Az akupunktúra hatásai neurológiai elváltozások esetén Összefoglaló BevezetésYüklə 20,59 Kb.
tarix06.02.2017
ölçüsü20,59 Kb.
#7674
Az akupunktúra hatásai neurológiai elváltozások esetén

Összefoglaló

Bevezetés  1. Motti Ratmansky, MD; Adi Levy, MD; Aviv Messinger, DipAC; Alla Birg, MD; Lilach Front MSc; and Iuly Treger, MD, PhD: The Effects of Acupuncture on Cerebral Blood Flow in Post-Stroke Patients: A Randomized Controlled Trial.


Az akupunktúra hatása az agyi vérkeringésre stroke-ot elszenvedett betegeknél - véletlenszerű kontrollált kísérleti vizsgálat
Összegzés:

A fejlett nyugati társadalmakban gyakori a strtoke következtében kialakult fogyatékosság, továbbá a szélütés okozta halálozási ráta is magas. Régebbi tanulmányok közvetlen kapcsolatot mutattak ki a mentális és a motoros tevékenységek, valamint az agyi vérkeringés között. Az akupunktúrát gyakran alkalmazzák stroke-os betegeknél, ugyanakkor eddig nem végeztek olyan, kontroll-csoport bevonásával végrehajtott kutatásokat, amelyek a a stroke-ot követő időszakban végrehajtott akupunktúrás kezelések agyi vérkeringésre gyakorolt hatását vizsgálták volna. E kísérleti tanulmány célja, hogy értékelje a valódi és ál akupunktúra hatásait az agyi vérkeringés sebességére és ezzel alapul szolgáljon további kutatásokhoz ezen a területen.

Tizenhét, 44 és 79 év közötti fekvőbeteg számára írtak elő akupunktúrás kezelést, mindegyikük 1-3 hónappal a kezelés előtt esett át szélütésen. Az akupunktúrás kezelések 20 percig tartottak, és valódi vagy ál akupunktúrás pontokat érintettek. Transzkraniális (koponyaűri) Doppler-ultrahang vizsgálat segítségével mérték az átlagos és a maximális agyi vérkeringés sebességét mind az egészséges, mind a sérült agyféltekében a kezelés kezdetekor (0 percnél), a közepén (15 percnél) és 5 perccel a kezelés után (25 percnél). A vérnyomást a kezelés megkezdésekor, valamint a kezelés után 5 perccel mérték.

A valódi akupunktúrás kezelesek esetében statisztikailag jelentős növekedést figyeltek meg az átlagos agyi vérkeringés sebbességében mindkét agyféltekén a kezelés alatt és után; ez az emelkedés magasabb volt, mint az ál akupunktúrával kezelt betegek esetében. Ugyanakkor az akupunktúrás kezeléseknek nem volt jelentős hatása a maximális agyi vérkeringés sebességére. A vérnyomás szisztolés értéke jelentősen csökkent mind a valódi, mind az ál akupunktúrás kezelések után.

Ez a kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy a valódi akupunktúrás kezelés jelentősen befolyásolja az agyi vérkeringés sebességét. E tanulmány alapját képezheti egy nagyobb léptékű vizsgálatnak, amely bizonyíthatja, hogy az akupunktúra segítségével fokozható az agyi vérkeringés a szélütést elszenvedett betegek rehabilitációja során.
Megjelenés helye: The Journal of Alternative and Complementary Medicine
Megjelenés ideje: 2016. január 15.

Az eredeti cikk letöltésének ideje: 2016. augusztus 2.

Az eredeti cikk letöltésének helye: http://online.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2015.0066


2. Jason Jishun Hao, DOM, MTCM, MBA, United States; Linda Lingzhi Hao, CA, PhD, United States: Review of Clinical Applications of Scalp Acupuncture for Paralysis: An Excerpt From Chinese Scalp Acupuncture
Áttekintés a skalp akupunktúra klinikai használatáról bénulás esetén - Szemelvény a Kínai skalp akupunktúra című kötetből
Összegzés:

A kínai skalp akupunktúra egy korszerű akupunktúrás technika, amely ötvözi a hagyományos kínai, tűvel végzett kezelés, valamint a nyugati orvostudomány agykéregről végzett kutatásainak eredményét: számos tanulmány bizonyítja a módszer hatékonyságát a központi idegrendszer akut és krónikus zavarait illetően. A skalp akupunktúra segítségével jelentős eredmények érhetők el akár már néhány tűvel is, és a kezelés általában azonnali javulást eredményez szinte néhány másodpercen vagy egy percen belül.

A keleti orvostudomány egyik legfőbb terápiás módszere, az akupunktúra gyökerei 2500 évre nyúlnak vissza. E hosszú idő alatt az akupunktúra egyedülálló gyógyászati módszerré fejlődött, amely magába foglalja a legújabb kutatások eredményét és a legfejlettebb technikákat, mint az elektromos vagy a lézeres akupunktúra. Ennek tükrében a skalp akupunktúra, amely integrálja a modern orvostudomány eredményeit és a hagyományos kínai gyógyászat módszereit, a kínai akupunktúra elmúlt 60 évének legjelentősebb fejlesztése lehet.

Megjelenés helye:Global Advances in Health and Medicine


Megjelenés ideje: 2012. március 1.

Az eredeti cikk letöltésének ideje: 2016. július 27.

Az eredeti cikk letöltésének helye: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833481/

3. Zhang-Jin Zhang; Xiao-Min Wang and Grainne M. McAlonan: Neural Acupuncture Unit: A New Concept for Interpreting Effects and Mechanisms of Acupuncture
Akupunktúrás idegegység – Az akupunktúra hatásának és működésének új koncepciója

Összegzés:

Amikor egy akupunktúrás tűt a test egy megadott pontjába helyeznek és mechanikai vagy elektromos ingerekkel stimulálják, különböző idegrendszert serkentő alkotóelemeket aktiválnak. A bőrben, az izmokban és a kötőszövetekben lévő idegrendszert stimuláló alkotórészek összességét, amelyek körülveszik az akupunktúrás tűt, akupunktúrás idegegységként definiálják. A hagyományosan meghatározott akupunktúrás pontok anatómiai tájékozódási pontokként szolgálnak, amelyek kijelölik az akupunktúrás idegegységek azon részét, ahol viszonylag sűrűn helyezkednek el az idegrendszert stimuláló összetevők, amelyek ingerlésével erőteljesebb reakció váltható ki.

Az akupunkúrás idegegységen alapuló biokémiai és biofizikai reakciók működése fontos szerepet játszik az akupunktúrás fájdalomcsillapításban. Számtalan olyan idegpálya létezik a testben, amely az akupunktúrás idegegységben létrejövő jeleket közvetíti: az elektroakupunktúra frekvencia-specifikus neurokémiai hatásai különböző perférikus és központi idegpályák afferens jeleit szállítják az akupunktúrás idegegység eltérő frekvenciájú stimulációjának hatására.

Minél hatékonyabbá válik az akupunktúrás idegegység stimulációjának módszere, annál kiterjedtebb és intenzívebb lehet a különböző agyi régiók képalkotó eljrásokkal rögzíthető válaszreakciója. Az akupunktúrás idegegység koncepciójának bemutatása olyan új elméleti megközelítés, amellyel leírhatóvá válik az akupunktúra hatása és működése a modern orvosbiológiai keretrendszerben is.

Megjelenés helye: Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
Megjelenés ideje: 2012

Az eredeti cikk letöltésének ideje: 2016. július 25.

Az eredeti cikk letöltésének helye: http://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/429412/abs/

4. Foundation for Research into Traditional Chinese Medicine: Neuroimaging and Acupuncture Project

Az akupunktúra hatásainak vizsgálata agyi képalkotó eljárásokkal - projekt
Összegzés:
Az akupunktúra azok közé a gyógymódok közé tartozik, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az Egyesült Királyságban. Ezzel párhuzamosan számos kíváló pilot kutatás bizonyította a módszer hatását és néhány esetben a kölcséghatékonyságát is, különösen a fájdalomcsillapítás terén. A bizonyítékok növekvő száma ellenére sok szkeptikus még mindig “objektív” eredményeket szeretne látni az akupunktúra biológiai hatásait illetően.

A kutatások egyik új területén lehetőség nyílt “objektív” bizonyítékok bemutatására is, ez a terület pedig az akupunktúra az agy meghatározott részére gyakorolt hatásának feltérképezése.

Az ilyen speciális és számszerűsíthető adatok elősegítik az akupunktúra működési mechanizmusainak tényeken alapuló magyarázatát és hozzájárulhatnak a klinikai hatások értelmezéséhez.

A projektet a York Neuroimaging Centre (YNIC) vezette. A kutatás kiszélesítése során MEG szkenner segítségével is gyűjtöttek adatokat az akupunktúra agyi struktúrákra tett hatásairól. A hasonló módszerek alkalmazása révén feltárhatóvá válnak a hasonlóságok és különbségek az fMRI és a MEG adatai között.


Megjelenés helye: Foundation for Research into Traditional Chinese Medicine
Az eredeti szöveg letöltésének ideje: 2016. július 26.

Az eredeti cikk letöltésének helye: http://www.frtcm.org/ongoing-research-projects/neuroimaging-and-acupuncture-project
Yüklə 20,59 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin