Basin bülteni 31 mart 2015 Lahanadan ıspanağa üzümden karpuza bu besinler kansere karşI!



Yüklə 18,19 Kb.
tarix07.01.2017
ölçüsü18,19 Kb.
#4786
BASIN BÜLTENİ 31 MART 2015
Lahanadan ıspanağa üzümden karpuza

BU BESİNLER KANSERE KARŞI!
Modernleşen dünyamızda obezitenin artması, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı kanser görülme sıklığını artırıyor. Neyse ki kansere karşı çaresiz değiliz. Son bilimsel yayınlar, sağlıklı beslenme ve hayat tarzı değişikliklerinin çeşitli kanser türlerini yüzde 40-70 oranında önleyebileceğini gösteriyor. Kanserden korunmak içinse sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmanın yanı sıra, koruyucu fitokimyasal içeren sebze ve meyveler ile sağlıklı tahılları düzenli olarak tüketmek ve doymamış yağ asitleri içeren faydalı yağ kaynaklarını tercih etmek gerekiyor. Ayrıca bazı besinler var ki özellikle de mevsiminde tüketince kanserle savaşta ön plana çıkıyor.  Bu besinleri de soframızdan asla eksik etmememiz çok önemli! Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, kanser düşmanı besinleri sıraladı.

 

1. Soğan, Sarımsak

Soğan ve sarımsağın içeriğinde bulunan di allil di sülfür bileşiği mide, pankreas, özefagus ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Yapılan bazı çalışmalar sarımsak tüketiminin prostat kanseri riskini yüzde 50 azalttığını gösteriyor. Günde 1 küçük boy soğan veya en az 2-3 diş sarımsak tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

 

2. Elma

Elmanın içeriğindeki kuarsetin,  güçlü bir kanser koruyucu olarak biliniyor. Bununla birlikte içeriğinde suda çözünebilen lif olan pektin sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve kolon kanseri riskini düşürüyor. Düzenli olarak günde 1 orta boy elma tüketmeniz, kanser riskinin azalmasını katkıda bulunuyor.
3. Çekirdekli siyah üzüm

Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan. Yapılan çalışmalar;  özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri öldürücü etki gösterdiğini ortaya koyuyor. Taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım veya çekirdekli kuru üzümü 1 avuç tüketmenizde fayda var.


4. Domates, karpuz

Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerin içeriğinde olan likopenin yanı sıra A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle rahim ağzı, prostat, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Likopen bu etkiyi kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak sağlıyor. Domatesin, pişirilmesi ile antioksidan aktivite artıyor. Yaz aylarında da likopen yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle öğünlerinizde domatesi ve karpuzu ihmal etmeyin.


5. Portakal, mandalina, greyfurt, limon

Turunçgillerin içeriğinde bulunan limonoidler, C vitamini ve lif sayesinde akciğer, cilt, meme, karaciğer, kolon ve mide kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgilleri ara öğünlerde tüketebilir veya salatalarınıza hem portakal hem de limon ilave ederek kanser önleyici sağlıklı lezzetler elde edebilirsiniz.


6. Yaban mersini, böğürtlen, çilek

Yaban mersini, böğürtlen ile çileğin içeriğinde bulunan C vitamini ve ellagik asit, kanser hücrelerinin büyümesini önleyerek koruyucu etki gösteriyor. Özellikle meme, cilt ve akciğer kanserlerinde önleyici etkisi bulunuyor. Çilek ve böğürtlen genetik kodumuz olan DNA’mızdaki hasarı gidererek akciğer kanserinin önlenmesinde de etki sağlıyor.


7. Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar

Kükürtlü olan bu sebzelerin içeriğinde isotiyosiyanatlar ve indoller gibi antioksidan bileşikler bulunuyor. Yapılan çalışmalar, bu sebzelerin tüketilmesinin kanser oluşumunda rol oynayan hatalı genetik kodlarını değiştiğini ve özellikle kolon, rektum, mide, akciğer, prostat ve pankreas kanserlerine karşı vücudu savunduğunu gösteriyor. Çiğ olarak tüketildiğinde kanser koruyucu enzimler daha fazla üretiliyor. Ancak tiroit hormonuyla ilgili sorununuz varsa, bu sebzeleri pişmiş olarak tüketmeye dikkat edin.


8. Ispanak

Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitamin-minerallerden zengin olan ıspanak ayrıca içeriğindeki karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere karşı güçlü bir silah. Yapılan çalışmalarda özellikle ağız, özefagus ve mide kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya konmuş.


9. Tam Tahıllar

Buğday ve ruşeym gibi tam tahıllar demir, çinko ve selenyum gibi antioksidan minerallerden zengin olmaları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bununla birlikte lif içeriğiyle ilgili yapılan çalışmalar, kolon kanserinden korunmak için tam tahılların tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Tahıl grubundan olan yulaf ise beta glukan içeriyor ve kanserli hücreler için doğal öldürücü etki gösteriyor Tam buğday, çavdar, yulaf gibi kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olan tahıllar pankreasın sağlıklı çalışmasını sağladığından pankreas kanseri üzerine de koruyucu etki gösterebiliyor. 



Basın İletişimi İçin:

Funda ÇATAR / Basın İlişkileri Sorumlusu 0216 544 29 60 / 0533 256 03 04 / funda.catar@acibadem.com.tr

Aslı TEKÖZ KAHRAMAN / Basın İlişkileri Sorumlusu 0216 547 35 58 / 0532 501 11 45 / asli.tekoz@asg.com.tr

Duygu YILMAZ / Basın İlişkileri Sorumlusu 0216 547 35 58 / 0532 773 67 11 / duygu.yilmaz@acibadem.com.tr

Sezen MUTLU / Basın İlişkileri Sorumlusu 0216 544 96 93 / 0539 584 86 54 / sezen.mutlu@acibadem.com.tr
Yüklə 18,19 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin