Küreselleşme olgusunun gelişmesinde önemli bir rol oynayan iletişim ve/veya bilgi aktarımı ve bilgi aktarımında şeffaflık, dünyadaki ticari ilişkilerde de kendini hissettirmiştir. Ticari işlemler finansal bilgilerin ilgili taraflar arasındaki aktarımı oluşturularak, finansal tablolar ile yapılmaktadır. Finansal tabloların düzenlenmesi önemli bir parçasını uygulanan muhasebe sistemleridir. Küreselleşmenin bir sonucu olarak, muhasebe uygulamaları da ticari işlemlerde ki gelişmelere paralel olarak gelişmiş, son çeyrek yüzyılda dünyada işletmeler arasında kullanılan tek bir dil olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mevcut sürecin bir parçası olarak, ülkelerin ticari uygulamalarına ve yaşam biçimine yön veren yasal mevzuatta çok önemli değişiklikler ortaya çıkmıştır.
Ekonominin küreselleşmesine yol açan gelişmeler, ekonomi ile yakından ilgili muhasebe bilgisini kullanan taraflardan özellikle Çok Uluslu İsletmeleri, çok uluslu muhasebe ve denetim isletmelerini, yatırımcılar ve yatırım analistlerini yeni sorunlarla karsı karsıya getirmiştir. Uluslararası muhasebe alanında çalışmalar yapan araştırmacıların hemen hepsi ortaya çıkan sorunların gerisinde ülke muhasebe sistemlerindeki farklılıkların olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. Günümüz muhasebe sistemleri, ölçme yöntemleri, bilgi açıklama uygulamaları ve denetim yöntem ve uygulamaları konusunda farklılıklar göstermektedir. 2000 li yıllarda yaşanan muhasebe skandalları, yatırımcıların hem finansal piyasalara hem de muhasebecilik mesleğine olan güvenini derinden sarsmıştır. Yaşanan skandallardan sonra, yatırımcılar için, şirketlerin daha şeffaf finansal raporlama yapması ve denetçilerin daha etik davranışlarda bulunması önem kazanmıştır. ENRON, ve PALMANAT skandallardan en önemlileri arasındadır. Bu iki skandal sonrasında, yatırımcıların doğru ve güvenilir bilgi alma noktasında önemli eksikliklerin olduğu ortaya çıkmıştır. Finans ve ekonomi dünyası için devrim niteliğinde bir gelişme olarak nitelendirilen Standartların uygulamaya girmesi yalnızca ülkemizde yaşanan bir olgu değildir. Ülkemizle neredeyse eş zamanlı olarak, bugün başta AB ülkeleri olmak üzere gelişmiş veya gelişmekte olan pek çok ülkede Muhasebe Standartlar uygulamaya girmiş durumdadır. Uluslararası Muhasebe Standartlarının yayınlanması ve birçok ülkede yürürlüğe girmesini müteakip, ekonomik faaliyetlerin lokomotifi niteliğindeki Küçük ve Orta Ölçekli Şirketlere yönelik olarak uluslar arası muhasebe standartlarına yönelik olarak çalışmalar başlatmıştır. Çalışmalar çok kısa bir sürede sonuç vermiş, Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi, Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nı Temmuz 2009’da yayımlamıştır. Buna istinaden bugüne kadar sermaye piyasalarında işlem gören şirketlerin sağlamış olduğu avantajları, bundan sonra KOBİ’ler için UFRS’yi kullanan şirketlerin de, daha şeffaf ve yeknesak uygulamaların olduğu finansal tablolar aracılığı ile şirket sahipleri, yatırımcılar ve kredi kuruluşları da kullanabileceklerdir.
İşletmelerde gerçekleşen ve para birimi ile ifade edilebilen mali olayları belirli bir sistematik dahilinde kayıtlama, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama sürecine muhasebe denmektedir. Muhasebe, işletmenin dilidir. İşletme, muhasebe aracılığı ile konuşur. İşletmede gerçekleşen tüm faaliyetlerin parasal değerleri, muhasebe sisteminin çıktısı olan mali tablolar ile açıklanır.
Dostları ilə paylaş: |