HEMOLİZ NEDİR SONUÇLARI NASIL ETKİLER
HEMOLİZ: Hemoliz, frajil eritrositlerin genellikle kan alma sırasında bazen de kan alma sonrasında travmaya uğramaları sonucu eritrosit membranının parçalanması anlamına gelir ve bu durum hücresel içeriğin dışarı çıkmasına sebep olduğu için pek çok analitin ölçümünü olumsuz etkilemektedir.Hemolizin varlığı santrifüj sonrasında serum renginin kırmızı olması sonucu anlaşılabilmektedir. Hemoliz sık olarak kan alma sırasında akımın türbülan oluşuna bağlı olarak meydana gelir. Kan iğne boyunca çok yavaş veya çok hızlı hareket ederse hemoliz olabilir. Geniş uçlu iğne seçimi ve turnikenin 30 sn’den fazla tutulmaması hemoliz oranını azaltmaktadır. Alkol gibi dezenfaktanların kan alımından önce deri üzerinde tam kurumaması da hemolize neden olur. Ancak nadiren asit baz dengesi bozulmuş, genel durumu bozuk olan hastalarda bazen de bilinmeyen bir nedenden ötürü bazı hastaların eritrosit membranları frajiliteye yatkın olmaktadır. Bu hastalarda alınan tedbirler hemolizi önleyemediği gibi tekrar kan alınsa bile yine hemoliz olmaktadır. Kan alımından sonra çalkalayarak taşıma da hemolize neden olabilir.
Hemoliz laboratuvar test sonuçlarını iki şekilde değiştirir. En önemli olan eritrositlerin içeriğinin boşalmasıdır ki böylece LDH, AST, total protein, demir, fosfat, potasyum ve magnezyum gibi maddelerin konsantrasyonu artar. Hemoglobin görünür ve ultraviyole spektruma yakın ışığın çoğunu absorbe eder ve böylece hemoliz, birçok spektrofotometrik çalışma sonuçlarında interferansa neden olabilir. İnterferans etkisiyle kolesterol, trigliserid, kreatin kinaz, immünoinhibisyon yöntemiyle ölçülüyorsa CK-MB düzeyleri yüksek bulunur. İnsülin, albümin, direkt spektrofotometri yöntemiyle bilirubin düzeyleri ise düşük bulunur.
İntravenöz sıvı kontaminasyonu: İntravenöz sıvı kontaminasyonu test sonuçlarında varyasyonun önemli bir nedeni olabilir. İntravenöz sıvı kontaminasyonu kateter takılı koldan kan alındığında meydana gelir. İntravenöz sıvı içerdiği maddelerin kan konsantrasyonunu hızla artırır. İnfüzyon yapılan koldan en az yarım saat kan almamak gereklidir.
Dostları ilə paylaş: |