2. aritmii

  3. cardiopatie ischemică

  4. maladii congenitale

  5. maladii valvulare, miocardice

Răspuns: ABDE

474. CS. Menționați în care stadiu după Kilip este prezent edem pulmonar franc cu raluri pe toată suprafaţa câmpurilor pulmonare:



  1. stadiul I

  2. stadiul II

  3. stadiul III

  4. stadiul IV

  5. stadiu V

Răspuns: C

475. CS. Menționați în care stadiu după Kilip este prezentă hipotensiune arterială≤ 90mm/ Hg, oligurie, cianoză, diaforeză:



  1. stadiul I

  2. sadiul II

  3. stadiul III

  4. stadiul IV

  5. stadiu V

Răspuns: D

476. CS. Menționați în care stadiu după Kilip sunt prezente raluri umede în ariile inferioare ale câmpurilor pulmonare, zgomot III de galop, semne de congestie pulmonararăşi hipertensiune venoasă pulmonară:



  1. stadiul I

  2. stadiul II

  3. stadiul III

  4. stadiul IV

  5. stadiul V

Răspuns: B

477. CS. În insuficienţa cardiaca cronică ortopneea este o poziţie forţată:



  1. pentru micşorarea durerii

  2. pentru facilizarea expectoratiei

  3. pentru micşorarea durerilor abdominale

  4. pentru micşorarea durerilor cardiace

  5. dispnee respiratorie de repaus cu participarea musculaturii accesorii respiratorii

Răspuns: E

478. CM. Menționați ce simptome sunt prezente în insuficienţă cardiacă cronică stângă:



  1. dispnee

  2. tuse preponderent nocturnă

  3. hemoptezie

  4. astenie (fatigabilitate)

  5. anorexie

Răspuns: ABCD

479. CM. Menționați ce semne obiective determinăm în insuficienţa cardiacă cronică stângă:



  1. ortopnee

  2. cianoză

  3. tegumente reci


    Yüklə 3,99 Mb.

    Dostları ilə paylaş:
1   ...   20   21   22   23   24   25   26   27   28




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə