DİŞ eti hastaliği ve tedaviSİ hasta biLGİlendirme ve riza belgesi



Yüklə 29,7 Kb.
tarix05.12.2016
ölçüsü29,7 Kb.
#842



DİŞ ETİ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

HASTA BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ




DOKÜMAN KOD:



YAYIN TARİHİ:



REVİZYON NO/TARİH:



SAYFA
ÇEVİRMEN İHTİYACI

Çevirmen gerekli miydi? Evet O Hayır O

Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı? Evet O Hayır O


DİŞ ETİ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ konusunda bilgilendirilmek istemiyorum.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hasta Adı Soyadı Yakını Adı Soyadı

İmza İmza

Tarih_Saat: …./…./………_......... Tarih_Saat: …./…./………_.........
Tedaviniz için size uygulanacak yöntem hakkında bilgi sahibi olmak en doğal hakkınızdır. Uygulanacak tedavinin yararlarını ve olası komplikasyonlarını öğrendikten sonra yapılacak işleme rıza göstermek ya da göstermemek yine kendi kararınıza bağlıdır. Bu açıklamanın amacı sağlığınızla ilgili konularda sizi daha bilinçli bir biçimde ortak etmektir.

Tedaviye başlamadan önce hastaların sistemik rahatsızlıklarını (kalp, şeker hastalığı, tansiyon, guatr,epilepsi vb.), bulaşıcı bir hastalığı(hepatit gibi), kemoterapi ve radyoterapi görüyorsa, hamile veya hamilelik şüphesi varsa, astım ve herhangi bir ilaca karşı alerjisi bulunuyorsa, varsa kullandığı ilaçları hekimiyle paylaşması hem kendi güvenliği hem de hekim için önemlidir.



1.Lokal Anestezi: İnsan vücudunda his iletimi yapan sinirlerin, belirli bir bölgesinin, anestezik maddelerle (lidokain, mepivikain vb.) geçici süre iletim yapılmasının engellenmesi olarak kısaca tarif edilebilir.

Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezi sonucu oluşan his kaybı süresi,kullanılan anestezik maddeye, anestezinin uygulandığı bölgeye ve kişinin anatomik yapısına göre,1-4 saat arasında değişiklik gösterir.

Anestezi sonucu fasiyal paralizi (geçici yüz felci), amfizem (yüzde şişlik), hematom (yüzde kızarma, morarma) trismus (ağzın açılamaması), enjektör iğnesinin kırılması, anestezinin tutmaması senkop (renk solukluğu, soğuk terleme, nabzın yavaşlaması) gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu durumlar geçici olup endişe edilmesine gerek yoktur.

Anestezi sonucunda ayrıca alerjik reaksiyon (anafilaktik şok) oluşabilmektedir. Bu durumda acil müdehale edilmesi gerekmektedir. Bunun için hastanın herhangi maddeye alerji olup olmadığını (penisilin alerjisi vb.) tedaviye başlamadan önce veya hekim reçete (ilaç) yazacağı zaman söylemesi gerekmektedir.



2.Bakteri plağı: dişlerin ve dişetlerinin üzerini kaplayan fırça ile ya da sert bir madde ile kaldırılabilen sıyrılabilen oluşumdur. İçinde mikroorganizma vardır.

3.Diş taşı(tartar): Bakteri plağına tükürükteki minarelerin çökelmesi ile oluşur. Diş hekimi tarafından kaldırılabilir.

Bu iki yapı diş eti hastalığını maydana getirir. Hastaya düşen bakteri plağını uzaklaştırmaktadır.

Dişeti hastalığı dişler arası bölgeden ve dişin dişeti ile birleştiği yerden başlar. Bu bölgenin bakteri plağından arındırılmış olması gerekmektedir.

Bakteri plağının uzaklaştırılması için yardımcı aparatlar kullanılmalıdır. Bunlar : diş fırçası, diş ipi, diş arası fırçası,kürdandır.




HAZIRLAYAN

KONTROL EDEN

ONAYLAYAN

HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ


KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ


BAŞHEKİM

Sadece diş fırçasını kullanmak gerekli olan temizliği sağlamaz. Diş fırçasıyla beraber diş ipini ya da diş arası fırçasını kullanmak gerekir.

Diş ipinin kullanımı; dişlerin arasından geçirilerek aşağı yukarı hareketlerle bakteri plağının uzaklaştırılmasıdır.

Kürdan kullanımı diş ipi ya da ara yüz fırçasının olmadığı durumlarda dişler arasındaki yiyecek artıklarının fazla bastırmadan çıkarılması işlemidir.

Diş taşı temizliği esnasında diş eti hastalığına bağlı olarak kanama meydana gelebilir.diş taşı temizliği hekim tarafından yapıldıktan sonra belli bir süre hassasiyet şikayeti olabilmektedir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca diş taşı temizliğinden sonra alveol kemiğin(dişlerin içinde bulundukları çene kemiği) diştaşı ve diş eti hastalığı sebebiyle kaybına bağlı olarak dişte mobilite (hareketlilik) olabilir.

Diş taşı temizliği işlemi ; diş taşı miktarına ve kanamanın durumuna göre tek seansta bitebileceği gibi birkaç seans ta sürebilen bir işlemdir.

Diş taşı temizliğinden sonra çay, kahve sigara tüketimi en aza indirilmelidir.

Sigara içenlerde özellikle dişeti hastalığı çok sıklıkla görülmekte ayrıca dişlerde lekelenmelere neden olmaktadır. bu lekelenmelerin çıkarılması sigara içenlerde zor olmakta hatta hiç çıkmamaktadır.



4.Tedavinin olası Riskleri:

1.Tedavi sonrası dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti

2.Tedavi sonrası diş aralarında boşluk hissi gelişmesi

3.Yoğun diş taşları diş sallanmalarını maskeler, tedavi sonrası sallanmalar daha net hissedilebilir.

4.Tedavi sonrası ağız bakımı yetersiz olursa, diş etlerinde enfeksiyon ve buna bağlı diş kaybı

5.Tedavi Yapılmazsa

Enfeksiyon ve kemik yıkımına bağlı dişler kaybedilebilir.



6. Tedavinin Alternatifi:

Tedavinin alternatifi yoktur.



7.Hastaya Özel Durumlar: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
8. (Yapılacak müdahaleyi ve yapacak hekimi biliyorum, bana anlatılanları tümüyle anladım, hekimim tüm sorularıma yanıt verdi, yapılacak müdehaleden istediğim zaman vazgeçme hakkına sahip olduğumu biliyorum, bana yapılacak müdahaleyi kendi isteğim ile kabul ediyorum.)

( Bu bölüm hastanın / yakınının kendi el yazısı ile yazılacaktır.)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hastanın Adı Soyadı…………………… Hasta yakınının Adı Soyadı……………………………

İmza İmza

Tarih_ Saat:…/…/…..-……….. Tarih_ Saat…/…/….._........

Doktor Adı Soyadı ……………………………………………………………………………………

İmza


Tarih_ Saat:…/…/…..-………..

HAZIRLAYAN

KONTROL EDEN

ONAYLAYAN










Yüklə 29,7 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin