Permanant ve Defrize'de Teknik Bilgiler



Yüklə 1,1 Mb.
tarix03.02.2017
ölçüsü1,1 Mb.
#7472
BÖLÜM 7

Permanant ve Defrize'de Teknik Bilgiler


  • PERMANANT (Soğuk Permanant)

  • PERMANANT İŞLEM BASAMAKLARI
  • PERMANANT KONUSUNDA AYRINTILI BİLGİLER


  • PERMANANTTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

  • PERMANANT SORU VE CEVAPLAR DEFRİZE (Saç Düzeltme)

  • DEFRİZE KONUSUNDA AYRINTILI BİLGİLER

  • DEFRİZE SORU VE CEVAPLAR


PERMANANT

Soğuk Permanant

Düz saçlara doğal dalgalar ve kıvırcık şekiller verilmek için ilaçlarla yapılan "permanant" tatbikatına, uzun yıllardan beri kuaför, müşteri ve bütün toplumda kısa ve alışılmış . ismiyle "perma" denilmektedir. Halbuki; perma, Türkimya adındaki firmanın 1950 yı­lında ondülasyon ilacı olarak imal edip, ilk defa Türkiye'de kullanılmaya başlanan soğuk permanant ilacının adıdır.

Bugün Türkiye'de, yerli ve yabancı çeşitli firmalar tarafından değişik marka ve isimlerle imal edilerek piyasada satılan perma denilen losyonun esas ve ortak adı, "permanant’tır.

Bu ilaçların bulunduğu şişe, plastik kap, kutu ve ambalajların üzerindeki yazılarda ve kul­lanım tarif nam el e rinde de görüleceği gibi. hepsinde "permanant" losyonu yazmaktadır.

Permanant ilacı, İkinci Dünya Savaşından sonra Almanya'da bir saç kozmetik firması tarafından formülü bulunup, 1946 yılında geliştirilmiş ve daha sonra başka ülkelerdeki kozmetik kuruluşlar tarafından da imal edilerek, bütün dünyada kullanılmaya başlamıştır.

İlk defa imal edildiği yıllarda, permanantın bileşiminde koyun yapağından elde edilen yün yapağı veya lanolin maddeleri bulunurken, saç kozmetik ürünleri imalatı konusunda yapılan araştırmalar ve gelişen teknoloji sayesinde bugün kullanılmakta olan permanant ilaçlan, saç sağlığı ve uygulama teknikleri bakımından çok iyi bir seviyeye gelmiştir.

Firma adı ve markası ne olursa olsun, bütün dünyada saçlar üzerinde uygulanan permanant ilaçlan, iki ayrı formül olarak hazırlanmıştır,

1- Birinci ilaç; "Permanant Losyonu" buna "RedüktÖr"de denir.

2- İkinci ilaç; "Nötralizatör" buna "Fiksatör"de denir.

Bu iki permanant ilacı birbirini tamamlayan etkinliklere sahiptirler. Birisi tek başına kullanılmaz.

Kullanacağımız yerli ve yabancı permanant ilaçları hakkında önce yeterli bilgilere sahip olmalıyız. Bütün permanant İlaçlarının saç üzerinde yaptıkları işlem aynı olmakla beraber, değişik yapıya sahip saç cinsleri ve durumlarına göre hazırlanan ilaçların etkinlik durumu önceden bilinmelidir.

Birinci ilaç, Permanant Losyonu bileşiminde asit tioglikolik, amonyak, amonyum bikarbonat, emilatörler ve parfüm bulunmaktadır,



Permanant Losyonu'nün Görevi:

Bigudilere sarılmış saçlara sürülen permanant losyonu, içinde bulunan aktif kimyasal hidrojen maddelerin etkisi ve baş derisinden çıkan vücut sisinin da yardımıyla saç bağlarını (kükürt köprü- erini) gevşeterek, saç lifini elastiki (yumuşak) duruma getirir. Bigudi etrafında saçın şekil almasını emin eder. Bu formülasyonun içinde, saçın kalitesini koruyan polimer katonik bileşimi bulun­ maktadır. Bu da saça parlaklık ve yumuşaklık verir.





Şekil 110- Saç gövdesi içinde bulunan kükürt köprüleri

İkinci ilaç diye bilinen "nötralizatör"ün bileşiminde ise; sodyum bromat, betain, fosfat tuzları, emülgatörler ve koruyucular bulunmaktadır.



Nötralizatör'ün Görevi: Önceki ila cm içerisindeki kimyasal hidrojen maddelerin etkisiyle yumuşayıp gevşeyen saç keratinini (kü­kürt köprüleri) tekrar birleştirir ve sertleştirerek saçın bigudi etrafında almış olduğu dalga şekil­lerinin (permanantın) devamlılığını sağlar.

Nötralizatör, toz ve sıvı (köpüklü) olarak iki çeşittir:

1. Toz şeklinde kullanıma sunulan "Potas­yum Bromat" permanant nötralizatörü, küçük bir naylon- poşet içerisinde olup, 300-350 gram ılık suda bir şişe içinde eritildikten sonra kullanılır.

2. Sıvı ve kullanılmaya hazır olan FiksatörNötralizan diye de bilinen (köpüklü) nötralizatörler 100 ile 120 mi. plastik kaplarda perma­nant losyonu (birinci ilaç) ile birlikte ve ayrıca kiloluk kaplarda kullanıma sunulmaktadır,

Permanant losyonu ve nötralizatörü, firmalar tarafından uzun araştırmalar ve deneylerden sonra, insan ve saç sağlığına zararlı olmayan kimyasal formüllerle imal edilmektedir. Her birinin üzerinde ve içinde yazılı bulunan kullanma şekilleri dikkatli okunup aynen uygulandığı zaman, çok iyi neticeler alınmaktadır. Bunların yerine, pratik buluşlarla başka kimyasal madde karışımları kullanmak, baş derisi ve saçların yanması bakımından tehlikelidir.

Permanant ilaçları ile, düz saçla istenilen tabii dalgalar veya kıvırcık şekiller verilebildiği gibi, dalgalı ve kıvırcık saçların düzeltilmesi (defrize) işleminde de kullanılmaktadır.

Süratle değişen ve gelişen toplum anlayışı ve sosyal yaşantının günümüze getirdiği pek çok yenilikle beraber, Türk kadınının değişen zevkleri, modaya olan ilgisi, saç sağlığı ve güzelliği gibi pek çok konudaki yenilikler, kuaförlük sanatına da yeni boyutlar kazandır­mıştır.

Klasik anlayış ve çalışma şekli artık sona ermiş, permanant yapmak bugün artık başlı ba­şına bir sanat gösterisi şekline dönüşmüştür. Şimdi hanımlar permanant yaptırırken saçları­nın doğal dalgalar, güzel ve çarpıcı görünümde olmasını istiyorlar.

Günümüzde müşterinin, permanant konusundaki düşüncelerinin ne olduğu ile nasıl bir model yaptırmak istediğinin bilinmesi ve bu isteğin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için, kuaförün rolü ve görevi çok önemlidir. Bu görevin sorumluluğunu taşıyan ustanın da, teknik bilgi ve becerilerle çok İyi yetişmiş olmasıyla beraber, müşterileriyle iyi diyalog kurabilmesine bağlıdır.

Bu bölümde modern permanantın nasıl yapılması gerektiğini bütün ayrıntılarıyla, şekil ve resimlerle anlatmaya çalışırken, yukarıda açıklandığı gibi, asıl adı "permanant" olan bu işlemin, uzun yıllardan beri ülkemizde hem kuaförler hem de müşteriler tarafından kısa olarak perma diye bilinip söylenmesi bir alışkanlık olsa da, mesleğimizde yetişecek yeni nesile doğru bilgiler vermek görevimiz olduğu için, kitabımızda bu konuyu işlerken "permanant" kelimesini kullanacağız.





PERMANANT İŞLEM BASAMAKLARI

Permanant yapılırken önce, saçın yıkanmasından başlayıp en son ilacın da sürülüp daha sonra durulanmasına kadar yapılan bütün çalışmaya "işlem basamakları" denir.

İşlem basamaklarını meydana getiren çalışmalar bazen küçük ayrıntılar gibi görünse de, neticede yapılması düşünülen işin tamamını meydana getirecek olan çok önemli unsurlardır.

Her bir basamakta gösterilen ve mutlaka en iyi şekilde uygulanması gereken işlevin büyük önemi vardır. Bu sebeple, birbirini tamamlayan ve yapılacak permanantın en iyi şekilde sonuçlanabilmesi için, İşlem basamaklarını meydana getiren çalışmalar dikkatle yapılmalı ve konusunda eğitilmemiş, bilgisi olmayan kimselere işlem yaptırılmamalıdır.



1. Permanant: Tatbikatından iyi bir sonuç alabilmek için önce müşterinizle bir "ön görüşme" yaparak aşağıdaki soruların sorulması çok önemlidir.

- Nasıl bir saç şekli istiyorsunuz?

- Daha önce permanant yaptırmış mıydınız? Yapıldıysa ne zaman?

- Memnun kalmış mıydınız?

- Şimdi yapılacak permanantın ne kadar zaman sürmesini istersiniz?

- Yılda kaç defa permanant yaptırıyorsunuz?

- Son zamanlarda saç renginizi değiştirdiniz mi?

- Saçlarınız temiz mi? Neyle yıkadınız?



2. Saçlar İncelenir
Kalın Telli

SAÇIN DOKUSU — Orta Telli


İnce Telli

Normal


Yağlı

SAÇIN CİNSİ Kuru

Doğal (Natürel)


Boyalı ve hassas

SAÇIN DURUMU Meşli-Rofleli

Dekoloreli veya çok hassas



Bu ön görüşme ve incelemeden sonra, permanant tatbikatı için şu hususlara dikkat edilerek ön hazırlık yapılır.

- Saçın temizliği,

- Saçın kesimi ve sarılacak şekle göre düzenlenip ayrılması,

- Kullanılacak permanant ilacının cinsi ve numarasının tespiti,

- Sarılacak bigudi boylarının seçimi,

- Sarma tekniği ve şekillen.



3. Saçın Temizliği: Permanant yapılacak saçın temiz olması gereklidir. Saçlar iyi bir şampuan ile hafif şekilde yıkanarak kiri -akıtılır. Yıkama esnasında saç diplerine fazla masaj yapılmamalıdır. Çünkü; saç tüplerindeki yağ tabakası fazla temizlenirse permanant ilacı saç diplerini tahriş ve rahatsız edebilir. Hafif masa) yapılarak saç diplerinde bırakılacak yağ tabakasının koruyucu görevi vardır,

4. Saçın Kesimi: Permanant yapılacak saç için hangi model düşünülmüş ise, mutlaka kesim ona göre yapılmalıdır. Permanant yapılacak saça iyi bir kesim yapılmalıdır. Hatalı kesilen saç, permananttaki başarıyı engeller.

5. İlacın Seçimi: Permanant ilaçlan değişik isim ve marka olarak kullanılacak saçın cins ve kali­tesine göre bazıları No l, No 2 No 3 ve No 4 diye numaralarla, bazıları da N ve D gibi harflerle ilacın; hafif, orta ve kuvvetli gibi saç üzerinde yapacağı etkinliği belirtilmişlerdir.

Permanant yapılacak saç incelenip müşteriyle yapılacak ön görüşmeden sonra, kullanılacak ilacın



6. Bigudi Seçimi: Permanant tan iyi bir neti­ce alınması bakımından, kullanılacak bigudilerin de önemli rolü vardır.

İnce bigudi: Çok kıvırcık saçlar için,

Orta bigudi: Normal kıvırcık saçlar için,

Kalın bigudi: İri dalgalı saçlar için, olmak üzere değişik kalınlıklarda, renk ve şekilde bigudiler vardır. Saçın uzun ve kısalığına, yapılması istenilen dalga veya kıvırcık durumuna ve özellikle saçın ince, kalın, kuvvetli veya zayıf oluşu dikkate alınarak bigudi seçimi yapılır. Sert ve kalın lastikler, saç üzerine fazla basarak saç diplerinin buruşup kırıl­masına sebep oldukları için, bigudilerde yumuşak lastik kullanılır.

7. Permanant Kâğıdı: Permanant sarılırken, saç uçlarının muntazam tutulması ve bigudi etrafın­da düzgün dönüşler yapılması için kâğıt kullanıl­ maktadır. Bu kâğıdın ebadı, inceliği ve dayanıklılığı özel olarak yapıldığı için, permanant sarışlarında

mutlaka bu iş için hazırlanmış kâğıtların kullanılması uygundur. Bunun yerine, ilacı emen ve etkisini azaltan kalın ve çabuk yırtılan kâğıtlar kullanmak, hem çalışmayı zorlaştırır hem de iyi netice alınmasını engeller.




Resim 112- Değişik kalmaklarda permanant bigudileri ve lastiği...



Şekil 113- a) Perma sarılacak saç taranıp gergin şekilde tutulur. Ucuna permartant kağıdı konulup saçın ucu bigudiye düzgün şekilde konularak şans başlar, b) Ne çok sıkı ne de gevşek olmayacak şekilde sarış yapılır, c) Düzgün şekilde sonlan saça bigu­di lastiği takılır.

8. Saçın Ayrılması: Permanant yapılmak üzere yıkanıp kesilmiş saçlar, çalışma kolaylığı ve sarış tekniklerinin uygulanması bakımından önce düzgün ve bigudilerin boyunu geçmeye­cek ölçülerde parçalara ayrılır. Bu ayrımların belli bir sayısı yoktur. Saçın az ve çok, ince ve kalın oluşu ile başın büyük ve küçüklüğü ile istenilen mo­dele göre bu ayrımların sayısı az veya çok olabilir. Kısa saçlar ayrılmadan da sarılabilir,

9. Saçın İlaçlanması: Permanant yapılırken, ilacın saça sürülmesi iki ayrı yöntemle yapılır:

a. Direkt Yöntem: Saçların bigudiye sarıldığı anda ilaçlanması,

b. Endirekt Yöntem: Önce suyla ıslatılmış veya koruyucu ile nemlendirilmiş saç

sarılıp bittikten sonra, bütün bigudilere ilacın aynı anda sürülmesi.



10. Direkt Yöntemin Uygulanma Sebep­leri: Kalın telli, pennanantı zor tutan ve boyu 15 cm'den uzun olan saçlar (sarılacak her parça), önce ilaçlanır ve sarılır. Böylece İlacın saç üzerindeki etkisi daha fazla olur ve tutmayı temin eder. Bu uygula­mada dikkat edilecek husus ise; sarma işleminin 10-15 dakikada bitirilmesi gerekir. Zaman uzarsa, ilk sarı­lan ile en son sarılan bigudiler arasındaki zaman farkı değişik neticeler verir. O zaman, bir taraf daha kuvvetli, diğer son sarılan yerler daha hafif tutulmuş olur.

11. Endirekt Yöntemin Uygulanma Sebeple­ri: Boyalı, meşli, hassas ve ince telli saçlar permanantı çabuk tutar. Gerekli dikkat gösterilmeyip koruyucu önlemler alınmadığı zaman bu tür saçlar zarara uğra­yabilir. Bu durumda olan saçlardan iyi netice alınabil­mesi için, saçlar Önce su veya koruyucu losyon ile ısla­tılıp nemli olarak sarılır. Sarış bittikten sonra uygun olarak seçilen ilaç aynı anda bütün bigudilere dikkatle sürülür. Böylece. İlaç etkisini aynı zamanda gösterece­ği için bu yöntemle yapılan Permanant'lardan daha iyi ve dengeli neticeler alınır.

12. Sarış Tekniği: Bigudiye sarılmak için ayrılan saçlar, bigudinin boyuna ve çapına uygun olmalı, biri az diğeri çok gibi farklılık olmamalıdır. Bigudiye sarıla­cak saç taranarak, pürüzsüz ve hafif gergin olarak sarılırlar. Lastiklerin saç üzerine fazla bastırıp iz yapmamasına dikkat edi­lir. Gerektiğinde lastik ile saç arası­na plastik çubuk konularak saçların ezilmemesi için Önlem alınır.

Permanant sarış tekniği konusunda her kuaförün mutlaka bilmesi gerekli husus şudur: Bigudilerin baş üzerindeki sarılış istikametleri eskiden olduğu gibi kla­sik düzende sarılmak mecburiyeti yoktur, Aksine, ya­şadığımız çağın gereği saç modası.sık sık değişiyor. Müşterilerimiz bizden değişik kesim, saç biçimi ve permanant da doğal dalgalar istiyor. Bu yeniliklere uyum sağlayabilmek için, permanant sarılışlarında doğal dal­galar ve esnek kıvrımlar oluşturabilmek için, bigudile­rin bas üzeride değişik varyasyonlarda ve istikametler­de, yatay veya dikey olarak, önceden yapılmasında karar verilen model düşünülerek sarışlar ona göre ya­pılmalıdır,



13. İlaç Sürülmesi: Sarma işlemi "direkt" ola­rak ilaçla yapılmışı olmasına rağmen, ilacın az sürül­müş olabileceği ihtimaline önlem olarak ve saçın ihti­yacı olan ilacın tam olarak verilebilmesi için şans bittikten sonra, bir süngerle bütün bigudiler yeniden ve dikkatlice ilaçlanır.

14. Bekleme (Etki) Süresi: İlacın sac üzerindeki etkisini gösterebilmesi için belli bir sıcaklığa ihtiyaç vardır. İşlemin yapıldığı yerde ısı +20 dereceden düşükse ilaç etkisini gösteremez. Bu durumda perma için özel hazırlanmış veya o işi görecek naylon bone ile bigudiler ka­patılır.

Bone. saç derisinden çıkan ısıyı tutarak baş üzeren de yoğunlaşmasını ve saçların yumuşayıp ilacın iyi çalışmasını temin eder. Isıyı ayarla­yıp etki süresini çabuklaştırmak için boneden başka Özel yapılmış elektrikli cihazlar da kulla­nılmaktadır. Permanant sarılmış başı, havlu ile kapatmak yanlıştır. Çünkü, havlu gerekli ısıyı tutmadığı gibi, ilacı emer ve iyi netice alınması­nı engeller.

ilacın saç üzerindeki etki süresi çok Önemlidir, Bu süre. saçın durumu, ilacın cinsi, etkinlik derecesi ile yapılması istenilen dalga veya kıvırcıklığa göre değişir. Örneğin,

Normal saçlar için bekleme süresi 15-20 dakika,

Boyalı ve hassas saçlar için 10-12 dakika.

Dekolereli. meşeli ve zayıf saclar için 8 İle 10 dakika.

Saçın kalitesi, ilacın etkinliği ve yapılması is­tenilen işin şekline, kuaförün bilgi ve tekniğine göre bu bekleme süreleri azalıp, çoğalabilir. Etki süresinin dikkatli tutulabilmesi için, isteni­len dakikaya kurulan çalar sat kullanılması iyi olur.

Bekleme (etki) süresinin kısa tutulması halin­de İstenilen netice alınmayacağı gibi, süre çok uzatıldığı zaman da saçlar çok yumuşar, gevşer ve canlılığını yitirin kötü bir sekil alabilir.



15. Kontrol: Bekleme süresi sona erince, ilacın saç üzerindeki etkisi ile kıvrımların istenilen şekilde meydana gelip gelmediği kontrol edilir. Kontrolün ilk sarılan bigudi ile en son sarılan bigudilerden yapılması uygundur. Böylece, önce sarılan ile sonra sarılan bigudilerdeki ilaç etkinliğinde fark olup olmadığı daha İyi anlaşılmış olur. Kontrol yaparken, açılıp bakılan bigu­dinin saçın sarılmış şeklini bozmadan, yani bigudiyi sacdan ayırmadan, yarıya kadar açıp bigudi ve saç her iki baş ve işaret parmaklarıyla sıkıca tutularak, saç dibe doğru itilip "S" şek­linde bir dönüşün meydana gelip gelmediğine bakılır. Sonra aynı şekilde sarılır.

Bu kontrol şekli, direkt yöntemle, yani sarış yapılırken saça ilaç sürülmesi ile yapılmazsa, kontrolde ilk ve son sarılan bigudilere bakıl­ması aradaki zaman farkına dikkat etmek İçindir. Eğri sarış endirekt yöntemle, ilaç sarışı bittikten sonra, her tarafa aynı anda sürülmüşse bu durumda kontrol istenildiği yerden yapıla-bilir.



16. Durulama: Bekleme süresi ve kontrol­den sonra, sıra, durulamaya gelir. Saçta bulunan birinci ilaç (permanant losyonu) artık göre­vini bitirmiştir. Bu ilacın sacdan tamamen akıtılması için normal sıcaklıktaki bol su ile bütün bigudiler durula­nır. Durulama işi dikkatli yapılma­dığı zaman saçta kalacak artık ilaç daha sonra sürülecek nötralizatörün etkisini azaltacağı gibi, iki ila­cın karışmasından dolayı meydana gelecek kimyasal bozukluk, iyi netice alınmasını engeller.

Durulamadan sonra, kuru havlu veya kağıt peçete ile saçta bulunan sular alınır. Bu işlem ya­pılırken bigudilerin gevşetilip sarış­ların bozulmamasına dikkat edilir.



Resim 114- Nötralizatör (ikinci ilaç) sürülmeden önce permananttın kontrolü yapılır.

17. Nötralizatör Sürülme­si: Permanant losyonu (birinci ilaç) etkisiyle ve başın ısısıyla gev­şeyerek bigudiler etrafında meyda­na gelen dalga ve kıvırcık şekille­rin sabitleşmesi yani permanant'ın uzun zaman kalıcılığını temin et­mesi de nötralizatorün görevidir. Ne kadar miktar nötralizatör kul­lanmak gerekiyorsa, madeni ol­mayan (cam, porselen veya plastik) bir kap içerisinde konulup, sünger ile enseden başlanarak bütün bigudilere, teker teker sürülmelidir,

Permanantın ikinci ilacı olan nötraüzatörün sürülmesi de işle­dir. Burada dikkat edilmesi gere­ken husus: uzun saçlarda ilacın en uç noktaya kadar ulaşmış olması­dır. Bunun için, uzun saçlara 5 da­kika arayla iki kez ilaç sürülür. Ve

mutlaka ilacın uçlara kadar gitmesine Özen gösterilir. İlacın temas etmediği yerlerdeki bukleler bozuk çıkar, neticeyi olumsuz yönde etkiler.

