Atma branşlari ile iLGİLİ hakemlik uygulamalari yarişmalarda görev yapan tüm hakem arkadaşlarimiza başarilar dileriz deniZLİ atletizm IL temsiLCİLİĞİ



Yüklə 177,11 Kb.
tarix28.01.2017
ölçüsü177,11 Kb.
#6559


ATMA BRANŞLARI İLE İLGİLİ HAKEMLİK UYGULAMALARI

YARIŞMALARDA GÖREV YAPAN TÜM HAKEM ARKADAŞLARIMIZA BAŞARILAR DİLERİZ

DENİZLİ ATLETİZM İL TEMSİLCİLİĞİ

ATMALAR GENEL KURALLAR:

(IAAF KURAL 187) Atma yarışmalarının tamamında yarışmacıların sırası kura ile belirlenir. Yarışmacılar, daima hakemlerin gözetimi altında olmak kaydıyla, yarışmanın yapılacağı yerde ve yarışmanın başlamasından önce, kura sırasına göre ve yarışma saatine kadar deneme atışları yapabilirler. Yarışma başladıktan sonra, sporcuların yarışma araçlarını kullanarak ya da kullanmadan, çemberde veya alanda ısınma yapmalarına izin verilmez.

Atıcıların, açık bir yara veya kesiğin kapatılması gibi bir durumun dışında, ellerini ya da iki veya daha fazla parmaklarını birbirine bandajlamasına, çekiççiler hariç eldiven takmalarına, ayakkabılarına veya atış yapacakları çember içerisine, herhangi bir madde serpmesine veya sıkmasına izin verilmez. Atma aletlerini daha iyi kavramak amacıyla, yarışmacıların niteliği uygun bulunan bir takım maddeleri ellerine ve atma aletlerine sürmelerine izin verilir. Çekiççiler eldivenlerine, gülleciler boyunlarına bu tür maddeler sürebilirler. Bel kemiğinin hasar görmemesi için bir kemer takabilirler. Gülleciler, bileklerine bandaj sarabilirler. Ciritçilerin de dirseklik kullanmalarına izin verilir.

Sporcu sayısının sekizi aşması halinde, yarışmacılar üçer atış yapacak ve geçerli en iyi dereceye sahip sekiz sporcu, ilk üç atışlarında yaptıkları derecelerin sıralamasının ters düzeninde üçer atış daha yapma hakkını kazanacaktır. Finale kalacak son derecede beraberlik halinde, beraberlik ilgili Kurala göre çözülür. Yarışmacı sayısının sekiz veya daha az olması halinde, her sporcuya altışar atış hakkı tanınır; ancak yine ilk üç atıştan sonra sıralama yapılacak ve sonraki üç atış, bu sıralamanın ters düzeninde yaptırılacaktır. 1 Ocak 2006’dan itibaren Olimpiyatlar, Dünya ve kıta şampiyonaları ve kıta veya grup oyunlarında, 5. atışlar sonundaki derecelere göre tekrar sıralama yapılmakta, son haklar bu sıralamanın ters düzeninde yapılmaktadır. Bu uygulama, diğer yarışmalar için organizatörün tercihine bırakılmıştır.

Yarışmacılar, atış hareketlerine 1 dakika içinde başlamalıdırlar. Süre, sektör atışa hazır hale geldiğinde Lider tarafından yapılan çağrı ile başlar. Süresi içinde atışını yapmayan atlet faul yapmış kabul edilir. Yarışmacı, atış hareketine başladıktan sonra, süresi içinde olmak kaydıyla, durup atışa tekrar başlayabilir. Aynı atletin birbirini takip eden iki atışı arasında süre 2 dakikaya çıkarılır. Yarışmacının görebildiği bir yerde bir zaman göstergesi olması tercih edilir. Böyle bir gösterge olsun olmasın, bir hakem gerekli sürenin dolmasına 15 saniye kala sarı bir bayrak kaldırarak yarışmacıyı uyarır; sarı bayrak süre dolana kadar havada tutulur.

Çemberden yapılan atışlarda, atlet çembere herhangi bir yerinden girebilir. Ancak, atışını tamamladıktan sonra, teorik olarak daire merkezinde kesişen beyaz çizgilerin tamamen gerisinden (çemberin çapının gerisinden) çemberin dışına çıkması gereklidir. Çemberi kurala uygun terk etmeyen atletin o denemesi yarışma cetveline faul olarak kaydedilir. Çember içerisine girip atış yapmaya hazırlandıktan sonra, çemberin üstüne veya dışına temas eden veya atış yaparken atma aletini kurallara uygun olmayan bir şekilde yere düşüren sporcular faul yapmış sayılacaktır. Çemberden yapılan atışlarda çember, cirit atmada ise koşu yolu, atma aleti yere düşmeden terk edilirse bu da bir fauldür. Bir atışın tamamlanması için, atma aletinin atış alanında herhangi bir cisme çarpmadan zemine düşmüş olması gerekir; aksi takdirde yarışmacıya bir hak daha verilir.

Organizatörler her yarışma için gerekli atma aletlerini temin etmiş, bu aletler Teknik Direktör tarafından kontrol edilerek yarışma alanına çıkarılmış olacaktır. Ancak atletler, kendi özel atma aletlerini yarışmada kullanma hakkına sahiptirler. Kendisine ait atma aleti ile yarışmak isteyen sporcu, bu aleti yarışmalardan önce Teknik Direktör’e teslim etmelidir. Teknik Direktör gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, atma aletini işaretleyerek yarışma yerine getirilmesini sağlar. Onaylanarak alana çıkarılan atma aletini tüm yarışmacılar kullanma hakkına sahiptirler.

GÜLLE ATMA :

(IAAF KURAL 188)Gülle atışı, çember içerisinden yapılır. Yarışmacılar atışlarına sabit bir pozisyonda durarak başlayacaklardır. Yarışmacılar, çemberin ve çarpma takozunun iç kısmına temas etme hakkına sahiptir, ancak vücutlarının herhangi bir yeriyle üzerine veya çemberin dışındaki alana temas edemezler.

Gülle, omuz üzerinden tek kolun itişi ile fırlatılır. Yarışmacı çember içinde fırlatma pozisyonunu aldığında, gülle yarışmacının çenesine veya boynuna temas edecek yakın bir noktada bulunacak ve yarışmacı hareketi boyunca kolunu aşağı düşürmeyecektir. Yarışmacı gülleyi omuz hizasından aşağıya alamaz. Atış yapma hazırlığı içinde olan sporcular, kurallara uygun bir şekilde yarışma aletini çember içerisine veya dışına bırakıp, isterlerse çemberi terk edebilirler. Yarışmacının atış yapmaktan vazgeçmesi halinde, sabit bir pozisyon alıp yeniden atış denemesi yapmadan önce, eğer çember dışına çıkacaksa Kurala uygun şekilde çemberin çapının gerisinden çıkması gereklidir.

Her atışın mesafesi, atıştan hemen sonra ölçülecek ve ölçüm işlemi güllenin düştüğü nokta ile çarpma takozunun iç kenarı arasında yapılacaktır; atış mesafesi, güllenin açmış olduğu çukurun çembere en yakın izinden ölçülür. Güllenin yerle ilk temasının, atış alanı çizgisiyle veya atış alanı çizgisinin dışıyla olması halinde atış geçerli sayılmaz, faul olarak kaydedilir.

Çemberin iç çapı 2.135 metredir. Metal çerçevenin üst ucundan başlayıp, dairenin her iki yanında da 75cm boyunca devam eden ve 5cm kalınlığında beyaz bir çizginin çizilmesi gereklidir. Bu çizgi, boyamak suretiyle ya da tahta veya uygun bulunan başka bir malzemeden yapılabilir. Beyaz çizginin teorik uzantısı çember merkezinden geçer. Atış alanı 5cm genişliğindeki beyaz çizgilerle sınırlandırılır; bu çizgiler uzatılarak atış çemberinin merkezinde 34.92ºlik açı yapacak şekilde çizilir.

Gülle, sert demir, pirinç veya pirinçten daha yumuşak olmayan bir malzemeden imal edilir. Bayanlarda gülle ağırlığı 4kg, büyük erkekler 7.260kg, genç erkeklerde 6kg, yıldız erkeklerde 5kg’dır.



DİSK ATMA:

(IAAF KURAL 189) Atış, çember içerisinden yapılır. Yarışmacılar atışlarına sabit bir pozisyonda durarak başlayacaklardır.

Fauller, “Genel” ve “Gülle Atma” bölümlerinde anlatıldığı gibidir. Güllenin aksine, disk çemberinin önünde çarpma takozu bulunmaz. Her atışın mesafesi, atıştan hemen sonra ölçülecek ve ölçüm işlemi diskin düştüğü nokta ile çemberin iç kenarı arasında yapılacaktır; ölçüm, diskin bırakmış olduğu izin çembere en yakın kısmından yapılır.

Çemberin iç çapı 2.50 metredir. Metal çerçevenin üst kenarından başlayıp, dairenin her iki yanında da 75cm boyunca devam eden ve 5cm kalınlığında beyaz bir çizginin çizilmesi gereklidir. Beyaz çizginin teorik uzantısı çember merkezinden geçer. Atış alanı 5cm genişliğindeki beyaz çizgilerle sınırlandırılır; bu çizgiler uzatılarak atış çemberinin merkezinde 34.92ºlik açı yapacak şekilde çizilir.

Diskin gövdesi tahtadan veya kurallara uygun başka bir malzemeden yapılır ve çevresinde kenarları yuvarlatılmış metal bir çerçeve bulunur. Bayanlar disk ağırlığı 1kg, büyük erkeklerde 2kg, genç erkeklerde 1.750kg, yıldız erkeklerde 1.5kg’dır

Seyirci, görevli ve sporcuların güvenliklerinin sağlanması açısından tüm disk atışları tek tarafı açık bir kafes içinden yapılmaktadır.

.

ÇEKİÇ ATMA:

(IAAF KURAL 191) Atış, çember içerisinden yapılır. Çekiç atma yarışmalarında da kafes kullanılmaktadır. Çekiç atma kafesinin ön tarafında açılıp kapanabilen iki kapı bulunur. Sağ elini kullanan sporcular atış yaparken sol taraftaki, solak sporcular atış yaparken sağ taraftaki kapı kapatılır. Yarışmacılar atışlarına sabit bir pozisyonda durarak başlayacaklardır. Fauller, “Genel” ve “Gülle Atma” bölümlerinde anlatıldığı gibidir. Şayet yarışmacı atış için dönüşlerini yaparken çekiç, çemberin içinde veya dışında yere ya da çembere temas ederse, bu bir faul değildir. Atlet süresi içinde durup, yeniden atışa başlayabilir. Atış yapan atletin çekici, kafesin kapısına çarpıp atış alanı içerine düşerse, bu da bir faul değildir. Atış için hazırlık dönüşleri sırasında veya atılan çekiç havadayken çekicin tel kısmı güllesinden ayrılırsa, atıcıya yeni bir hak daha verilecektir.

Çekicin gülle kısmının yerle ilk temasının atış alanı çizgisiyle veya atış alanı çizgisinin dışıyla olması halinde atış geçerli olmaz, faul olarak kaydedilir. Her atışın mesafesi, atıştan hemen sonra ölçülecek ve ölçüm işlemi çekicin düştüğü nokta ile çemberin iç kenarı arasında yapılacaktır; ölçüm, çekicin açmış olduğu çukurun çembere en yakın kısmından yapılır.

Çekiççiler eldiven takabilirler. Eldivenlerin ön ve arka kısımlarının düz olması ve baş parmak dışındaki diğer parmak uçlarını açıkta bırakması gereklidir.

Çemberin iç çapı 2.135 metredir. Çekiç atmada da atış açısı 34.92ºdir ve bu açı 5cm’lik şeritlerle belirlenir. Çekiç, tutamak, sap ve gülle olmak üzere üç parçadan oluşur. Bayanlarda çekiç ağırlığı 4kg, büyük erkekler 7.260kg, genç erkeklerde 6kg, yıldız erkeklerde 5kg’dır (gülle ile aynı ağırlıklar).

CİRİTATMA:

(IAAF KURAL 193) Koşarak yapılabilen tek atma branşıdır. Cirit’in, tutamak üzerinden tutulması, omuz veya cirit’i fırlatmakta kullanılan kolun üst bölümü üzerinden atılması ve savrulmaması gereklidir. Stilleri mevcut kurallara uygun olmayan sporcuların yaptığı atışlar geçersiz sayılır. Yalnızca diğer kısımlardan önce cirit’in uç kısmının zemine temas ettiği atışlar geçerlidir. Atış sırasında, cirit elinden çıkana kadar, yarışmacıların sırtı atış yönüne bakacak şekilde kendi eksenleri etrafında dönmesine izin verilmez. Denemesine başladıktan sonra, koşu yolunu belirten çizgilere temas eden veya koşu yolunun dışına çıkan yarışmacıların atışları geçersiz sayılır. Kurallara uygun bir şekilde atış yapılması kaydıyla, cirit’i atış sırasında veya havada iken kırılan yarışmacıların atışları geçersiz sayılmaz, yeni bir hak verilir. Atışın geçerli sayılabilmesi için, cirit’in metal uç kısmının tamamının atış bölgesini belirten çizgilerin içerisine düşmesi gereklidir. Atlet, cirit yere düşmeden koşuyolundan ayrılmamalıdır, aksi halde faul verilir. Atışını tamamlayan yarışmacı, koşu yolunu belirleyen paralel çizgilerin atış yayı ile kesiştiği köşelerdeki çizgilerin gerisinden olmak kaydıyla, koşuyolunu herhangi bir noktadan terkedebilir. Koşuyolunda, atış yayının dört metre gerisine bir çizgi çizilerek ya da iki yanına birer markör konularak işaretlenecek noktanın gerisine çıkan atlet, koşuyolunu doğru şekilde terketmiş sayılır. Atlet eğer atışını yaptığı anda bu çizginin gerisindeyse, cirit zemine temas ettiği anda koşuyolunu doğru şekilde terketmiş kabul edilir.

Her atışın mesafesi, atıştan hemen sonra ölçülecek ve ölçüm işlemi cirit’in metal ucunun yere ilk temas ettiği noktada bıraktığı izin atış yayına en yakın ucu ile atış yayının iç kenarı arası ölçülerek yapılır

Koşuyolu en az 30 metre uzunluğunda olmalıdır. Koşu yolu, 5cm genişliğinde ve aralarında 4 metre mesafe bulunan paralel iki beyaz çizgi ile belirlenir. Atış yayı 7cm genişliğindedir. Yayın uç noktalarına, koşu yolunu belirten paralel çizgilere dik açı yapacak şekilde düz çizgiler çizilir. Bu çizgiler, 75cm uzunluğunda ve 7cm genişliğindedir.Cirit, metal uç, kuyruk ve ip tutamak olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Cirit üzerinde, fırlatma esnasında cirit’in ağırlık merkezinin değişmesine yol açabilecek herhangi bir hareketli parça bulunmayacaktır. Cirit atış açısı 29º olup, 5cm genişliğindeki şeritlerle belirlenir. Bayanlar cirit ağırlığı 600gr, büyük ve genç erkeklerde 800gr, yıldızlarda 700 gr’dır



ATMALARDA TASNİF VE BERABERLİKLER:

Geçerli tüm atışlar ölçülerek yarışma cetveline kaydedilir. Atılan mesafe, eğer bir tam santimetre olarak ölçülmemişse, ölçülen değerin altındaki en yakın 0.01 m olarak kaydedilir (örneğin, 46.52,7 okunan ölçüm 46.52 olarak kaydedilecektir). Hatalı bir atış, yarışma cetvelinde“ X ”işaretiyle, atış hakkının kullanılmaması (pas geçilmesi) durumu ise“- ” ile gösterilir.

Her yarışmacı, yarışma boyunca yaptığı en iyi derece ile değerlendirilir. Beraberlik halinde, berabere kalan atletlerin yaptıkları ikinci en iyi derecelere bakılarak beraberlik çözülür. İkinci en iyi dereceler de eşit ise üçüncü en iyi dereceleri, eşitlik halen sürüyorsa sonraki en iyi dereceleri değerlendirilerek beraberlikler bozulur. Eğer beraberlik bozulmamış, yani berabere kalan yarışmacılar tüm haklarında birbirleriyle eşit dereceler yapmışlarsa, yarış sonucu birincilik pozisyonu dahil berabere ilan edilir.

ATMA BRANŞLARI SEKTÖRLERİN DÜZENLENMESİ



IAAF KURAL 187

GÜLLE ATMA SEKTÖRÜ



GÜLLE ÇARPMA TAHTASI

ATMA BRANŞLARI SEKTÖRLERİN DÜZENLENMESİ

IAAF KURAL 187

DİSK ATMA SEKTÖRÜ

ATMA BRANŞLARI SEKTÖRLERİN DÜZENLENMESİ

IAAF KURAL 187

ÇEKİÇ ATMA SEKTÖRÜ

ATMA BRANŞLARI SEKTÖRLERİN DÜZENLENMESİ

IAAF KURAL 187

DİSK / ÇEKİÇ ÇEMBERİ

Çemberden yapılan atmalarda iki şeritin iç kenarlarının arası, her 1 metrede 60 santim olacak (10 metrede 6 metre, 20 metrede 12 metre), böylece açının 34.92 derece olması sağlanıyor

ATMA BRANŞLARI SEKTÖRLERİN DÜZENLENMESİ



(IAAF KURAL 190 - 192)

DİSK / ÇEKİÇ KAFESİ

ATMA BRANŞLARI SEKTÖRLERİN DÜZENLENMESİ

(IAAF KURAL 187)



CİRİT ATMA SEKTÖRÜ



Cirit açısında iki şeritin iç kenarlarının arası, yayla olan mesafenin yarısı; her 10 metrede 5 metre (yukarıdaki çizimde belirgin)
Yüklə 177,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin