Tibbi Bİyoloji genetik yüksek lisans programi biO 501 GENEL tibbi Bİyoloji VE genetik I 2 2 3



Yüklə 14,77 Kb.
tarix25.03.2017
ölçüsü14,77 Kb.
#12400
TIBBİ BİYOLOJİ GENETİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

BİO 501 GENEL TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK I 2 2 3

Canlı ve cansız alem. Hücre tanımı ve iç yüzeyleri. Hücrenin yapısı. Stoplazma ce stoplazmik yapılar. Hayvansal dokular. Hücrede kimyasal ve metabolik olaylar. Kalıtımın biyokimyasal temeli. Protein sentezi. Hücrenin çoğalması.



BİO 502 GENEL TIBBI BİYOLOJİ VE GENETİK II 2 2 3

Mendel yasaları. Genetik değişimleri inceleme yöntemleri. Bağlantı ve kromozom haritaları. İmmünogenetik. Kalıtsal metabolik hastalıklar.


BİO 503 SİTOBİYOLOJİ I 3 0 3

Prokaryot ve ökaryot hücreler. Yapı ve fonksiyonları. Ökaryotik hücrelerde hücre-içi organizasyon. Enerji sistemleri. Hücrede kalıtsal materyalin akışı


BIO 504 SİTOBİYOLOJİ II 3 0 3

Plazma membranlarının yapısı ve fonksiyonları. Membran üzerindeki özelleşmiş yapılar. Transport hücre iskeleti. Hücre çekirdeği.



BİO 505 TIBBİ BİYOLOJİ TEKNİKLERİ 2 2 3

Sıvı ortamların hazırlanması. Kromatografi. Jel elektrofezi. DNA izolasyon yöntemleri. Hücre kültürleri. İmmünofloresan boyama teknikleri. Kromozom preperasyonu. Mikroskobik değerlendirme.


BİO 506 SİTOGENETİK 2 2 3

Kromozomların morfolojik özellikleri. Kromozomal düzensizliklerin belirlenmesi ve sınıflandırılması. Sayısal ve yapısal düzensizlikler. Kromozom ele etme yöntemleri İN vivo yöntemler. Kemik iliğinden kromozom analizi.


BİO 507 MOLEKÜLER BİYOLOJİYE GİRİŞ 2 0 2

Nükleik asitler. DNA ve RNA sentezi ve modifikasyonları. RNA’nın işlenmesi ve kontrolu. Protein sentezi. Ökaryotik kontrol mekanizmaları.


BİO 508 MOLEKÜLER GENETİK I 2 2 3

Nükleik asit kimyası. DNA replikasyonu ve rekombinasyon mekanizmaları. Gen eksprasyonu. Genetik madde akışı. RNA sentezlenmesi ve kontrolü. Genetik kod ve protein sentezi.



BİO 509 MOLEKÜLER GENETİK II 2 2 3

Ökaryotik genom özellikleri. Ökaryotik gen eksprasyonu. Transkripsiyon mekanizmaları. Post-tranksripsiyonal modifikasyonlar ve translasyon mekanizmaları. Hücre farklılaşmasında genetik temel.


BIO 510 KANSERİN MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ 2 0 2

Kanser hücresinin genel özellikleri. Hücre bölünmesi ve kontrolünün moleküler temeli. Hücre farklılaşması ve apoptozis. Protoonkogenler ve onkogen aktivasyonu. Tümör süpressör genleri. Kalıtsal tümörler.


BIO 511 İLERİ SİTOGENETİK 2 2 3

Otozomal kromozomal ve otozomal hastalıklar. Gonozomal kromozomlar ve gonozomal kromozom hastalıkları. Fenotipik olarak erkeklerde görülen kromozom hastalıkları.


BİO 512 BİYOLOJİK KONTROL SİSTEMLERİ 2 0 2

Prokaryot ve ökaryotta transkripsiyonal kontrol. Translasyonal kontrol mekanizmaları. Allostorik kontrol. Hormonal kontrol.


BİO 513 BAKTERİ VE VİRÜS BİYOLOJİSİ GENETİĞİ 3 0 3

Bakteri ve virüslerin yapısı ve çoğalma şekilleri. Bakteri ve virüslerin vektör olarak kullanımları ve önemleri. Bakteri-virüs ilişkisi. Laboratuvarda çalışma koşulları ve muhafazası.


BİO 514 MUTASYONLAR VE MUTAJENLER 2 0 2

Mutasyonların tanımı ve tipleri. Oluş mekanizmaları. Mutajenik maddelerin yapıları ve sınıflandırılmaları. Mutasyonların belirlenebilme yöntemleri.


BİO 515 GENOM ANALİZ YÖNTEMLERİ 3 0 3

DNA izalasyonu. Restriksiyon enzim fragmentasyonu. Elektroforez prensipleri. Blotlama teknikleri. Gen transferleri ve genetik ekspresyonu. In vivo mutagenezis.



BİO 516 REKOMBİNAT TEKNOLOJİSİNİN TEDAVİDE KULLANIMI 3 0 3

Genetik tedavinin uygulanmasındaki evreler. Antisens oligonükleotidlerde tedavi. Genetik ümmünomodülasyonlar. Tedavide biyolojik yaklaşımlar. Normal dokunun korunması. Hedef dokular ve gen transfer tekniklerinin seçimi. İlaç hedeflenmesi. Gen ikame tedavisi.


BİO 517 KALITSAL METABOLİK HASTALIKLAR 2 2 3

Kalıtsal hastalıkların özellikleri ve iyileştirme ilkeleri. Fenilketonüri. Albinizm. Skorbit. Trozinozis. Alaptonüri gibi hastalıkları hakkında genel bilgiler ve teşhis yöntemleri.


BİO 518 DNA ANALİZLERİNİN TIPTA KULLANIMI 3 0 3

Genetik polimorfizm. Belirleme yöntemleri. İndirek analizler. Gen mutasyonlarında DNA amplifikasyonu ve diğer kullanım alanları.


BİO 519 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ 2 0 2

Genetik materyalin yapısı. Mutasyonlar ve moleküler temellleri. DNA’da bozulma ve onarımı. Transpozanlar. Gen kolanlanması ve klonlanma teknikleri.


BİO 520 PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ 2 2 3

Tanımı ve önemi. Fötal ve meternal yöntemler. Prenatal tanıda kullanılan materyallerin ebriyonal dönemdeki gelişmeleri. Yapı ve fonksiyonları (koryon, villus, plasanta, amniyon kesesi, göbek kordonu. Genetik faktörlerin etkileri.


BİO 521 MOLEKÜLER BİYOLOJİDE LİTERATÜR TARAMASI 1 0 1

BİO 522 MAKALE TARTIŞMASI 1 0 1
BİO 523 TIBBİ BİYOLOJİK ARAŞT. BİLGİSAYAR KULLANIMI 1 0 1

Tıbbi biyolojik araştırmaların planlama aşamasından itibaren veri toplama analiz ve sunuş alanlarında bilgisayarın etkin kullanımı ile ilgili esaslar. Makale hazırlama , istatistiksel değerlendirme, tablo ve şekil hazırlama yöntemleri.



BİO 524 SEMİNER KREDİSİZ
BIO 525 Adli Tıp Genetiği 2 2 3

Adli biyolojiye giriş, adli tıpta kullanılan biyolojik sistemler, DNA’nın tanımı, DNA’nın çoğalması, genetik bilginin aktarımı, genin tanımı, kodlayıcı ve kodlayıcı olmayan gen bölgeleri, adli tıp genetiğine giriş, adli tıpta kullanılan DNA lokusları, polimorfizm, biyolojik örneklerin değerlendirilmesi, Y-kromozomu, mitokondrial DNA ve kalıtımı, DNA parmak izi, adli DNA analizinde kullanılan yöntemler



BIO 600 UZMANLIK ALAN DERSİ 4 0 4
Yüklə 14,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin