Yemciler biRLİĞİNİn kurulma zaruretine dair malumat



Yüklə 15,82 Kb.
tarix02.01.2022
ölçüsü15,82 Kb.
#39400
Vugar bey Yem Birlik


YEMCİLER BİRLİĞİNİN KURULMA ZARURETİNE DAİR MALUMAT

Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar yaklaşık 9 milyar insana çıkması beklenmektedir. Artan nufüs ile sığır eti, kümes hayvanları eti, yumurta ve balık gibi hayvansal proteinlere yüksek talep olacaktır. Bu taleplerin karşılanmasında yem üretimi hayati önem taşıyacaktır.



Dünyada yem üretimi 1 milyar tonun üzerine çıkmıştır. Bu kadar büyük bir üretimi ise binlerce yem sanayicisi tarafından yapılmaktadır.

Yem sanayiciler daha ekonomik, kaliteli ve sürdürülebilir üretim için ülkeler bazında ve Dünya genelinde birlikler kurmuşlardır. Dünya da faaliyet gösteren birlikler 1987 yılında kurulmuş olan Dünya Yemciler Federasyonu IFIF (The International Feed Industry Federation www.ifif.org ) ile biraraya getirilmişlerdir.

Türkiye de 1998 yılında yem sanayicileri biraraya gelerek TÜRKİYEM-BİR adı altındaTürkiye Yem sanayicileri birliğini kurmuşlardır. (www.yem.org.tr)

Azerbeycan’da yem sanayicileri birliği yoktur ve kurulması zaruri hale gelmiştir. Kurulacak birlik ile aşağıda yazılı işler görülecek ve sektöre önemli faydaları olacaktır

Birliğin kurulma amacı; “Ülke de hayvanlarının beslenmesinde kullanılan her çeşit karma yem üreten kuruluşlara ve çalışanlarına mesleki, sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek, üretimin kamu yararına uygun ve verimli bir tarzda gelişmesine yardımcı olmak, kuruluşların özel ve tüzel kişilere karşı hakkını savunmak ve mensupları arasında yakın bir dayanışma sağlamaktır”

Bu amaç için birlik aşağıdaki işleri görecektir.


  • Fabrika ve işletmelerin başlıca sorunları ve ihtiyaçlarını tespit etmek. Bunların çözümü ve savunulması için resmi daire, kuruluş, müessese ve diğer kuruluşlar nezdinde tam yetkili bir organ olarak faaliyette bulunmak.



  • Birliğe üye fabrika ve işletmelerin ihtiyaç duyduğu hammadde ve ara malların tahsisini ve dağıtımını yapan kamu ve özel kuruluşlar nezdinde üyelerin hak ve menfaatlerini korumak.





  • Fabrika ve işletmelerin müşterek ihtiyaç ve malzemelerini temin, ve standartlaşması için gerekli şekil ve formülleri aramak ve uygulamak.



  • Fabrika veya işletmeler tarafından üretilen veya hariçten ithal edilen her çeşit karma hayvan yemleri, yem hammaddeleri ve katkı maddelerinin resmi normlara uygunluğunu takip etmek.



  • Yem normlarının günün koşullarına uygunluğunu takip etmek, gerektiğinde değiştirilmesi için ilgililer nezdinde teşebbüse geçerek yeni normların hazırlanıp uygulamaya konulmasını sağlamak.



  • Karma yemler, yem hammaddeleri ve katkı maddeleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak ve yaptırmak. Bu konuda faaliyet gösteren üniversite ve diğer müessese ve kuruluşların çalışmalarını teşvik etmek, gerektiğinde bu kuruluşların çalışmalarından faydalanmak.



  • Mesleki konularda bilirkişi olarak gerekli yardımları yapmak ve yaptırmak.



  • Birlik üyelerini aydınlatmak amacı ile gerekli görülen istişare, toplantı, kurs, seminer ve benzeri faaliyetlerde bulunmak ve yayınlar yapmak.



  • Üyelerin ürettiği malları kontrol ederek doğru yem imalatını sağlamak ve üyelerin imal ettikleri yemler için kalite belgesi vermek.



  • Üyelerin ihtiyacı olan her çeşit yem hammadde ve katkı maddelerinin yurt içinde üretmek üzere müşterek tesisler kurmak veya bu amaçla kurulmuş tesislere iştirak etmek.



  • Karma yemler, yem hammaddeleri ve katkı maddeleri üzerinde analiz ve araştırmalar yapacak laboratuarlar kurmak, bu konularda fabrika ve işletmelere yardımcı olmak.



  • Hayvan yetiştiricilerinin uygun fiyat ve kalite karma yem teminine yardımcı olmak üzere gerekli tedbirleri almak.



  • Üye fabrika ve işletme temsilcileri istedikleri takdirde aralarında ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hakem rolünü yüklenmek.



  • Yem sektörü ile ilgili her türlü incelemeleri yapmak, istatistikleri hazırlamak, bunları üyelerine ve ilgililere ulaştırmak.



Yüklə 15,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin