İhmal ve iSTİsmar



Yüklə 24,95 Kb.
tarix22.04.2017
ölçüsü24,95 Kb.
#15575

İHMAL VE İSTİSMAR
Çocuğun sağlığını, fizik ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin veya toplum tarafından bilerek ya da bilmeyerek yapılan hareket ya da davranışlara “Çocuk İstismarı” denmektedir.
Çocuğun beslenme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık ve sevgi gibi temel gereksinimlerini çocuğa bakmakla yükümlü kişi veya kişiler tarafından karşılanmaması sonucu, çocuğun gelişiminin en üst düzeyde gerçekleşmesinin engellenmesi Çocuk ihmali olarak tanımlanmaktadır. 


ÇOCUKLARIN ÖRSELENMESİ VE İHMALİ TOPLUMSAL BİR YARADIR.

BU SORUNU ÇÖZMEK TÜM İNSANLIĞIN GÖREVİDİR.

Çocuk Hakları Sözleşmesine göre “18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır.”

Duygusal İstismar

Duygusal istismarı ve ihmali; çocuğun nitelik, kapasite ve arzularının sürekli kötülenmesi, çocuğun sürekli olarak insanüstü güçlerle, sosyal açıdan ağır zararlar verme ya da terk etme ile tehdit edilmesi, çocuktan yaşına ve gücüne uygun olmayan taleplerde bulunulması ve çocuğun, topluma aykırı düşen çocuk bakım yöntemleri ile yetiştirilmesi olarak tanımlanmaktadır



Fiziksel istismar

Fiziksel istismar, çocuğun sağlığına zarar verecek biçimde fiziksel yaralanması ya da yaralanma riski taşımasıdır. Genel olarak fiziksel istismar, çocuğun kaza dışı nedenlerle yaralanması olarak bilinmektedir.

Aile içi şiddetle karşılaşan çocuklarda davranış bozuklukları, gelişmede gecikme sık görülmektedir. Ayrıca bu çocukların geleceğin istismarcıları olma olasılığı daha fazladır.

Cinsel İstismar:

Cinsel istismar, psiko-sosyal gelişimini tamamlamamış ve yaşı küçük olan bir çocuğun bir erişkin tarafından cinsel doyum için kullanılmasıdır

Çocuğa yönelik cinsel istismarın çocuk üzerinde en fazla etki bırakanı istismarın aile bireyleri veya akrabaları tarafından çocuğun tanıdığı bir yerde yapılmasıdır.

Ensest, ana-baba otoritesine sahip bir erişkin ile bir çocuk veya ergen arasındaki her çeşit cinsel ilişkidir.




NİZİP CUMHURİYET İLKOKULU

TARAFINDAN HAZIRLANILMIŞTIR

2015

Çocuğu cinsel istismardan korumak için neler yapılabilir?

  • Çocuklara bedenlerinin kendilerine ait ve özel olduğu, kimsenin zorla ve istemediği şekilde dokunamayacağı öğretilmedir.

  • Vücudundaki özel bölgeleri tanıtılmalı, bu bölgelere sadece annesinin ve doktorların dokunabileceği anlatılmalıdır.

  • Kendini iyi hissetmediği dokunuşlara çocukların "hayır" deme hakkına sahip olduğu öğretilmelidir.

  • Çocuğa iyi ve kötü davranışların neler olduğu öğretilmelidir.

  • Çocuklar ana babalar ve öğretmenler arasındaki iletişim kanallarının sürekli açık olması sağlanmalıdır.

  • Çocuk herhangi bir istismar durumuyla karşılaştığında onu dinlemek ve duygularını anladığımızı hissettirmek önemlidir. Çocuğun özgürce konuşmasına izin vererek bir ilişki kurmak ve ortam sağlamak gerekir.

  • Çocuğa ona inandığınız duygusunu vermek önemlidir.

  • Çocuğun anlattıklarını abartılı tepkiler vermeden dinlemek gerekir.

  • Çocuğun varsa suçluluk duygularını anlatmasına izin vermek gerekir. Bunun onun hatası olamadığını vurgulamak önemlidir.

  • Çocuğa bu konuyu paylaştığı için duyulan memnuniyet dile getirilmeli ve konuşmasının doğru bir davranış olduğu vurgulanmalıdır.

  • Çocuk Koruma Kanunu gereğince öğretmenlerin çocukların istismar edildiğine tanıklığı durumunda yargı yolunun açılması gerekmektedir. Öğretmenlerin bu konudaki yasal sorumluluklarına ilişkin farkındalığın arttırılması önemlidir.

  • Çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda duyarlılık sergilenirken esas amacın çocuğun yararı ve koruması olduğu unutulamamalıdır. Bu nedenle çocuğun ve aynı zamanda ailenin ikincil örseleme yaşamamasına özen gösterilmelidir.

  • Daha fazla bilge için okulların Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servislerine başvurabilirsiniz.







SAKLAMAYIN

İHBAR EDİN!
UTANMAYIN

UTANDIRIN!

Bildirimde Bulunabileceğiniz Telefon Numaraları:
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi:

0342 336 58 52

İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü:

0342 231 65 21

Nizip Emniyet Müdürlüğü:

0342 517 1702

ÇOCUK
İSTİSMARINA
GÖZ
YUMMAYIN.

İstismar kuşkusu duyulduğunda neler yapılmalı?

  • İstismar durumundan kuşkulanmaları durumunda, kesin tanı ve değerlendirmelerin yapılması için, çocuğu bulunduğu ilde çocuk koruma birimi/merkezi varsa bu birime/merkeze, yoksa en yakın hastanenin acil servisine götürülmelidir.

  • Bu durumda yönlendirilen merkez ya da hastanede istismarın tanısı konulur ve hastane ya da merkez tarafından savcılığa bildirimde bulunulur.

  • *İstismar olayı akut (yeni olmuş) çocukta gözle görülür bulgu ya da çocuğun anlattığı öykü varsa, yani kesin istismar durumu gerçekleşmişse, öğretmen okul yönetimine durumu bildirmeli, ancak yönetim hemen harekete geçmezse, kendisi savcılığa başvurmalıdır.

Alo 183 Kadın Çocuk Danışma Hattı




CUMHURİYET İLKOKULU

REHBERLİK SERVİSİ

İHMAL VE İSTİSMAR


Yüklə 24,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin