Projenin adi: greyfurttun biyo-kiMYASI projenin amaç



Yüklə 1,63 Mb.
tarix10.01.2017
ölçüsü1,63 Mb.
#5060


PROJENİN ADI: GREYFURTTUN BİYO-KİMYASIc:\users\lenovopc\desktop\foto\images (3).jpg

PROJENİN AMAÇ: greyfurt suyunun besin maddelerinin sindirimi üzerine etkisini incelemek

GİRİŞ: 1998 yılı kasım ayı TÜBİTAK Dergisini okurken, greyfurt suyu ile ilgili 10. Sayfada da bulunan araştırma dikkatimizi çekti. Greyfurt CYP450 enzimleri ile ili. greyfurt içeriği bazı ilaçların vücutta parçalanmasını sağlayan enzimleri etkiliyor. Düşüncesi bizlere Greyfurt ile ilgili araştırma yapmaya sevk etti.

Konu ile yapılan literatür taraması raporun alt kısmına alınmıştır.

LİTERATÜR TARAMASI

Yaptığımız araştırmaya göre önce greyfurt hakkında aşağıdaki bilgiler elde ettik.

Ekşi ve hafif acı tadı olan greyfurt bir subtropikal narenciye çeşididir. Greyfurt suyu, portakal ve diğer asitli meyve sularında olmayan “FURANOCOUMARİNS denen bir madde içerir. Bu madde bazı ilaçların vücuttaki etkilerini ve emilimlerini olumsuz etkiler, bu sebeple;

Kolesterol, yüksek tansiyon, troid, antihistaminikler, doğum kontrol hapları, mide ilaçları ve dextromethorphan gibi ilaçların etkisini aşırı derecede artırır veya azaltır. (diyetisyen bahar DEMİRKIRAN-www.milliyet.com/greyfurt suyu…)

Greyfurt çok miktarda vitamin, mineral ve besin içerir. Bol protein içerir ve yok denilecek kadar az kolesterol içerir. Lif, potasyum, beta karoteni, likopen ve folatlar açısından zengin, aynı zamanda NİASİN, PANTOTENİK ASİT, PİRİDOKSİN, RİBOFLAVİN, TİAMİN, A-C-E-K VİTAMİNLERİ içerir. Minerallerden (kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, selenyum ve çinko) içerir. Atrit sorunları giderir, karaciğeri temizler, böbrek taşları engeller, cilt saç sağlığına iyi gelir. Flavonoid, liminoid, likopen ve glucarate içerir. (www.faydalarızararları.com/greyfurt)

Sitrik asit, doğal şekerler, limonen, pinen ve sitral gibi uçucu yağlar içerir. (nasilkolay.com/greyfurtun-faydaları)BERGMOTTİN” ve “DİHYDROXYBERGAMOTTİN” maddeleri içerir. (www.compounchem.com/2014.03.07/why...)

FESTAL N ENTERİK DRAJEc:\users\lenovopc\desktop\foto\indir (5).jpg

FORMÜLÜ


Bir Enterik draje min. 6000 FİP ünitesi Lipaz, min. 4500 FİP ünitesi amilaz, min. 300 FİP ünitesi proteaz'a eşdeğerde pankreatin spesial, tatlandırıcı şeker ve boyar madde titanyum dioksit (E 171) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ


Festal N, yüksek konsantrasyonda sindirim enzimlerini içerir. Drajeler, ancak incebarsakta açılan özel bir koruyucu tabaka ile kaplanmış olduğundan midenin asidi enzimleri vaktinden önce parçalayamaz. Festal N, besinlerin çabuk ve tam bir şekilde sindirilmesini sağlar.

ENDİKASYONLARI


Ağır, özellikle yağlı ve alışılmamış yiyeceklerin yenilmesi veya fazla miktarda besin alınması veya yiyeceklerin yeterince çiğnenmeden yutulmasına bağlı gastrit basınç, dolgunluk hissi, gaz gibi sindirim şikâyetleri.

Pankreas fonksiyon bozukluğundan ileri gelen sindirim bozuklukları.

PharmaVision San. Ve Tic. A.Ş. 34010 Topkapı-İstanbul.
www.ilacpedia.com/prospektus/festal-n-enterik-draje
Kreon® 25 000
{100 Sert Jelatin Kapsül Blister Ambalaj}
c:\users\lenovopc\desktop\foto\indir.jpg

Sindirim Sistemi ve Metabolizma (Gastrointestinal)»Pankreatik Enzim

Formülü:

1 Kreon kapsül (hayvan pankreasından elde edilen) 300 mg Pankreatin (muadili 25000 Lipaz, 18000 Amilaz, 1000 Proteaz Ph. Eur. Üniteleri) içerir.
Yardımcı Maddeler: Kırmızı demir oksit, E172; Sarı demir oksit, E172 ve Titanyum dioksit, E171.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Kistik fibroz, Kronik pankreatit, Post-pankreotektomi, Gastrektomi, Pankreas kanseri, Pankreas veya safra kanalının duktal obstruksiyonu (Ör. Neoplazma), Shwachman-Diamond sendromu gibi pediyatrik ve erişkin hastalarda pankreatik ekzokrin yetmezliğinin tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

Akut pankreatitin başlangıç devrelerinde ve hayvansal kaynaklı pankreatine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalara uygulanmamalıdır.
Pankreatin pankreasın ekzokrin hücrelerinin sentezlediği amilazlipaz ve proteaz gibi enzimlerin ortak adı.

Bu enzim karışımı ticari olarak da satılmakta ve pankreatitpankreatektomi ve kistik fibrozis gibi pankreatik enzim yetersizliğiyle karakterize hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Buna ilaveten besin alerjileriçöl yak hastalığı ve otoimmün hastalıklarkanser ve kilo kaybı için de faydalı olduğu iddia edilmiştir.[



tr.wikipedia.org/wiki/Pankreatin

PANKREAShttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/pancreas.jpg/220px-pancreas.jpg
Pankreas

Pankreas, karın boşluğunda, omurganın bel bölümü önünde yer alan salgı bezidir. Yunanca pan (tüm, bütün) ve kreas (et) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

Ortalama 15-25 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır. Önden arkaya doğru yassılaşan pankreasın düzensiz olan biçimi çengele benzetilebilir.

Bölümleri

Şişkin olan sağ ucuna baş, daha dar olan orta bölümüne gövde, gövde ile başın birleştiği ince bölüme boyun, ince uzun olan son ucuna da kuyruk denir. Kuyruk bölümü dalağa dek uzar. Pankreas, dalak, karaciğer ve üst mezanter atardamarlarıyla beslenir. Pankreas'ın boşaltıcı kanalları, Wirsung kanalı ve Santorini kanalıdır.

Salgı görevleri

Pankreas'ın iç ve dış salgı görevleri vardır. İç salgı görevini Langerhans adacıkları denen salgı hücreleri yapar. Bunların salgıladığı insülinglukozun metabolizmasındaen önemli rolü oynar ve yetersizliği şekerli diyabete neden olur. Dış salgı görevi akinus keseciklerine aittir. Bu salgı kesecikleri, pankreas özsuyu denen veonikiparmak bağırsağına dökülen alkali bir sıvı salgılar. Sıvı içinde, yiyeceklerden alınan glikojen ile nişastayı ayrıştırarak oligasakaritleri oluşturanamilopsin;oligasakaritleri monosakarite dönüştüren maltazmide pepsinlerinin etkisindeki proteinleri aminoasitlere ayrıştıran tripsin enzimikazeinjelatin ve keratinihidrolize eden, tripsinin etkinleştirdiği kimotripsin enzimi; yağları hidrolize ederek, yağ asitleri ve gliseritleri oluşturan steapsin olarak anılan bir Lipaz vardır.

Salgı miktarı

Yetişkinlerde, günde 800-900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır. Pankreasın salgıladığı bu öz suyu Lipazamilaz ve tripsinojendir. Tripsinojen protein, Lipaz yağ ve amilaz da karbonhidratların sindirimini gerçekleştiren salgılardır (enzimlerdir).

Başlıca rahatsızlıklar

Pankreasta görülen başlıca rahatsızlıklar, pankreatit denen yangılanmalar, urlar, özellikle boşaltıcı kanallarda görülen taşlar, kistler, daha çok travmalardan sonra ortaya çıkan yalancı kistlerdir.



tr.wikipedia.org/wiki/Pankreas

bu çalışmanın temel hadefi: kanadaki enzimleri etkileyen greyfurt sindirim enzimlerini etkiler mi?sorusuna cevap aramaktır?

Konu ile ilgili denemeler yapmaya karar verdik. Bunun için Ege eczaneci ile Billur eczanesi ve Mustafa Kızıklı sağlık ocağından DR. Feramuz ATEŞ ile görüştük ve sindirim enzimi içerdiğini öğrendiğimiz Fental N(Enterik Draje) tablet ve Kreon (kapsül) ilaçları eczaneden aldık.



YÖNTEM:
Greyfurt ‘un sindirim enzimlerinin etkisini arttırıyor mu, yoksa azaltıyor mu diye araştırmak için Konu ile ilgili deney düzeneği hazırladık.

Deneylerde ayıraç olarak protein belirteci nitrik asit ve nişasta belirteci ıyot kullanılmıştır.Yağ belirteci olarak ise kağıt parlaklığı kullanılacak idi.Ancak yağ hiç parçalanmayıp sıvı üstünde kalınca bu denemeye gerek kalmadı.
1) PANKREATİN TESTLERİ (Sindirim enzimi)


Protein testi yapılacak
A) Protein + greyfurt

Protein + pankreatin

Protein + pankreatin + greyfurt


Yağ testi yapılacak
B) Yağ + greyfurt

Yağ + pankreatin

Yağ + pankreatin + greyfurt


Nişasta testi yapılacak
C) Nişasta + greyfurt

Nişasta + pankreatin

Nişasta + pankreatin + greyfurt

2) MAYA TESTLERİ (Doğal bir enzim)


Protein testi yapılacak
A) Protein + greyfurt

Protein + maya

Protein + maya + greyfurt


Yağ testi yapılacak
B) Yağ + greyfurt

Yağ + maya

Yağ + maya + greyfurt


Nişasta testi yapılacak
C) Nişasta + greyfurt

Nişasta + maya

Nişasta + maya + greyfurt


DENEY TÜPLER + MAYA+ NİŞASTA +PANKREATİN (FESTAL N-KREON) + YUMURTA AKI + GREYFURT

METİL KIRMIZISI + BİÜRET AYRACI + İYOT ÇÖZELTİS İ+ NH3+SIVI YAĞ(AYÇİÇEĞİ YAĞ) + HNO3 + FESTAL N ÇÖZELTİSİ
DENEY İÇİN KULLANDIĞIMIZ MALZEMELER c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141231_019.jpg c:\users\lenovopc\desktop\2015-01-07-536.jpg

c:\users\lenovopc\desktop\2015-01-07-545.jpgc:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_006.jpg

Deney tüplerine (yukarda belirtiğimiz gibi) maya ve pankreatin enzimleriyle beraber yağ, protein, nişasta numuneleri koyduk ve üzerlerine yazdık. c:\users\lenovopc\desktop\2015-01-07-540.jpgc:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_021.jpg




TÜPLER ÜZERİNE YAZILDI



PROTEİN+NİŞASTA+MAYA+GREYFURT SUYU


c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_023.jpg

Huninin uc kısmından 2 cm ölçtük bu ölçüde deney tüplerine maya, nişasta ve yağ koyduk.

Her tüpe 6 şar ml saf su koyduk.


DENEY TÜPLERİNE MAYA, NİŞASTA VE YAĞ KOYDUK. DENEY TÜPLERİNE MAYA, NİŞASTA VE YAĞ KOYDUK.
c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_022.jpg c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_026.jpg

Yağ olarak Ayçiçek yağı, protein olarak yumurta akı( 1 yumurta beyazında 3.52 gr protein, 0 gr yağ, 0.3 gr karbonhidrat bulunur), nişasta olarak buğday nişastası aldık. 1 adet greyfurttan da greyfurt suyu hazırladık.



30 ml suda 3 adet Festal N tableti ile çözelti hazırladık.c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_016.jpg


GREYFURT SUYU

YUMURTA AKI
c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141229_015.jpg

26-12-2014 TARİHİNDEKİ DENEY

Deney tüpler 36 C (derece) su banyosunda 21 dakika tutuldu.(21 dakika tutulmasının sebebi, sindirim ürünleri 20 dakika içerisinde kana karışmaya başlamasından dır.36 derece sıcaklık ise insan vücudu sıcaklığı olması sebebi iledir. Enzimlerin optimum –en uygun-çalışma sıcaklığı bu sıcaklık olması sebebi ile) Bu sürede mayalı ve nişastalı deney tüplerinde gaz çıkışı meydana geldi.




36 C (DERECE) SICAKLIK SU BANYOSUNDA 21 DAKİKA BEKLETİLDİ
Besinlerin kana karışım süresi minimum 21 dakika olduğu için 36 C (derece) sıcaklık su banyosunda 21 dakika beklettikten sonra pansiyondaki odamızda (23 C) oda sıcaklığında 24 saat beklettik. c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_033.jpg c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141228_024.jpg


SU BANYOSUNDA DENEY TÜPLERİ


28-12-2014 TARİHLİ NİŞASTA TESTİYLE YAPILAN DENEMELERDE;

1. denemedec:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141229_002.jpg

a) yalnız başına mayanın nişastayı parçaladığı,

b) yalnız başına pankreatin maya görevi gördüğü,

Nişastayı parçaladığı,

c) yalnız başına greyfurtun maya görevi gördüğü,

Nişastayı parçaladığı,


MAYA TESTİ
d) nişasta + maya + greyfurtun nişastayı parçaladığı

Yapılan deneyler sonucunda ispatlanmıştır.



Aynı rengin greyfurt tarafından verilip verilmediği anlamak için saf greyfurtsuyu üzerine, iyot damlatıldı, sonuç açık idi ancak üzerine nişasta damlatılınca renk nişastalı iyot numunesine dönüştü.

2. DENEMEDE

Yağın su üzerinde çözünmeden kaldığı gözlemlenmiş bu yüzden yağ testi yapmaya gerek duyulmamış.

Yapılan 2 deneyden çıkan sonuca göre; pankreatin ve greyfurt suyu nişastaya maya ile benzer etki gösterdi.

31-12 2014 TARİHİNDE YAPILAN DENEYLERDE

1) saf protein + su karışımının üzerindeki serum benzeri sıvıdan aldık, Nitrik asit (NHO3) damlattık = protein testi pozitif çıktı. Protein parçalanmamış

2) kreon (pankreatin) + protein numunesinde protein parçalanmamış.c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141231_011.jpgc:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141231_002.jpgc:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141231_009.jpg


SAF PROTEİN + SU

PROTEİN + GREYFURT

KREON (PANKREATİN) + PROTEİN

3) Festal N (pankreatin) ve protein karışımından yapılan protein testinde Kalitatif olarak az bir miktar protein gözlemlendi.c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141231_005.jpg




FESTAL N (PANKREATİN) VE PROTEİN

4) protein + greyfurt testinde protein gözlemlenemedi.



5) protein + greyfurt + kreon (pankreatin) testinde hiç protein rastlanmadı.

c:\users\lenovopc\desktop\yeni klasör\wp_20141229_013.jpg


PROTEİN TESTİ


Deneyler okul laboratuarında 20-24 derece arasında yapıldı.

Su banyosunda 36 derecede 21 dk bekletildi sonra 24 saat oda şartlarında okul pansiyon odasında bekletildi ve 24 saat sonra deneme yapıldı.

SONUÇ; 31-12-2014 TARİHİNDE YAPILAN

1) nitrik asitli (HNO3) protein testinde kreon adlı (PANKREATİN) enzim içerikli ilacın proteinlerin parçalanmasına katkı sağlamadı.c:\users\lenovopc\desktop\foto\indir (7).jpg

2) festal N adlı (PANKREATİN) enzim içerikli ilacın proteinleri parçalamaya bir miktar katkı sağladı.


GREYFURT
3) greyfurtun ise proteinleri oda şartlarında tamamen parçaladığı yaptığımız deneylerle ispatlanmıştır.

Bulgular:

Greyfurt protein ve nişastayı 36 0de parçalayarak enzim görevi görmüş ve monomerlere ayırmıştır.

SONUÇ TARTIŞMA:

Greyfurt ’un sindirim enzimlerinin üzerine etkisini incelemek amacıyla doğal enzim olan maya, nişasta karşısında davranışı incelenmiş, yapay enzim olarak da eczanelerde satılan Sindirim enzimleri Lipaz-Amilaz- Proteaz enzimleri içeren Festal N ve Kreon tablet ilaçları alınarak yapılan denemelerde GREYFURT’UN MAYA GİBİ NİŞASTAYI PARÇALADIĞI İYOT TESTİ İLE İSPATLANMIŞTIR.

KREON PROTEİNİ PARÇALAMAZKEN FESTAL N TABLET KALİTATİF OLARAK PROTEİNİ AZ BİR MİKTAR PARÇALADIĞI, GREYFURT UN İSE PROTEİNİ PARÇALAYARAK

GREYFURT UN SİNDİRİM ENZİMİ OLARAK KULLANABİLECEĞİ İSPATLANMIŞ OLDU…

Greyfurt sindirim sorunu çeken insanlarda kullanılabilir mi?doğal bir besin olduğu için bizce kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur…

Kaynaklar: Kaynaklar:Eczacılar,Doktorlar,İlaç ile ilgili endikasyon bilgileri,wikipedia

Teşekkür:projemizin hazırlanmasında bizlere destek olan herkese teşekkür ediyoruz
Yüklə 1,63 Mb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin