Fenegriek verhoogt testosteronYüklə 5,22 Kb.
tarix03.04.2017
ölçüsü5,22 Kb.
#13247

Fenegriek verhoogt testosteron

De gezonde middelbare man kan zijn testosteronniveau verhogen en seksuele functie verbeteren door dagelijks fenegriek te nemen. Dat beweren Australische onderzoekers in een klinische studie met 120 mannen die tussen 40 en 70 jaar oud waren. Als maatstaf gebruikten de onderzoekers de aging male symptom-vragenlijst, een indirecte maat voor tekort aan androgenen. Opmerkelijk is dat hoewel deelnemers van deze studie gezond waren, markers voor veroudering toch verminderden.

 

Testosteron daalt bij mannen vanaf hun 40e, gemiddeld met 1 tot 2 % per jaar. Echter bij gezonde mannen is van een daling nauwelijks sprake. Overgewicht, ziekte en medicatie zijn veel belangrijkere factoren die verantwoordelijk zijn voor de daling in testosteron.


Een testosteronniveau lager dan normaal zou gerelateerd zijn met verminderde seksuele functie en verlangen, spierzwakte, gewichtstoename, gewrichtspijn, zweten, opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, haarverlies en verlaagde botdichtheid. De onderzoekers onderstrepen daarbij dat daling in testosteron zeker niet verantwoordelijk is voor al deze aspecten van veroudering.
Fenegriekzaadextract (600 mg/d, 12 weken) verbetert niet alleen symptomen van de aging males symptoms-schaal, ook de score voor seksuele functie (DISF-SR) verbeterde, met name seksueel verlangen, opwinding en frequentie van ochtenderectie. Dit ging gepaard met een toename van zowel totaal testosteron als vrij testosteron, een patroon dat onderzoekers doet denken aan de effecten van testosterontherapie.
De onderzoekers suggereren om fenegriek in te zetten wanneer testosteron lager is dan normaal, met name bij mannen met overgewicht, chronische ziekte of stemmingsstoornis.
Referentie: Rao A, Steels E, Inder WJ et al. Testofen, a specialised Trigonella foenum-graecum seed extract reduces age-related symptoms of androgen decrease, increases testosterone levels and improves sexual function in healthy aging males in a double-blind randomised clinical study. Aging Male. 2016 Jun;19(2):134-42

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2511
Yüklə 5,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin