Läkarprogrammet stad III 2013-08-23 KOD:
Bildtentamen
1(10)
Bild A (vänster) och B (höger) visar tvärsnitt genom två förändrade kärl.
Mats, 54 år gammal, har rökt sedan tonårsålder. Sedan 4 år har han ansträngningsutlösta besvär som han beskriver som en tryckkänsla, som sitter retrosternalt med utstrålning mot käkarna. Dessa besvär uppstår när han går i en uppförsbacke, cyklar i motvind, skottar snö, samt när han går ut från värmen inomhus till kylan utomhus en frostig vinterdag. När han har lugnart ner sig en liten stund, klingar tryckkänslan av, och han känner sig helt besvärsfri. Mats behandlas med Atrovastatin, Metoprolol, Trombyl och nyligen började han med Imdur (isosorbid-5-mononitrat =långverkande nitro-preparat) på grund av tilltagande ansträngningsutlösta besvär. Han står på väntalistan för att genomgå kranskärlsröntgen. I morse kl. 06:00 vaknade Mats med samma tryckkänsla som han hade haft tidigare under ansträngning. Han känner sig illamående och är lite kallsvettig.
Fråga 1 (5p)
-
Vilken bild (A eller B) passar bäst vid Mats typ av besvär på morgonen? Beskriv vad denna bild visar? Rita gärna! (2 p)
-
Beskriv utvecklingen av de patofysiologiska mekanismerna av ateroskleros.
(3 p)
2(10)
Du arbetar på vårdcentralen. Dit kommer Sune Mattson, 27 år som har en känd lindrig astma sedan barndomen, med besvär f.a. under pollensäsongen. Han har nu haft 38 C° feber i 5-6 dagar, ökande andfåddhet och pipande andning samt bröstsmärta. Vid din kliniska undersökning har han avklädnings- och samtalsdyspné, en hjärtfrkvens på 110/min, BT på 92/60 mmHg. Du vill utesluta en bakteriell infektion och tar en CRP som är 8 mg/L. Sunes histologiska bild och lungröntgen ser du på bilden.
Fråga 2 (5p)
-
Den histologiska bilden kommer från ett organ som finns med på röntgenbilden. Vad visar den histologiska bilden och vad är din diagnos? (1p)
-
Vad visar lungröntgen och varför? (2p)
-
Kan du nämna tre undersökningar som skulle kunna ytterligare information om tillståndet? (2p)
3(10)
Du är jour på akuten. Per Ola Fallström, 57 år kommer in med ambulans efter en trafikolycka. Han har sannolikt fått ett trubbigt våld mot bröstkorgen. Per Ola är vid medvetande, något agiterad, blek, kallsvettig och har ett blodtryck på 70/30 mmHg. Han får syrgas 4 l/min på grimma.
Du har en ultraljudsapparat till hands och när du tittar i subcostal vy ser du följande bild.
Fråga 3 (5p)
-
Vad ser du på bilden? (1p)
-
Hur hänger anamnesen ihop med bilden? (2p)
3. Vilken är den viktigaste patofysiologiska förklaringen till Per Olas cirkulationspåverkan? (2p)
4(10)
Lisa, 17 år, kommer till akuten. Hon har sedan några timmar kraftig huvudvärk, illamående och allmän sjukdomskänsla. Hon verkar också lite förvirrad. Dessvärre misstolkar jouren bilden och Lisa avlider i sin bakteriella meningit, något som bekräftas mikroskopiskt vid obduktionen som synes på bilden. Meningit utvecklas när bakterier penetrerar blod-hjärnbarriären.
Fråga 4 (5p)
1. Hur är blod-hjärnbarriären uppbyggd normalt och vilken är dess funktion? (3p)
2.Varför ger endast ett fåtal bakteriearter meningit? Förklara det i relation till blod-hjärnbarriärens uppbyggnad. (2p)
5(10)
Karin, 59 år, genomgår opereration för en bröstcancer. Under operationen skickas en lyfkörtel från axillen till patologen för sentinel-node diagnostik. Det intraoperativa fryssnittet ses på bilden.
Fråga 5 (5p)
1.Vad är den tumörbiologiska bakgrunden till att man gör denna undersökning? (2p)
2. Undersökningen visar som synes på bilden en lymfkörtelmetastas. Redogör för vad som krävs för att en metastas ska kunna uppstå. (3p)
6(10)
Ulrika, 43 år, kommer för sin årliga diabeteskontroll på vårdcentralen. Hon har haft typ 2-diabetes sedan 6 år tillbaka och behandlas med tablett Metformin 500 mg 1+0+2+0 och injektion Insulatard (medellångverkande NPH-insulin) 18 E klockan 22.00. Hon har inte haft problem med insulinkänningar. Hon har med sig sin testbok som visar följande blodsockervärden:
Fråga 6 (3p)
1. Hur vill du hantera hennes diabetesmedicinering? Motivera! (1 poäng)
2. Inför besöket har hon lämnat ett HbA1c som visar 68 mmol/mol (referensområde 27-42 mmol/mol). Hur bedömer du detta och vilka åtgärder vill du vidta? (2 poäng)
7(10)
Anna har sedan 34 års ålder haft diagnosen reumatoid arthrit. Sjukdomen har varierat i svårighetsgrad. Hon har aldrig varit helt bra, men bara tidvis sjukskriven. Hon nu snart ska fylla 64 år. Nyligen diagnostiserades förmaksflimmer och hjärtsvikt med diastolisk dysfunktion. Vid uppföljning konstaterades kronisk inflammation. U-alb/krea kvoten var 889 g/mol (ref <3), plasma-albumin 19 (ref 36-44 g/l) och p-kol 9 mmol/l (ref 3-5). Oselektiv glomerulär proteinuri.
Det utfördes en njurbiopsi. Du får nu bedöma njurbiopsin. Du får bedöma ett snitt färgat med hematoxylin och eosin.
Fråga 7 (5p)
-
Beskriv den histopatologiska bilden. Bilden visar dels en artär (överst-prickat) dels en glomerulus (nederst-streckat). De fem områdena med en stjärna är speciellt intressanta. (2p)
-
Viken är de grundläggande patogenetiska mekanismen som leder till det den förändring som illustreras av den histologiska bilden hos den aktuella patienten? (3 p)
8(10)
Sven 55 år, som medicinerar för hypertoni, har under de senaste 3-4 veckorna besvärats av tilltagande huvudvärk. Hustrun upplever att han ”inte längre bryr sig”, verkar nedstämd och kommer inte ihåg saker och ting på det sätt han brukar göra. Under de senaste dagarna har huvudvärken tilltagit kraftigt, han har också mått illa och kräkts på morgnarna samt är trött. Med anledning av detta uppsöker de sjukvården och omhändertas för utredning, bl a genomgår han undersökning vilken illustreras i bilden.
Fråga 8 (4p)
-
Granska bildens egenskaper och förklara varför denna är röntgenstrålning eller magnetisk resonanstomografi. (1p)
-
I vilken hemisfär är den patologiska intrakraniella processen belägen? (1p)
-
Förklara de bakomliggande grundprinciperna för den neuroradiologiska undersökningsmetod som illustreras(2p)
9(10)
Roger söker dig som distriktsläkare och klagar på myrkrypningar och ”kuddar under fötterna”. Han tror också att han möjligen har nedsatt känsel i händerna. I neurologstatus inkluderar du test av vibrationssinne och tvåpunktsdiskrimination.
Fråga 9 (5p)
1. Beskriv hur de system som detekterar denna typa av stimuli i hårlös hud är uppbyggda. Svaret bör innehålla perifera sensorer, fibertyper och perifera samt centrala banor. (5p)
10(10)
Bilden visar olika samband i en enzymkatalyserad reaktion.
Fråga 10 (5p)
1.Vad indikerar den heldragna och de tre streckade linjerna (a, b, c) i figuren?
(5p)
Dostları ilə paylaş: |