Öğretim görevlisi: ayhan dağdeviren



Yüklə 24,79 Kb.
tarix02.01.2022
ölçüsü24,79 Kb.
#43816
ödev




Çankırı Karatekin Üniversitesi

Ilgaz Turizm Yüksekokulu

YİYECEK-İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ

Öğretim görevlisi: AYHAN DAĞDEVİREN


AHAD ZEYNALOV: 191201304

İDRİS MAMMADLİ: 191201314

Konu: Barın Tanımı, Tarihsel Gelişimi ve Kavramlar

Birçok kültürde içki yaşamın bir parçası sayılmaktadır. İçkinin, insanın zorluklarla savaşmasını kolaylaştırdığı ve kutlamalara da özel bir anlam kattığı düşünülmüştür. Bazı inançlarda içkiler tanrının bir hediyesi olarak kabul edilmişlerdir. İnsanlar şarabı din ayinlerinde kullanırlar, zafer ve başarıları yıllanmış şaraplarla kutlarlardı. Masalarda kadehler kaldırılır ve bir nedene dayalı içki içilirdi. Tüm alkollü içecekler arasında özellikle şarabın din ile ilişkisi ayrı bir önem taşıyordu. “Din Ve Şarap” adlı kitapta Robert Fuller şarap yapımının gelişimini anlatmaktadır



BAR

Bar, köken olarak Fransızca “Barierre” sözcüğünden gelmekte ve siper veya engel anlamını taşımaktadır. Bar, Amerika’da bir dönem salon ifadesi olarak da kullanılmıştır. Türkiye’de ise geçmiş dönemlerde meyhane olarak ifade edilmiştir.



MEYHANE

Meyhane, kelime olarak, şarap evi ya da şarap satışı ile servisinin yapıldığı yer olarak algılansa da, işleyişte geçmişten bu yana birahaneler de meyhane kapsamında düşünülmüştür. Ayrıca meyhane adıyla işletilen yerlerde rakı ve benzeri içkiler de sunulmuştur. Günümüz barlarına göre meyhanelerde mezeler, zeytinyağlı yemekler ve ızgara türü yiyecekler daha yoğun olarak servis edilmektedir.



KAFE

Kafelere adını veren kahvenin ilk kez nerede ve ne zaman üretildiği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, kafelerin kahvenin pişirilerek servis edildiği ilk yerler olduğu ve adını da kahveden aldığı bilinmektedir. İlerleyen yıllarda barlar ile birleşerek “Kafe-Barlar”a dönüşmüş ve günümüzde alkollü ve alkolsüz içeceklerin birlikte servis edildiği mekânlar haline gelmiştir.



ILK KAHVEHANE

Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır’ı işgal etmesinden sonra, Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul’a getirilmiş ve böylece dünyadaki ilk kahvehane 1511 yılında İstanbul’da açılmıştır. Kahveci Mehmet Efendi’nin 2001 yılında bastırdığı broşürde, kahvenin Kanuni Sultan Süleyman’ın Yemen valisi olan Özdemir Paşa tarafından saraya getirildiğinden bahsedilmektedir. Daha sonraları Venedik tacirleri 1615 yılında kahveyi ülkelerine götürmüşler ve 1650 yılında Marsilya’ya ilk kahve ihraç edilmiştir. 1669 yılında Osmanlı sefiri hoş sohbet “Süleyman Ağa” kahveyi XIV. Loui zamanında Paris’e taşımış ve kahve Fransa’da sevilerek tüketilmiştir. Bu fırsatı değerlendiren Ermeni Pascal Marsilya’dan sonra 1672 yılında ilk kafeyi Paris’te açmıştır.



AMERIKAN BAR

Amerika’ya ilk göç edenler, yeni ülkeye alışma dönemlerinde kendi ürettikleri çavdar viskisini bir sohbet aracı olarak görüyorlardı. Ateş suyu olarak da tanımlanan viski eczaneye benzer küçük iş yerlerinde satılıyordu. Değişik ülkelerden gelen göçmenler bu dükkânlarda buluşur, yeni ülkelerinde yaşadıkları maceraları bir iki bardak viski içerek birbirlerine aktarırlardı. Bu sohbetler sırasında bir iki bardakla yetinmezler ve bazen aşırıya kaçtıklarında bu sohbetler kavgaya dönüşürdü. Bazı günler kavga sırasında bıçak ve silah kullanıldığı da görülmüştür.



KOKTEYL

Kokteyl kelimesinin İngilizce karşılığı “Cocktail” dir; İngilizce “Cock” horoz; “Tail” ise kuyruk anlamına gelmektedir ve Fransızca ile Almanca dillerinde İngilizce’de olduğu gibi yazılmaktadır. Bu kelimenin kökeni için kimi yazarlar Kızılderililerden, kimileri de Meksika ve Aztek dillerinden geldiğini iddia etmektedirler. Bazı yazarlar da, kokteylin kaynağının İngiltere, Amerika ya da Fransa olduğunu savunmaktadır. Ancak, kokteyllerin kaynağı neresi olursa olsun Amerika’da ün kazanmıştır
Yüklə 24,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin