***************************************GİRİŞ***************************************
Tekrar merhaba,
Şu ana kadarki yazılarımda kısaca beslenmeden bahsettim. Bu ad altında karbonhidratlar dışında tüm besin ögelerinden (protein, yağ, vitamin, su ve mineraller), beslenme şeklimizin -eğer özel bir rahatsızlığınız yoksa- kabaca nasıl olması gerektiğinden, kan grupları ve bunların beslenmemizdeki etkilerinden söz ettim. Çok yakında bir aksilik olmazsa Karbonhidratlar başlıklı yazımda da beslenme konusunu ele alacağım.
Bu haftadan itibaren konularımız yavaş yavaş vücudumuz ve fiziki aktivitelerde yoğunlaşacak. Bugünkü yazımız, hemen herkeste var olan en temel iskelet sistemi rahatsızlıklarından üçü hakkında; kifoz, skolyoz ve lordoz. Tabi hepsinden önce, düzgün duruş (postür) konusunda da biraz bilgi vermem gerekiyor.
En temel iskelet sistemi rahatsızlıkları konusuna geçmeden önce, düzgün duruşumuzun nasıl olması gerektiğini görelim.
DÜZGÜN POSTÜR NEDİR?
Postür, duruş demektir. Düzgün postür ise, bir insanın anatomik açıdan en uygun duruşunu ifade eder. Bu duruşta vücut ağırlığı dengelidir, her eklem, kas ve kemiğe eşit ve uygun miktarda baskı olur.
Aşağıdaki resimde, günlük hayatınızda her daim uygulamanız gereken düzgün postüre ait ilkeleri gösteriyorum. Resimde dikey beyaz bir çizgi görüyorsunuz. Bu çizgideki noktalar yukarıdan aşağıya sırayla; kulak memesi, omuz kemiğinin ucu, pelvis (kalça) kemiği, diz eklemlerimizin arkası ve ayak bilek kemiklerinin 2 parmak arkasındaki bölgelerdir. Düzgün postürde bu noktalar düz bir hatta yer almalıdır.
Postürümüzün doğru olmaması, yaşam kalitemizi düşürür ve giderek artan iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açar. Hele yanlış postür ile yapılan egzersizler -özellikle ağırlıkla yapılanları- iskelet sistemimizde sonradan düzelmesi çok zor rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Özellikle ağırlık sporlarıyla uğraşmayı düşünüyorsanız, her şeyden önce doğru postürünüzü bulmanız, onu “yeniden” keşfetmeniz gerekiyor.
Günlük yaşamınızda postürünüzü düzeltmek ve korumak için neler yapmanız gerektiğini haftaya daha ayrıntılı şekilde açıklayacağım.
İster yaşam kalitenizi normal seviyeye çıkarmak ister daha sportif bir yaşama atılmak amacında olun yapacağınız ilk şey; düzgün postürü sağlayacak bu detayları hayatınızda uygulamaya başlamaktır. İnanın kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. :-D
Aşağıdaki sıralamayı unutmayın:
BESLENMENİ DÜZENLE DURUŞUNU DÜZELT SPORA BAŞLA DAHA MUTLU OL !
SKOLYOZ - KİFOZ - LORDOZ
Yukarıdaki kelimeler, çoğumuzun hatta her birimizin az veya daha ileri düzeylerde sahip olduğu omurga eğrilikleri ve biçim bozukluklarını ifade ediyor. Aşağıdaki resimde, bu rahatsızlıkları görüyorsunuz.
SKOLYOZ
Skolyoz omurganın yana doğru 10 dereceden fazla çarpıklığıdır. Bir hastalık değil, birçok hastalıkla birlikte görülebilen bir şikayettir. Skolyoz kelimesi Yunanca “çarpık” anlamına gelmektedir. Omurganın en yaygın şekil bozukluğudur. Görülme sıklığı da yaş gruplarına göre %3 oranına kadar çıkabilmektedir. Skolyozlu insanlar genelde bu rahatsızlıklarının farkında bile değillerdir. Başkalarının uyarılarıyla omurgalarındaki bu anormalliği fark ederler.
