TIBBIN BABASI HİPOKRAT DEĞİL,
MISIRLI İMHOTEP’DİR !
“God of Medicine”
Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu
Tüm zamanların en eski hekimi, İmhotep ! Tıbbın babası ! Mısır’da yapılan 2 bin yıllık kazılara göre İsa’dan 5 bin yıl önce yaşamış büyük mimar ! Bir firavun heykelinin kaidesinde bu bilim adamı hakkında şu ifadeler yer alıyor:
Aşağı ve Yukarı Mısır Şansölyesi,
Başrahip İmhotep!
İmhotep, dünyanın yedi harikası olan pramidlerin yaratıcısı, bunların ilki olan 150 metre yüksekliğindeki merdivenli pramidin mimarıdır. Sırrı hala çözülemeyen pramidi, 100 bin işçi gizemli olaylarla ancak 40 yılda tamamlayabildi. Çalışanlar köle değil, paralı işçilerdi. Burada yaralananlar dikkatlice tedavi gördüler. Nitekim işçilerin iskeletlerinde atellenmiş kırıklar, kafa içi basıncını azaltmak için kafatasında açılan delikleri içeren beyin ameliyatları, metastatik tümörler için cerrahi uygulamalar gözlenmektedir. Muhtemelen ilk ameliyathaneyi de İmhotep kurmuştur. Balın bakteriyi öldürücü etkisini keşfedip tedavide kullanmış ve bu konuda ilk tıbbi tezi hazırlamıştır. Çiğ etin kanama durdurucu etkisini ortaya koymuştur. Mumyalama sanatını ilk o gerçekleştirmiştir. Mumyaların iç organlarını cerrahi usüllerle çıkartılmasını tariflemiştir. Günümüzün anatomi kitabı olan Gray’s ile aynı olan vücut yapısını tarif resimleri belgelemiştir. Mumyası henüz bulunamadı . Ancak muhtemelen hastalar kabrinin olduğu düşünülen bölgeyi sifa için ziyaret etti.Şifa arayan hastaları onun adına dört yüz binden fazla adak heykeli yaptılar. Mezarı olduğu sanılan çevrede şifa için gelen sakat insan iskeletleri bulundu. Eski Yunanlılar onu Tanrı mertebesine yükseltti. Buna rağmen bin beş yüz yıldır eserlerinden söz edilmedi. Çünkü hıristiyanlar M.S. 300-400 yıllarında Mısır tapınaklarını kapattı: rahiplerini öldürdü. Eserler imha edildi. Ancak 1799 da Napolyon’un Mısır seferinde, ganimetçiler çaldıkları eserlerde hep “İmhotep” yazısı ile karşılaştılar. Bundan sonra asırlardır İmhotep hakkında efsaneler yazıldı.
Günümüzde tıbbın babası olarak, İslanköy – Kaş’lı Hipokrat gösterilir ve doktorlar onun adına yemin ederler. Oysa İmhotep, Hipokrat’tan dört bin beş yüz yıl önce yaşamıştır. İmhotep, Hipokrat’ın bildiklerinin hemen hepsini o tarihlerde bilimsel ölçültlerde tariflemiştir. O halde tıp yeminlerinin Hipokrat adına yapılması büyük bir tarihi yanlışlıktır. Hayatta olan tüm tıp doktorları İmhotep adına tıp yemini tekrar etmezler ise tüm zamanların ilk hekimi olan İmhotep’e ihanet etmiş olacaklardır. İmhotep’in mezarı bin beş yüz yıldır aranıyor. Muhtemelen sonuca çok yaklaşıldı. “Onu bulan bilim adamı ne güzel bir bilim adamıdır ki o da İmhotep gibi ölümleşecektir. “ Bugün tarihi yanlış uygulayanlar gecikmeden gerçeğe sarılmalıdırlar. “Tıbbın babası Hipokrat değil, Mısır’lı İmhotep’tir. Bu gerçek kayıp mumya İmhotep “Lost mumy of İmhotep” bulunduğunda zaten tartışmasız kabul olacak ve layık olduğu saygınlığa da kavuşacaktır. Şimdiden onun içinhaykırıyoruz:
“ Hoş geldin İmhotep ! “
“ Hoş geldin Tıbbın Tanrısı “God of Medicine”
-
Kaynak:
-
Discovery,
-
Historical Personalities & Issues. Complited&edited by Philip True, Jr.
İmhotep “Father of Medicine “ (2980 B.C.)
Dostları ilə paylaş: |