TUKMOS
|
TIPTA UZMANLIK KURULU MÜFREDAT OLUŞTURMA VE STANDART BELİRLEME SİSTEMİ
|
KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI
Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı
|
|
|
04.06.2013
|
İÇİNDEKİLER
3.1.Yönetici 5
3.2.Ekip Üyesi 5
3.3.Sağlık Koruyucusu 5
3.4. İletişim Kuran 5
3.5. Değer ve Sorumluluk Sahibi 5
3.6. Öğrenen ve Öğreten 5
3.7. Hizmet Sunucusu 5
3.7.1.KLİNİK YETKİNLİKLER 6
3.7.2.GİRİŞİMSEL YETKİNLİKLER 14
4.1.Yapılandırılmış Eğitim Etkinlikleri (YE) 21
4.1.1.Sunum 21
4.1.2.Seminer 22
4.1.3.Olgu tartışması 22
4.1.4.Makale tartışması 22
4.1.5.Dosya tartışması 23
4.1.6.Konsey 23
4.1.7.Kurs 23
4.2.Uygulamalı Eğitim Etkinlikleri (UE) 23
4.2.1.Yatan hasta bakımı 23
4.2.2.Ayaktan hasta bakımı 24
4.3.Bağımsız ve Keşfederek Öğrenme Etkinlikleri (BE) 25
4.3.1. Yatan hasta takibi 25
4.3.2.Ayaktan hasta 25
4.3.3.Akran öğrenmesi 25
4.3.4.Literatür okuma 25
4.3.5.Araştırma 25
4.3.6.Öğretme 26
-
GİRİŞ
Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlık alanının gelişimi ve geleceği, uzmanlık öğrencilerine verilecek eğitimin kalitesine bağlıdır. Bu müfredat, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlık öğrencisi eğitiminin standartlarını ve ana hatlarını ortaya koymak için hazırlanmıştır. Müfredatta kapsamlı, yapılandırılmış ve dengelenmiş bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlık eğitiminin gelişmesi için ana ilkeler kapsamaktadır.
-
MÜFREDAT TANITIMI
-
Müfredatın Amacı ve Hedefleri
Çekirdek müfredatın amacı; Kulak Burun Boğaz Hastalıkları alanındaki uzmanlık öğrencisinin, eğitimini tamamladığında önceden tanımlanmış yetkinliklere ulaşarak yeterlilik alabilmesini ve uzman olabilmesini sağlayacak bir müfredat oluşturmaya ve uzmanlık eğitimi veren kurum ve programların sahip olmaları gereken eğitim kaynaklarının yeterlik düzeylerini gösterecek standartları belirlemeye yardımcı olma ve uzmanlık eğitimi veren kurumlarda rehber olarak kullanılabilme amacını taşır.
Uzman adayı asistan hekimlerin bu müfredat doğrultusunda eğitilmeleri, nesnel ölçütlerle izlenmeleri, değerlendirilmeleri ve eğitimin sürekli geliştirilebilmesi hedeflenmektedir.
-
Müfredat Çalışmasının Tarihsel Süreci
Avrupa Birliğine üyelik girişiminin başlamasıyla birlikte yaygın standardizasyon çalışmaları başladı. Sağlık ve eğitim alanları ilk açılan fasılların başında gelmektedir. Üyelik süreci başlamadan çok önce 1994 yılında Türk Tabipleri Birliği Avrupa Tıp Uzmanları Birliğine (UEMS) üyelik başvurusu yapmıştır. AB üyesi olmadığımız için oy birliği ile assosiye üyeliğe kabul edilmiştir. Bu üyelikten sonra Tıp alanında eğitim standardizasyon çalışmaları hızlanmıştır. Bu bağlamda tıp alanındaki uzmanlık dernekleri uzmanlık eğitiminin standardizasyonunun düzenlenmesi gerekliliğine inandıkları için gönüllü olarak çalışmalara başlamışlardır.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları alanında ilk çalışmalar 2000’li yılların başında başlamıştır. Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneğinin öncülüğünde ülkemizde KBB Uzmanlık eğitimi veren kurumların eğitim sorumlularının gönüllü katkılarıyla önemli aşamalar kaydedilmiştir. Alanımızdaki uzmanlık eğitimine ait standartlar tespit edilerek, KBB Hastalıkları uzmanının yapması gerekenler belirlenmiştir.
Uzmanlık alanımızla ilgili olarak Eğitim Kliniklerimizin taşıması gereken asgari koşullar, uzmanlık öğrencilerine ait çekirdek eğitim programları ve asistan karneleri oluşturulmuştur. Tüm bu çalışmaların Tıpta ve Diş Hekimliğinde uzmanlık eğitimi yönetmeliği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi tarafından oluşturulan Yeterlilik sınavı, Avrupa Birliği müktesebatına uyum konusundaki çabalar için kaçınılmaz olduğu muhakkaktır. Son olarak İlgili mevzuata göre Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Eğitim ve Müfredat komisyonu derneğimizin yaptığı bu gönüllü çalışmaları resmen uygulanan mevzuat haline getirilmesine katkıda bulunmuştur. Bu amaçla 30 Haziran-1 Temmuz 2011 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara’da Uzmanlık Eğitimi Müfredatları ve Standartları Değerlendirme ve Revizyonu Çalıştayları Organizasyonu toplantısı yapıldı. Bu toplantıda KBB Hastalıkları komisyonu çalışmaları Prof. Dr. Taner Yılmaz, Prof. Dr. Murat Karaşen, Prof. Dr. Hakan Korkmaz, Doç. Dr. Hüseyin Dere ve Prof. Dr. Suat Turgut tarafından yürütülmüştür.
2012 yılının Aralık ayında 2. Dönem TUKMOS komisyonları teşkil edilmiş ve 2013 yılı Nisan ayında v.2.0 çekirdek eğitim müfredatı Prof. Dr. Bülent Satar, Prof. Dr. Hakan Çankaya, Prof. Dr. Hüseyin Dere, Prof. Dr. M. Tayyar Kalcıoğlu, Prof. Dr. Köksal Yuca, Prof. Dr. Taner Yılmaz’dan oluşan komisyon tarafından tamamlanmıştır.
-
Uzmanlık Eğitimi Süreci
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanlık eğitimi süresi mevzuata uygun olarak 4 yıldır. Ancak TUKMOS komisyonu mevcut eğitim süresinin yeterli olmadığını ve 5 (beş) yıl olması gerektiğini belirtmektedir.
-
Kariyer Olasılıkları.
Bu müfredata uygun olarak yetiştirilen bir kulak burun boğaz uzmanı akademik kariyer yapabilir veya eğitimi ile ilgili olarak kamu ve özel sektörde çalışabilir.
Kulak burun boğaz uzmanları;
Otoloji–Nörootoloji
Rinoloji
Baş-Boyun Cerrahisi
Pediatrik KBB
Laringoloji
Fasiyal Plastik Cerrahi
dallarında yan dal uzmanlık eğitimi alabilirler.
-
TEMEL YETKİNLİKLER
Yetkinlik, bir uzmanın bir iş ya da işlemin gerektiği gibi yapılabilmesi için kritik değer taşıyan, eğitim ve öğretim yoluyla kazanılıp iyileştirilebilen, gözlenip ölçülebilen, özellikleri daha önceden tarif edilmiş olan, bilgi, beceri, tutum ve davranışların toplamıdır. Yetkinlikler 7 temel alanda toplanmışlardır.
Şekil - TUKMOS’un Yeterlilik Üçgeni (Yedi temel yetkinlik alanı)
Her bir temel yetkinlik alanı, uzmanın ayrı bir rolünü temsil eder (Şekil 1). Yedinci temel alan olan Hizmet Sunucusu alanına ait yetkinlikler klinik yetkinlikler ve girişimsel yetkinlikler olarak ikiye ayrılırlar. Sağlık hizmeti sunumu ile doğrudan ilişkili Hizmet Sunucusu alanını oluşturan yetkinlikler diğer 6 temel alana ait yetkinlikler olmadan gerçek anlamlarını kazanamazlar ve verimli bir şekilde kullanılamazlar. Başka bir deyişle 6 temel alandaki yetkinlikler, uzmanın “Hizmet Sunucusu” alanındaki yetkinliklerini sosyal ortamda hasta ve toplum merkezli ve etkin bir şekilde kullanması için kazanılması gereken yetkinliklerdir. Bir uzmanlık dalındaki eğitim sürecinde kazanılan bu 7 temel alana ait yetkinlikler uyumlu bir şekilde kullanılabildiğinde yeterlilikten bahsedilebilir. Bu temel yetkinlik alanları aşağıda listelenmiştir;