Shiar Mala Said, Reagan, Ludvig, Skender. Oskar W Global miljö vård
2017-02-09 Avfall och återvinning
Avfall och återvinning
Inledning:
Vi människor producerar avfall dagligen oavsett om vi är ute, hemma, på jobbet, eller deltar i någon fritidsaktivitet. Människan kanske inte tänker på allt skräp som till kommer under en dag, men skulle människan tänka och kolla efter hur mycket avfall han/hon skapar då skulle man nog bli förvånad över mångfalden och mängden.
Vi är 6,5 miljarder människor på jorden. Alla producerar avfall men inte av samma sort och inte lika mycket från person till person. I I-länder där producerar folk stora mängder avfall jämfört med U-länder. Med I-länder menar vi de länderna i Europa och Amerika. U-länder pratar vi om de länderna i Afrika och Asien. Anledning till att I-länder skapar störa mängder av avfall är för att de är rikare länder och konsumtionen är hög. Produktion av avfall ökar från år till år.
År 1999 producerade vi ca 420kg hushållsavfall på invånare i Sverige.
Problematisering:
Varför är det ett problem?
Avfalls problemen växer mer med tiden. Människor blir allt fler och Utvecklingen gör att vi utnyttjar resurserna mer på en skadlig sätt än vad man gjorde tidigare. Med tiden så byter vi upp oss med t.ex. Elektronik och vita varor som är mycket skadlig för miljön. Företagarna trycker massor med reklam för att locka folk för att köpa varorna och där emot ökar konkurrensen mellan företagarna som leder till att fler träd huggs för att massor med papper ska tryckas. Där emot blir varorna billigare och fler människor köper de.
De två stora orsaker till att vi producerar mer av fal är förändrad livsstil och bättre materiell standard. Många av människor har mer pengar att handla för, och somliga köper gärna snabbmat. Snabbmatförpackningar har bidragit till att avfallsmängden har ökat så drastiskt.
Förbrukning av olja och plats är alvarliga miljöproblem. Några bra lösningar på hur vi ska ta hand om plastavfallet och alla bilavgaser finns dock inte än.
Idag är vi mer beroende av energi. För att fri göra energi släpper de också ut kol i atmosfären som blandas med syre och bildar koldioxid.
Under perioden 1950-2000 ökade koldioxidutsläppen från 1,637 miljoner ton till 6,399 miljoner ton, en ökning på otroliga 390 %
En hållbar framtid
Det avfall som vi slänger idag är mycket farliga och vi behöver därför en lösning inför framtiden. Världen vi lever i håller på att dränkas utav sopor som vi kommer att kunna se på vår planet i hundratals till tusentals år framöver om inge åtgärd görs snarast. Alla vi levande varelser är beroende av att mängden av sopor skärs ner drastiskt för att allt levande ska kunna överleva, denna hantering av sopor idag är långt ifrån ekologiskt hållbart för marken!
Det största problemet som vi brottas med idag är att soppbergen växer snabbare än vad vi finner lösningar. I vissa världsdelar börjar soptipparna bli överfulla även fast vi blivit avsevärt bättre på sophantering det senaste trettio åren. Fortsätter vi att producera avfall i denna takt vi gör idag kommer vi aldrig kunna se någon nedskärning i den totala mängden. Den ända nyckeln till en framtid med hållbar ut veckling är enbart att minska avfallen.
I länder där man kan se att det går att skära ner på avfallen på väldigt kort tid är bland annat Sverige, Schweiz, Nederländerna och Tyskland.
Hållbara lösningar på problemet
Vissa företag här i vår värld har hittat lösningar på de stora avfallsproblemen.
Utvecklingen av platsmassan kommer från återanvändbara föremål och platskassar som är nedsmälta. Med denna massa kan man sedan framställa nya produkter.
Man har även infört miljöskatter, bidrag och avgifter för att påskynda hela processen om att tänka mer miljövänligt. Man har även skapat ett samarbete mellan det länder som har kritat på Kyotoprotokollet, detta är väldigt viktigt för framtiden. Men det bästa som skulle kunna hända är om vi alla medborgare börjar tänka efter på vd vi verkligen köper och vad vi gör av med.
Tänk om alla medborgare sparade sitt avfall i väntan på att få nytta/användning av det, kanske uppfinna något utav skräpet, använd din kreativitet för att bevara miljön.
Vad kan vi göra som människor?
Konsumenterna som du och jag som handlar så gott som varje dag till vardags har en stor påverkar på miljön. Vi som människor kan både göra något åt avfallen på egen hand och även rösta på det partier som är väldigt mån om miljön i sin politik.
Vi konsumenter har en väldigt stor betydelse och makt för att skapa förändringar inom miljön. Förr var det väldigt mycket luft i förpackningar vilket ledde till att man förstörde miljön mera än nödvändigt då man kanske kunde ha halverat förpackningarna som omslöt varorna. Man sålde färdigpackade grönsaker vilket tillslut inte uppskattades utav konsumenterna som hellre såg att man fick plocka det frukter/grönsaker som man ansåg vara fräschast.
Idag hittar vi i alla livsmedelsaffärer som tillhöra större kedjor returautomater där man får tillbaka pengar för återvunna burkar, pet flaskor och glasflaskor vilket är väldigt viktigt. Att slänga en platspåse ute i miljön tar 500 att förmultna, tänk dig då vad en pet flaska orsakar.
Vi som konsumenter kan ju tänka på en rad olika åtgärder för att minska kvarvarande material efter förbrukad produkt.
Vi kan bland annat.
• Se till att försöka handla så mycket matvaror som möjligt i lösvikt.
• Panta alla flaskor och burkar vi kan komma över
• Att alltid köpa storpack som räcker längre, 1 storpack mjöl kan vara lika mycket som 8 mindre påsar
• Man hyra eller låna produkter alt ärva efter varandra
• Alltid köpa produkter som håller väldigt hög kvalitet så man slipper kasta dem efter 5 månader. Innan ni slänger saker se först över om problemet går att reparera.
• Skaffa en kompost där ni själva kan kompostera och få fin jord så slipper ni köpa det.
Allt handlar bara inte om att köpa onödiga produkter, vi måste även börja tänka på små saker som kan göra mycket. När du handlat klart, behöver du verkligen alltid plocka en kasse?
Är du inte nöjd med hur sopphanteringen sköts i din kommun så kan du ju alltid göra din röst hörd med dina egna förslag med vad som kan förändras för att få en mer miljömedveten omgivning.
Åsikter
Vi ska vara försiktiga med avfall och vi måste tänka på hur vi använder sopporna. Vi ska vara rädda om miljön. Nyckel till en bättre framtid är att ta hand om all avfall och återvinning, jorden lider mycket av den dåliga miljön som vi lever just nu. Många människor bryr sig om all avfall man kastar sopporna som man vill och går vidare med livet, men det kommer inte räcka i framtiden. Dem fattigare länder i Afrika måste tänka på hur dem använder sopporna och dem ska vara rädd för om dem kastar soppor överallt då kan dem få sjukdom t.ex. malaria och kolera. Ju mer människor det blir på jorden så ju mer avfall kommer det att öka, så vi måste tänka och komma på hur vi ska lösa problemet med avfallet.
Dostları ilə paylaş: |