Amac: Dünyanın en eski milletinden biri olan Türkler, o sradan Azerbaycan Türkleri, çok eski ve zengin bir kitap ve kütüphane tarihine sahiptir. Bu çalışmanın amacı tarih boyunca Türkiyenin en eski kütüphaneleri olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi (İstanbul), Milli Kütüphane (İzmir), Azerbaycan'ın Berde kütüphanesi, Gence kütüphanesi, Bahmanyar'ın Kütüphanesi ve b. kütüphanelerinin tarihini geniş araştırmaktır.
Yöntem: Araştırma kuramsal ve tarihe yönelik bir kombinasyonu içermektedir. Türkiye ve Azerbaycan'daki kütüphanelerin tarihi çok eskidir.
Bulgular: Türkiye'nin kütüphanecilik geleneği 900 yıl önce Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleriyle başlamıştır. Osmanlı Devleti'nde ilk kütüphane Osman Bey döneminde İznik'te kurulmuştur.
Azerbaycan'da kitapçılık sanatının gelişme dönemi M.S. 11. yüzyıla atfedilse de, aslında onun tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Azerbaycan'da ilk cami kütüphaneleri Berde'de olmuştur.
Sonuç: Orta Çağ'da yeni kütüphane türleri ortaya çıktı. Bunlar yaklaşık olarak, şu şekilde gruplandırılabilir: Saray kütüphaneleri, dini kütüphaneler (cami, ve medrese kütüphaneleri), ihtisas, ilmi kütüphaneler ve özel kütüphaneler.
Anahtar kelimeler:kütüphane, kütüphanecilik, Türkiye, Azerbaycan, Beyazıt Devlet Kütüphanesi (İstanbul)