Nötralizatör, enseden başlanarak sarılmış bigudilere dikkatli ve iyi şekilde sürüldükten sonra, kısa saçlarda 5-8 dakika, uzun saçlarda 10-12 dakika bekletilip bigudiler çıkartılır. Baştaki bütün bigudiler çıktıktan sonra, az bir miktar nötralizatör tekrar saçlara sürülerek 3 dakika da böyle bekletip daha sonra bol suyla saçlar iyice (ilaç artığı kalmayıncaya kadar) durulanır.

Permanantla ilgili olarak 17 başlık altında buraya kadar açıklamaya çalıştığımız "işlem basamaklarını" meydana getiren her bir konu çok önemli olduğu gibi, bu işlem­leri eksiksiz ve en iyi şekilde yapabilmek için, yeleli bilgi ve beceriye İhtiyaç vardır. Bütün bu işlemler sabırla, dikkatli ve düzenli olarak yapıldığı zaman çok iyi neticelerin alındığı Görülecektir.


Şekil 115 ve 116-Klasik erkek tipi kesilmiş saç üze­rine önden boş/ayıp soldan sağa, ve arkaya doğru permanant sarılışı.



Şekil 117 ve 118- Yan­lardan geriye doğru sarı­lıp, kulak üstü ve ense kı­sımlar sarı/madan doğal haliyle bırakılan ve sarıl­dıktan sonra lastiklerin saçta iz bırakmaması için lastik ara/arına plastik ince çubuk veya kürdan takılması.


Şekil 119 ve 120- Bu perma tekniği neticesinde yumuşak, doğal ve dalgalı bir görünüm sağlanır.

PERMANANT YAPILACAK SAÇIN KESİMİ

Permanant işlem basamaktan, anlatırken, 4. basamakta "Saçın Kesimi" konusunda "Pennanam yapılacak saça iyi bir kesim yapılmalıdır demiştik.

Ancak; permanant yapılacak saçın fesimi önceden yapılabileceği gibi sonradan yapılabilir. Sonra yapılmasının faydası da şudur:

Permanat bittikten sonra favori, kulak üstü ve ensedeki (sarılmayan düz) saçlar ile kıvrılmış olan permanantlı saçlar arasında boşluklar ve uyumsuz bir durum meydana gelebilir.bunu gidermek, natürel ve yumuşak bir bağlantı yapabilmek için saçın bu kısımlarında kesim gerekir. Kesimin permanantdan sonra yapılması bu çalışmayı kolaylaştırır ve istenen model kusursuz yapılmış olur.













PERMANANT KONUSUNDA AYRINTILI BİLGİLER

Hangi durumdaki saçlara permanant yapılmaz?

- Kuvvetli dekolore yapılmış, zayıf saçlara,

- Çok miktarda meş ve röfle yapılmış saçlara,

- Belli bir zaman geçmeden üst üste permanant yapılmış saçlara,

- Rastıklı ve taş boyalı saçlara.

Sarma işlemine başlamak için en uygun yer neresidir?

- Ensedeki saçların diğer saçlara göre daha kuvvetli ve çalışma kolaylığı bakımından daha uygun olması nedeniyle, sarma işlemine enseden başlamak uygun olur, Permanant sarılınca kurutma makinasına konulur mu?

- Konulmaması gerekir. Çünkü, makinanın sıcak rüzgarı saçın üst tabakasında kuruma meydana getireceği gibi, ısının dağılımında az ve çok ulaştığı yerler bakımından da düzensizliklere sebep olur.

Değişik marka ve kalitedeki ilaçlar birbirleri ile karıştırılır mı?

- Permanant ilaçlan esas itibariyle aynı is için yapılmış olsalar bile, değişik marka ve numaraların kendisine Özel yoğunluğu, değişik cins ve kalitedeki saçlara göre hazırlanmış olmaları sebebiyle, mecbur kalmadıkça ilaçlan karıştırmamak uygundur.



Bazı saçlar permananrtan sonra neden kurur?

- ilaç seçiminin iyi yapamamasından,

- Kurutma makinasına konulmuş olmasından,

- Bekleme sürelerinin uzun tutulmasından.

- Saçlar kuru iken permanant losyonu ile ıslatılırsa (çünkü permamant losyonları nemli saçlara sürülmek için hazırlanmıştır.)

Boya, permanant ve meş yapılacak saça hangisi önce yapılmalıdır?

- Önce permanant daha sonra boya ve bir hafta geçtikten sonra da meş yapılmalıdır. Çünkü, permanant ilaçlan içinde saç rengini açan peroksid bulunduğundan boya, permanantdan sonra, meş ise saç dinlendikten bir hafta sonra yapılması uygun olur.



Permanantm bekleme süresi uzatılırsa ne olur?

- Bazı saçlar normal bekleme süresi içinde istenilen şekle gelmeyebilir, geç tutar. Böyle durumlarda işin gereği olarak süre uzayabilir.(Ancak gereksiz yere süreyi uzun tutmak saçların, ilacın fazla etkisiyle çok yumuşayıp gevşemesine ve sonuçta kötü bir şekil almasına sebep olabilir.



Permanant ne kadar sonra tekrar yapılır?

- Evvelce yıpranmadan, bozulmadan norma! şekilde permanant yapılmış saçlara tekrar Vida iki defa (altı ayda bir) permanant yapılabilir. Saçın durumuna göre 4 ayda bir defa da yapılabilir.



Permant yapıldıktan hemen sonra saçlar yıkanabilir mi?

- Hiçbir sakıncası yoktur. Yıkanabilir. Ancak, saç zaten temiz ve nötralizatörün de saç üzerindeki etkisinin yeni olması sebebiyle permanant işleminden 2-3 gün sona yıkanması daha uygun olur. Mutlaka yıkanmak isteniyorsa , önceden temiz olan saçların sarılıp, ilaçlanıp birkaç kez durulanarak geçirmiş olduğu işlemlerden dolayı saç .ve saç dipleri hassaslaşmış olacağından, yıkama işlemi çok hafif yapılmalıdır.



Permanant losyonu ile nötrazilatör karışırsa ne olur?

- Permanant losyonu ile nötrazila'törün değişik kimyasal formüllerde hazırlanmış olması ve her ikisininde görevleri ayrı ayrı olması sebebiye hiç bir zaman bu iki ilaç birbirine karıştırılmazlar. Yanlışlıkla karıştığı zaman ikisinin de formülleri bozulur, bir ısı meydana gelir bu durumda ilaç kullanılmaz. Atılır.



Permanant losyonu ile nötrazîlatör kanşırsa ne olur?

- Permanant losyonu ile nötrazilatörün değişik formüllerde hazırlanmış olması ve her ikisininde görevleri ayrı ayrı olması sebebiye hiç bir zaman bu iki ilaç birbirine karıştırılmazlar. Yanlışlıkla karıştığı zaman İkisinin de formülleri bozulur, bir ısı meydana gelir bu durumda ilaç kullanılınız. Atılır.


Permanantta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


- Bu ilaçlar zehirli ve insan sağlığına zararlıdır. Yüze, göze damlatmamaya, kulaklara kaçırmamaya dikkat edilir. Küçük çocukların ulaşamıyacığı yerlerde bulundurulur. Renk açıcı olduğundan elbise ve bilhassa yakalara değdirmemek gerekir.

- Permanant ilaçları serin yerde muhafaza edilir. Kapakları daima İyi kapatılmalıdır. Açık bırakıldığı zaman bozulurlar.

- Kullanıldıktan sonra kap İçinde artan ilaçlar, uzun zaman bekledikten sonra bozulacağı için tekrar kullanılmamamalıdır.

- Permanant İlaçlan demir, bakır ve aliminyum gibi madeni kaplara konulmaz. Bu tür metal kaplar ilacı okside eder (bozar). Kullanılacak kaplar cam, porselen ve plastik olmalıdır.

- Sık sık permanant sarıldığında ilaç, parmak uçları ve eli tahriş edeceği için, eldiven kullanılması yerinde olur.

- Permanant yapılacak saç önceden iyi şekilde kontrol edilmeli, dipten uçlara doğru saçlarda renk farklılıkları varsa, müşteriye saçında boya, rastık, taş boya gibi bir şeylerin konulup konulmadığı sorulmalıdır.

- İlk defa permanant yapılacak müşterinin ilaca karşı alerjisi olup olmadığı kontrol etmek için, kulak arkasında saç dibine biraz ilaç sürerek deney yapılmalıdır,

- Permanant ikinci ilacı (nörralizatörün) sürülmesine mutlaka enseden başlanılmalıdır. Eğer, önce önden ve üst taraftan başlanırsa, ıslak saç içindeki suyla buluşan nötralizatörün İlk sürüldüğü yerde görevini yaptıktan sonra etkinliği zalır. Ve sızarak diğer bigudilere değdiğinde hafif ve etkisizdir. Her bigudi üzerideki saçın taze ilaçla buluşması için nötralizatörün enseden sürülmeye başlanması İyi netice alınması bakımından çok önemlidir. Saçlardan sızıp akan ilaç artık İşe yapamaz durumda olduğundan bunu kap içerisinde biriktirip saça tekrar sürmek yanlıştır ve İşi bozar. Permanantlı saçların temelini oluşturan ense kısımların iyi tutması için ikinci ilaç mutlaka enseden sürülmeye başlanmalıdır,



PERMANANT SORU VE CEVAPLAR

Soru l- Birinci ilaç "permanant losyonu" ile, ikinci İlaç FnötralizatÖr" ün özellikleri ve saç üzerindeki görevleri nelerdir?

Cevap l- Permanant losyonu, bileşim maddeleri itibariyle hötrazilatör'e göre ayrı bir özelliğe sahiptir. Bu losyonunun görevi, bigudilere sarılmış saçları, içinde bulunan kimyasal maddelerin etkisiyle yumuşatıp gevşeterek, bigudi etrafında dalga veya kıvırcık şekiller almasını temin eder.

ikinci ilaç, "nötralizatör"ün bileşimindeki maddeler de losyon'dakinden farklı özelliktedir. Nötraüzatör'ün görevi ise, birinci ilacın etkisiyle ısınıp gevşeyerek bigudiler etrafında şekillenmiş saçların tesbitini yapar, devamlı kalmasnı sağlar.

Soru 2- Birinci ve ikinci ilaç birbiriyle kanşır mı? Karışırsa ne olur?

Cevap 2- Her iki ilaç, bileşimindeki kimyasal maddeler bakımından ayrı ayrı özellikle1 de hazırlanmış olup, saç üzerindeki etki ve işlemleri de ayrıdır. Bu ilaçlar bir kap içinde karışırsa sıcaklık meydana gelir. Her ilk ilaç da özelliklerini yitirir ve hiç bir işe yaramazlar. Bu ilaçların saç üzerinde de karışmamaları gerekir.Bu sebeple birinci ilacın etki süresi bittikten sonra ikinci ilaç sürülmeden Önce çok iyi ve bol su ile saçların durulanması gereklidir.



Soru 3- Yerli veya Avrupa permanant ilaçları birbiriyle karıştırılır mı?

Cevap 3- Permanant ilaçları yerli veya Avrupa her ne kadar aynı İşlem için yapılmış olsalar da her ilacın imalatında kendisine özel formülleri, yoğunluğu ve ekti derecesi vardır. Değişik yapıda saç sinsi ve kalitelerine göre hazırlanmış ol­dukları için, firması ve özellikleri ayrı permanant ilaçlarının birbiriyle karıştı­rılmaları doğru değildir-



Soru 4- Permanant yapılırken kullanılan araç ve gereçlerin özellikleri ne­lerdir?

Cevap 4- Permanant ilaçlarının konulacağı kaplar cam. porselen veya plastik olmalıdır. Metal, yani demir, bakır, aliminyum gibi madeni kaplarda permanant ilacı bozulur. Demir uçlu sivri tarakla permanant sarılması bu yüzden sakın­calıdır. Evvelce başka işlerde kullanılmış olan kaplar bulaşık ise iyice yıkandık­tan sonra permanant ilacı konulur.



Soru 5- Permanant yapımında bigudilerin rolü nedir?

Cevap 5- Permanantdan iyi netice alınması bakımından bigudilerin önemli rolü vardır.Bigudilerin yüzeyleri düzgün sarış yapmaya uygun, ilaçların saç katlan ara­ında kolayca geçmesi için delikli veya yatay kanallı olmalıdır,

Permanant sarmaya başlamadan önce saçların ince. kalın, uzun, kısa, zayıf vaya kuvvetli oluşuna göre ve yapılması istenilen dalga veya kıvırcık şekle uygun olacak bigudiler ince, orta ve kalın olarak seçilmelidir. Sert ve kalın lastikler saç üzerine fazla basarak saç diplerini ve yüzeyini bu­ruşturup kırarlar. Bunun İçin lastiklerin yumuşak, yuvarlak iyi cins olmasına dikkat edilir.

Soru 6- Permanant yapılmasında ön hazırlık ne demektir?

Cevap 6- Permananttan İyi sonuç alınabilmesi için. Önce müşteriyle ön görüşme yapılarak,

• Nasıl bir model saç kesimi istiyor?

• Daha önce permanant yaptırmış mı? Ne zaman?

• Saçları temiz mi? Neyle yıkamış?

• Saçlar İncelenir. Kalın, orta veya ince telli, yağlı, kuru veya normal olup olmadığına bakılır. Saçların kesilip permanant sarılacağı şekle göre parçalara ayrılmasına, İlacın cins ve numarasına göre tespiti ile bigudilerin seçilip hazırlanmasına "ön hazırlık" denir.



Soru 7- Direkt ve endirekt yöntem ne demektir?

Cevap 7- Direkt yöntemle permanant sarışı; kalın telli permanantı zor tutan ve boylan 15 cm'den uzun olan saçların önce ilaçlanıp aynı zamanda sarılması demek­tir. Böylece saçlar daha sarılmaya başladığı anda ilaçla buluşur ve ilacın etki­si daha fazla olur. Endirekt yöntem ise; saçları Önce su veya koruyucu ile ıslatıp nemli, olarak ve "ilaçsız" sarılır. Sarış bittikten sonra ilaç bütün bigu­dilere aynı anda sürülür.

Endirek yöntem, özellikle kısa saçlarda ve bilhassa dekolore edilmiş boyalı, meşli ve zayıf saclarda uygulanır. Sebebi ise, bu tür saçlarda ilacın saç üze­rinde daha az kalması ve aynı anda sürülmesiyle. ilacın etkinliği bütün saçta aynı olmasıyla saçları zarar vermeden iyi netice alınmış olur.

Soru 8- Hangi durumdaki saçlara permanant yapılmaz?

Cevap 8- Kısa aralıklarla ve kuvvetli ilaçlarla permanant yapılarak yıpratılmış saclara. Doğal yapısı itibariyle çok ince tüy gibi zayıf saçlara, Taş boya, rastık gibi saç sağlığına zararlı maddelerin konulduğu saçlara.

Çok miktarda meş, röfle, boya ve dekolore yapılarak incelmiş, zayıflamış hassas saçlara permanant yapılması tehlikelidir.

Soru 9- Aynı gün hem boya hem de pemıanant yapılacak ise önce hangisi yapılmalıdır?

Cevap 9- Önce permanant daha sonra boya yapılmalıdır Sebebi ise, permanant losyonları içerisinde az da olsa renk soldurucu maddeler vardır. Boyalı saçların renklerini solduracakları için önce permanantın yapılması uygundur.



Soru 10- Permanant sarılınca bone konulmazsa ne olur?

Cevap 10- Bonenin görevi, saç diplerinden çıkan vücut ısısını bigudiler etrafında toplayıp, fecin etki süresinin düzenli olmasın, temin etmektir. Bone konulmadı­ğı zaman etki süresi kontrolsüz olur. Süre uzar. Sonuç düzensiz olabilir.



Soru 11- Normal bir permanant işleminde 6 önemli husus belerdir?

Cevap 11- 1. Saçın temiz olması

2. Modele uygun iyi bir kesim, bigudi seçimi, sarma tekniği,

3. Saç kalitesine göre ilaç seçimi,

4. Permanant losyonu (birinci ilaç) dikkatli sürülmesi,

5. Bekleme süresi ve iyi kontrol,

6. Birinci ilacın bol suyla durulanıp, nötralizatörün (ikinsl ilaç) eksiksiz sürülmesi.

Soru 12- Bekleme süresinin az veya çok olmasının önemi var mıdır?

Cevap 12- Kullanılan ilacın kalitesi ve etkinliği ile saçların kalite ve durumlarına göre bekleme süreleri tesbit edilmiştir. Yapılan işlemde gerekli olan bekleme (etki) süresi kaç dakikayla belirlenmiş ise buna uyulmalıdır, ilaç saça sürüldüğü andan itibaren saçlar şekil almaya başlar. Sürenin bittiği an en uygun sonu­ca ulaşılmıştır Süre kısa tutulduğu zaman istenilen sonuç alınamayacağı gibi, fazla bekletip süre uzatıldığı zaman da ilaçtaki kimyasal karışımlar bu sefer uygun hale gelmiş olan saçları gevşeterek bozmaya başlar. Bu sebeple bekleme süresinin önemi vardır.



ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR

AÇIKLAMA:

Aşağıdaki sorulardan her birinin dört değişik cevabı nardır.

Bun/ardan yalnız bir tanesi doğru cenaptır. Burada yapacağınız iş/eni.

değişik cevaplar arasından "DOĞRU" olanı bulup, yandaki



yuvarlağın içini (X) işaretlemektir.

Soru l- Hangi durumlardaki saçlara permanant yapılması sakıncalıdır?

O a} Kısa saçlara.

O b) Kızıl saçlara.

O c) Temiz saçlara.

O d) Dekolere, boya, meş yapılıp zayıf ve yıpranmış saçlara.

Soru 2- Permanantın birinci ilacının saç üzerindeki görevi nedir?

O a) Saçın bigudi etrafında dalga yapıp şekil almasını temin eder.

O b) Saçı ıslatır.

O c) Saça parlaklık verir.

O d) Saçın sarılmasını kolaylaştırır.

Soru 3- Permanantın ikinci ilacı şunlardan hangisidir?

O a) Losyon

O b) Defrize

O c) Nöralizatör

O d) Permanant

Soru ı 4-, Permanantın ikinci ilacının saç üzerindeki görevi nedir?

O a) Saçı şişirir, çok gösterir,

O b) Birinci ilacın etkisiyle bigudi etrafında şekil alan buklelere devamlılık kazandırır.

O c) Saçın yağını alır.

O d) Saçın kolay taranmasını sağlar.

Soru 5- Aşağıdaki cevapların hangisi doğrudur?

O a) Permanant ilaçlarının insan sağlığına zararı yoktur.

O b) Permanant ilacı etkisiz ve zararsızdır.

O c) Permanant ilaçları elbisenin rengini açar. Göz ve kulağa kaçınca yanma

ve kızarma yapar. Sağlığa zararlıdır.

O d) Permanant İlaçlarının sağlığı etkileyici durumu yoktur.



Soru 6-, Permanant yapılmaya uygun olan saç şunlardan hangisidir?

Oa) Kirli ve yağlı saçlar.

O b) Yıkanmış temiz olan saçlar.

O c) Jöleli, spreyli saçlar.

O d) Farkeimez, her durumdaki saça yapılır

ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARIN DOĞRU CEVAPLARI


1. Cevap (d) Dekolore, boya, meş yapılıp zayıf, yıpranmış saçlara.

2- Cevap (a) Saçın bigudi etrafında dalga yapıp şekil almasını temin eder.



3. Cevap (c] Nötralizatör

4. Cevap (b) Birinci ilacın etkisiyle bigudi etrafında şekil alan buklelere devamlılık sağlar.

5. Cevap (c) Permanant ilaçları elbisenin rengini açar, göz ve kulağa kaçınca yanma, kızarma yapar, sağlığa zararlıdır.
6. Cevap (b) Yıkanmış temiz saçlar.

DEFRİZE

Kıvırcık ve Dalgalı Saçı Düzeltme

Kıvırcık ve dalgalı saçların ilaçla düzeltilmesi işlemine "defrize" denir. Permanant İlaçlarının bileşimindeki kimyasal maddeler, düz saçlara dalga ve kıvırcık şekiller verdiği gibi, kıvırcık saçların düzleştirilmesinde de aynı etkiyi gösterdiği için defrize'işlemi de permanant ilaçları ile yapılmaya çalışılıyor.

Öze! olarak defrize ilacı imal edilmediği için 1950 yılında Türkiye'de yapılan ve daha sonra yurtdışından da gelen çeşitli permanant İlaçları ile, kuaförler hem düz saçlara per­manant. hem de kıvırcık saçlara defrize yapmak durumunda kalmışlardır.

Permanant ilaçları sıvı olarak hazırlandığı ve defrize yapılırken saçlardan akması çalışmayı zorlaştırdığı için istenilen neticenin elde edilmesine imkan vermediğinden, bazı kimseler (yanlış ve sakıncalı olmasına rağmen) buna çare olarak permanant losyonu içerisine saç sağlığına uygun olmayan maddeler katılarak değişik defrize yöntemleri uygulanmaya çalışılmıştır.

1989 yılında bir firma tarafından krem şeklinde ve tüp içinde hazırlanan özel defrize ilacı "Glatt" piyasaya sunulmuştur.

, Defrizenin Yapılışı

Defrize uygulamasından iyi bir netice alınabilmesi için, önce müşteriyle bir görüşme yaparak şu hususlarda bilgi edinilmelidir:

• Daha önce defrize yapılmış mı? Yapıldıysa ne zaman?

• Saça rastık, taş boya gibi maddeler konulmuş mu?

• Deklore veya boya yapılmış mı?

• Saç temiz mi? Neyle ne zaman yıkandı?

• Saç diplerinde (saç derisinde) çizik, sivilce ve etbeni var mı?

Saçlar incelenir

Kalın Telli

SAÇIN DOKUSU - Orta Telli

İnce Telli

Kıvırcık derecesi (çok kıvırcık veya normal)

Normal

SAÇIN CİNSİ Yağlı


Kuru

Doğal (natürel)

SAÇIN DURUMU Boyalı, rofleli, meşli

Dekoloreli veya hassas

Dekolore. boya, mes ve röfle yapılarak yıpranmış ince hassas saçlara defrize yapılma-sı çok sakıncalıdır. Bu konuda yapılacak bir yanlışlık bütün saçların dipten kopmasına sebep olabilir.

Bu ön görüşme ve saçların incelenmesinden sonra, defrize uygulaması için şu hususlar dikkate alınarak Ön hazırlık yapılır:

- Saçın kesilmesi gerekiyorsa, çalışma kolaylığı bakımından Önce kesilmesi (uygulama bittikten sonra kesim kontrol edilir),

- Defrizeye karşı saçların sağlığını korumak bakımından gerekiyorsa krem veya koruyucu ile Önlem alınır,

- Düzenli çalışabilmek için saçın parçalara ayrılması,

- Kullanılacak ilacın, saçın yapısına göre seçimi ve hazırlanması.

Burada çok önemli olan, ilaç seçimine dikkat etmek gerekir. Konunun başında da açıklandığı gibi, permanant ila defrizenin bazı benzer yanlan vardır. İlaç seçiminde insan ve saç sağlığını korumak, kuaföre düşen çok önemli bir görevdir. Permanant ilaçları (içine yabancı madde katılmadan), defrize uygulamasında kullanılabilir. Defrize için Özel hazırlanmış krem ve yanındaki ikinci ilacı (fiksatör) kullanmak en uygun harekettir.

Defrize yapılacak saçın temiz olması gereklidir, Ancak, ilacın saç derisine yapacağı olumsuz etki ile tarak ve fırça hareketlerinden saç diplerinin rahatsız olacağı düşünülerek, derideki koruyucu görevi olan yağlı tabakanın tamamen temizlenmemesi için saç İyi bir şampuanla ve diplere masaj yapmadan yıkanmalıdır. Sacdaki sular havlu ile iyice alındıktan sonra, saçlar muntazam parçalara ayrılır.

Enseden başlanarak alınan ince parçalara, ilaç saç diplerine yarım santim (0,5 cm) değdirmeden ve çabuk hareketlerle sürülür. Evvelce defrize yapılmış ise bu sefer ilaç sadece yeni çıkan kıvırcık saçlara sürülmelidir. Aynı miktarda ve düzgün alınan parçalara ye­terli şekilde İlaç sürme işlemine enseden başlayıp, yanlar ve öne doğru devam edilir. Sürme işlemi bittikten sonra madeni olmayan geniş bir tarakla taranır, ilacın saça iyi şe­kilde temas etmesi ve kıvırcıkların gergin hale gelmesi için taramaya 5 dakika devam edi­lir. Tarama sırasında saçları kuvvetli şekilde çekmemeli, saç derisinin zedelenmemesi için diplere fazla bastırılmamalıdır.



Bekleme Süresi: Defrize yapılan saça bone kapatılmaz ve elektrikli cihazlarla da ısı verilmez Bekleme süresi en az 10 ila 20-30 dakika olmalıdır. Ara sıra sacdan bir tutam ayırarak düzleşmenin ne durumda olduğu kontrol edilir. Ensedeki ilk sürülen tutamdan başlanarak geniş tarakla fazla çekmeden bir kez daha taranır. Bekleme süresi sonunda istenilen netice elde edilince ılık ve bol suyla saçlar iyice durulanıp, İlaç tamamen akıtılır. Havlu ile saçın suyu alınır.

Sabitleştirme: Birinci ilacın etkisiyle düzleşen saçın sabitleşmesini (devamlı düz kal­masını) teinin etmek için nötralizatör uygulanır. Saçlar tepe ve yanlardan büyük parçalara ayrılır. Gene enseden ve ilk başlanan yerden düzgün parçalar halinde ayrılarak saçlara, nötralizatör dikkatlice sürülür. Nötralizatörün saç aralıklarına en iyi şekilde ulaşabilmesi ve etkisini göstermesi için temiz bir tarakla 5 dakika taranır. Biraz daha bekletildikten sonra, ılık ve bol suyla saçlar durulanır.

Defrize konusunda buraya kadar verilen bilgiler, natürel durumda' saçlar göz önüne alınarak anlatılmıştır. Şimdi de dekoloreli zayıf saçlara defrize yapılışını ele alacağız.



DEKOLORE BOYA VE MEŞ YAPILMIŞ ZAYIF SAÇLARA DEFRİZE YAPILMASI

Saçların doğal yapısı, dayanma gücü ve natürel görünümü herhangi bir işlem ve kimyasal maddelerin etkisiyle bozulmuş, zayıflamış ise bu saçlar üzerinde permanant veya defrize gibi kimyasal ilaçlarla işlem yapılması çok dikkati olmayı gerektirir. Bu konuyu perrnanant bölümünde ayrıntılarıyla inceledik. Zayıf ve hassas saclara permanant yapıl­madan önce ne gibi önlemler alınıp deney yapılmasını açıklamıştık. Aynı önlemler ve dik­kat edilmesi gerekli hususlar defrize yapılmasında da geçerlidir.



Defrize ile İlgili Ayrıntılı Bilgiler

• İlk defa defrize yaptıracak müşterinin ilaca karşı, alerjisi olup olmadığını kontrol etmek için kulak arkasında saç dibine biraz ilaç sürülerek deney yapılır.

• Defrize yapılan sac hemen şampuanla yıkanmamak, nötrülizatörün saç üzerindeki etkisini iyi şekilde gösterebilmesi için, bolca durulanıp birkaç gün sonra şampuanla yı­kanması uygundur.

• Herhangi bir şekilde zayıflamış hassas saçlar ile, saç diplerinde çizik, sivilce, et beni bulunan durumlarda kesinlikle defrize yapılmaz.

• Defrize yapılmış bir saça ikinci kez defrize yapılması için, en az 3 aylık zaman geçmesi gereklidir. İkinci uygulamada ilaç sadece dipten çıkan kısımlara sürülmelidir,

• Aynı gün defrize ve boya yapılması isteniyorsa, ilacın saç rengini biraz solduracağı için önce defrizenin daha sonra da boya yapılması uygundur. Ancak, defrize yapılmış sac ilacın etkisiyle ve çalışma anında gerilip sarılma neticesinde fazlaca yorulacağı için bir kaç gün dinlenmesi, defrize ilacının saç gözeneklerinde arta kalanlarının da tamamen temizlenmesinden sonra boya yapılması en uygun harekettir.

• Saçın kalitesine göre ilacın iyi seçilmemiş olmasıyla, uygulamada yapılacak hatalardan dolayı, saçların kırılıp kopabileceği veya iyi netice alınmayacağı düşünülerek, permanant yapılışında olduğu gibi, defrize yapılırken de ilk başlama noktasından sonuna kadar "işlem basamakları" özenle ve dikkatle uygulanmalıdır.

• Krem şeklinde hazırlanmış tüp içindeki defrize ilaçlarının katı mamul olması sebebiyle saç telleri ve katlan arasında sıvanıp kalması ile sürme işlemi bittikten sonra da bileşi­mindeki özel maddenin etkisiyle bekleme başladığı an kendiliğinden katılaşma olayı meydana getirerek, taranıp gerdirilen saçın gevşemeden o şeklini muhafaza eden özelli­ği vardır. İkinci ilacı da (nötralizatör) özel hazırlanmış olan krem defrize ilaçlarını kullan­mak, hem saç sağlığı bakımından hem de iyi bir netice alınması bakımından gereklidir.



DEFRIZE SORU VE CEVAPLARI

Soru l- Defrizede ön hazırlık nasıl yapılır?

Cevap l- Defrizeden iyi bir netice alınabilmesi için. önce müşteriyle ön görüşme yapı­larak,

• Daha önce defrize yaptırmış mı? Ne zaman?

• Neticeden memnun kalmış mı?

• Saç temiz mi? Neyle ve ne zaman yıkamış?

• Saçta taş boya, rastık gibi maddelerin olup olmadığı,

• İlaca karşı allerjik durumu sorulur,

• Saç diplerinde çizik, sivilce, et beni olup olmadığı incelenir.

• Saçın kalitesi ve durumuna göre kullanılacak İlacın cinsi ve markasının seçilip, saçların parçalara ayrılmasıyla ön hazırlık yapılmış olur,

Soru 2- Defrize yapılacak saç temiz mi, kirli mi olmalıdır?

Cevap 2- Çok kirlenmiş yağlı saçlar üzeride, İlaç etkisini gösteremez. Bu bakımdan saç temiz olmalıdır. Ancak, defrize yapılacak saç yıkanırken saç diplerine çok fazla masaj yapılmamalı, saç derisinde koruyucu görevi yapan yağ taba­kası tamamen temizlenmemelidir. Bunun de sebebi, ilacın saç diplerini tah­riş etmemesidir.



Soru 3- Boyalı ve meşlî saçlara defrize yapılarken nelere dikkat edilir?

Cevap 3- Burada 3 önemli noktaya dikkat edilmelidir:

1. Saçın durumu incelenir, Krem veya koruyucu ile gerekli Önlem alınır. '

2. Saçın zayıflık derecesine göre, kullanılacak ilacın cinsi ve tesir derecesi iyi ayarlanır,

3. ilaç sürülürken ve taranırken, saçlar fazla çekilmez. Tarama işlemi daha dikkatli ve az yapılır, süre daha kısa tutulur.

Soru 4- Defrize yapılacak saçın diplerinin, zedelenip zarar görmemesi için nelere dikkat edilir?

Cevap 4- Defrizeye başlamadan önce saç diplerinde çizik, sıyrık. et beni var mı kont­rol edilir.

• Saç yıkanırken diplere fazla masaj yapılmaz,

• ilaç sürülürken saç diplerine değdirilmez,

• Tarama yapılırken diplere fazla bastırılmaz,

Soru 5- Başarılı bir Defrize yapılabilmesi için nelere dikkat edilir? Cevap 5- İşlem içerisinde yapılması gerekli her ayrıntı, sonuçta bir bütünü meydana getiren önemli unsurlardır. Müşteriyle yapılan görüşme, saçın incelenmesiy­le, ön hazırlıktan başlayarak işin bitirildiği son noktaya kadar yapılan her işlem mutlaka dikkat ister. Bu şekilde meydana gelen "işlem basamakları"na gerekli dikkat gösterilmezse, önem verilmeyen küçük bir işlem, bütün işin bozulmasına sebep olur,

Soru 6- Kaç çeşit defrize ilacı var ve özellikleri nelerdir?

Cevap 6- iki çeşit ilaçla defrize yapılır.

1. Yerli ve yabana çeşitli marka ve cins permanant ilaçlan,

2. Defrize için özel olarak imal edilmiş olan tüp içinde krem defrize ilaçları.



ÖZELLİKLERİ:

- Permanant ilaçları sıvı olarak hazırlandığı için, saça sürüldükten sonra düzleştirme hareketi İçin yapılan tarama sırasında aktığından, saç üzerinde kalarak etkin görevini tam olarak yapamamakta ve çalışmayı güçleştirecek basan şansını azaltmaktadır.

- Tüp içinde ve özel olarak hazırlanmış defrize İlaçları, akıcı olmadıkları için sac telleri ve katları arasında sıvanıp kalarak taranıp düzleştirme sırasında saçların birbirine yapışarak yo­ğunluk kazanması ile bekleme süresinde setleşme, yani taranıp gerdirilen saçları o haliyle dondurma olayı başlatması, çalışma kolaylığı sağlaması ve saç sağlığı bakımından önemli özellikleri vardır.

ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR


AÇIKLAMA:

Aşağıdaki sorulardan her birinin dört değişik cevabı vardır.

Bunlardan yalnız bir tanesi doğru cevaptır. Burada yapacağınız işlem,

değişik cevaplar arasından "DOĞRU" olanı bulup, yandaki

yuvarlağın içini (X) işaretlemektir.

Soru 1. Defrize yapılmış bîr saçın, dipten çıkanlara ikinci kez defrize ya­pılması için en uygun zaman şunlardan hangisidir?

O a) Beş ay

O b) Bir yıl

O c) Üç ay

O d) Bir ay

Soru 2- İyi bîr netice alınması ve saç sağlığı bakımından, def r iz ey i şu ilaç­lardan han gisiyle yapmak uygundur?

O a) Yerli permanant ilaçlarıyla.

O b) Permanant ilaçlarına başka maddeler katarak.

O c] Avrupa permanant ilaçlarıyla.

O d} Tüp içindeki krem defrize ilacıyla.

Soru 3- Su durumdaki saçlardan hangisine defrize yapılması uygundur?

O a) Yağlı ve kirli saça.

O b) Temiz saça.

O c) Çok kirli saça.

O d) Jöle ve spreyli saca,

Soru 4- Çok zayıf bir saça defrize yapılırken alınması gerekli önlemler şunlardan hangisidir?

O a) İlacı az koymak.

O b) Koruyucu veya kremleyip, uygun ilaçla süreyi az tutmak,

O c) Bone koymak.

O d) Önce saçı ıslatmak,

Soru 5- Defrizde basan 11 olmak için şunların hepsi önemlidir. Ama en önemlisi hangisidir?

O a) İlaç ve gereçlerin İyi olması.

O b) Saçın iyi yıkanıp kesilmesi.

O c) Teknik bilgi ve becerinin iyi olması.

O d) İlaç, gereç, teknik bilgi ve becerinin eş değerde olması.

Soru 6- Normal bir saça defrize yapılırken birinci Hacdan sonra bekleme süresi en az ve en çok ne kadar olmalıdır?

O a)' En az 10, en çok 20-30 dakika.

O. b) En az 4, en çok 10-15 dakika

O c] En az 20, en çok 45-55 dakika

O d) En az 30, en çok 60-75 dakika.


ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARIN DOĞRU CEVAPLARI


1. Cevap (c) Üç ay,

2. Cevap (d) Tüp içindeki krem ilaç.

3. Cevap (b) Temiz saça.

4. Cevap (b) Koruyucu veya kremleyip. uygun ilaçla süreyi az tutmak.



5. Cevap (d) İlaç, gereç, teknik bilgi ve becerinin eş değerde olması.

6. Cevap (a) En az 10, en çok 20-30 dakika.
Yüklə 1,1 Mb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin