Aktif Bilgi İşlem San. Tic. Ltd.Şti



Yüklə 43,78 Kb.
tarix01.12.2016
ölçüsü43,78 Kb.
#582

Aktif Bilgi İşlem San.Tic.Ltd.Şti.


ŞİRİNYALI MAH. ÖZGÜRLÜK BULV. BARIŞ APT. 73/10

07160 / MURATPAŞA / ANTALYA / TÜRKİYE

KURUMLAR V.D. – 042 001 8958

E-mail: aktif@modhotel.com

TEL: (242) 2440477 - (242) 2410708 - (242) 3166299

FAX: (242) 2480607

GSM: (532) 3147580 - (536) 8702287 - (541) 4844989





e-FATURA NEDİR?

e-Fatura Uygulaması elektronik belge biçiminde düzenlenen faturaların, taraflar arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı biçimde sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığınca oluşturulan bir uygulamadır.



e-Fatura düzenlemek isteyen mükellefler, yalnızca sistemde tanımlı olan alıcılara fatura düzenleyebilir. Aynı şekilde e-fatura almak isteyen mükellefler de yalnızca uygulama üzerinden fatura düzenleyen mükelleflerden fatura alabilirler. Dolayısıyla fatura düzenlemek veya fatura almak isteyen mükelleflerin karşılıklı olarak sistemde tanımlı olmaları gerekmektedir.e-Fatura sisteminde yer almayan mükellefler için kağıt fatura düzenlemeye devam edilecektir.

e-Fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.


e-FATURA UYGULAMASI KULLANICISI OLMA ZORUNLULUĞU

4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

Bu Tebliğ veya 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.

Elektronik Fatura Uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecekler, kayıtlı kullanıcı ise elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı değilse kâğıt fatura düzenleyeceklerdir.



1-) e-FATURA BAŞVURU SÜRECİ

Önemli Uyarı : Başvuru Yöntemi bölümünde “Özel Entegratör” yöntemini seçiniz. GIB PORTAL yöntemini seçtiğiniz taktirde başvurunuz kabul edildiği andan itibaren e-fatura kesmekle yükümlü olursunuz.Özel entegratör seçimi ile 01.01.2014 tarihine kadar e-fatura’yı ertelemiş olursunuz. 01.01.2014 itibariyle Özel entegratör ile anlaşma olmadığı taktirde GIB PORTAL otomatik olarak tanımlanacaktır.

1. Mali mühür ve güvenlik sertifikası başvurusunda bulunmak için, www.kamusm.gov.tr ya da www.gib.gov.tr adreslerinden basvuru linklerine tıklanır ya da https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/mm.go adresine gidilir. Açılan sayfada ilgili alanları doldurarak başvuru gerçekleştirilir.

2. Gelen SMS onay kodu yazılarak işlem onaylanır.

3. İmzalama yöntemi seçilir. Islak İmzalı Başvuru Formu ara yüzünün seçilmesi durumunda formun çıktısı alınır ve imza yetkilisi tarafından imzalanıp, imza sirküleri ile birlikte fiziki posta yoluyla Kamu SM’ye gönderilir.

4. Kurum imza yetkilisinin e-İmza ya da Mobil İmzası var ise başvuru formu elektronik imza ile imzalanır.

5.Ödeme esnasında dekont açıklama alanına Başvuru Kodu yazılır.Yazmamanız durumunda, yaptığınız ödeme dikkate alınmayıp, sertifikanız üretilmeyecektir.

6. Talep edilen ürün ve hizmete uygun bedel, Kamu SM banka hesap numarasına yatırılır.

7. Talep edilen ürün ve hizmet bedeli Kamu SM hesabına geçtikten sonra Sertifika Üretim Süreci’ne başlanır.


2-) TESLİM SÜRECİ

Sertifika, üretimi tamamlandıktan sonra, iletişim adresine gönderilir.

Sertifika teslimi aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilir:

1. Sertifikanın bulunduğu akıllı kart zarflanır.

2. Zarf içerisine kullanım talimatları yerleştirilir.

3. Masaüstü Kart Okuyucu ile birlikte paketlenir.

4. Paket  imza yetkilisine kurye aracılığı ile iletilir. İleti sadece resmi kimlik ibrazı ile teslim edilir.
3-) PIN İŞLEMLERİ

Kurum, sertifika PIN işlemleri için www.kamusm.gov.tr web sayfası üzerinden Online İşlemler- Mali Mühür Elektronik Sertifika İşlemleri menüsünden giriş yaparak, PIN/PUK bilgisi butonunu tıklar.



4-) BİLGİ GÜNCELLEME SÜRECİ

Mali mühür sertifikası almış olan kurum ve mükelleflerin, telefon ve eposta gibi bilgileri www.kamusm.gov.tr web sayfası üzerinden Online İşlemler- Mali Mühür İşlemleri menüsünden giriş yapılarak, bilgi güncelleme butonu ile güncellenebilir.



Not: Online başvuru yapılamaması durumunda, E-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi ve FORM-001-008 Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi'ni doldurularak Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilir, manüel işlemler tamamlandıktan sonra, tüzel kişiler FORM-001-002 Elektronik Mali Mühür Sipariş Formu'nu gerçek kişiler FORM-001-014 Gerçek Kişi Elektronik Mali Mühür Sipariş Formu'nu doldurularak dekont ve imza sirküleri ile birlikte Kamu SM’ye gönderilerek başvuru süreci tamamlanır.
Yetkili kişinin İmza sirküleri ve imzalı başvuru formunuzu aşağıdaki adrese gönderiniz.

Kamu Sertifikasyon Merkezi TÜBİTAK Yerleşkesi P.K. 74,

Gebze 41470 Kocaeli Tel : (262) 648 18 18
e-FATURA KULLANIM YÖNTEMLERİ

1-) Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Portal Yöntemi

Portal Yöntemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından www.efatura.gov.tr internet adresinden ücretsiz olarak sunulan bir e-fatura uygulaması hizmetidir. Bu yöntem ile faturalarınızı GİB Portal üzerinden manuel olarak oluşturabilir veya kendi bilgi işlem sisteminizde Başkanlığın belirlediği formatta oluşturup Portal hesabınıza yükleyebilirsiniz.



2-) Özel Entegrasyon Yöntemi

( Başvuru yaparken bu yöntemi seçiniz.Aksi taktirde başvurunuz kabul edildiği andan itibaren e-fatura kesmekle yükümlü olursunuz !!!)

Başkanlık'tan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemleri kullanarak da e-fatura uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu durumda mali mührünü ürettiren mükellefler, Başkanlık'tan özel entegrasyon izni almış kurumlara başvuru yaparak uygulamaya dahil olabilirler. Özel entegrasyon izni için başvuran mükelleflerin testleri devam etmekte olup, testlerini başarı ile tamamlayarak Başkanlık'tan özel entegrasyon izni alan kurumlar www.efatura.gov.tr internet adresinden yayınlanacaktır.



3-) Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu Yöntemi

Bu yöntem, kendilerine ait bilgi işlem sistemini Başkanlığın sistemine entegre ederek 7/24 kesintisiz bağlantı sağlayabilecek mükelleflerin kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. Bu yönteme başvuran mükellefler başvuru dilekçelerinde e-Fatura uygulamasından entegrasyon yöntemi ile faydalanmak istediklerini belirmek zorundadırlar. Mükellefler isterler ise başvuru dilekçesinde belirtmek şartıyla, entegrasyon çalışmaları tamamlanana kadar Portal hesaplarının kapatılması talep edebilirler. Bu süre hiçbir hal ve koşulda 421 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen 31.12.2013 tarihini geçemez. Bu tarihe kadar entegrasyonunu tamamlayamayan mükellefler faturalarını GİB Portal üzerinden düzenlemek zorundadırlar.



GIB e-Fatura & MOD Entegrasyon

A-) MOD E-Fatura Connector


  • Sistem, kaynak israfını ve faturalama prosedürlerindeki giderleri azaltır.Nakit akışını hızlandırır.

  • Maliye Bakanlığı E-Fatura Standartları ile tamamen uyumludur.

  • Temel ve Ticari elektronik fatura türleri ile uyumludur.

  • Değişen mevzuata göre sürekli güncellenir.

  • MOD programında e-fatura kapsamına giren firmalar için Muhasebe’de Cari Kod, Önbüro’da Company Code tanımında e-fatura’ya dahil olup olmadığı belirtilir.Böylece sadece kayıtlı kullanıcılara e-Fatura kesilmesi sağlanır.

  • Önbüro ve Muhasebe Fatura kontrol listelerindeki süzme işlemleri ile tarihler arası kesilmiş olan e-Fatura ve kağıt fatura dökümleri istenilen zamanda alınabilir.

  • MOD e-Fatura modülü sayesinde Günsonunda veya ertesi gün e-fatura kapsamında olan müşteriler için dosya oluşturulur.Oluşturulan dosya XSD Şema kontrolünden geçilir ve böylece dosyada eksik bilgi olmaz. (XSD -XML Schema Definitions, XML verilerinin doğrulamasını yapan bir uygulamadır.)

  • UBL-TR XML formatında oluşturulan dosya GIB PORTAL sayfasına kullanıcı tarafından yüklenir.

  • Mali Mühür sertifikası ve Onay’ın ardından e-faturalar Alıcı’ya gönderilir.

  • Gönderilmiş olan e-faturalar daha sonradan Giden kutusundan takip edilebilir.

  • Kullanıcı kendisine gelen faturaları GIB PORTAL üzerindeki Gelen kutusunda görebilir, faturaları bilgisayarına indirip yazdırabilir.



B-) MOD E-Fatura ÖZEL Entegratör


  • MOD programı içerisinden fatura keserken Alıcı’nın efatura kapsamında olup olmadığı anlık sorgulanabilir.

  • Firmalar kendi Mali Mühürü yerine Özel Entegratörün Mali Mühürünü kullanmayı tercih edip bunun maliyetinden kurtulabilir (başvuru esnasında belirtilmelidir)

  • MOD programından KESİLEN E-FATURA’lar GIB PORTAL’a girmeden e-fatura sistemine gönderilir, İmzalanır ve Onaylanıp Alıcıya ulaştırılır.

  • GELEN E-FATURA’lar, bilgisayarınıza yüklenecek e-fatura modülü aracılığı ile Gelen kutusuna otomatik olarak düşer.

  • Ticari faturalar PORTAL’a girmeden e-fatura modülünden KABUL,İADE ya da RED edilebilir.

  • Dönem bazında tarihler arası Gelen-Giden e-faturalar listelenip PDF,Word,Excel formatına aktarılabilir.

  • Kullanıcı bazlı Kural ve Rapor tanımlamaları yapılabilir.

  • Gelen-Giden e-fatura’lar sizin adınıza arşivlenir.




Aktif Bilgi İşlem San.Tic.Ltd.Şti.


ŞİRİNYALI MAH. ÖZGÜRLÜK BULV. BARIŞ APT. 73/10

07160 / MURATPAŞA / ANTALYA / TÜRKİYE

KURUMLAR V.D. – 042 001 8958

E-mail: aktif@modhotel.com

TEL: (242) 2440477 - (242) 2410708 - (242) 3166299

FAX: (242) 2480607

GSM: (532) 3147580 - (536) 8702287 - (541) 4844989


SATICI ve MÜŞTERİLERİNİZİN hangilerinin e-fatura sistemine geçtiği ya da geçeceği ile ilgili ön çalışma yapmak için aşağıdaki belgeyi kendilerine gönderebilirsiniz. “


Sayın , AKTİF BİLGİ İŞLEM 01.08.2013
KONU: E-FATURA ve E-DEFTER UYGULAMALARI HAKKINDA
14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
‘’Tebliğ’de 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan (Dikkat çekilmesi gereken husus madeni yağ lisansı sahibi firmadan sadece madeni yağ değil, herhangi bir mal alınsa dahi zorunluluk kapsamına girmiş olunuyor.) mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibarıyla asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar,

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (tütün mamulleri, alkollü içecekler ve kolalı gazozlar) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan (Dikkat çekilmesi gereken husus, bu firmalardan sadece sigara ve alkollü içecek değil, herhangi bir mal alınsa dahi zorunluluk kapsamına girmiş olunuyor.) mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibarıyla asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar,


2013 takvim yılı içerisinde elektronik fatura uygulamasına (başvuru için son tarih 1 Eylül 2013, geçiş için 2013 sonu), 2014 yılında ise elektronik defter uygulamasına geçmeleri gerektiği’’ belirtilmiştir.
Bu kapsamda elektronik fatura uygulamasına ilişkin olarak;


AÇIKLAMA

EVET

HAYIR

  1. Yukarıda yer verilen tebliğin ilgili bölümlerine göre 2013 sonuna kadar zorunlu olarak e-fatura sistemine geçmesi gereken firmalar kapsamında yer alıyor musunuz?







  1. E-Fatura Sistemi için başvuruda bulundunuz mu?







  1. 01/01/2014’ten itibaren zorunlu olmasa dahi e-fatura sistemine dahil olmayı planlıyor musunuz?







  1. Hali hazırda bu sistemi kullanıyor musunuz?






Yeminli Mali Müşavir/Mali Müşaviriniz ile görüşerek hazırlayacağınız bu formu kaşeli ve imzalı olarak 31/08/2013 tarihine kadar faks ( 242. 2480607 ) ile ya da taratarak mail ( aktif@modhotel.com )



ile gönderilmesini rica ederiz.
FİRMA BİLGİLERİNİZ


FİRMA ADI / ÜNVANI




Formu Dolduran Görevli




Telefon




Kaşe / İmza






Yüklə 43,78 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin