|
Korunma ve Kontrol Hiçbir yöntem tam kene eradikasyonu sağlayamamıştır
|
tarix | 23.02.2017 | ölçüsü | 445 b. | | #9488 |
|
Hiçbir yöntem tam kene eradikasyonu sağlayamamıştır. Keneler açık alanlar da orman, çalılık bol otlu alanlara yayılmış durumdalar. Doğada akarisid ilaçların ulaşamayacağı yerlerde saklanmaktalar. Uygun almayan şartlarda dahi yıllarca canlı kalabilmekler. Çok geniş konak spektrumuna sahiptirler. Akarisidlere karşı ilaç direnci geliştirebilmekteler. Tüm bunlar kene kontrolünü güçleştirmektedir.
Korunma ve Kontrol Keneler canlılarda güneş görmeyen kısımları tercih ederler. Larva ve nymphler kıllar arasınada yerleşmekteler. Yetiştiriciler olayın öneminden habersiz. Düzenli kene kontrolü ve ilaçlaması yapmıyorlar. Ülkemiz yaban hayatı hakkında bilgiler yetersizdir. Hayvan nakilleri sırasında kene-ilaçlama kontrolü yapılmıyor Bu durum kenelerin üreme ve yayılması için Fırsatlar oluşturmaktadır.
Önlük kolları lastikli, pantolon paçaları çorap içinde olması önerilir. Yüksek otlu, çalılık alanlarda dolaşmaktan kaçınılmalı. Direkt olarak çimlere oturulmamalı (Battaniye v.s.) Böcek kaçırıcılar (DEET) kullanılmalı. Vücut kısımları kene yönünden kontrol edilmeli. Kene görüldüğünde hemen çıkartılmalı (pens v.b.). Direk elle çıkartmaktan kaçınılmalı.
Mera Keneleri En etkili yöntem ilaçlama (Yetersiz!!!) Yeni alınan hayvanlar mutlak kene kontrolünden geçirilmeli ve ilaçlanmalı İlaçlamalar, banyo, dökme veya enjeksiyon tarzına sistemik etkili ilaçlar ile olmalı. Tercihen - Organik Fosforlu,
- Karbamatlı,
- Piretroitli,
- Piretrinli
- İlaçlar kullanılmalıdır.
İlaçlama Hayvanın her yerine yeterli ve etkili dozda ilaç ulaştığından emin olunmalı
Avermektin Grubu ilaçlar kenelere etkili Ancak etkileri geç ortaya çıkar. Etki oluşana kadar kan emme devam eder. Bu süre içerisinde hayvanlara hastalık etkenlerini bulaştırabilir. - Direk kontrol için tercih edilmemeli.
- Destek korunma için kullanılabilir
Meralar Ot yükseklikleri kontrol altında olmalı Çevrede çalılıklar veya aşırı yığınlar olmamalı Hayvanlar düzensiz meralardan uzak tutulmalı Dışardan kesilip getirilen otlar, keneleri meradan ahıra taşımada rol oynamakta.
Kene Populasyonu Çok Fazla İse Mera, Çayırlar, Çalılıklar, Gür otlu alanlar, Çevreye ve diğer canlılara zarar vermeyecek ilaçlar ile alan ilaçlaması yapılabilir. - Carbaryl ve Propoxur(2 kg)
- Deltametrin ve Lambda-cyalotrin (0.003-03 kg)
- Permetrin (0.03-0.3 kg)
- Pirimiphos methyl (01-1 kg)
- Bu tür ilaçlamalar, çevresel etkileri de göz önünde tutularak ancak zorunluluk hallerinde ve uzmanlarca yapılmalıdır.
Ağıllar ve Ahırlar, Ağıllar ve Ahırlar, Gübre atılan alanlar, Çeşme başları, Hayvanların bekletildiği alanlar, Yılda en az iki kez ilaçlanabilir. Asıl yapılması gereken, Bölgesel kene faunası ve mevsimsel yayılış durumları belirlenmelidir. Kene üreme ve yayılmasını kontrol altında tutacak taktik yaklaşımlar geliştirilmelidir. Aksi takdirde amaç dışı ve gereksiz ilaç kullanılır. Çevreye zarar verilerek daha başka sorunlar oluşabilir.
Ek Önlemler Dirençli (Yerli) sığır ırkları kullanılmalıdır. Yetiştiriciler hastalıklar ve sistematik mücadele konularında bilgilendirilmeli Yerli aşılar geliştirilmeli. İthal alınacak aşılar her alanda ihtiyacı karşılamayabilir.
Ülke çapında, bölgesel özellikte Ulusal kontrol ve korunma programları geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Veteriner Hekim Teşkilatı Güçlü, yetkili ve etkili bir konuma getirilmelidir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yeniden yapılanmalı. Veteriner Teşkilatı Uygar ülkelerde olduğu gibi etkin ve yetkin hale getirilmelidir. Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığında gerekli Veteriner İşleri daireleri kurulmalıdır.
Halk sağlığı denildiğinde Halk sağlığı denildiğinde Birinci şart koruyucu hekimliktir. Veteriner Hekimler olmaksızın, Koruyucu hekimlik ve Kontrol programları hazırlamak ve başarı ile uygulamak olanaksızdır. Bu günkü Veteriner Hekimlik Teşkilatının sayıca yetersiz kadroları ve tırpanlanan yetkileri ile Kontrol programları uygulamak olanaksızdır.
Veteriner Hekimlik mesleğinin Sorumluluklarını yerine getirmesini sağlayacak, Kanuni düzenlemeler yapılmalı. Yetkilerini ve görev alanlarını kısıtlayan Hatalar en kısa sürede düzeltilmeli. Gelecekte, Aç kalmayan, Üreten Sağlıklı Çocuklar ve Mutlu Bir Toplum İçin Bu meslek hak ettiği yerde olmalıdır.
Dostları ilə paylaş: |
|
|