Testele la Medicina Internă reumatologie care din următoarele afirmaţii este corectă în ceea ce priveşte prescrierea unui ains la pacienţii cu artrită psoriazică


CM Efectele mediatorilor inflamatiei în caile aeriene în cazul astmului bronsic sunt



Yüklə 3,99 Mb.
səhifə9/28
tarix05.05.2017
ölçüsü3,99 Mb.
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   ...   28

29. CM Efectele mediatorilor inflamatiei în caile aeriene în cazul astmului bronsic sunt:

A. Micsorarea permeabilitatii vasculare

B. Contractia muschilor netezi

C. Hiposecretie mucoida

D. Hipertrofia masei musculare

E. Atrofia epitelilului ciliar



30. CM În astmul bronsic se produc urmatoarele modificari morfologice:

A. Infiltrate cu cellule inflamatorii

B. Hipertrofia glandelor submucoase

C. Hipertrofia musculaturii netede a cailor aeriene

D. Hiperplazia glandelor submucoase

E. Atrofia glandelor mucoasei



31. CM Valorile VEMS si PEF sunt folosite pentru:

A. Aprecierea severitatii astmului bronsic

B. Aprecierea reversibilitatii obstructiei bronsice

C. Evaluarea hiperreactivitatii bronsice

D. Determinarea fortei de contractie a muschilor ventilatori

E. Aprecierea severitatii pleuropneumoniei



32.CM Factorii declanșatori (triggeri) pentru astmul bronșic sunt:

A. Efortul fizic

B. Factorul psihologic

C. Refluxul gastroesofagian

D. Boli nazale sau sinuzale

E. Vitaminele



33. CM Complicațiile astmului bronșic în timpul accesului sunt:

A. Cord pulmonar acut

B. Emfizem pulmonar

C. Fracturarea coastelor

D. Pneumotorace spontan

E. Atelectazie pulmonara



34. CM Complicațiile astmului bronșic între accese sunt:

A. Pneumonii

B. Pneumotorace spontan

C. Aspergiloza bronhopulmonară alergică

D. Emfizem pulmonar

E. Bronșiectazii



35. CM Diagnosticul diferențial în astmul bronșic se va face cu:

A. Insuficiența ventriculară dreaptă

B. Bronșita cronică obstructivă

C. Sindromul de hiperventilație

D. Bronșiolita acută

E. Astm cardiac



36. Obiectivele tratamentului antiasmatic sunt:

A. Controlul manifestărilor acute cu doze mari de beta2–agoniști

B. Controlul manifestărilor acute cu doze mici de beta2 –agoniști

C. Prevenirea exacerbărilor

D. Menținerea funcției pulmonare joase

E. Reacții adverse medicamentoase minime



37. Care este tratamentul răului astmatic

A. Spitalizarea în secția de terapie intensive

B. Tratament ambulator

C. Administrarea de O2

D. Corticosteroizi inhalator în doze medii

E. Corticosteroizi systemic



38. Ventilația mecanică în răul astmatic este indicată în caz de:

A. Amelioarea simptomelor

B. Travaliu expirator excesiv cu epuizare musculară

C. Tensiune arterială sistolică < 90 mmHg

D. pH 7,40

E. PaCO2 >55 mmHg



39. În starea de rău astmatic:
A. Tahicardia se vatrata cu β-blocante

B. Acidoza repiratorie se va corecta cu bicarbonat de Na

C. Acidoza repiratorie nu se va corecta cu bicarbonat de Na

D. Tahicardia nu se vat rata cu β-blocante

E. Expectorantele, mucoliticele nu au beneficiu în răul astmatic

40. Explorarea funcțională respiratorie apreciază:

A. Gradul obstrucției

B. Variabilitatea obstrucției

C. Reversibilitatea obstrucției bronșice

D. Se va efectua doar în timpul accesului de astm

E. Gradul de control al astmului



RĂSPUNS:

  1. E

  2. D

  3. E

  4. E

  5. A

  6. A

  7. B

  8. E

  9. A

  10. B

  11. D

  12. C

  13. C

  14. A,B,C,E

  15. B,C,D,E

  16. A,B,C

  17. A,C,E

  18. B,E

  19. A,B,D,E

  20. B,D

  21. A,E

  22. A,B,C

  23. A,C

  24. B,C,E

  25. A,B,C,D

  26. A,B,D,E

  27. A,C

  28. B,D

  29. B,D

  30. A,C,D

  31. A, B, C

  32. A, B, C, D

  33. A, C, D, E

  34. A, C, D, E

  35. B, C, D, E

  36. B, C, E

  37. A, C, E

  38. B, C, E

  39. C, D, E

  40. A, B, C

Hipertensiunea pulmonara şi cordul pulmonar cronic

  1. CS. Etiologia hipertensiunii pulmonare arteriale:

  1. Idiopatică

  2. Familială

  3. Asociată cu diferite colagenoze, hipertensiune portală, infecţie HIV, medicamente etc

  4. Asociată cu modificări semnificative capilare sau venoase

  5. Toate cele menţionate

  1. CM Hipertensiunea pulmonară asociată cu bolile pulmonare şi /sau hypoxia este cauzată de următoarele:

  1. BPOC

  2. Bolile pulmonare interstiţiale

  3. Apneea în somn

  4. Expunere cronică la altitudini crescute

  5. Expunere la raze UV

  1. CM Care sunt mecanismele care contribuie la apariţia hipertensiunii pulmonare idiopatice:

  1. Vasoconstricţie excesivă şi obstrucţia de la nivelul arterelor pulmonare de calibru mic

  2. Remodelarea vasculară

  3. Fenomenele inflamatorii şi trombotice din patul vascular pulmonar

  4. Activarea limfocitelor şi macrofagelor cu eliberarea de TNF-α declanşate de infecţia HIV

  5. Nici unul din cele enumerate

  1. CM Mecanismele prin care infecţia HIV ar induce hipertensiunea pulmonară:

  1. Acţiunea directă a virusului la creşterea rezistenţei şi remodelării vasculare

  2. Acţiune indirectă determinată de activarea limfocitelor şi macrofagelor cu eliberarea de TNF-α cu efect proliferativ asupra celulelor endoteliale şi muscular netede pulmonare

  3. Acţiunea indirectă a virusului HIV se realizează prin producerea crescută de endotelină-1 şi de TNF-α din monocite

  4. Defect de producere a substanţelor vasoconstrictoare

  5. Fenomene de tromboză in situ

  1. CM Mecanismele prin care bolile pulmonare produc hipertensiune pulmonară sunt:

  1. Hipoxie

  2. Inflamaţie

  3. Pierdere de vase pulmonare

  4. Tromboză in situ

  5. Proliferare intimală şi modificări ale matricei extracelulare prin depozite de colagen şi elastină

  1. CS Mecanismul prin care hipotiroidia induce HTP este:

  1. Hipotiroidia induce creşterea stresului de forfecare exercitat de eritrocite în microvascularizarea pulmonară

  2. Mecanisme imune

  3. Hipotiroidia contribuie la creşterea duratei de viaţă a hematiilor şi activarea plachetară

  4. Distrucţia patului pulmonar

  5. Hipotiroidia induce anomalii ale activităţii fibrinolitice

  1. CM Simptomele clasice ale hipertensiunii pulmonare sunt:

  1. Dispneea

  2. Durerea toracică de tip anginos

  3. Sincopa la efort

  4. Moartea subită

  5. Edemele suborbitale

  1. CS Care este metoda cea mai exactă de apreciere a presiunii în artera pulmonară:

  1. Scintigrafia de ventilaţie-perfuzie

  2. Echocardiografia cu doppler

  3. Angiografia pulmonară

  4. Cateterismul cardiac

  5. Bodypletismografia

  1. CS Care afirmaţii referitor la tratamentul convenţional sunt adevărate:

  1. Oxigenoterapia se aplică la pacienţii cu saturaţia sub 90%

  2. Diureticele sunt utile în cazurile cu insuficienţă cardiacă dreaptă manifestă

  3. Diureticele pot fi periculoase prin scăderea excesivă a debitului cardiac

  4. Hipokaliemia indusă de diuretice poate genera aritmii

  5. Toate cele enumerate sunt corecte

  1. CS Care dintre cele enumerate contribuie la apariţia cordului pulmonar cronic:

  1. Boli pulmonare obstructive şi restrictive

  2. Tulburări ale centrului de control respirator

  3. Hipoxia cronică de altitudine

  4. Bolile pulmonare vasculare

  5. Toate cele enumerate

  1. CS Prin ce mecanism bolile pulmonare obstructive determină apariţia cordului pulmonar cronic:

  1. Bronhoobstrucţia determină dezvoltarea hipoxiei alveolare ceea ce contribuie la instalarea mecanismului adaptativ de vasoconstricţie pulmonară hipoxică

  2. Îngustarea şi obliterarea vaselor pulmonare

  3. Îngroşarea vaselor datorită hipertrofiei stratului muscular

  4. Microtromboze multiple

  5. Trombembolii repetate

  1. CM Cum se clasifică cordul pulmonar cronic după criteriul etiologic:

  1. Vascular

  2. Bronhopulmonar

  3. Toracodiafragmal

  4. Interstiţial

  5. Anatomic

  1. CM Cum se clasifică cordul pulmonar în funcţie de stadiul bolii:

  1. Cord pulmonar compensat

  2. Hipertensiune pulmonară tranzitorie, doar cu semne paraclinice de suprasolicitare a ventriculului drept

  3. Hipertensiune pulmonară stabilă cu semne clinice de suprasolicitare a ventriculului drept

  4. Decompensarea ventriculului drept, asociată cu insuficienţa respiratorie

  5. Toate cele enumerate sunt false

  1. CS Care sunt complicaţiile cordului pulmonar cronic:

  1. Trombembolismul pulmonar

  2. Aritmiile

  3. Insuficienţa tricuspidiană

  4. Disfuncţia organelor parenchimatoase

  5. Toate cele enumerate

  1. Care afirmaţii referitoare la prognosticul pacienţilor cu cord pulmonar cronic sunt adevărate:

  1. Media supravieţuirii la pacienţii cu edeme marcate constituie aproximativ 4 ani

  2. Rata supravieţuirii la 2 ani a pacienţilor care anterior nu au avut edeme depăşeşte 70%

  3. Rata supravieţuirii la 2 ani a pacienţilor cu semne clinice manifeste de insuficienţă ventriculară dreaptă constituie 40-45%

  4. Media supravieţuirii la pacienţii cu edeme marcate constituie aproximativ 7 ani

  5. Toate cele enumerate sunt adevărate

Pleurezii

  1. CM Selectaţi afirmaţiile adevărate:

      1. Sindromul pleural se prezintă cu matitate deplasabilă la percuţie

      2. Sindromul pleural se poate prezenta fără modificări percutorii

      3. Sindromul pleural poate fi asociat cu sunet timpanic la percuţie

      4. Sindromul pleural este reprezentat de matitate fixă la percuţie

      5. Toate cele enumerate sunt adevărate

    1. CM Toate cele enumerate sunt criterii Light pentru diagnosticarea pleureziilor exudative cu excepţia:

      1. Raportul proteine pleurale/ proteine serice > 0,5

      2. Raportul LDH pleural/ LDH seric > 0,6

      3. Nivelul LDH pleural mai mare de 2/3 din valorile normale ale LDH seric

      4. Nivelul proteinelor totale mai mare de 2/3 din valorile normale ale proteinelor serice

      5. Raportul glucozei pleurale / glucozei serice > 0,5

    2. CM Care dintre cele enumerate cauzează transudat pleural:

      1. Artrita reumatoidă

      2. Embolia pulmonară

      3. Pancreatita

      4. Insuficienţă cardiacă congestivă

      5. Obstrucţia de venă cavă superioară



    1. CS Bărbat de 37 ani acuză durere toracică violentă pe dreapta cu debut brusc asociată cu dispnee. Alte simptome nu prezintă, iar anterior era sănătos. Nu menţionează traumatism toracic. Durerea toracică este acută, se înrăutăţeşte în inspir, fără hemoptizie, tuse sau spută, fără simptome de impregnare infecţioasă. Respiraţia este superficială, rapidă, frecvenţa 24/min, afebril. FCC – 108/min., SaO2 – 92%, TA 120/80. Traheea este situată median. Auscultativ: murmur vezicular diminuat pe dreapta, fără crepitaţii sau raluri. Percutor – sunet timpanic. Care este diagnosticul mai probabil?

      1. Pericardită

      2. Pneumonia

      3. Pneumotorax

      4. Embolie pulmonară

      5. Fracture de coaste



    1. CS Factorii de risc care predispun la pneumotorace sunt cu excepţia:

      1. Vîrstă tînără, talie înaltă, constituţie longilină

      2. Bărbat

      3. Femeie

      4. Fumător

      5. Bule subpleurale



    1. CS Afirmaţiile referitoare la conduita pacientului cu pneumotorax sunt corecte cu excepţia:

      1. Prezenţa aerului în cavitatea pleural este o indicaţie direct pentru intervenţie chirurgicală

      2. Colecţia pleurală aeriană importantă necesită exsuflaţie cu acul sau drenaj pleural

      3. Pneumotoracele sub tensiune este o urgenţă medical

      4. În epanşamentul mixt hidroaeric se aplică drenajul dublu

      5. În pneumotoracele deschis prima manevră va fi închiderea imediată a plăgii

    2. CS Afirmaţiile corecte referitoare la mezotelioame cu excepţia:

      1. Mai frecvent apare la bărbaţi, după vîrsta de 60 ani

      2. Mai frecvent apare la femei, după vîrsta de 60 ani

      3. Există o legătură directă cu expunerea profesională îndelungată la azbest

      4. La examenul lichidului pleural se constată lichid serohemoragic cu o cantitate sporită de acid hialuronic

      5. Confirmarea histopatologică a mezoteliomului pleural se obţine prin biopsia pleurei.

    3. CM Următoarele afirmaţii sunt adevărate:

      1. Hemotoraxul este revărsatul pleural sanguinolent al cărui hematocrit este cel puţin 50% din hematocritul sîngelui periferic

      2. Chilotoraxul este revărsatul pleural format prin acumulare de limfă în urma afectării ductului limfatic toracic

      3. Mai des chilotoraxul se observă pe stînga

      4. Pleurezia din tuberculoza primară este provocată de colonizarea primară a Mycobacteriei pe pleură

      5. Empiemul tuberculos este o complicaţie frecventă a tuberculozei netratate

    4. Care afirmaţii sunt corecte:

      1. Glucoza în lichidul pleural este egală cu cea din ser

      2. pH lichidului pleural poate fi scăzut în exudatele purulente, tuberculoase, neoplazice şi reumatoide

      3. amilaza pleurală creşte semnificativ în pancreatită sau pseudochist pancreatic

      4. colesterolul creşte marcat în chilotorax

      5. trigliceridele şi acizii graşi au nivele crescute în chilotorax

    5. Care afirmaţii referitoare la examenul citologic al lichidului pleural sunt corecte:

      1. Creşterea hematiilor peste 10 000/mm3 este caracteristică pleureziilor hemoragice din traumatism, neoplazice sau trombembolice

      2. Creşterea neutrofilelor peste 10 000/mm3 este caracteristică pentru exudatele parapneumonice, tuberculoase, neoplazice

      3. Predominarea limfocitelor orientează spre etiologia tuberculoasă, neoplazică sau virală

      4. Eozinofilele în proporţie mai mare de 10% este caracteristică afecţiunilor asociate cu eozinofilie sanguină

      5. Celulele atipice în lichidul pleural sunt sugestive de infecţie cu germeni atipici

    6. Care afirmaţii referitoare la pleureziile neoplazice sunt adevărate:

      1. Este una dintre cauzele dominante de pleurezie masivă la vîrstnici

      2. Geneza cea mai frecventă este din răspîndirea la pleură a carcinomului bronşic

      3. Investigaţiile complexe pentru găsirea tumorii primare este o prerogativă în conduita pacientului

      4. Investigaţiile complexe pentru găsirea tumorii primare sunt argumentate numai în cazul neoplaziilor susceptibile la chimioterapie şi tratamentul hormonal

      5. Puncţia evacuatorie este unica soluţie în acest caz

    7. CM Care afirmaţii sunt false:

      1. Glucoza în lichidul pleural este egală cu cea din ser

      2. pH lichidului pleural poate fi scăzut în exudatele purulente, tuberculoase, neoplazice şi reumatoide

      3. amilaza pleurală creşte semnificativ în pancreatită sau pseudochist pancreatic

      4. colesterolul creşte marcat în chilotorax

      5. trigliceridele şi acizii graşi au nivele crescute în pseudochilotorax

    8. CM Următoarele afirmaţii sunt false:

      1. Hemotoraxul este revărsatul pleural sanguinolent al cărui hematocrit este cel puţin 50% din hematocritul sîngelui periferic

      2. Chilotoraxul este revărsatul pleural format prin acumulare de limfă în urma afectării ductului limfatic toracic

      3. Mai des chilotoraxul se observă pe stînga

      4. Pleurezia din tuberculoza primară este provocată de colonizarea primară a Mycobacteriei pe pleură

      5. Empiemul tuberculos este o complicaţie frecventă a tuberculozei netratate

    9. CM Care dintre cele enumerate cauzează exudatul pleural:

      1. Artrita reumatoidă

      2. Embolia pulmonară

      3. Pancreatita

      4. Insuficienţă cardiacă congestivă

      5. Obstrucţia de venă cavă superioară

    10. CM Afirmaţiile corecte referitoare la mezotelioame:

      1. Mai frecvent apare la bărbaţi, după vîrsta de 60 ani

      2. Mai frecvent apare la femei, după vîrsta de 60 ani

      3. Există o legătură directă cu expunerea profesională îndelungată la azbest

      4. La examenul lichidului pleural se constată lichid serohemoragic cu o cantitate sporită de acid hialuronic

      5. Confirmarea histopatologică a mezoteliomului pleural se obţine prin biopsia pleurei.






PID

1. Care dintreurmătoarelereprezintăcauză de tusecronicăcuradiografietoracicăanormală:

A. Embolia pulmonară

B. Infecţia căilor aeriene superioare

C. Corpi străini

D. IECA

E. Sarcoidoza



Raspuns corect E

2. Insuficiența respiratorie restrictivă apare în următoarele afecțiuni caracterizate prin afectare pulmonară parenchimatoasă, cu excepţia:

A. Fibroză pulmonară idiopatică

B. Sarcoidoză

C. Astm

D. Silicoză

E. Pneumopatiipostradice

Raspunscorect C

3.Diagnosticul de tulburareventilatorierestrictivă are la bazăurmătoarele, cuexcepţia :

A. Creşterea CPT

B. Diminuarea CPT

C. Uneoridiminuareacomplianţeipulmonare

D. Diminuarearaportului DLCO/VA doarîncaz de patologieinterstiţială

E. Uneoridiminuareacomplianţeiparietale

Raspunscorect A

4. Fibrozapulmonaraidiopatică se caracterizeazăprin:

A. Debutinsidioscutuseseacă, chintoasaluni de zile

B. Oricarerăspuns este corect.

C. Dispneede efortcuagravareprogresivă

D. Medie de doianiîntreprimelesimptomeşi diagnostic

E. Vârstamedieapariţie ~ 50 ani

Răspuns: B

5.Într-o fibrozăpulmonarăidiopatică:

A. Debutul este brusc, cutuseşiexpectorațiemucopurulentă

B. Aparfrecventsemneextrarespiratorii

C. Vârstamedie de aparițieeste de 20 de ani

D. Evoluția este favorabilă, spre vindecare

E. La HRCT este prezentăimagineaînfagure de miere

Raspunscorect E

6. PentrusindromulLöfgrensuntcorectetoatecuexcepția

A. Este o formăacută a sarcoidozei

B. Adenopatiehilară

C. Uveită

D. Eritemnodos

E. Artralgii/artrite

Răspuns: C

7. PentrusindromulHeerfordt-Waldenströmsuntcorectetoatecuexcepția

A. Este o formă acută a sarcoidozei

B. Adenopatiehilară

C. Uveită

D.Parotidită

E. Pareză de nerv facial

Răspuns: B

8. Sarcoidozapoateafectaurmătoarelepărțialecorpului

A. Plămâni

B.Ganglionilimfatici

C. Piele


D.Ficat

E. Toate cele enumerate

Răspuns: E

9. Care medicament este utilizat în tratamentul sarcoidozei

A. Lisinopril

B. Prednizolon

C. Furosemid

D.Fluconazol

E. Cefotaxim

Răspuns: B

10. Care test este utilizat pentru monitorizarea pacienților cu sarcoidoză pulmonară ?

A. PET CT

B. Teste funcționale pulmonare

C. Testul HIV

D.BAAR

E. Hemograma



Răspuns: B

11. Care dinurmătoarele organe este cel mai puținprobabilsă fie afectatafectat de sarcoidoză ?

A. Plămâni

B. Ganglionilimfatici

C. Stomac

D.Piele

E. Ficat


Răspuns: C

12. Care tip de afectaredinsarcoidoză are cel mai bun prognosticpentruremisiune ?

A. SindromulLöfgren

B.Neurosarcoidoza

C.Sarcoidozacuimplicareacordului

D.Lupuspernio

E. Uveita

Răspuns: A

Răspunsmultiplu

1. Diagnosticul de tulburareventilatorierestrictivă are la bazăurmătoarelemodificărialeprobelorfuncționalerespiratorii

A. Diminuarea CPT

B. VEMS/CVF micșorat

C. Diminuarea CVF

D. Scăderea VEMS

E. Creşterea CPT

Răspuns corect A, C

2. Fibroza pulmonara idiopatică se caracterizează prin:

A. Debut insidios cu tuse seacă, chintoasa luni de zile

B. Debut acut cu deces în câteva luni

C. Dispneede efortcuagravareprogresivă

D. Pleureziebilaterală

E. Vârstamedieapariţie ~ 50 ani

Răspuns: A, C, E

3. SindromulLöfgreneste caracterizat de

A. Debut insidios

B. Adenopatie hilară

C. Dispneede efortcuagravareprogresivă

D. Eritemnodos

E. Artralgii/artrite

Răspuns: B, D, E

4. PentrusindromulHeerfordt-Waldenströmsuntcorecteurmătoareleafirmații

A. Este o formă acută a sarcoidozei

B. Adenopatiehilară

C. Uveită

D.Parotidită

E. Pareză de nerv facial

Răspuns: A, C, D, E

9. Care medicamentesunt utilizate în tratamentul sarcoidozei

A. Mieloxicam

B. Prednizolon

C. Metotrexat

D.Fluconazol

E. Pentoxifilin

Răspuns: A, B, C, E

10. Care din următoarele afirmații sunt corecte pentru sarcoidoză?

A. letalitatea 5%

B. Atingerea cardiacă are un prognostic nefavorabil

C. Adenopatia hilară are cel mai bun prognostic

D.Letalitatea 25%

E. Adenopatia hilară are cel mai nefavorabil prognostic

Răspuns: A, B, C

11. Care din următoarele modificări sunt în favoarea diagnosticului de sarcoidoză?

A. Hipercalcemie

B. Hipocacalcemie

C. Creșterea nivelului seric al angiotenzinconvertazei serice

D.Hipercalciurie

E. Micșorarea nivelului seric al angiotenzinconvertazei serice

Răspuns: A, C, D

12. Care din următoarele semne indidică implicarea altor organe la un pacient cu sarcoidoză pulmonară?

A. Lupus pernio

B. LES

C. Uveita



D.Aritmii

E. Eritem nodos

Răspuns: A, C, D, E

13. Care din următoarele afirmații sunt corecte pentru sarcoidoză?

A. letalitatea 5%

B. Atingerea cardiacă are un prognostic nefavorabil

C. Adenopatia hilară are cel mai bun prognostic

D.Letalitatea 25%

E. Adenopatia hilară are cel mai nefavorabil prognostic

Răspuns: A, B, C

14. Care investigațiisuntutilizatepentrustabilireadiagnosticului de sarcoidoză?

A. Radiografia oaselor tubulare

B. Radiografiatoracelui

C. HRCT pulmonară

D.Biopsia organelor afectate

E. Scintigrafiaosoasă

Răspuns: B, C, D

15. Medicamente utilizate în tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice sunt:

A. Diclofenac

B. Mieloxicam

C. Pirfenidon

D.Nintedanib

E. Omalizumab

Răspuns: C, D

16. Pentrutratamentulfibrozeipulmonareidiopaticesuntacceptate:

A. Oxigenoterapia de lungădurată

B. Omalizumab

C. Pirfenidon

D.Nintedanib

E. Transplant pulmonar

Răspuns:A, C, D, E

17. Care variante din grupul pneumonitelor interstiţiale idiopatice au o evoluţie cronică progresivă?


  1. Pneumonita organizantă criptogenică

  2. Pneumonita interstiţială acută

  3. Pneumonita intestiţială nespecifică

  4. Fibroza pulmonară idiopatică

  5. Pneumonita interstiţială descuamativă

Răspuns: C, D

18. Care variante din grupul pneumonitelor interstiţiale idiopatice sunt legate de fumat?

  1. Bronșiolita respiratorie asociată pneumopatiei interstițiale difuze

  2. Pneumonita interstiţială acută

  3. Pneumonita intestiţială nespecifică

  4. Fibroza pulmonară idiopatică

  5. Pneumonita interstiţială descuamativă

Răspuns:A, E

Teste supurații pulmonare



Complement simplu:

1. Notați afirmația caracteristică abceselor pulmonare primare:

a) constituie complicații ale unei leziuni locale preexistente (cancer, corpi străini, chisturi, stenoză bronșică etc.)

b) se dezvoltă pe teritorii pulmonare anterior sănătoase, etiologic aparținând infecțiilor cu bacterii anaerobe

c) constituie modalități evolutive ale pneumoniilor cu anumiți germeni (stafilococi, Klebsiela, Pseudomonas) - așa zisele pneumonii necrozate

d) reprezintă dilatații permanente și ireversibile ale bronhiilor subsegmentare sugerate de consecințele clinice ale infecției cronice sau recurente în căile respiratorii dilatate

e) sunt favorizate de preexistența stenozelor bronșice (tumorale, inflamatorii, cicatriceale sau din corpi străini), a bronșiectaziilor sau chisturilor

Răspuns corect: (b)
2. Debutul bronșiectaziei de obicei este:

a) acut la contactul cu anumiți alergeni

b) acut, rapid și progresiv în in infecțiile cu germeni anaerobi

c) lent, cu stări de acutizări în perioada rece și umedă a anului: tuse, frecvent mucopurulentă, preponderent dimineața, periodic cu striuri de sânge, simptome de impregnare infecțioasă (astenie nemotivată, indispoziție, febră, cefalee, vertij, anorexie)

d) lent, prin embolizarea trunchiului arterei pulmonare sau a uneea din cele două ramuri ale sale, sau a multiplelor ramificații mici

e) lent, cu febră foarte înaltă și frison solemn



Răspuns corect: (c)
3. Notați afirmația caracteristică tabloului radiologic în gangrena pulmonară:

a) o zonă de opacitate în interiorul căreia se găsește o hipertransparență circumscrisă

b) opacități inelare sau curvilinii, opacități în bandă (”tuburi pline”), ”linii de tramvai”, formațiuni chistice dispuse în rozete, formațiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici

c) opacitate omogenă, densă, cu limita superioară concăvă, deplasabilă cu poziția bolnavului

d) opacitate masivă cu transparențe multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid (imagine ”în fagure de miere”)

e) opacitate cu hipertransparență circumscrisă și cu nivel lichidian în interiorul ei (imagine hidroaerică), care rămâne orizontal la schimbarea poziției corpului Răspuns corect: (d)


4. Notați afirmația caracteristică tabloului radiologic al unui abces drenat complet:

a) o zonă de opacitate în interiorul căreia se găsește o hipertransparență circumscrisă

b) opacități inelare sau curvilinii, opacități în bandă (”tuburi pline”), ”linii de tramvai”, formațiuni chistice dispuse în rozete, formațiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici

c) opacitate omogenă, densă, cu limita superioară concăvă, deplasabilă cu poziția bolnavului

d) opacitate masivă cu transparențe multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid (imagine ”în fagure de miere”)

e) opacitate cu hipertransparență circumscrisă și cu nivel lichidian în interiorul ei (imagine hidroaerică), care rămâne orizontal la schimbarea poziției corpului



Răspuns corect: (a)

5. Notați afirmația caracteristică tabloului radiologic al unui abces cu evacuare incompletă a secrețiilor:

a) o zonă de opacitate în interiorul căreia se găsește o hipertransparență circumscrisă

b) opacități inelare sau curvilinii, opacități în bandă (”tuburi pline”), ”linii de tramvai”, formațiuni chistice dispuse în rozete, formațiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici

c) opacitate omogenă, densă, cu limita superioară concăvă, deplasabilă cu poziția bolnavului

d) opacitate masivă cu transparențe multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid (imagine ”în fagure de miere”)

e) opacitate cu hipertransparență circumscrisă și cu nivel lichidian în interiorul ei (imagine hidroaerică), care rămâne orizontal la schimbarea poziției corpului

Răspuns corect: (e)
6. . Notați afirmația caracteristică tabloului radiologic în cazurile avansate de bronșiectazii:

a) o zonă de opacitate în interiorul căreia se găsește o hipertransparență circumscrisă

b) opacități inelare sau curvilinii, opacități în bandă (”tuburi pline”), ”linii de tramvai”, formațiuni chistice dispuse în rozete, formațiuni chistice sau hidroaerice de dimensiuni mici

c) opacitate omogenă, densă, cu limita superioară concăvă, deplasabilă cu poziția bolnavului

d) opacitate masivă cu transparențe multiple de forme neregulate, uneori cu nivel de lichid (imagine ”în fagure de miere”)

e) opacitate cu hipertransparență circumscrisă și cu nivel lichidian în interiorul ei (imagine hidroaerică), care rămâne orizontal la schimbarea poziției corpului



Răspuns corect: (b)
7. Notați afirmația ce caracterizează evoluția unui abces pulmonar în condițiile unui tratament medical corect instituit precoce:

a) tratamentul cu antibiotice este mai puțin eficient, iar evoluția de mai lungă durată

b) evoluția este, de regulă, favorabilă, procesul supurativ regresează, iar cavitatea devine din ce în ce mai mică până dispare (în 5-6 săptămâni)

c) poate avea loc extinderea locală a infecției (empiem, piopneumotorace, pericardită, mediastenită)

d) poate avea loc generalizarea procesului infecțios (septicemie, abcese metastatice, șoc toxicoseptic)

e) se poate complica cu hemoragie pulmonară, cronicizare, scleroză pulmonară, bronșiectazii, amiloidoză



Răspuns corect: (b)
8. Notați afirmația incorectă în tratamentul antimicrobian pentru abcesele pulmonare produse de agenți anaerobi:

a) tratamentul antimicrobian este îndelungat, cu doze mari de droguri antibacteriene

b) sunt acceptate trei scheme de tratament antibacterial: cu penicilină; cu clindamicină; cu penicilină plus metronidazol

c) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continuă până se ameliorează starea generală, dispare febra și nivelul hidroaeric pe radiogramă

d) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continuă 3-5 zile după normalizarea temperaturii

e) tratamentul intravenos este urmat de aplicarea perorală a antimicrobienelor, care va continua până la dispariția totală a semnelor radiologice, sau până rămân doar niște mici și stabile leziuni reziduale

Răspuns corect: (d)

9. Care din examenele paraclinice nu îl veți indica pentru diagnosticul supurațiilor pulmonare:

a) testele cutanate alergice

b) examene radiologice ale cutiei toracice

c) examenul sputei (analiza generală, sputocultura etc.)

d) examenul hematologic (inclusiv hemoculturile)

e) fibribronhoscopia

Răspuns corect: (a)
10. Notați afirmația incorectă în debutul clinic al bolii bronșiectatice:

a) în lipsa infecției bolnavul mult timp nu-și cunoaște suferința

b) debutul maladiei este lent, în perioada rece și umedă a anului

c) boala debutează acut, cu un frison ”solemn” și ”junghi ” toracic

d) boala debutează cu tuse, frecvent mucopurulentă, preponderent dimineața, periodic cu striuri de sânge sau miros fetid

e) deseori se asociază simtome de impregnare infecțioasă: astenie nemotivată, indispoziție, febră, cefalee, vertij, anorexie



Răspuns corect: (c)
11. Notați afirmația incorectă din tabloul clinic al bolii bronșiectatice avansate:

a) simptomul de bază este tusea chinuitoare (continuă), preponderent dimineața (”toaleta bronșică matinală”)

b) sputa este purulentă, cu miros fetid, expectorându-se în cantități mari (de la 20-30 ml până la sute mililitri - vomica)

c) sputa, de obicei, se depune în 4 straturi - spumos și aerat, mucopurulent cu ”stalactie”, mucos, purulent

d) tusea, deobicei, este neproductivă, chinuitoare (”spastică”), uneori însoțindu-se de expectorație în cantitate mică, dificilă, sub formă de mulaj bronșic

e) periodic poate apărea hemoptizia - spută uniform colorată (din vasele bronșice) sau sub aspect de striuri sanguinolente



Răspuns corect: (d)
12. Care afirmație nu este corectă pentru tabloul clinic obiectiv în bronșiectaziile avansate:

a) acrocianoza cu fața împăstată

b) hiperemia obrazului pe partea afectată

c) scăderea ponderală

d) hipocratismul digital

e) retard fizic (în cazurile cu debut din copilărie)



Răspuns corect: (b)

Complement multiplu:

1. Notați afirmațiile caracteristice abceselor pulmonare secundare:

a) constituie complicații ale unei leziuni locale preexistente (cancer, corpi străini, chisturi, stenoză bronșică etc.)

b) se dezvoltă pe teritorii pulmonare anterior sănătoase, etiologic aparținând infecțiilor cu bacterii anaerobe

c) constituie modalități evolutive ale pneumoniilor cu anumiți germeni (stafilococi, Klebsiela, Pseudomonas) - așa zisele pneumonii necrozate

d) reprezintă dilatații permanente și ireversibile ale bronhiilor subsegmentare sugerate de consecințele clinice ale infecției cronice sau recurente în căile respiratorii dilatate

e) sunt favorizate de preexistența stenozelor bronșice (tumorale, inflamatorii, cicatriceale sau din corpi străini), a bronșiectaziilor sau chisturilor

Răspuns corect: (a, c, e)
2. Incidența supurațiilor pulmonare este sporită:

a) în timpul epidemiilor de gripă (pneumonii stafilococice postvirale)

b) la pacienții cu statusul atopic (alergic) mărit

c) la pacienții cu deficiență de α1-antitripsină

d) în condițiile de imunitate compromisă (diabet zaharat, ciroză hepatică, alcoolism, malignități, tratament imunosupresiv etc.)

e) la pacienții cu risc de aspirație (tulburări de conştienţă, tulburări de deglutiţie, reflux gastro-esofagian, micşorarea activităţii motorii esofagiene)



Răspuns corect: (a, d, e)
3. Notați cei doi factori patogenetici de bază, coexistența cărora este necesară pentru formarea abcesului pulmonar primitiv (primar):

a) vasculita cu patogenia neclară, care afectează vasele pulmonare și bronhiale

b) infecția gingivală (gingivita sau pioreea), care asigură germenii

c) aspirația, care asigură accesul spre parenchimul pulmonar

d) tromboza extensiva în vasele pulmonare și bronhiale, care aduce la sfacelarea țesutului

e)slăbiciunea congenitală a peretelui bronșic, care aduce la dilatarea ireversibilă a lor



Răspuns corect: (b, c)
4. Debutul unui abces pulmonar acut de obicei este:

a) insidios în infecțiile cu bacterii aerobe

b) acut, rapid și progresiv în in infecțiile cu germeni anaerobi

c) lent, cu stări de acutizări în perioada rece și umedă a anului: tuse, frecvent mucopurulentă, preponderent dimineața, periodic cu striuri de sânge, simptome de impregnare infecțioasă (astenie nemotivată, indispoziție, febră, cefalee, vertij, anorexie)

d) insidios în infecțiile cu germeni anaerobi

e) acut, rapid și progresiv în in infecțiile cu bacterii aerobe



Răspuns corect: (d, e)

5. Dacă focarul unui abces pulmonar acut este situat aproape de periferia plamânului, în faza de constituire (faza pneumonică a abcesului pulmonar), obiectiv se atestă:

a) framăt vocal accentuat

b) framăt vocal diminuat/abolit

c) matitate/submatitate fixă

d) suflu tubar patologic

e) bronhofonie, pectorilocvie afonă

Răspuns corect: (a, c, d, e)
5. Dacă focarul unui abces pulmonar acut este situat aproape de periferia plamânului, în faza de drenare bronșică (sau faza de focar deschis) obiectiv se atestă:

a) framăt vocal accentuat

b) hipersonoritate timpanică

c) frotație pleurală

d) suflu cavernos

e) crepitație



Răspuns corect: (a, b, d)
6. Tusea la un pacient cu abces pulmonar drenat incomplet are următoarele caracteristici:

a) se accentuează când bolnavul stă culcat în poziția ce favorizează mobilizarea secrețiilor din cavitatea abcesului și eliminarea lor

b) este supărătoare, cu spută în cantitate variată: de la abundentă la nesemnificativă (ori de câte ori drenarea focarului se întrerupe)

c) poate fi cu spută mucopurulentă, purulentă sau piosanguinolentă, cel mai adesea fetidă

d) este sezonieră, fiind însoțită de rinită și de raluri sibilante

e) este uscată, de tonalitate joasă, moale, fără început abrupt sau eruptiv



Răspuns corect: (a, b, c)

7. Notați formele clinice particulare de abces pulmonar:

a) abcesul pulmonar primitiv (de aspirație)

b) abcesul pulmonar ”decapitat”

c) abcesul pulmonar ”descălțat”

d) abcesul pulmonar secundar

e) abcese pulmonare mari (gigante)

Răspuns corect: (a, b, d, e)
8. Notați afirmațiile caracteristice abceselor pulmonare primitive (de aspirație):

a) constituie complicații ale unei leziuni locale preexistente (cancer, corpi străini, chisturi, stenoză bronșică etc.)

b) se dezvoltă pe teritorii pulmonare anterior sănătoase

c) constituie modalități evolutive ale pneumoniilor cu anumiți germeni (stafilococi, Klebsiela, Pseudomonas) - așa zisele pneumonii necrozate

d) la acești pacienți se atestă surse endogene de anaerobi (periodontite, gingivite etc.)

e) la acești pacienți se atestă afecțiuni, care favorizează aspirația (tulburări de conştienţă, tulburări de deglutiţie, reflux gastro-esofagian, micşorarea activităţii motorii esofagiene)



Răspuns corect: (b, d, e)

9. Notați afirmațiile caracteristice abcesului pulmonar cronic:

a) decurge mai mult de 3 luni, cu perioade de remisie și acutizări

b) decurge mai puțin de 2 luni, rezolvându-se prin autolimitare

c) în perioada de acutizări bolnavii acuză dispnee, tuse cu eliminări de spută purulentă cu miros fetid, periodic hemoptizie, subfebrilitate

d) se pot constata pierderea ponderală, anemia, hipocratismul digital, splenomegalia

e) se tratează cu doze mici de antibiotice de spectru larg, timp de 7-10 zile

Răspuns corect: (a, c, d)
10. Notați afirmațiile caracteristice abceselor pulmonare hematogene (embolice):

a) apar drept complicații ale emboliilor septice (de exemplu, în tromboflebitele purulente ale venelor bazinului)

b) se pot dezvolta în cadrul unor septicemii (cu stafilococ auriu, Klebsiella, streptococi, bacili Gram negativi etc.)

c) pot apare din endocardita inimii drepte la narcomanii ”intravenoși”

d) debutul bolii este de obicei brusc, cu frison, iar evoluția mult mai rapidă (fulminantă) cu lipsa expectorației fetide și a factorilor predispozanți către aspirația cu anaerobi

e) pleureziile sunt foarte rare, iar empiemul pleural practic nu se asociază



Răspuns corect: (a, b, c, d)
11. Notați abcesele pulmonare, care conduc la leziuni reziduale importante (cavități reziduale, bronșiectazii) și necesită mai frecvent intervenții chirurgicale:

a) abcesele pulmonare mari (gigante - peste 6 cm în diametru)

b) abcesele pulmonare mici (sub 2 cm în diametru)

c) abcesele lobului mediu (din drenaj deficitar)

d) abcesele lingulei și ale piramidei bazale(din drenaj deficitar)

e) abcesele pulmonare de dimensiuni medii și cu drenaj bronhial foarte eficient



Răspuns corect: (a, b, c, d)

12. Notați examenele paraclinice necesare pentru diagnosticul supurațiilor pulmonare:

a) testele cutanate alergice

b) examene radiologice ale cutiei toracice

c) examenul sputei (analiza generală, sputocultura etc.)

d) examenul hematologic (inclusiv hemoculturile)

e) fibribronhoscopia

Răspuns corect: (b, c, d, e)
13. Notați afirmațiile corecte caracteristice pentru evoluția unui abces pulmonar de dimensiuni mari diagnosticat tardiv, cu țesut de scleroză din jur mai dezvoltat:

a) tratamentul cu antibiotice este mai puțin eficient, iar evoluția de mai lungă durată

b) evoluția este, de regulă, favorabilă, procesul supurativ regresează, iar cavitatea devine din ce în ce mai mică până dispare (în 5-6 săptămâni)

c) poate avea loc extinderea locală a infecției (empiem, piopneumotorace, pericardită, mediastenită)

d) poate avea loc generalizarea procesului infecțios (septicemie, abcese metastatice, șoc toxicoseptic)

e) se poate complica cu hemoragie pulmonară, cronicizare, scleroză pulmonară, bronșiectazii, amiloidoză



Răspuns corect: (a, c, d, e)

14. Notați afirmațiile corecte caracteristice pentru tratamentul antimicrobian în abcesele pulmonare produse de agenți anaerobi:

a) tratamentul antimicrobian este îndelungat, cu doze mari de droguri antibacteriene

b) sunt acceptate trei scheme de tratament antibacterial: cu penicilină; cu clindamicină; cu penicilină plus metronidazol

c) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continuă până se ameliorează starea generală, dispare febra și nivelul hidroaeric pe radiogramă

d) regimul tratamentului intravenos antimicrobian continuă 3-5 zile după normalizarea temperaturii

e) tratamentul intravenos este urmat de aplicarea perorală a antimicrobienelor, care va continua până la dispariția totală a semnelor radiologice, sau până rămân doar niște mici și stabile leziuni reziduale

Răspuns corect: (a, b, c, e)

15. Dilatările în bronșiectazii pot fi:

a) cilindrice (tubulare, fusiforme)

b) centrale (în bronhiile principale, lobare și segmentare), cu celule scuamoase

c) varicoase (moniliforme)

d) periferice, cu celule mici (”în boabe de ovăz”)

e) saculare (chistice, ampulare)



Răspuns corect: (a, c, e)

16. Notați afirmațiile corecte caracteristice pentru debutul bolii bronșiectatice:

a) în lipsa infecției bolnavul mult timp nu-și cunoaște suferința

b) debutul maladiei este lent, în perioada rece și umedă a anului

c) boala debutează acut, cu un frison ”solemn” și ”junghi ” toracic

d) boala debutează cu tuse, frecvent mucopurulentă, preponderent dimineața, periodic cu striuri de sânge sau miros fetid

e) deseori se asociază simtome de impregnare infecțioasă: astenie nemotivată, indispoziție, febră, cefalee, vertij, anorexie

Răspuns corect: (a, b, d, e)

17. Notați afirmațiile corecte caracteristice pentru tabloul clinic al bolii bronșiectatice avansate:

a) simptomul de bază este tusea chinuitoare (continuă), preponderent dimineața (”toaleta bronșică matinală”)

b) sputa este purulentă, cu miros fetid, expectorându-se în cantități mari (de la 20-30 ml până la sute mililitri - vomica)

c) sputa, de obicei, se depune în 4 straturi - spumos și aerat, mucopurulent cu ”stalactie”, mucos, purulent

d) tusea, deobicei, este neproductivă, chinuitoare (”spastică”), uneori însoțindu-se de expectorație în cantitate mică, dificilă, sub formă de mulaj bronșic

e) periodic poate apărea hemoptizia - spută uniform colorată (din vasele bronșice) sau sub aspect de striuri sanguinolente

Răspuns corect: (a, b, c, e)

18. Notați afirmațiile corecte caracteristice pentru tabloul clinic obiectiv în bronșiectaziile avansate:

a) acrocianoza cu fața împăstată

b) hiperemia obrazului pe partea afectată

c) scăderea ponderală

d) hipocratismul digital

e) retard fizic (în cazurile cu debut din copilărie)

Răspuns corect: (a, c, d, e)



Yüklə 3,99 Mb.

Dostları ilə paylaş:
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   ...   28




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə