Inget samband mellan sopsortering i Sverige och import av sopor Det finns en del allvarliga missförstånd i debatten kring sopförbränning i allmänhet och import av sopor för förbränning till Sverige i synnerhet. Avfall Sverige tycker det viktigt att allmänheten får rätt bild kring sambanden. Sverige är ett föregångsland på miljöområdet och sophantering. Det är angeläget att det fortsätter att vara så.
Miljöproblem är globala. Snäva nationella perspektiv begränsar möjligheterna att lösa de gemensamma problemen. EUs nya s.k. cirkulära paket lyfter att energiåtervinning behövs som komplement till materialåtervinning och att länder med bra infrastruktur för att ta tillvara värmen till viss del kan avlasta andra länders behov att ta hand av avfallet. I den cirkulära ekonomin måste hela EU ses som en marknad – något som redan är fallet för sopor. Det sker till exempel en omfattande transport över gränserna av returpapper, plastförpackningar och metaller för att finna den bästa avsättningen. Den är inte alltid i Sverige. Slutsatsen är att det är långt ifrån självklart att varje land ska ta hand om sitt avfall. Det är ju logiskt eftersom varje land inte heller producerar de varor som sen blir sopor när de levt färdigt. Det grundläggande problemet är den ökande mängden sopor till följd av ökad konsumtion.
Det finns inget samband mellan sopsortering och återvinning i Sverige och importen av sopor. I det senare sammanhanget är sopor ett bränsle som ersätter andra bränslen. Och det är bra för den svenska samhällsekonomin liksom för fjärrvärmekunderna. Men framför allt är importen bra för klimatet och miljön. Energiåtervinning sker mycket effektivt i Sverige och innebär också att mindre avfall läggs på soptipp i de exporterande länderna, vilket minskar utsläpp av växthusgaser globalt.
Några norska anläggningsägare uppvaktar nu svenska beslutsfattare för att få till stånd någon slags förändring, på en konkurrensutsatt marknad. Norges motsvarighet till vårt Naturvårdsverk har dock konstaterat att sopexporten till Sverige är bra ur miljösynpunkt och de har inga planer på att begränsa exporten. Norge och norska medborgare, som drar ekonomiskt nytta av exporten till Sverige, har alltså inga invändningar.
Varför blir det så mycket väsen när uttjänta varor ska tas om hand som sopor, när de dessförinnan ofta färdats runt jordklotet flera varv innan de hamnar i våra hem? Och varför blir det så mycket väsen för att vi tar hand om sopor på ett bra sätt som leder till mindre användning av olja, när det är tyst om att oljeimporten från östliga länder aldrig varit så stor?
Sverige är ett föregångsland på miljöområdet, det gäller också sophanteringen. Arbetet med avfall och fjärrvärme skapar klimat- och miljönytta långt utanför Sveriges gränser.
Och alla kan lita på att det som sorteras för återvinning också återvinns.
Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige
Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är "Det finns inget avfall". Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är motorn och garanten för denna omställning.