Ik kan ‘s nachts vreselijke kramp krijgen, vooral vaak in mijn kuiten. Hoe komt dat?
We noemen het nachtelijke spierkramp. Het zijn pijnlijke samentrekkingen van een spier. Je kunt een zwelling in de spier zien zitten en de spier is dan ook plaatselijk hard. Het kan de slaap flink verstoren. Het treedt meestal op in de kuitspieren, maar kan in principe overal zitten. Soms duurt het maar enkele seconden, maar het kan ook minuten achter elkaar zijn. Meestal niet langer dan tien minuten, in een enkel geval meerdere uren achter elkaar.
Het begint plotseling en onverwacht. Meestal zijn het aanvallen van enkele dagen tot weken waarin het zich steeds herhaalt. Sommige mensen hebben er elke nacht last van, anderen eens een keertje. Iedereen kent het wel. Het doet behoorlijk zeer en dat vergeet je dus niet vlug. Twee procent van de volwassenen hebben er wekelijks last van, vrouwen wat meer dan mannen. Hoe ouder je wordt, hoe vaker het optreedt. Bij sommige ziektes komt het meer voor, zoals bij diabetes, bij nierdialyse en bij multiple sclerose bijvoorbeeld. Maar ook tijdens de zwangerschap komt het veel voor. Mensen met spataderen hebben er ook meer last van en ook als de slagaders in de benen vernauwd zijn, bij etalagebenen dus. Vaak krijgen de plastabletten de schuld, maar dat is nog nooit bewezen. Wel zouden sommige bloeddrukmiddelen een oorzaak kunnen zijn. Het lijkt niet erfelijk te zijn.
Ik heb ook restless legs, heeft dat met elkaar te maken?
Rusteloze benen, ook wel restless legs of trekbenen genoemd, komen ook veel voor in de slaap. Het is een onaangenaam gevoel in de benen, of er beestjes in de kuiten lopen, maar het doet geen pijn. Je hebt een enorme drang om de benen te bewegen en dat kan je uit de slaap houden. Als je even loopt verdwijnt het ook. Of als te tegen de muur gaat staan en steeds hoger probeert te reiken met je vingertoppen. Dan rek je het er langzaam uit. Zeven procent van de mensen heeft restless legs. Soms duidt het op bloedarmoede door ijzergebrek en het komt ook weer tijdens de zwangerschap vaker voor. Beperken van koffie en alcohol kan helpen. Er zijn wel medicijnen voor, maar die zijn nogal sterk en we geven ze alleen als het heel veel klachten geeft.
Hoe kom ik aan die kramp in mijn kuiten?
Dat is een goede vraag. Spierkramp komt vaak voor na intensief sporten, waarschijnlijk door de uitdroging of de overbelasting van de spieren. Maar je kunt het ook krijgen na lang zitten in een bepaalde houding. We weten eigenlijk niet precies waardoor het komt. Het heeft iets met de prikkeling van de overgang van zenuw naar spier te maken, maar hoe dat komt weten we niet.
Wat kan ik er tegen doen?
Op het moment dat de kramp erin schiet, is oprekken van de spier het beste. Dus je tenen naar je gezicht toe wijzen als je in bed licht. Of je bed uit, met je handen tegen de muur gaan staan en de kuit oprekken. Als dat niet helpt kan wat massage van de plek of een warm bad helpen. Die maatregelen zouden ook spierkramp kunnen voorkomen. Goede sportschoenen kunnen helpen, goed drinken tijdens het sporten. Je kunt de benen tijdens het slapen wat hoger leggen, de deken bij het voeteinde losmaken. Allemaal de moeite waard om te proberen, maar er is geen echt bewijs voor dat het helpt.
Bestaan er ook medicijnen om het te voorkomen?
Er is één medicijn voor dat een beetje helpt. Hydro-kinine heet dat, het helpt gedurende een paar weken. De aanvallen verdwijnen niet en blijven even pijnlijk, maar het aantal aanvallen vermindert erdoor. Je moet dan om zes uur twee pilletjes nemen en voor het slapen gaan nog een. Ze kunnen bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en oorsuizen. Je kunt ze zo bij de apotheek halen, maar vraag dan wel na of het samen kan met andere medicijnen die je gebruikt. Je moet ze niet gebruiken als je zwanger bent natuurlijk. Bij zwangeren zou magnesium kunnen helpen. Dat kun je als supplement ook bij de drogist kopen. Buiten de zwangerschap is de werking van magnesium voor spierkrampen niet aangetoond. Dat geldt ook voor de werking van calcium en vitamine B complex of vitamine E. Er wordt op internet van alles beweerd over allerlei medicijnen, maar het meeste is gewoon onzin. Omdat de kwaal een wisselend beloop heeft lijkt het al vlug dat een middel werkzaam is.
Dostları ilə paylaş: |