Europeisk narkotikarapport 2014 perspektiv på narkotikaYüklə 105,04 Kb.
tarix28.01.2017
ölçüsü105,04 Kb.
#6622
Europeisk narkotikarapport 2014 – perspektiv på narkotika

EU:s narkotikabyrå fokuserar på sex ämnen i sina nya onlineanalyser

(27.5.2014, LISSABON – FÅR EJ PUBLICERAS FÖRE kl. 10.00 WET/Lissabontid) EU:s narkotikabyrå (EMCDDA) presenterar i dag Europeisk narkotikarapport 2014: Trender och utveckling samt sex nya tillägg till sin webbserie Perspektiv på narkotika (Perspectives on drugs/POD). De senaste interaktiva POD-analyserna i serien ger en aktuell översikt över viktiga aspekter av narkotikaläget i Europa: Nya problem i samband med missbruk av stimulerande medel, den senaste utvecklingen på den europeiska cannabismarknaden, framsteg inom internetbaserad behandling samt analyser av narkotika i avloppsvatten.Syntetiska katinoner: oroande ökning av utbrott av injektionsmissbruk på lokal och nationell nivå

Under perioden 2005–2013 har över 50 syntetiska katinonderivat (stimulerande medel) upptäckts via EU:s system för tidig varning (EU–EWS). De ämnen som övervakas i EU–EWS är bland annat mefedron (som sedan 2010 omfattas av kontrollåtgärder i EU), MDPV (riskbedömdes i april 2014) och pentedron. Syntetiska katinoner kan sniffas i pulverform eller sväljas som tabletter, men EU:s narkotikabyrå undersöker nu de oroande utbrotten av injektionsmissbruk av dessa ämnen.

Även om injektion av katinon inte är en utbretti Europa har det konstaterats som ett lokalt problem i högriskgrupper bland missbrukare i vissa länder (bland andra Tjeckien,_Tyskland,_Irland,_Spanien,_Österrike,_Polen,_Finland,_Sverige_och_Storbritannien_)._I_Ungern_och_Rumänien'>Tjeckien, Tyskland, Irland, Spanien, Österrike, Polen, Finland, Sverige och Storbritannien). I Ungern och Rumänien har dock ett mer utbrett injektionsmissbruk av dessa substanser observerats. En nationell undersökning av kanyl- och sprutbytesprogram i Ungern 2012 visade exempelvis att 36 procent av klienterna injicerade katinoner som sin primärdrog.

Ett alltmer oroväckande beteende bland subgrupper av män som har sex med män (MSM) är att injicera en blandning av olagliga narkotikapreparat (t.ex. katinoner och metamfetaminer) vid s.k. kem-sexpartyn. Denna nya trend har hittills rapporterats från vissa storstäder och är förknippad med riskabla sexuella vanor. Med hänsyn till de potentiella effekterna av de nya mönstren för katinoninjektion är det en prioriterad folkhälsofråga att noga övervaka problemet.Metamfetamin: växande oro när nya och varierande missbruksmönster framträder

Metamfetamin är ett etablerat stimulerande medel i många delar av världen (t.ex. Sydostasien och USA), där det sedan länge har orsakat till stora folkhälsoproblem. I Europa har användning av metamfetamin historiskt varit begränsad till Tjeckien och Slovakien, men nu uppträder nya fickor och användningsmönster på andra håll och inom flera olika befolkningsgrupper. Exempel är bland annat sniffning av metamfetamin (pulver) bland dem som använder drogen som rekreation i Tyskland, rökning av metamfetaminkristaller bland injektionsmissbrukare av opioider i Grekland, Cypern och Turkiet samt injektion av medlet tillsammans med andra substanser bland MSM (se ovan).

I den nya analysen granskar EU:s narkotikabyrå aktuella utmaningar i samband med tillhandahållandet av hälso- och socialvård till metamfetaminmissbrukare. Det finns inte några godkända läkemedels-behandlingar av metamfetaminberoende, men psykosociala insatser har dock visat sig vara effektiva. Narkotikabyrån konstaterar att ”metamfetaminproblemen i Europa i dag är mångskiftande, och lämpliga metoder måste anpassas, utvecklas och skräddarsys efter de lokala användningsmönstren och de observerade problemen”.

Granskning av framstegen i läkemedelsbehandling av kokainberoende

Kokain är fortfarande det olagliga stimulerande medel som oftast används i Europa, och problemen i behandlingen av kokainberoende kvarstår. År 2012 angav 14 % av de klienter som inledde specialiserad narkotikabehandling att kokain var deras primärdrog. EU:s narkotikabyrå presenterar i dag en metaanalys av sex granskningar av effektiviteten av de läkemedel som i dag används för att behandla kokainproblem samt hur behandlingarna accepteras bland missbrukarna. I de ursprungliga granskningarna, som utfördes av ”Cochrane Drugs and Alcohol Group”, ingick 92 studier (85 i USA) och över 7 000 deltagare. Granskningarna visar att vissa läkemedelsbehandlingar kan minska missbrukarnas narkotikabegär men att man inte hittat någon enskild farmakologisk lösning för kokainberoende. Medan forskningen på området utvecklas förblir psykosociala insatser ett centralt inslag i behandlingen av kokainmissbrukare (se video).Inhemsk produktion är en viktig marijuanakälla, och importerad hasch blir allt starkare
Europa har länge varit en av världens största konsumtionsmarknader för cannabis, i synnerhet av harts som främst importeras från Marocko. Det uppskattas att ungefär 2 050 ton cannabisharts (hasch) och marijuana konsumeras i Europa varje år. I dag rapporterar EU:s narkotikabyrå att Europas konsumtionsmarknad för cannabis nu domineras av marijuana och att den inhemska förbrukningen försörjs genom inhemsk marijuanaproduktion. Marijuanaodlingar blir allt vanligare i hela Europa.

Under det senaste decenniet har antalet marijuanabeslag i Europa gått om haschbeslagen. Drygt 457 000 marijuanabeslag rapporterades 2012 och 258 000 haschbeslag. Omkring sju miljoner cannabisplantor togs i beslag 2012, vilket är mer än 2,5 gånger den kvantitet som rapporterades fem år tidigare. Innovationer inom cannabisproduktion på senare år är oroväckande (se video). Odlarna odlar cannabisplantor som har hög halt av THC (den aktiva substansen i cannabis) men låg halt av CBD (ett antipsykotikum). Båda cannabisformerna har blivit mer potenta sedan 2006. En relativt kraftig ökning av cannabishartsens styrka skedde mellan 2011 och 2012 (se infografik om cannabis i kapitel 1 i Europeisk narkotikarapport).Internetbaserad narkotikabehandling erbjuder nya sätt att hålla kontakt med missbrukare
Internet är nu etablerat som en möjlig kanal för narkotika- och alkoholupplysning, missbruksförebyggande insatser och behandlingsprogram i en rad olika situationer. I dag kartlägger EU:s narkotikabyrå utvecklingen inom internetbaserad narkotikabehandling (Internet-based drug treatment — IBDT), som har ökat i omfattning i Europa under de senaste tio åren framför allt för cannabismissbruk. Inom IBDT används en rad beprövade psykosociala tekniker som integreras i en ny webbaserad form. Uppgiftsskydd och anonymitet är visserligen viktiga frågor som måste uppmärksammas, men IBDT kan ge fördelar som bland annat större geografisk räckvidd, kontakt med missbrukare som inte nås av specialiserade hälsovårdstjänster och mer omedelbar hjälp (utan väntetider). När IBDT-programmen utvecklas kan de bli ett användbart komplement till traditionella behandlingstjänster och erbjuda nya sätt att hålla kontakt med missbrukare som behöver hjälp (se video).

Största studien av narkotikarester i avloppsvatten i ett flertal städer presenteras i dag

Resultaten från det största europeiska projektet hittills inom den nya forskningsdisciplinen avloppsvattenanalys presenteras också i dag. I projektet analyserades avloppsvatten i över 40 städer (i 21 länder) för att kartlägga utbredningen av narkotikamissbruk hos stadsbefolkningarna. EU:s narkotikabyrå presenterar slutsatserna från studien i en POD-analys om ämnet. Avloppsvatten från ungefär 8 miljoner människor analyserades för att upptäcka spår av fem olagliga narkotikapreparat: amfetamin, cannabis, kokain, ecstasy och metamfetamin (pressmeddelande 5/2014).

Resultaten ger en värdefull lägesbild av narkotikaflödet genom de undersökta städerna, som visar påtagliga regionala variationer i missbruksmönstren. Förekomsten av kokainrester var högre i städer västerut och i vissa städer i söder än i städerna i norr och öster. Amfetamin var relativt jämnt fördelad, med de högsta halterna i norra och nordvästra Europa. Användningen av metamfetamin, som generellt ligger på en låg nivå och traditionellt varit koncentrerad till Centraleuropa, verkar nu breda ut sig. När narkotikamissbrukets veckomönster undersöktes såg man att kokain- och ecstasynivåerna ökade starkt under veckosluten i de flesta städer, medan metamfetamin- och cannabisanvändningen tycktes vara mer jämnt fördelad över hela veckan.

Narkotikabyråns styrelseordförande João Goulão säger: ”I år lyfter EU:s narkotikabyrå fram en rad nya utmaningar som stimulerande medel och andra narkotikapreparat medför. Narkotikabyrån granskar särskilt den nya och växande faktabasen om behandling av kokain, metamfetamin- och cannabismissbruk. En gemensam faktor är betydelsen av psykosociala insatser, som utgör en värdefull del i vår terapiarsenal för att försöka lösa dagens narkotikaproblem.”


Kontaktperson: Kathy Robertson, Mediekontakter

Praça Europa 1, Cais do Sodré, 1249-289 Lissabon, Portugal

Tfn. (351) 211 21 02 00 I press@emcdda.europa.eu I emcdda.europa.eu

EN — No 4/2014


SV — Nr 4/2014


Yüklə 105,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin