Presentation av ämnet Service samt delarna: Vi heter Mattias Hedbom, Emilia Mancuso, Anton Öhrling, Simon Nordmark, Tora Svensson och Nicholas Johansson och vi har sektorn service där vi kommer prata mer om sopphantering



Yüklə 18,66 Kb.
tarix09.02.2017
ölçüsü18,66 Kb.
#8037
Presentation av ämnet Service samt delarna: Vi heter Mattias Hedbom, Emilia Mancuso, Anton Öhrling, Simon Nordmark, Tora Svensson och Nicholas Johansson och vi har sektorn service där vi kommer prata mer om sopphantering. Vi kommer ta upp hur läget ser ut idag, hur vi vill lösa detta och hur vår lösning kommer påverka världen och västerås stad ekonomiskt samt miljömässigt.
Del 1 Problem - Läget idag:

Som ni alla säkert redan vet har vi enorma problem idag med utsläpp, miljöpåverkan, förtunnande av atmosfären och global uppvärming. Koldioxidutsläpp är därför något som vi måste se väldigt allvarligt på och som vi hoppas att, i och med den här lösningen, kunna vara en del i att kunna minska i världen.

Just nu i Västerås stad finns det ingen planering för hur man ska hämta sopor och inte heller ett system för att avgöra när soptunnorna behöver tömmas. Idag töms tunnorna var 14:e dag oavsett om dom är fulla eller ej vilket leder till många onödiga och bekostade rutter ur både ett ekonomiskt och ett miljö-perspektiv.  
På powerpointen kan ni se en grov uppskattning på hur sopbilsrutterna ser ut idag. De är dock väldigt svåra att placera då det inte finns något riktigt system för hur de planeras idag. Rutterna för sopbilar i västerås planeras oftast av en anställd på morgonen, vilket vi tycker är väldigt oorganiserat då det som i slutändan händer är att sopbilsförarna själva måste planera sina rutter, efter vad de själva helt utan grunder tycker verkar vara bäst just då. Detta leder till att rutterna de tar blir onödigt långa och ineffektiva eftersom föraren måste köra fram och tillbaka emellan olika sopkärl som inte nödvändigtvis måste tömmas . Att sträckorna blir längre påverkar alltså miljön och ekonomin och även om ett fåtal kilometer extra per resa inte låter så mycket så blir det väldigt mycket avgaser som släpps ut i atmosfären på sikt.
Del 2 Lösningar:

För att hjälpa till med att lösa det enorma problemet med global uppvärming har vi alltså inrikta oss på avfallshantering och att minska det ekologiska fotavtrycket här i Västerås kommun. Vi vill att kommunen byter ut de allmänna soptunnorna i Västerås stad mot BigBelly soptunnor som den/de ni kan se på bilden/bilderna. Dessa soptunnor drivs av solceller (som ni kan se högst upp på soptunnorna på bilden) där energin används till att komprimera avfallet inuti  soptunnorna med hjälp av kompressorer. Det smarta avfall- och återvinnings-systemet består av modulära komponenter som gör att du kan distribuera avfall-, återvinning-, eller kompoststationer på de platser som de behövs. Soptunnorna har två huvudsakliga funktioner som skiljer dem från alla andra soptunnorna. Det första är att den använder solenergi för att komprimera skräpet inuti den. Sedan har den sensorer som avgör när papperskorgen är full. När den upptäcker detta skickar den iväg ett mail till sopstationen och informerar dem om att det är dags att tömmas. På så sätt kan personalen på sopstationerna alltså enklare kalkulera fram effektivare rutter och därmed inte bidra till ett lika stort utsläpp. Bigbelly soptunnorna kan även användas på skolor och på sjukhus.

För att lösa soptransportsproblemet vill vi även sätta in sensorer i större sopcontainrar. Dessa sensorer kommer att mäta upp hur mycket sopor som har slängts. När maxmängden är nådd i en container kommer en signal sändas ut till Vafabs huvudkontor, som med hjälp av en gps skapar en optimaliserad rutt för respektive sopbil. Själva programmet kommer på detta sätt minska utsläppen då rutten effektiviseras och sopbilen inte längre kör lika långa och krångliga sträckor. Ett exempel på hur detta skulle kunna se ut samt rutterna för mindre soptunnor kan ni se här på powerpointbilden.

Del 3 Konsekvenser/ Budget:
Vår lösning kommer alltså inte bara påverka servicesektorn utan även transportsektorn då vi gör transporten av avfall mer effektiv. Vi kommer även påverka energisektorn då energin som används idag för att hantera sopor kommer  att minska till en fraktion utav vad den är idag efter våra lösningar. På lång sikt kommer detta även att spara kommunen en stor del pengar, men ännu viktagare så kommer detta att spara på miljön.
Orsaken till att vi är så säkra på att det här verkligen kommer fungera är att det bevisligen redan har gjort det i flera olika länder. I USA i Raleigh har man t.ex. minskat sina utgifter från 41 000 till 1600$ när det gäller att tömma den här typen av soptunnor i och med införandet av dessa soptunnor d.vs. med 96 %. Samma sak har fungerat utmärkt i Danmark som visas i diagrammet på powerpointen där tiden för tömningen av soptunnor minskade med 78%, tiden för den manuella tömningen minskade med 99%. Tiden för sopningen, alltså uppplockningen och städning av skräp  minskade med 77%, medan körtiden  minskade med 95%. Innan så arbetade dom anställda nästan två timmar i övertid med att tömma soptunnorna. Medans det nu tar runt 5 timmar att tömma soptunnorna. Det här systemet används även i ett flertal av Sveriges andra kommuner som ni kan se på bilden och vi ser därför inget skäl till att det inte skulle fungera i just Västerås kommun med tanke på att man kan tjäna in priset för tunnorna på endast 3 år.
Vår grupp har tagit kontakt med Per Järnebrink som är managing director för det här projektet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Han har gett oss en offert på 20 Bigbelly för en kostnad runt 1 miljon kronor som man hyr på 5 år.

Sammanfattning:

Nu har vi berättat om ineffektiviteten hos dagens sophämtning, hur vi vill lösa problemet genom sensorer, Bigbelly och effektivare rutter för sopbilar.  VI har också förklarat hur detta kommer påverka andra sektorer, miljömässigt samt ekonomiskt.   
Vi tackar för oss och lämnar nu över ordet till Transport.
Yüklə 18,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin