MetiSİLİne duyarli ve dirençLİ staphylococcus aureus izolatlari üzeriNE



Yüklə 7,81 Kb.
tarix18.04.2017
ölçüsü7,81 Kb.
#14523
METİSİLİNE DUYARLI VE DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS İZOLATLARI ÜZERİNE CAMELLİA SİNENSİS’İN BETA LAKTAM VE FOLİK ASİT İNHİBİTÖRÜ ANTİBİYOTİKLERLE SİNERJİSTİK ETKİSİNİN “CHECKERBOARD MİKRODİLÜSYON” YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI

Özge ÇELİK, Serkan TÜRELİ, Selin URAL, Kübra KORKMAZ

Danışman öğretim üyesi: Doç. Dr. Zeynep Ceren KARAHAN; Mikrobiyoloji Anabilim Dalı,

Doç. Dr. Serdal Kenan KÖSE; Biyoistatistik Anabilim Dalı



AMAÇ: Staphylococcus aureus önemli bir enfeksiyon etkenidir. Yeşil çay (Camellia sinensis, CS) etkin maddesi olan “epigallokateşin-3-gallat (EGCG)”nin tek başına ve diğer antimikrobiyallerle S.aureus izolatları üzerine sinerjik etki gösterdiği gösterilmiştir. Bu projenin amacı, CS’nin metisiline duyarlı (MSSA) ve dirençli (MRSA) S.aureus izolatları üzerine tek başına ve hücre duvarı sentezi inhibitörü (ampisilin, AP) veya folik asit metabolizması inhibitörü (trimetoprim-sülfametoksazol, TMP-SXT) antimikrobiyallerle birlikte antimikrobiyal etkinliğinin araştırılmasıdır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Deneysel bir laboratuvar çalışması olan bu çalışma Şubat-Mayıs 2014 arasında A.Ü.Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD’nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki adet standart (MSSA-ATCC25923 ve MRSA-ATCC43300) ve yirmişer adet MSSA ve MRSA klinik izolatı üzerine CS’nin tek başına ve AP veya TMP-SXT ile birlikte etkinliği “checkerboard mikrodilüsyon” yöntemi ile araştırılmıştır. Elde edilen minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerlerine göre toplam fraksiyonel inhibitör konsantrasyon (FİK) değerleri balirlenmiş; SFİK£0,5 ise iki antimikrobiyalin etkisi sinerjik; 0,54 ise antagonist olarak değerlendirilmiştir. MRSA ve MSSA izolatlarında sonuçların karşılaştırılmasında, “SPSS v15.0” programında Khi-Kare testi kullanılmıştır. p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

BULGULAR: CS, S.aureus izolatları üzerine 128-512µg/ml konsantrasyonlarda inhibitör etki göstermektedir. AP ile birlikte MSSA suşlarının 15’ine sinerjik, üçüne indifferent, ikisine antagonist; MRSA suşlarının 11’ine sinerjik, sekizine indifferent, birine antagonist etki göstermiştir (p>0,05). CS, TMP-SXT ile birlikte 20 MSSA suşunun yedisine antagonist, 13’üne indifferent; MRSA suşlarının hepsine indifferent etki göstermiştir (p<0,01).

SONUÇLAR: Bu çalışma CS ile TMP-SXT etkinliğini araştıran ilk çalışmadır. CS AP ile S. aureus izolatları üzerine sinerjik; TMP-SXT ile MRSA üzerine antagonist etki gösterebilmektedir. Doğal ürünlerin antimikrobiyallerle birlikte kullanımında sinerjik ve antagonist etkileşimler olabileceği akılda tutularak dikkatli olunmalıdır.

ANAHTAR KELİME: Staphylococcus aureus, Camellia sinensis, ampisilin, trimetoprim-sülfametoksazol, sinerjizim, checkerboard mikrodilüsyon
Yüklə 7,81 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin