Septorinoplasti



Yüklə 47,5 Kb.
tarix25.01.2017
ölçüsü47,5 Kb.
#6408
SEPTORİNOPLASTİ

Bu form septorinoplasti konusunda bilgi vermek üzere hazırlanmıştır. Septorinoplasti, burnun estetik ve işlevsel cerrahisine verilen isimdir.

Septorinoplasti ameliyatı genel anestezi ve lokal anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi ve lokal anestezi seçimi doktorunuzla birlikte vereceğiniz karara bağlıdır.

Hastaneye ameliyat için gelmeden önce ya da genellikle ameliyat olmak için hastaneye yattığınızda hastane tarafından bazı biyokimyasal tetkikler, gerektiğinde bazı filmler ve kalp elektrosu (EKG) yapılacaktır. Bu tetkiklerden sonra anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek ameliyattan önce genel anestezi almanıza engel bir durum olup olmadığı incelenecektir.



TEKNİK BİLGİLER


Planlama

Doktorunuza başvurmadan önce kendi burnunuzda saptadığınız sorunları, görüşme sırasında doktorunuza ifade ettikten ve doktorunuzun da bu konuda profesyonel görüşünü aldıktan sonra ameliyatınızın planlamasına geçilir. Bunun için doktorunuz burnunuzun ve yüzünüzün değişik yönlerden fotoğraflarını çekecektir. Bu fotoğraflar gerek ameliyat öncesi ve ameliyat sırasındaki planlamalar, gerekse ameliyat sonrası için kayıt oluşturması açısından önemlidir.



Ameliyat Sahasını Açma (Kesi Yerleri)

Ameliyat sahasını açmak için burun orta bölmesinin ön kısmındaki ciltten ve burnun içinden, ya da yalnızca burun içinden kesiler yapılır. Açık ya da kapalı olarak adlandırılan bu kesi biçimlerine doktorunuz karar verecektir. Açık ameliyatta burnun ön kısmında nadiren çıplak gözle görülebilen bir iz kalabilir. Bu izin kalması bir doktor hatası değildir. Cilt tipinizle ilgilidir. Ameliyat süresi burnunuzun özelliklerine göre değişmekle birlikte 1-5 saat sürebilir.



Ameliyatta Yapılanlar

Bu ameliyat esasen burun sert yapılarının cerrahisidir yani burnun kemik ve kıkırdak yapılarını kapsar. Doktorunuz sizde yapılması gereken müdahaleye göre burun kemiklerini kesebilir, törpüleyebilir, kıkırdak dokunun bir kısmını veya tamamını çıkarabilir. Uygun gördüğü yerlere kemik ya da kıkırdak parçalar ekleyebilir ve bu parçaları dikiş iplikleriyle ya da tıbbi yapıştırıcılarıyla tespit edebilir, burun içine tampon ya da tespit-destek malzemeleri koyabilir. Ameliyatın sonunda burnunuzun dışına bandaj ve alçı gibi örtücü işlemler yapabilir.

Bu ameliyatta hastanın yüz şekli ve kemik yapısının elverişliliği birlikte değerlendirilerek hasta ve hekim tarafından ortak bir fikir birliği sonucunda daha iyi bir görünüm ve işlev sağlanmaya çalışılır. Hiçbir zaman mükemmel bir burun taahhüt edilemez. Hastaya ait fiziksel özellikler analiz edildikten sonra mümkün olan en iyi sonuç sağlanmaya çalışılır.

Ameliyat sırasında ve sonrasında karşılaşılabilecek olumsuzluklar



1. Burun Kanaması: Nadiren de olsa ameliyat esnasında veya sonrasında kanama ile karşılaşılabilir. Bu durum genelde hayati bir tehlike içermez ve basit müdahalelerle durdurulabilir ancak bazen ileri müdahaleler de gerektirebilir. Kanama olması halinde derhal hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Kanamaların sebebi ameliyat öncesi yapılan kanama-pıhtılaşma analizlerine rağmen hastanın öngörülemeyen damar yapısıyla ilgili olabilir. Bu kanama aşırı olursa ve müdahale edilmezse önemli kan kaybına, şoka ve hatta ölüme yol açabilir.

Kanama riski:



  • Hipertansiyon hastalarında,

  • Aspirin veya benzeri kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda ( Ameliyat öncesinde kullandığınız ilaçlarınızı mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz)

  • Sigara içen ve alkol kullanan hastalarda,

  • Ameliyat sonrasındaki önerilere uymayan hastalarda daha fazladır.

2. Enfeksiyon: Her cerrahi vücudun en önemli savunma organı olan cildin açılması demektir ve bu durumda açılan bölgenin mikrop kapma riski bulunmaktadır. Mikrop kapan her yaranın kemik iltihabı, apse, yaygın iltihap, vücudun mikrobik ağır hastalık yaşaması, beyin apsesi, menenjit ve hatta ölüme yol açma ihtimali vardır. Uzman bir hekim tarafından uygun bir ortamda yapılan bu ameliyatta bu risk son derece düşüktür. Uygun hijyenik ortamın ameliyattan sonra da hasta tarafından sağlanması gerekmektedir.

3. Ameliyat Sahasına Kan Birikimi: Yaranın tekrar açılmasıyla boşaltılır.

4. Burun Orta Bölmesi İçinde Apse Oluşması: Ameliyattan sonraki ilk hafta içinde görülür. Tedavisinde apsenin açılarak boşaltılması ve gereğinde apseden dolayı tahrip olmuş kıkırdak parçasını çıkartarak yama yapmak gerekebilir.



5. Burunda, Yanakta ve Göz Çevresinde Morarma ve Şişlik: Bu ameliyatların pek çoğunda oluşan, burun çevresindeki morarma ve şişlik 7-30 gün içinde geçerken burun sırtındaki şişlik aylarca sürebilir. Nadiren gözaltlarında kalıcı bir koyulaşma oluşabilir. Bu durum ameliyat öncesi tespit edilemez yine sizin cilt yapınıza göre değişkenlik gösterir.

6.Cilt Sorunları: Cilt dokusunda değişiklik, kırmızılık, küçük yaralar, lekelenme, damarlarda belirginleşme oluşabilir. Bu olumsuzlukla nadiren karşılaşılmaktadır.

7.Gözyaşı Kesesi Etkilenmesi: Gözyaşı kesesi cerrahi uygulanan bölgeye yakındır. Yalnızca ameliyat sonrası oluşan şişliğe bağlı bir etkilenme de olabilir ve kendiliğinden geçer. Bazen ek müdahale gerektirebilir.

8. Koku Almada Azalma: Ameliyattan sonra burun içindeki dokuların iyileşmesiyle hemen her zaman iyileşir.

9.Burun Tıkanıklığı: Burnun estetik ameliyatlarında genellikle burun kemeri çıkartıldıktan sonra burun çatısı daraltıldığı için bu sorun ortaya çıkabilir, ya da bazen burun içinde iyileşme sırasında yapışıklıklar oluşabilir, bunlar da burun tıkanıklığına yol açabilir.

10.Burun İçi Destek Kıkırdağında Delik: Ender olarak gözlense de sistemik hastalığı (tansiyon, şeker, romatizmal damar problemleri v.b.) olan bazı hastalarda ve burnuna uzun süreli ilaç ya da uyuşturucu madde kullanan hastalarda daha fazla olmak üzere ameliyat sonrasında burun içindeki kıkırdakta delik oluşabilir. Genellikle ikinci bir ameliyat nedenidir.

İYİLEŞME SÜRECİ VE AMELİYAT SONRASI BAKIM ÖNERİLERİ :

  1. Söylenmedikçe sümkürmeyiniz. Gerektiği takdirde burnunuzu nazikçe kağıt mendil ile siliniz. Akıntı varsa kesilene kadar burun altındaki tamponu değiştiriniz.

  2. Başınızı iki veya daha fazla yastıkla yükselttiğinizde daha rahat uyuduğunuzu fark edeceksiniz. Bu pozisyon, burnunuzdaki yüzünüzdeki ameliyata bağlı şişkinliği azaltır.

  3. Burun alçısı yerinde 5-10 gün kadar kalacaktır ve doktorunuz tarafından çıkarılacaktır. Bu alçıyla oynamayınız ve onu kuru tutunuz.

  4. Kuvvetli veya uzun çiğnemeyi gerektiren gıdalardan kaçınınız. Günlük beslenmenizde 1 ay süreyle hafif bir tuz kısıtlaması yapmak gereklidir.

  5. Normalden daha fazla istirahat ediniz. Spor veya cinsel ilişki gibi güç harcamanızı gerektiren faaliyetlerden 15 gün süreyle kaçınınız.

  6. Dişlerinizi sadece yumuşak bir diş fırçasıyla hafifçe fırçalayınız. 10-14 gün boyunca aşırı veya uzun konuşmalardan kaçınınız.

  7. Alçıyı ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Duş yerine sadece vücudunuzun alt kısmını kapsayan banyolar yapabilirsiniz.

  8. Bir hafta boyunca kahkaha gibi aşırı yüz hareketlerinden kaçınınız.

  9. Size yardım edecek kimse yoksa saçlarınızı bir hafta süreyle yıkamayınız. Burun üzerindeki alçıyı ıslatmayınız.

  10. Bir hafta boyunca önden veya arkadan iliklenen kıyafetler giyininiz. Baş üzerinden geçirilen dar olabilecek, tişört veya dik yakalı kazaklardan uzak durunuz.

  11. Güneş veya güneş banyolarından 6 hafta süre ile mutlaka uzak durunuz. Isı burnunuzda şişmeye yol açabilir.

  12. Bir ay süre ile yüzmeyiniz. Çünkü yüzme sırasında yaralanmalar sık olarak ortaya çıkmaktadır.

  13. Sargıların alınmasından sonra burun, gözler ve üst dudakta biraz şişlik ve renk değişikliği olması sizi üzmesin. Bu doğal bir seyir olup genellikle 2-3 hafta içinde kaybolmaktadır. Şişlikler 2-3 hafta içinde büyük oranda kaybolmakla birlikte tam olarak kalkması en azından birkaç ay sürecektir.

  14. Sadece doktorunuz tarafından yazılan ilaçları alınız.

  15. En az 4 hafta boyunca burunuzun üzerine oturan numaralı veya güneş gözlükleri takmayınız. Daha sonra size burun üzerine baskı uygulamadan nasıl gözlük takılacağı gösterilecektir.

  16. Ameliyattan 2-3 gün sonra kontak lensler takılabilir.

  17. Doktorunuz burun üzerindeki sargı veya alçıyı çıkardıktan sonra burun derisi nazik bir şekilde hafif bir sabun veya vazelinli cilt bakım losyonları ile temizlenebilir. Lütfen bu temizlik sırasında yumuşak ve dikkatli davranınız. Sargılar çıkarıldıktan sonra makyaj yapılabilir. Renk değişikliğini saklamak için çeşitli makyaj malzemeleri kullanabilir.

  18. Riske girmeyiniz. Kafanıza takılan herhangi bir şey olduğunda bunun önemli olduğunu düşünüyorsanız lütfen doktorunuzu arayınız.

ÖNEMLİ NOT: 6 SAYFADAN İBARET BU FORM AMELİYAT TARİHİNDEN ÖNCE HASTAYA VERİLMİŞTİR. HASTANIN KENDİSİ VE YAKINLARI TARAFINDAN AMELİYAT SÜRECİNİ DEĞERLENDİRMESİ VE BİLİNÇLİ KARAR VERMESİ İÇİN TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİ DERNEĞİ SAĞLIK HUKUKU BİRİMİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.


TÜM ESTETİK MÜDAHALELERİN SOYUT BİR KAVRAM OLAN MÜKEMMELE ULAŞMAK ÜZERE DEĞİL HASTAYA EN UYGUN BİÇİMİN KAZANDIRILMASI ÜZERE YAPILDIĞI ÖNEMLE HASTAYA ANLATILMIŞTIR.
ESTETİK MÜDAHALEYİ YAPAN HEKİMİN KUSURU MÜSTESNA OLMAK ÜZERE, KENDİSİNE BİR MODEL BELİRLEYİP ONA ULAŞMA ARZUSUNDA OLAN HASTANIN HAKSIZ VE KARŞILANAMAZ ŞİKAYETLERİ SORUMLULUK DIŞIDIR.
BU BELGE HASTANIN HEKİMİNE DUYDUĞU GÜVENİN BİR GÖSTERGESİDİR.

TESLİM TARİHİ:



TESLİM EDEN DOKTOR: TESLİM ALAN HASTA:
Yüklə 47,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin