Miyokardit; Enfeksiyöz, bağ doku, granülomatöz, toksik veya idiyopatik nedenlerle, miyokardın inflamasyon, nekroz veya miyositolizidir. Endokard ve perikard birlikte etkilenebilir. Sistemik hastalık şeklinde seyredebilir
Miyokardit; Enfeksiyöz, bağ doku, granülomatöz, toksik veya idiyopatik nedenlerle, miyokardın inflamasyon, nekroz veya miyositolizidir. Endokard ve perikard birlikte etkilenebilir. Sistemik hastalık şeklinde seyredebilir.
Patoloji;
Viral miyokardite bağlı kardiyak tutulum hücresel immun reaksiyon olarak kabul edilmektedir.
Makroskopik olarak; Etkilenen miyokardda yumuşak, flabby ve soluk skar alanları görülür.
Mikroskopik incelemede; Miyokardda plazma hücreleri, mononükleer lökositoz ve erken dönemde eozinofilik, geç dönemde dev hücre infiltrasyonun olduğu yama tarzında infiltrasyonlar mevcuttur.
Yaygın miyokardit sebepleri:
Yaygın miyokardit sebepleri:
Enfeksiyonlar
Virüsler: Coxackie B (en sık myokardit nedenidir), influenza, echo, HİV, CMV.
Kardiyomegali en yaygın bulgudur. Pulmoner ödem olabilir.
Ekokardiyografi;
Kalp boşlukları büyük, LV fonksiyonu azalmıştır. Bazen LV duvar
kalınlığında artış ve trombüs görülebilir.
Klinik seyir;
Semptomatik yenidoğanlarda mortalite % 75 olabilir. Hafif seyirli hastaların çoğu tamamen iyileşir.
Erişkinlerde spontan düzelme oranı %10-50’ dir. DKM gelişmiş ise tedavisiz %50’si ilk 2 yıl içinde kaybedilir.
Tedavi;
Tedavi;
Akut dönemde yatak istirahati, aktivite kısıtlama
Antikonjestif tedavi; hızlı etkili diüretikler (furosemide veya ethacrynic acid, 1 mg/kg/3XIM-IV) kardiyak debi düşükse hızlı etkili inotropik ajanlar (dobutamine veya dopamine) yaralıdır.
ARA karditi dışındaki miyokardit tedavisinde kortikosteroidlerin rolü tartışmalıdır. Ancak akut dönemde (ilk 7 gün) virüs çoğalmasını artırabileceği için pek önerilmemektedir.
Akut dönemde sentetik nükleozit ribavirin kullanılması miyokardda Coxsackie virüsünün çoğalmasını engeller. Aynı etkinin alfa ve beta interferonla da sağlandığı bildirilmiştir.
ACEİ (kaptopril) akut dönemde yararlıdır.
Son yıllarda yüksek doz gamma globulin (2 g/kg/24 saat) önerilmektedir (Kawasaki hastalığına sekonder miyokarditte etkili)
Difteri miyokarditinde antitoksin, Kawasaki’ de salisilat ve gama globulin verilir.
Postpericardiotomi sendromu kalp cerrahisi sonrası gelişir.
Kollajen doku hastalıkları (romatoid artrit) perikardite sebep olabilir.
Perikardit onkolojik hastalığa veya radyasyon tedavisine bağlı olabilir.
Üremiye bağlı perikardit olabilir.
Perikardit tipleri:
Perikardit tipleri:
Seröz perikardit; En sık izlenen perikardittir. Sıklıkla viral nedenlidir. Diğer nedenler RA, SLE ve sklerodermadır. İzlenen steril seröz efüzyon transüdadan (kalp yetersizliği, anazarka) ayrılmalıdır.
Fibrinöz ve serofibrinöz perikardit; Akut romatizmal ateş (ekmek üstü tereyağ görünümü), SLE, üremi, tüberküloz nedenlidir. Fibrinöz eksüda ile karışık seröz sıvıdan oluşur. Oskültasyonda sürtünme sesine neden olur. Fibrotik olduğunda bu kalbin diastolde genişlemesini engelleyip “konstrüktif perikardite” yol açabilir.
Pürülan ya da süpüratif perikardit; Perikard boşluğuna enfeksiyon ajanlarının invazyonlarına sekonder gelişir. Perikarda ulaşma direkt komşuluk yoluyla (en sık akciğerlerden), kan yolu ile, lenfatiklerle ya da kardiyak cerrahi esnasında gelişebilir. Etken daha çok Strep. Pneumonia ve Staf. Aureus' tur.
Hemorajik perikardit; Seröz sıvı birikimine, fibrinöz, ya da süpüratif tablolara eşlik edebilir. En sık neden tbc, travma ve direkt habis tümör invazyonudur.
Kazeöz perikardit; Büyük sıklıkla tüberküloz olmak üzere, nadiren mantar enfeksiyonlarına da eşlik edebilir. Tablo sıklıkla fibrokalsifiye olur ve kronik konstrüktif perikardite ilerler.
Konstriktif perikardit; Kalbin yoğun, fibröz ya da fibrokalsifiye skar ile kaplanması ve diastolik genişlemesinin sınırlanmasına ve ciddi restrüktif kalp problemlerine neden olur. Pek çok tablonun sonunda gelişen bir ortak sonuçtur.Tüberküloz perikardit dünyada konstrüktif perikarditin en sık nedenidir.
Hızlı ve büyük miktarda toplanma olduğunda kalp diastolde yeterince dolamaz. Sonuçta kalp atım hacmi düşer. Pulmoner venöz konjesyon gelişir. Effüzyon yavaş ve az hacimli biriktiğinde miyokard da sağlamsa iyi tolere edilebilir.
Hızlı ve büyük miktarda toplanma olduğunda kalp diastolde yeterince dolamaz. Sonuçta kalp atım hacmi düşer. Pulmoner venöz konjesyon gelişir. Effüzyon yavaş ve az hacimli biriktiğinde miyokard da sağlamsa iyi tolere edilebilir.
Perikardial tamponadın gelişmesi ile birkaç kompansatuar mekanizma işler.
Diastolik dolumu düzeltmek için sistemik ve pulmoner venöz konstrüksiyon, düşen kan basıncını yükseltmek için sistemik venöz dönüşte artış ve kardiak debiyi artırmak için taşikardi gelişir.
Düşük kardiak debi nedeni ile olan sistolik kan basıncındaki düşmeyi engellemek için gelişen refleks vazokonstriksiyon, diastolik basıncı yükselterek, nabız basıncını azaltır.
Klinik bulgular;
Klinik bulgular;
Öykü;
Geçirilmiş ÜSYE öyküsü olabilir.
Omuz ve boyuna yayılabilen prekordiyal ağrı (sıkıcı, bıcak batar tarzda) derin inspiryumla ve sırt üstü pozisyonda artabilir veya öne eğilmekle azalabilir.
Tamponad hızla gelişirse kardiyomegali görülmeyebilir.
Ekokardiyografi;
Eko tanıda en faydalı araçtır.
Tedavi;
Tedavi;
Sebebi saptamak için perikardiyosentez veya cerrahi drenaj gerekir.
Perikardiyal sıvıda; hücre sayısı, glukoz ve protein miktarı, hücrelerin histolojik değerlendirilmesi, gram ve aside rezistan boyama, viral, bakteriyel ve fungal kültür yapılır.
Kardiyak tamponad için, acil dekompresyon gerekir.