DİÜRİl enjeksiyonluk Çözelti



Yüklə 15,79 Kb.
tarix13.04.2017
ölçüsü15,79 Kb.
#13955
Prospektüs

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır



DİÜRİL

Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Diüretik



BİLEŞİMİ: DİÜRİL enjeksiyonluk çözelti, kokusuz, hemen hemen renksiz, berrak bir çözelti olup, beher ml’sinde; 10 mg furosemid bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: DİÜRİL’in etkin maddesini oluşturan furosemid salüretik tipte (tuz atıcı) etki gösteren yüksek tavanlı güçlü bir diüretik olup, böbrek tübuluslarında (başlıca Henle kıvrımının çıkan kısmında) sodyum/potasyum/klor iyonlarının geri emilimini azaltarak vücuttan idrar yoluyla sıvı ve elektrolit atılımını hızlandırır.

DİÜRİL, damar içi yolla uygulandığında furosemidin diüretik etkisi 5 – 10 dakika gibi oldukça kısa bir sürede başlar, 30-60 dakikada maksimum seviyeye çıkar. Daha sonra diüretik etki hızla düşmeye başlar ve uygulamadan 2-5 saat sonra kaybolur. Kas içi yolla uygulandığında ise, damar içi uygulamaya göre diüretik etki birkaç dakika gecikerek gelişir; fakat etkisi daha uzun süre devam eder.

 Furosemid uygulama sonrası hızla metabolize olur. Plazma proteinlerine bağlanma oranı yüksektir. Karaciğer dışında diğer organ ve dokularda birikmez. Furosemidin damar içi enjeksiyonundan sonra, 2/3’ü  böbreklerde tubuler salgılanma yoluyla, geri kalanı da safra yoluyla vücuttan atılır. Tek dozla verilen ilacın idrarla atılımı kısa sürede tamamlanır. Böbreklerde yetmezlik olduğu durumlarda ilacın biyolojik yarı ömrü ve etki süresi oldukça uzar.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR: Sığır, at, kedi ve köpeklerde aşağıdaki durumlarda kullanılır.

1) Ödem tedavisinde: Deri, göğüs boşluğu, karın boşluğu yada beynin genel yada lokal ödemi olarak izlenen tromboz, tıkanma, tansiyon yada travma sonucu oluşan kalp yetmezliği yada venöz veya lenfatik dolaşımın engellenmesinden dolayı oluşan venöz konjesyona bağlı ödem.

Generalize olmuş deri ödemi ve asites olarak izlenen protein metabolizması bozukluğu, parazitizm yada beslenme bozukluğuna bağlı renal proteinuri ve karaciğer fonksiyon bozukluğundan dolayı oluşan protein yetmezliği ödemi (hipoproteinemi).

Alerjik yada zararlı maddelerle temas sonucu oluşan, yara yada operasyon gölgesinde lokalize olmuş yada pulmoner, cerebral ödemler gibi alerjik, toksik, travmatik yada yangısal dolaşım bozukluğundan dolayı oluşan ödemler.

İnek ve kısraklarda meme ve perineumun patolojik ödemi yada erkek hayvanlarda preputial yada scrotal ödem.



2) Vücut boşluklarında (hidrotoraks, asites), içi boşluklu olan organlarda (bronkopnömani, hidroperikardium) ve eklem, tendo ve bursalarda biriken sıvının eliminasyonunda destekleyici tedavi amacıyla kullanılır.

3) Atlarda laminitis ve paralitik miyoglobinuride, dişi köpeklerde yalancı gebelikte destekleyici tedavi amacıyla kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Farmakolojik dozu at ve sığırda; 0.5-1 mg/kg canlı ağırlık, kedi ve köpeklerde 2.5 – 5 mg/kg  canlı ağırlık olacak şekilde aşağıdaki pratik dozlarda uygulanır.

At ve Sığırda : 5 - 10 ml/100 kg canlı ağırlık

Dana veTay  :  2.5 – 5 ml/50 kg canlı ağırlık

Kedi ve Köpek : 2.5 – 5 ml /10 kg canlı ağırlık

DİÜRİL, sığırlara  sadece yavaş damar içi enjeksiyon yollarıyla uygulanır.  At, kedi ve köpekte yavaş damar içi  ve kas içi yolla uygulanır. Atlarda 6-8 saat arayla günde 1-2 kez, sığırlarda 12-14 saat arayla, kedi ve köpeklerde 6-8 saat arayla tekrarlanır. Gerekli görüldüğünde uygulamaya 1 – 2 gün devam edilir.

Hastalığın şiddetine, klinik seyrine ve hayvanın sağaltıma vereceği yanıtlara göre, ilacın sağaltım dozu ve tekrarlanma sıklığı ayarlanır. Ödemli durumlarda şişlikler indikten sonra tekrar ödem şekillenmesini önlemek için, uygulama, azaltılmış dozlarla kısa bir süre daha devam ettirilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Uygulama sırasında hayvanın elektrolit dengesine dikkat edilerek gerekirse dışarıdan elektrolit desteği yapılmalıdır.

Artmış içme suyu alımı terapötik etkiyi azaltabilir. Hastanın durumu elverdiği kadar tedavi süresince içme suyu alımı sınırlandırılmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER: Yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımlara bağlı durumlarda ileri derece dehidrasyona ve elektrolit kaybına sebebiyet verir. Buna bağlı olarak hiponatremi, hipokalemi, hipokloremik alkaloz ve hipotansiyona neden olabilir. Siroz ve karaciğer yetmezliği durumlarında hepatik ensefalopati oluşumunu kolaylaştırır.  Buna ek olarak kan şekeri ve ürik asit derişimlerinin artmasına neden olabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ: İç kulağa yönelik sakıncalı etkileri nedeni ile aminoglikozid grubu ilaçlar gibi ototoksisite riski bulunan ilaçlarla birlikte kullanılmamaları gerekir. Sefalosporinlerin nefrotoksik etkilerini ve lityumun kardiotoksik ve neurotoksik etkilerini güçlendirir. Antikoagülanların antikoagülan etkilerini arttırır. Propranolol ile birlikte kullanıldığında plazma propranol seviyesini arttırır. Non-Steroid antienflamatuar ilaçlarla ve probenecid ile birlikte kullanılırsa diuretik etkiyi azaltır. Thiazid diuretikler ile sinerjistik olarak etkileşir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT: Yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımlarda ileri derecede dehidrasyon durumu ve elektrolit kaybı görülebilir. Uzun süreli sağaltım ve kalp glikozitleriyle birlikte kullanılma durumlarında parenteral yollardan elektrolit desteğinin yapılması gerekir.

 

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR: İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s) : Sığırda damar içi yolla uygulamada et ve süt için “0” gündür. Sığırda kas içi yolla uygulandığında uygulama bölgesinde yüksek miktarda kalıntıya neden olduğundan bu yolla kullanılmaması tavsiye edilir.

 

KONTRENDİKASYONLAR: Organik bozukluklara bağlı böbrek yetmezlikleri ve üriner sistem tıkanmalarının bir göstergesi olan anüri, akut glomerüler nefrit, dehidratasyon, çok belirgin asit-baz dengesi bozuklukları ve elektrolit eksikliği durumlarında kontrendikedir.  

Gebelikte kullanımı: İleri derecede gebe olan hayvanlarda çok zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR: Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Aynı enjektör içinde başka ilaçlarla birlikte karıştırılarak uygulanmamalıdır.

 MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Işıktan uzakta, kuru ve serin yerde (15-25 C) muhafaza edildiği takdirde raf ömrü imal tarihinden itibaren 36 aydır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: Karton kutu içerisinde 20 ml, 50ml ve 100 ml’lik amber renkli flakonlarda piyasaya arz edilmektedir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 16.05.2013

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 03.06.1991 - 7/627

PAZARLAMA İZİN SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: VETAŞ Veteriner ve Tarım İlaçları A.Ş. Halkalı Merkez Mahallesi Basın Ekspres Cad. No:1 Küçükçekmece/İstanbul     Tel: 0212 692 92 92 Faks: 0 212 697 34 89 e-mail: vetas@vetas.com.tr

 İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ: DEVA HOLDİNG A.Ş. Dumlupınar Mah. Ankara Cad. No:2 Kartepe-Kocaeli



Tel: 0 262 317 88 00 Faks: 0 262 317 88 31

 
Yüklə 15,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin