Nobel öDÜLLÜ BİLİM İnsanlarinin hassas tarima(gdolara) destek mektubu



Yüklə 7,01 Kb.
tarix05.03.2017
ölçüsü7,01 Kb.
#10143
NOBEL ÖDÜLLÜ BİLİM İNSANLARININ HASSAS TARIMA(GDOlara) DESTEK MEKTUBU

Greenpeace Liderleri, Birlemiş Milletler ve Dünya Çapındaki Hükümetlere,

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü belirtmiştir ki; büyüyen küresel nüfusun taleplerini karşılayabilmek için, 2050 yılı itibariyle, dünya çapındaki gıda, besin ve lif üretiminin yaklaşık olarak iki katına çıkması gerekmektedir. Greenpeace’in liderliğini yaptığı, modern bitki yetiştirme metodlarına karşı olan örgütler, tekrar tekrar bu unsuru inkar etmiş ve tarımda biyoteknolojik yeniliklere karşı çıkmışlardır. Bu örgütler, modern bitki yetiştirme metodlarının risklerini, faydalarını, ve etkilerini yanlış değerlendirmiş; ve bu tür araştırma çalışmaları ile saha denemelerinin tahribatına yönelik suç teşkil eden eylemleri desteklemişlerdir.

Bizler, Greenpeace ve destekçilerinin, dünya genelindeki çiftçilerin ve tüketicilerin, biyoteknoloji ile geliştirilmiş mahsüller ve gıdalar ile ilgili tecrübelerini tekrardan değerlendirmeleri; yetkili bilimsel toplulukların ve idari/düzenleyici aktörlerin bulgularını tanımaları; ve “GDO”ların geneline ve özellikle “Altın Pirinç”e karşı yürüttükleri kampanyaları sona erdirmeleri konularında ısrar etmekteyiz.

Dünya çapındaki idari ve bilimsel topluluklar sürekli olarak ve tutarlılık dahilinde biyoteknoloji aracılığıyla geliştirilen mahsül ve gıdaların, en az diğer metodlarla üretilmiş ürünler kadar güvenli olduğunu saptamışlardır. Bugüne dek, bir kez bile, insanların veya hayvanların, bu metodlar aracılığıyla geliştirilmiş ürünleri tüketmesine bağlı olarak yaşadığı olumsuz bir sağlık vakasıyla karşılaşılmamıştır. Her seferinde bu uygulamaların çevresel etkilerinin, çevreye daha az zarar verdiği, ve küresel biyolojik çeşitliliğe yararlı olduğu gösterilmiştir.

Greenpeace, etkisi en çok Güney Doğu Asya ve Afrika’nın en fakir insanları üzerinde olan, “A Vitamini” eksikliğine(VAD) bağlı olarak yaşanan ölüm ve hastalıkları azaltma veya yok etme potansiyeli olan, Altın Pirinç’e karşıt hareketlerin öncülüğünü yapmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, gelişmekte olan ülkeler genelinde, yüzde 40’ı beş yaşından küçük çocuklar olmak üzere, 250 milyon insan A vitamini eksikliğinden müzdariptir. UNICEF istatistiklerine göre, Vitamin A eksikliği sonucu, yılda 1 ila 2 milyon önlenebilir ölüm gerçekleşmektedir; bu ölümlerin nedeni ise A vitamininin bağışıklık sistemin önemli bir parçası olmasıdır, dolayısılya A vitamini eksikliği bebekler ve çocuklar için çok büyük bir risk arz etmektedir. A Vitamini eksikliği, tek başına, yılda 250,000 – 500,000 çocuğa etki eden körlüğün öncelikli sebebidir. Bu bebek ve çocukların yarısı 12 ay içerisinde görme yetisi kaybına bağlı olarak yaşamlarını yitirmektedir.

BİZLER, GREENPEACE’i, özellikle Altın Pirinç olmak üzere, biyoteknoloji aracılığıyla geliştirimiş mahsül ve gıda ürünlerinin geneline karşı yürüttükleri kampanyaları sonlandırmaya ve bu çalışmalardan vazgeçmeye DAVET EDİYORUZ;

BİZLER, DÜNYADAKİ HÜKÜMETLERİ Greenpeace’in özellikle Altın Pirinç’e karşı, ve biyoteknoloji ile geliştirimiş mahsül ve gıda ürünlerinin geneline karşı yürüttükleri kampanyaları reddetmeye; ve güçleri dahilindeki tüm yetkileriyle Greenpeace’in çalışmalarına karşı durmaya, ve çiftçilerin modern biyolojinin tüm araçlarına, özellikle biyoteknoloji ile geliştirilmiş tohumlara, erişmesine hız kazandırmaya DAVET EDİYORUZ. Duygular ve inançlar üzerinden yürütülen ve verilerle çelişen muhalefetler durdurulmalıdır.

Bu durumun bir “insanlık suçu” olarak değerlendirmemiz için dünyada daha kaç insanın ölmesi gerekiyor?



Saygılarımızla,

*imza sahiplerinin tam listesi için tıklayınız*
Yüklə 7,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin