SpierkrampenYüklə 6,66 Kb.
tarix10.04.2017
ölçüsü6,66 Kb.
#13732
Spierkrampen
Spierkramp (vaak afgekort tot kramp) is het onwillekeurig en plotseling op een pijnlijke wijze samentrekken van de vezels van spieren. Normaal gesproken is een gedeelte van deze vezels van een spier in rust terwijl een ander gedeelte zich dan juist samentrekt.

Het rusten en het actief zijn van de spiervezels wordt doorgaans steeds afgewisseld.

Kramp kan diverse oorzaken hebben zoals onder andere zware belasting van de spieren tijdens bijvoorbeeld het sporten, een onjuiste houding, een tekort aan stoffen als magnesium, calcium, glucose of zout dan wel uitdroging (dehydratie), het te sterk afkoelen van de spieren ( bijvoorbeeld tijdens het zwemmen in koud water) evenals een ziekte of een vorm van vergiftiging.

Calcium en magnesium spelen allebei een belangrijke rol bij de samentrekking van spieren.

Sporters hebben een grotere behoefte aan magnesium dan mensen die relatief weinig bewegen. Een tekort hieraan kan dan ook tot krampen leiden. Kramp kan in een groot aantal delen van het menselijk lichaam voorkomen. Meestal komt kramp in de kuiten voor. Uitrekken van de spieren van het been kan in een dergelijk geval helpen de kramp tegen te gaan of te verminderen. Enkele andere lichaamsdelen waar men kramp kan krijgen zijn bijvoorbeeld de voeten, de handen, de armen en de buik.

Wanneer de verschijnselen van kramp met enige regelmaat terugkeert dan kan de huisarts hierover geraadpleegd worden. Indien nodig kunnen er dan medicijnen worden voorgeschreven die de krampen kunnen verminderen. Middelen die regelmatig tegen kramp worden voorgeschreven zijn magnesium(fosfaat)tabletten en Inhibin dat als werkzame stof hydrokinine bevat.

Beenkramp is een sterke en vooral pijnlijke samentrekking in een spier in het been.

In het grootste deel van alle gevallen is het optreden van beenkramp geen reden tot bezorgdheid maar het is wel uitermate lastig en pijnlijk. Het komt geregeld voor gedurende een zwangerschap.

Beenkramp komt het meest voor in voeten en benen maar kan eveneens soms in de buik, armen en handen (zoals de welbekende schrijf- en violistenkramp) optreden. Dit soort kramp zal na voldoende rust vanzelf weer verdwijnen. Een gewone vorm van beenkramp duurt in de regel niet langer dan een aantal minuten en gaat vanzelf over. De spier voelt tijdens het optreden van de beenkramp hard en pijnlijk aan. De oorzaken van beenkramp kunnen erg divers zijn en verschillen van langdurig liggen,

staan of zitten in een houding die niet als gemakkelijk wordt ervaren tot het maken

van een onverwachte beweging waarbij een bepaalde spier wordt gebruikt.

Andere oorzaken die been- en andere kramp tot gevolg hebben zijn een gebrek aan lichaamsbeweging, een slechte circulatie van het bloed, vermoeidheid, een tekort aan bepaalde mineralen zoals calcium, zink en magnesium maar ook stress en het overmatig gebruik van alcoholische drank kunnen het krijgen van kramp in de hand werken.Hiernaast kan men been- en ander kramp krijgen wanneer er sprake is van artritis (een gewrichtsontsteking), een zwangerschap of de overgang. Zelfs tijdens een hittegolf wanneer men veel transpireert en zout verliest kunnen er krampen optreden.

Dit geldt ook bij een tekort aan vitamine B, D en E.
Yüklə 6,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin