Engelli öğrenciler, ihtiyaç duymaları halinde kendi durumu ile ilgili bilgiyi öğretim elemanına ileterek gerekli kolaylıkların sağlanmasını talep edebilir.
Dersi Veren Öğretim Üyesi ve Elemanları
Prof. Dr. Süreyya Ölgen
Dersin Asistanı
Araş. Gör. Ceren Can
Dersin tanımı ve Amacı
Farmakope tanıtımı, biyoeşdeğerlik ve biyoyararlanım kavramları, in vivo ve in vitro analitik yöntemler, validasyon, reajan hazırlanışı ve hesaplama, aspirin ve parasetamol’ün farmakope analizleri, benzoin ve benzokain ve etil-p-amino benzoat sentezi, yapı aydınlatması ve verim hesabı.
Öğrenim Çıktıları
(Kazanımlar):
İlaçların farmasötik analizlerini, kantitatif analiz metodlarını, uluslararası standartlara uygunluğunu, uluslararası düzenlemeleri yorumlar, reajanların hazırlanışı ve hesaplama yöntemlerini, ilaçların sentezini, saflaştırma yöntemlerini, yapı analizlerini ve verim hesaplarını uygular.
Takvim 1.
2. 3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
Farmakope tanıtımı
Biyoeşdeğerlik ve biyoyararlanım kavramları, in vivo ve in vitro analitik yöntemler, validasyon
Etil Para-Aminobenzoat Yapı Aydınlatması, Teorik Verim Hesabı
Değerlendirme Ölçütleri
Sayısı
Katkı Payı %
Devam (a)
16
5
Laboratuar Raporu
8
8
Uygulama Yetisi/Kurallara Uyum
11
11
Ön hazırlık
11
11
Ödevler
-
-
Küçük sınavlar
11
11
Projeler
0
0
Seminer
0
0
Vize Sınavı
1
14
Final sınavı
1
40
Toplam
100
Ders kitabı
Çeşitli kaynaklardan farklı metinler.
Okuma kaynakları
Kar, Ashutosh. Advanced Practical Medicinal Chemistry.: New Age International, p16 http://site.ebrary.com/
Dickson, C., Medicinal Chemistry Laboratory Manual “Investigations in Biological and Pharmaceutical Chemistry” CRC Press, 1998
Farmasötik Kimya Pratikleri I ve II, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, 2015.
DERSİN PROGRAMA KATKISI
Program Öğrenme Çıktıları
Katkı
1
2
3
4
5
1
Eczacılık Temel ve meslek bilimleri bilgileri kapsamında edindiği becerileri mesleğinin her alanına mevcut yasalar ve etik kurallar çerçevesinde, din, dil, ırk, cinsiyet ve sosyoekonomik ayırım gözetmeksizin, ilgili meslek örgütleri ve yasal otoriteler ile işbirliği içinde çalışarak uygular.
X
2
Eczacılık meslek uygulamaları ve farmasötik ürünlerin kullanılışları ile ilgili bilgileri topluma, diğer sağlık elemanlarına, ilaç politikalarından sorumlu kurum ve kuruluşlara aktarmak için etkin iletişimde bulunur.
X
3
Farmasötik bakım ve klinik uygulamalar çerçevesinde ilaç tedavisinin en uygun şekilde ve ekonomik yapılabilmesi için değerlendirme yapar, problemleri çözer ve karar verir.
X
4
Doğal, sentetik ve biyoteknolojik kaynaklı ilaçların akılcı kullanımını ve hasta-odaklı farmasötik bakım hizmetlerini en iyi şekilde uygulamak için gerekli güncel ve kanıta dayalı bilgileri ilgili bilgi teknolojilerini kullanarak edinir, topluma, diğer sağlık çalışanları ve kuruluşlarına be alanda eğitim, bilgi ve danışmanlık hizmeti sunar.
X
5
Doğal, sentetik ve biyoteknolojik farmasötik ürünlerin tasarımı, eldesi ve tüketimi ile ilgili tüm süreçleri yönetebilecek temel ve mesleki bilgi birikimine ve bu süreçleri uygulama, yönetme ve karar verme tecrübesine sahiptir.
X
6
Hasta odaklı eczacılık uygulamalarını planlayabilme, yönetebilme, ortak çalışma yapmak suretiyle sağlık hizmetleri kalitesini artıracak bilinç ve kültüre sahiptir.
X
7
Yaşam boyu öğrenme bilinci ile çağdaş bilim ve teknolojik gelişmeleri eczacılık alanına uygulayarak farkındalık yaratır.
X
8
Farmasötik ürünlerin araştırma-geliştirme, kalite kontrol, iyi üretim uygulamaları ve ruhsatlandırma süreçlerini yönetecek bilgi birikimine ve uygulama tecrübesine sahiptir.
X
9
Evrensel normlara sahip bir eczacı olarak mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilecek, araştırma-geliştirme faliyetlerinde, meslektaşları ve hastalarla iletişime geçebilecek düzeyde yabancı dil yeterliliğine sahiptir.
X
10
Hasta hikayesi alma, hasta ihtiyaçlarının ve önceliklerinin belirlenmesi, bireysel hastalıkların önlenmesi, tedavilerin planlanması ve yönetilmesi süreçlerini bilir, tanımlar ve uygular.