TIBBIN BABASI IMHOTEP
DOĞRAMACI VE HACETTEPE
Dr. Sait Kapıcıoğlu
“God of Medicine”. Tıbbın babası Mısırlı Imhotep olduğu başka bir makalemiz ile yayımlanmıştır. İ.Ö. 5000 yıllında ilk ameliyat modern hastane kurucusu ve ilk piramit mimarı Imhotep! Ancak ne yazık ki tarih kırımcı Avrupalı’ların İ.S. 420 yılında Mısır’ın yedi yüzbin kitaplı kütüphanesini yakması, rahipleri ateşe vermesi ve mabetleri kapatması ile Mısır tarihi karanlığa gömülmüştür. Şanstır ki geriye kalan iki kitap ve tapletlerin keşfi, bu medeniyetleri ve İmhotep mucizesini gün ışığna çıkarmaktadır. Hipokrat bile İ.Ö. 400 yılında Mısır’a giderek Imhotep okullarında tıp eğitimi görmüştür. Artık tıp doktorları hekimlik söylevlerini Imhotep adına yapmalarının gerekliliği anlaşılmıştır.
Imhotep ile Doğramacı Hoca ve Hacettepe arasında nasıl bir ilişki vardır? Doğramacı Hoca ile İmhotep’in yaptıkları kesişmektedir. Çünkü :
-
Çağımızın ilk çağdaş tıp fakültesi eğitimi Hacettepe ile başlamıştır.
-
Sağlık hizmetlerinin göstergesi olan ana-çocuk sağlığı ilkelerini ülkemizde yaratan Doğramacı Hoca’dır.
-
Bebek ölümlerini binde altmıştan otuz bire kadar gerilemesini sağlamıştır.
-
Hekimliğin bir bütün olduğunu ve hastaların çevre, ruh ve beden sağlığı ile incelenmesi gerektiğini öğretmiştir.
-
Ülkemizde Doğramacı’dan önce modern hemşirelik yoktu.
-
Bilimsel makale yazılması bilinmiyordu. Tıpta istatistik yoktu.
-
Deneysel tıp, araştırma, yayıncılık ve kütüphanecilik bilinmiyordu.
-
Eğitimin entegre-koordine sistemde yapılması onunla başladı.
Imhotep-Doğramacı benzerliğinin en çarpıcı görüntüsü, biri dünyanın diğeri de Türkiye tıbbının babası olmasıdır. Kullandıkları amblemler, mutlu bir tesadüf olarak aynı olup ceylanı kendilerine simge seçmişlerdir. Imhotep’in elindeki asası ceylanı temsil ederken Hacettepe’nin amblemi de aynı şekilde ceylandır.
Doğramacı da tıp fakültesini kurduğu zaman ilk öğrencileri olan bizlerle isim konusunda bir anket yapmıştı. Herkes Hacettepe Parkı’nda yatan “Hacet Dede” ye izafeten Hacettepe olmasını istemiştir. Geçmiş manevi değerlere saygılı hocamız, üniversitenin bu adla çağrılmasını sağlamıştır. Bununla da yetinmeyip kampüs içindeki tüm tarihi yapıtları “Cami, medrese, İstiklal Marşı’nın yazıldığı ev” Hacettepe tarafından onarılmıştır.
Tarihin karanlığından gelen Imhotep ile Doğramacı birbirlerinden habersiz aynı anlayışla ceylan ambleminde bütünleşmişlerdir. Böylece Altı bin yıllık geçmişe dayanan Hacettepe amblemi ile Doğramacı Hoca, Imhotep ile aynı anlayışını Türk ulusları için sürdürmüştür.Hayatta iken ölümsüzleşen bilim adamı dünyada nadirdir.Doğramacı Hoca, Hacettepe adıyla Türk tıbbının babasıdır. Bu gerçeği onun tüm öğrencileri kavramıştır ve aynı anlayışta eserlerinin yüceliğine gayret etmektedir.
Dostları ilə paylaş: |