Skolyozun birçok sebebi olabilir: yanlış postür (duruş) alışkanlıkları, başka sebeplerden kaynaklanan ağrılar, tek taraflı bacak kısalığı, dengesiz ağırlık kaldırma (sadece sağ kolla ağır torba, çanta vs. taşıma)… gibi.
Skolyoz, bilinçli yapılan spor ve egzersiz uygulamaları büyük oranda hatta tamamiyle geçebilmektedir. BU konuda uzman kişisel antrenörlerden (personal trainer) yardım alabilirsiniz. Çok ileri düzeylerde ameliyatlar çözüm olmaktadır.
KİFOZ (kamburluk)
Kifoz yani “kamburluk”, Türkiye ve Dünya üzerinde en sık görülen ortopedik rahatsızlıktır. Kifozda sırt kemiğimiz dışarıya doğru çıkıntı pozisyonu almıştır. Yaşlılarda Görülme olasılığının yüksek olmasına karşın masa başı işte çalışan ve konforsuz sandalye ile saatler boyunca bilgisayar başında zaman geçiren gençlerimizin aslında her biri bu hastalık riskini taşımaktadır. Ancak bu rahatsızlık yanlış alışkanlıklar yüzünden olduğu kadar, doğuştan ve genetik sebeplerden ötürü de oluşabilmektedir. Hastalığın bünyemizi en çok etkileyen özelliği iste kan pompala ritmimizi değiştirmesi ve buna bağlı olarak da solunum veya akciğer hastalıklarına sebep olabilmesidir. Kifozluğu olan bireyler zaten solunum rahatsızlığı çektikleri için kesinlikle sigara kullanmamalıdırlar.
Kamburluk, ameliyatla düzeltilmesi en zor ortopedik hastalılardan biridir. Fakat doğru egzersizlerle hastalığın daha da ileri gitmemesi ve hatta tamamıyla düzeltilmesi mümkündür. Sürekli ve düzenli bir şekilde uygulandığı takdirde kifoza uygun egzersizlerin etkisi daha da artacaktır.
LORDOZ
Lordoz, diğer adıyla bel düzleşmesi veya bel çukurluğu, kadınlarda sık rastlanan bir durumdur. Lordozda karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler ve güç kayıpları sebebiyle bel çukurluğu artar, öne doğru ilerler. Ayrıca karın kaslarında gevşeklik ve aşırı kilo lordozu arttırır. Lordozun en önemli belirtisi ve sonucu ise bel ve bacak ağrılarıdır.
Lordozun ameliyatı yoktur. Tek çaresi, işini bilen bir fizyoterapist veya uzman spor antrenörü eşliğinde yapmanızı önereceğim lordoz odaklı egzersizlerdir. Bu egzersizlerde bel bölgenizdeki bazı kaslarınız güçlendirilir, bazıları da esnetilir ve böylece hak ettiğiniz o güzel postüre kavuşmanız sağlanır.
Günümüzün en popüler egzersiz sistemi olan pilates, skolyoz, kifoz ve lordoz için son derece çözümler sunmaktadır. Zira, burada saydığımız temel iskelet sistemi hastalıklarının büyük bir kısmı, Pilates egzersizleri ile kolayca giderilebilmektedir. Hafif ağırlıklı veya ağırlıksız yer hareketleri ve farklı fonksiyonel egzersizlerle de bu problemlerin her biri büyük oranda çözüme kavuşturulabilmektedir. Tabi bunun için, alanında gerçekten uzman kişilerle çalışmanızı tavsiye ediyorum.
Huzur ve sağlıcakla kalın.
Gelecek hafta: Sağlıklı Postür için neler yapabiliriz?
Yakında: Son besin kahramanlarımız: Karbonhidratlar.
**********************************HAFTANIN SÖZÜ**********************************
Elden gitmeden değerini anlayamadığımız iki şey vardır: Bir sağlık, diğeri gençliktir. (Hz. Ali)
***********************************************************************************
Dostları ilə paylaş: |