4.5.1.3. Mikroskobik canlıların varlığını fark eder ve mikroskop yardımı ile bu canlıları gözlemler
ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Benzetim, Drama,
KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
Ders Kitabı, İnteraktif Tahta.
DERS ALANI
Okul, sınıf
ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİ
KONU
Işık kirliliği
Mikroskobik canlılar, gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu canlılar, ancak mikroskop yardımıyla görülebilir. Bu sebeple mikroskobik canlılar olarak adlandırılır. Mikroskobik canlılar havada, suda, toprakta, besinlerde ve canlıların vücudunda yaşayabilir. Mikroskobik canlıların bazıları yararlı bazıları ise zararlıdır. Zararlı mikroskobik canlılar: Canlılarda hastalıklara sebep olur. Tifo, kolera, verem ve tetanos bu hastalıklardandır. Yararlı mikroskobik canlılar: Sütten yoğurt ve peynir ile üzüm suyundan sirke oluşmasını sağlar. Ayrıca canlı atıklarının çürüyerek toprağa karışması da mikroskobik canlılar sayesinde olur. Bu olay toprağın zenginleşmesi için çok önemlidir.
Ders kitabı konu metni okunup sorular öğrenciler tarafından cevaplandıracak.
Ancak mikroskop ile görülebilen canlılara mikroskopik canlılar denir. Bu canlıları çıplak gözle görmemiz mümkün değildir. Mikroskıbik canlılar, başka canlıların üzeride dahil heryerde yaşayabilirler. Bu canlılardan bazıları yararlı bazıları da zararlıdır. Bu canlılara mikrop dense de, bunlar, hücresel yapıda olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılır.
Hücresel yapıda olmayan mükroskbik canlılara, Virüsler, viroidler, prionlar örnek gösterilebilir. Hücresel yapıda olanlar ise bakteriler, mantarlar, protistler.
BÖLÜM III
Ölçme-Değerlendirme:
4 Öz veya akran değerlendirme formları ile değerlendirme yapılır.