Dersin adi: Mİkrobiyoloji parazitoloji



Yüklə 20,37 Kb.
tarix16.02.2017
ölçüsü20,37 Kb.
#8965

DERSİN ADI: MİKROBİYOLOJİ PARAZİTOLOJİ

DERSİN KODU: EE143

Yıl/Yarıyıl

1.Sınıf/Güz Dönemi

Dersin Süresi:

14 hafta haftada 2 saat teorik

Dersin Kredisi

2

AKTS Kredisi

3

Ders Kategorisi

Zorunlu

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; hemşirelik öğrencisine, enfeksiyon etkeni mikroorganizmalar ve bunların yol açtığı hastalıklar konusunda, mesleklerini icra etmelerine yardımcı olacak temel bir nosyon kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders; temel tıbbi mikrobiyoloji, bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji, doğal ve edinilmiş bağışıklık ile mikrobiyolojik tanı süreçlerine ilişkin konuları kapsar.

Öğrenim çıktıları

Bu dersi alan öğrenci; 1. Mikroorganizmaların yapıları, sınıflandırılmaları ve genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. 2. Bakteriler, mantarlar, viruslar ve parazitlerin neden olduğu önemli enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur. 3. Hemşirelik pratiğinde maruz kalacağı enfeksiyon etkenleri ve bulaşma yolları hakkında bilgi sahibi olur. 4. Öğrenilen bilgilerin bir kısmını laboratuvarda uygulayabilir.

Ön koşul

-

Dersin Haftalık Akışı

Hafta:

Konular:

  1. Hafta

Mikroorganizmaların temel kimyasal yapıları, atom, molekül, kimyasal bağlar, başlıca makromoleküller ve fonksiyonları, Canlılar evreninin sınıflandırılması. Prokaryot ve ökaryot mikroorganizmaların genel yapı özellikleri. Bakteri hücresinin anatomik yapısı (Flagella, kapsül, hücre duvarı, spor, sitoplazma, stoplazmik zar v.d.), Bakteri genetiği.

  1. Hafta

Bakterilerde beslenme, metabolizma, üreme, üreme dönemleri ve üretilme ortamları, Mikroorganizmaların in-vitro üreme şekilleri, Mikroorganizmalar üzerine dış ortamın etkisi. Sterilizasyon, dezenfeksiyon antisepsi kavramları.

  1. Hafta

Fiziksel etkenlerle ve gazlarla sterilizasyon, Kimyasal etkenlerle sterilizasyon ve dezenfeksiyon, Antibiyotikler, etki mekanizmalar; antibiyotiklere karşı oluşan direnç mekanizmaları.

  1. Hafta

Mikroorganizma - konak ilişkileri, normal flora, Enfeksiyon bulaşma yolları, mikroorganizmaların hastalık oluşturma mekanizmaları, Doğal bağışıklık, Antijen, antikor, immunojen, hapten, adjuvan v.b. kavramlar.

  1. Hafta

İmmün sistem bileşenleri- moleküller/hücreler/ organlar, Edinilmiş bağışıklık (sıvısal ve hücresel), Aşılar ve serumlar

  1. Hafta

Gram pozitif aerop koklar (stafilokok, streptokok ve entrokoklar) ve enfeksiyonları, Gram negatif aerop koklar (Neisserialar) ve enfeksiyonları.

  1. Hafta

Enterik gram negatif basiller ve enfeksiyonları, Nonfermenter gram negatif basiller ve enfeksiyonları.

  1. Hafta

Ara Sınav

  1. Hafta

Çeşitli aerop gram negatif basiller ve enfeksiyonları (Haemophylus, Brucella, Bordetella, Francisella, Yersinia, Pasteurella, Helicobacter, Campylobacter, HACEK grubu)

  1. Hafta

Gram pozitif aerop basiller ve enfeksiyonları (Bacillus, Corynebacteria, Listeria, Lactobacillus), Anaerop bakteriler ve enfeksiyonları.

  1. Hafta

Mikobakteriler, mikoplazma ve klamidyalar

  1. Hafta

Mantarların genel özellikleri (Mantarların yapısı, sınıflandırılmaları, üreme özellikleri, üretilmeleri, antiviral ilaçlar), Tıbbi önemi olan mayalar ve enfeksiyonları, Tıbbi önemi olan küfler ve enfeksiyonları.

  1. Hafta

Virüsler hakkında genel bilgi (Virusların yapısı, sınıflandırılmaları, üreme özellikleri, üretilmeleri, antiviral ilaçlar). Önemli DNA ve RNA virusları ve hastalıkları. Prionlar ve hastalıkları.

  1. Hafta

Parazitolojiye giriş(Parazitlerin yapısı, sınıflandırılmaları, üreme özellikleri, üretilmeleri, antiparaziter ilaçlar). Önemli protozoonlar ve enfeksiyonları. Önemli helmintler (nematodlar, sestodlar, trematodlar) ve enfestasyonları. Enfeksiyon hastalıklarının mikrobiyolojik tanısı.(Direkt ve boyalı inceleme, kültür, sero-immünolojik testler ve moleküler incelemeler).

  1. Hafta

Final Sınavı

Eğitim Öğretim yöntemleri

Teorik

Uygulama

Lab.

Proje

ödev

Diğer

28sa

-

-

-

-

80sa

Kaynaklar

1. Waren Levinson. Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji/Çeviri Editörü : Prof. Dr. Tuncay ÖZGÜNEN.Lange Medical Books. 8. Baskı.

2. G. J. Tortora, B. R. Funke, C. L. Case Microbiology: An Introduction (10th Edition) Benjamin Cummings. 2010

3. Günalp A, Yılmaz YA, Pınar A. Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvar Eğitim Kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları,2003.

4. Mustafa Altındiş (Editör). Hemşireler İçin Mikrobiyoloji. Nobel tıp Kitabevi.2010

Ders sorumlusu




Değerlendirme

Sayı

Oran

Ara Sınav

X

20

Kısa Sınav

X

10

Ödev Proje







Laboratuvar Uygulama

X

10

Dönem Sonu Sınavı

X

60

Yüklə 20,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin