SolidCAM 3 eksen takım yolu stratejisinde HSR ( Kaba işleme), HSM ( Finish operasyonları) ve HSS ( İleri üç eksen menüsü) menülerini kullanır. Kaba ve finish işleme teknolojileri takımın asla keskin hareketine izin vermeyen yumuşak geçişlere sahip takım yollarından oluşur. Kalıplar, modeller vb. form yüzeye sahip tüm parçalar bu modül işlenebilir.
SolidCAM 3 Eksen Takım Yolları;
Benzersiz takım yolu bağlantıları
Keskin harekete izin verilmeyen yumuşatılmış takım yolları
Yumuşatılmış, teğetsel giriş ve çıkış imkanı gibi ihtiyaç duyabileceğiniz tüm takım yolu stratejilerini içerir.
HSR ( High Speed Rough)
SolidCAM’in kaba işleme stratejilerinin bulunduğu menüdür. SolidCAM Kontür Kaba, Paralel Kaba ve Ara Kaba olmak üzere 3 kaba işleme stratejisinden oluşur. 2011 versiyonu ile birlikte bu seçeneklere Advanged Kaba özelliği de eklenmiştir.
Kontür Kaba İşleme
Parça geometrisine göre otomatik oluşturulan, yumuşak geçişli takım yolu özelliğidir. Kalıp ve model işleme teknolojisinde en fazla tercih edilen operasyon menüsü Kontür Kaba İşleme’dir. Paralel Kaba İşleme
Birbirine paralel olarak oluşan doğrusal takım yollarından meydana gelen kaba işleme yöntemidir. Çok form içermeyen dişi ve erkek parçalar için ideal takım yolları oluşturulur. Kontur Kaba işleminde olduğu gibi takımın keskin hareketine izin verilmez. Helisel ve açısal yaklaşma seçenekleri takım yolunun sürekliliğini sağlar. Takım yollarına açı verilebilir. Ara Kaba İşleme
Kaba operasyonlarından sonra parça üzerinde kalan talaşı otomatik olarak hesaplar ve sadece talaşın kaldığı bölgelerde takım yolu oluşturulur. Ara kaba operasyonu güncel stok üzerinden çalışır. Bu parçalarınız için oluşturacağınız kullanıcı tanımlı stoklarınızda kaba operasyonu gibi kullanılabilir.
HSM (High Speed Machining)
Finish işleme operasyonlarının yer aldığı menüdür. SolidCAM imalatta kendini kanıtlamış tüm standart finish işlemlerinin yanı sıra birleştirilmiş takım yolu seçenekleri sunar.
Sabit Z operasyonu
Z Ekseni üzerinde parçayı dilimlere ayırarak sabit adımda oluşturulan takım yolu seçeneğidir. Özellikle 30-900 arasında ki duvarlarda ideal sonuçlar ortaya çıkarır.
Pasolar arası geçiş seçenekleri değiştirilebilir.
Açı aralığının azaldığı noktalarda, radyüslerde takım yolu aralığına müdahale edilebilir,
Doğrusal İşleme
Doğrusal işleme yöntemi X ekseninde birbirine paralel takım yollarından oluşur. Takım yollarına açı tanımlanabilir. Sabit Z operasyonundan sonra 0-300 arasında kalan alanlarla birlikte geometriye göre parçanın tamamının finish operasyonunda da kullanılabilir.
Takım yollarına açı tanımlanabilir.
Takım yolları teğetsel uzatılabilir.
Yukarıdan aşağı yada aşağıdan yukarı kesim yapılabilir.
Yatay alan işleme yöntemi parça üzerinde yer alan düz alanları işlemek için kullanılır. Parça üzerinde ki düz alanlar otomatik olarak bulunur ve hesaplanır. Yatay alan işleme yöntemi ile çoklu kesim yaptırılabilir.
Helisel İşleme
Sabit Z operasyonuna benzer bir yapı ile takım parça üzerinden hiç kalkmadan X ve Y ekseni hareketler ile birlikte Z ekseninde de dalma yaparak talaş kaldırdığı operasyon şeklidir. Özellikle silindirik dişi ve erkek parçalar için ideal yüzey kaliteleri bu yöntemle elde edilebilir. Takım parça üzerinden ayrılmayacağı için takım giriş izleri bu yöntemle sıfıra indirilir.
Eş Merkezli İşleme Yöntemi
Takım yollarının seçilen tek bir nokta üzerinde birleşerek oluşturduğu işleme yöntemidir. Çap olarak başlama ve bitiş noktası kullanıcı tarafından seçilebilir. Açı aralığı tanımlanarak sadece belirlenen açı aralığında kesim yapılabilir.
Spiral İşleme Yöntemi
Çapta belirlenen iki nokta arasında verilen yanal kayma değeri kadar açılarak spiral takım yolları oluşturulur.
Formlu İşleme ( İki Eğri Arasında Geçiş Yöntemi)
Seçilen iki referans eğri ile takım yolları oluşturulur. Takım yolları ilk referans eğriden ikinci referans eğriye doğru yüzey akışını takip ederek ilerler ve son eğri yakalanır. Kesim, seçilen eğrilere paralel yada dik olacak şekilde kontrol edilebilir.
Ofset Kesme Yöntemi
Seçilen referans eğri belirlenen ofset değeri kadar ötelenerek takım yolları oluşturulur. Ofset değeri seçilen referans eğrinin sağına yada soluna oluşturulabilir.
Sınır İşleme Yöntemi
Form yüzeye sahip parçalar üzerinde, referans eğri ve geometri üzerinde ki kenarlar kullanılarak yapılan pah kırma, trimleme, yazı yazma, kalıp yollukları vb. tüm işlemler sınır işleme yöntemi ile işlenebilir. Bu menüde yüzeye ( - ) ofset tanımlanabilir.
Kalan Talaş İşleme
Kalan talaş işleme yöntemi referans takından kalan talaşı hesaplayarak, takımın giremediği radyüs ve köşe noktalarını işlemek amacı ile kullanılır. Kalem pasoları ve paralel kalem pasoları yöntemi, radyüslerden tek seferde yada kullanıcının tanımladığı ofset değeri kadar talaş kaldırır. Kalan talaş operasyonu ise bu talaşı otomatik görerek talaş yoğunluğuna göre takım yolları türetir. Bu ideal kesim için daha sağlıklı takım yolları türetmenizde yardımcı olur. Dik ve yatay yüzeyler için
ayrı işleme teknolojileri içerir.
3D Sabit Adımlı İşleme Yöntemi
3D Sabit adımlı işleme yöntemi, seçilen kılavuz eğrinin yanal ve dikey ofsetlenerek oluşturduğu takım yollarından meydana gelir. Takıma yanal ve aşağı adımlama verilerek yapılan bu işleme yönteminde, takım yolu aralıkları modelin değişen açısal bölgelerinde hiçbir değişikliğe uğramadan yüzey akışını takip eden kusursuz takım yollar türetilir. 3B Kenar Ofseti
3B Kenar ofseti işleme yöntemi, parçayı otomatik olarak hesaplar ve geometrinin her bölgesi için ayrı takım yolları oluşturur. Takım yolları düzleşen alanlarda doğrusal, dik duvarlarda ise sabit Z yöntemine benzer bir yapı ile oluşturulur.
Karma Z \ Prizmatik Parça İşleme Teknolojisi
Karma Z operasyonu 2.5 eksen parçalar da taban ve duvar finishlerini tek seferde bitirmek amaçlı kullanılmasının yanı sıra 3 eksen parçalarda geometriyi otomatik hesaplayarak takım yolunun açılmaya başladığı alanlar için yeni takım yoları oluşturan özel bir işleme opsiyonudur. Çoğu zabit Z operasyonunda parça üzerinde bulunan küçük düz bir alan için ikinci bir operasyon yapma gereksinimi hissedilir. Karma Z operasyonu bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirir.
Birleştirilmiş Takım Yolu Stratejileri ( Sabit Z)
Sabit Z opersyonu 3 eksen modellerin işlenmesinde en fazla tercih edilen işleme yöntemidir. SolidCAM, modeller üzerinde Sabit Z ile birlikte en sık kullanılan operasyonları tek pencere altında toplayarak CAM yapma zamanını azaltan birleştirilmiş pasolar yöntemini içerir.
3D Kenar Ofseti işleme operasyonları ile birleştirilebilir.
HSS ( High Speed Surfaces)
SolidCAM ileri yüzey işleme menüsü parçanızın lokal yüzeyleri için kusursuz takım yolları oluşturan, HSM menüsünün sınır işeme mantığının dışında tamamen seçilen yüzeyler üzerinde çalışan, sadece finish işleme operasyonlarını barından özel bir işleme modüldür.
Yüzeyler için ( - ) ofsetler tanımlanabilir.
Seçilen yüzeyler istenen şekilde uzatılıp kısaltılabilir.
Takım, şaft ve takım tutucu için çarpma kontrolü yapılabilir, kontrol yüzeyleri tanımlanabilir. Seçilen takım yollarına göre takım ve tutucu otomatik hesaplanarak takım yolları ötelenir.
HSS ( İleri yüzey işleme ) Takım Yolu Seçenekleri
Paralel Kesim
Doğrusal, sabit Z ve tarama menülerinden oluşur. Tüm dik ve yatay yüzeyler bu yöntem ile işlenebilir.
Doğrusal İşleme Sabit Z Tarama
Eğriye Paralel İşleme
Takım yolları seçilen eğriye paralel olarak ofsetlenir. Kesim sayısı ile sınırlı işleme yapılabilir. Takım başlama noktası, yönü gibi parametrelere müdahale edilebilir.
Eğriye Dik İşleme Yöntemi
Takım yolları seçilen kılavuz eğriye her noktada dik olacak şekilde oluşturulur. Kılavuz eğri olarak geometrinin kenarları yada çizilen bir sketch seçilebilir.
Yüzeye Paralel Kesim Yöntemi
Takım yolları seçilen refrans yüzeylere paralel olarak oluşturulur.
İki Yüzey Arasında Geçiş Yöntemi
Takım yolları seçilen iki referans yüzeye göre oluşturulur. Takım yolları ilk referans yüzeye paralel olarak oluşup, diğer referans yüzeyin formuna doğru işlenecek yüzey üzerinde ilerler.
Projeksiyon
Takımın yüzey üzerinde ki kenar, sketch gibi profilleri takip ederek oluşturduğu takım yolu stratejisidir.