BİRİNCİ BÖLÜm amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar



Yüklə 60,87 Kb.
səhifə1/3
tarix16.02.2017
ölçüsü60,87 Kb.
#8662
  1   2   3
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIK VE PSİKOTEKNİK YÖNERGESİ

(Yönetim Kurulunun 31.12.2014 Tarih ve 20/258 Sayılı Kararı ile kabul edilen Yönergede Yönetim Kurulunun 04.02.2016 Tarih ve 2/27 Sayılı Kararı ile değişiklik yapılmıştır.)


BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


Amaç

MADDE l- (1) Bu Yönergenin amacı, Yönerge kapsamındaki personel ile hizmet alımı yoluyla işe alınacak işçilerin, işe uygunluğunu belirlemek için yapılacak sağlık ve psikoteknik değerlendirmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönergenin EK-1’ inde yer alan unvanlarda ilk defa, yeniden, açıktan veya naklen işe alınacak personel ile bu görevlerde çalıştırılmak üzere hizmet alımı yoluyla işe alınacak işçiler ve bu unvanlarda çalışan veya bu unvanlara görev değişimi suretiyle atanacak personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 08.06.1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

  1. Ciddi Kaza: Tren çarpışması, trenin yoldan çıkması veya benzeri bir olay neticesinde en az bir kişinin ölümü ya da beş veya daha fazla kişinin ağır yaralanması ile sonuçlanan ya da araçlarda, yolda, diğer tesislerde ve/veya çevrede inceleme sonucu en az altı milyon TL ağır hasara yol açan kazaları, emniyet yönetimini ya da emniyet kurallarını açıkça etkileyen benzer kazaları,

  2. Grup Belirleyicisi: Sağlık raporlarına göre personelin çalışacağı unvan grubunu belirleyen hekim veya diş hekimi,

  3. Personel: Hangi statüde olursa olsun, bu Yönergenin EK -1’ inde yer alan unvanlarda veya 4857 sayılı İş Kanununa tabi TCDD çalışanlarını,

  4. Sağlık Kurulu Raporu: Tam teşekküllü Devlet hastaneleri ile resmi üniversite hastaneleri tarafından alınan kurul raporları ile acil hastalık durumlarında veya operasyona dayalı olmak kaydıyla diğer sağlık sunucuları tarafından düzenlenen kurul raporlarını,

  5. Tarama Testi: Alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığını tespit etmek amacıyla kullanılan testi,

  6. TCDD: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünü,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Unvanların Sağlık Durumu Bakımından Gruplandırılması


Unvanların sağlık grupları

MADDE 5- (1) Bu Yönerge kapsamındaki unvanlar, A ve B olmak üzere iki gruba ayrılmış ve bu Yönergenin ekindeki “EK-1 Unvanların Grup Tablosu” nda gösterilmiştir.

Unvan gruplarında aranacak sağlık nitelikleri

MADDE 6- (1) Unvan gruplarında aranacak sağlık nitelikleri, bu Yönergenin ekinde yer alan “EK-2 Unvan Gruplarında Aranacak Sağlık Nitelikleri Tablosu” nda belirtilmiştir.

(2) EK-2’ de sayılmayan hastalıklar, grup belirleyicisi tarafından değerlendirilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sağlık Kurulu Raporları İle İlgili İşlemler


Sağlık Kurulu Raporu

MADDE 7- (1) TCDD’ de işe alınacak ve çalışan personelden aşağıda belirtilen durumlarda sağlık kurulu raporu istenir:

  1. EK-1’ de yer alan unvanlarda ilk defa, yeniden, açıktan veya naklen işe atanacaklardan,

  2. EK-1’ de yer alan unvanlara görev değişimi suretiyle atanacaklardan,

  3. Bu Yönerge kapsamında 9 uncu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen unvanlarda çalışan personelden periyodik olarak,

  4. Meslek hastalığı geçirenlerden,

f) İstirahat süresine bakılmaksızın grup değişikliği şüphesi uyandıran teşhis içeren hastalık raporu alanlardan,

g) Bu Yönergede tanımlanan ciddi kaza geçirenler ile dur bildirisi veren sinyal ve işaretlerin her ihlalinde personel işyeri amiri tarafından, bulunduğu unvanda çalışıp çalışamayacağı belirlenmek ve sağlık kurulu raporu alınmak üzere, tam teşekküllü Devlet hastanesi veya resmi üniversite hastanesine gönderilir.

(2) Alınan her hastalık raporu, raporda yer alan teşhisin değerlendirilmesi yapılmak üzere ilgili işyeri amiri tarafından grup belirleyicisine gönderilir. İşyeri amirinin teklifi ve grup belirleyicisinin uygun görmesi halinde personel; 10 uncu maddede belirtilen sürelere bakılmaksızın, grup tespiti yapılmak üzere tam teşekküllü Devlet hastanesi veya resmi üniversite hastanesine gönderilir.

(3) Bu Yönergenin 14 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen unvan ve görevlerde ilk defa açıktan atanacaklar ile bu unvan ve görevlerde çalıştırılacaklardan, ilk görevlendirmelerinde Tarama Testi istenir. Tarama Testi sonucunun negatif olması gerekir.

(4) Sağlık Kurulu raporları, EK-2’de belirtilen sağlık niteliklerine göre grup belirleyicisi tarafından değerlendirilir ve adayın çalışabileceği unvan grubu belirlenir. Grup belirleyicileri, sağlık kurulu raporlarını değerlendirme sırasında personelin hazır bulunmasını isteyebilirler.

(5) Bu Yönergenin dışında yer alan unvanlarda açıktan atama nedeniyle işe ilk gireceklerden sağlık kurulu raporu istenir.

(6) EK-1’de yer alan unvanlarda ilk defa, yeniden, açıktan veya naklen işe alınacakların, boy uzunluğu 1,55 metreden aşağı olamaz.

Bunların beden kitle indeksi, 19-32 arasında olmak zorundadır. Beden kitle indeksi; kilogram cinsinden ağırlığın metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur.

(7) Alınan sağlık kurulu raporları grup belirleyicisi tarafından onaylanır. İlk işe girişte alınan sağlık kurulu raporları ile çalışan personelin grup değişimini gerektiren sağlık kurulu raporları İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından da onaylanır.

Sağlık raporlarının geçerlilik süresi

MADDE 8- (1) İlk işe girişte;

a) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi sözleşmeli personelde, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yerleştirme sonuçlarının,

b) 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi işçi personelde, sınav sonuçlarının,

ilan tarihinden sonra alınan sağlık kurulu raporları geçerlidir.

(2) Öncesinde kurs veya eğitim gerekmeyen unvanlara yapılacak görev değişimlerinde; sağlık kurulu raporu ve/veya psikoteknik değerlendirme gerektiren unvanlara, görev değişiminin yapılacağı tarihten önce alınmış olan sağlık kurulu raporları ve psikoteknik değerlendirmeler, EK-2 ve EK-3’teki şartların bulunması ile periyodik sağlık kontrolü ve periyodik psikoteknik değerlendirme süreleri içinde olması halinde geçerlidir.

(3) Öncesinde kurs gereken unvanlara yapılacak görev değişimlerinde; kurs öncesinde aday olunan göreve yönelik alınan sağlık kurul raporları ve yapılan psikoteknik değerlendirmeler, görev değişiminin yapılacağı tarihten önce alınmış ise EK-2 ve EK-3’ teki şartların bulunması ile periyodik sağlık kontrolü ve periyodik psikoteknik değerlendirme süreleri içinde olması halinde geçerlidir.



Sağlık kontrolü yapılacak unvanlar

MADDE 9- (1) Aşağıda belirtilen unvanlarda çalışanlara periyodik olarak sağlık kontrolü yapılır:

  1. Baş Makinist, YHT Makinisti, Makinist, Makinist İşçisi,

b) Mekanik Vasıta Tesis Cihaz ve Vinç Operatörü, Mekanik Vasıta Operatörü,

c) Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde sayılanlar dışında, ehliyet ve/veya brövesi olanlar,

ç) Hareket Memuru, İstasyon Şefi, Tren Şefi,

d) Trafik Baş Kontrolörü, Trafik Kontrolörü,

e) Tren Teşkil Memuru, Tren Teşkil İşçisi,

f) Kataner hatlarına enerji vermek ve kesmek işlemini yapanlar:



  1. Mühendis,

  2. Tekniker,

  3. Teknisyen,

  4. Tesisler Sürveyanı,

  5. Tesisler Şefi,

  6. Yüksek gerilim tesisat işçisi.

g) Hat Bakım Onarım Memuru,

ğ) Tesisler Sürveyanı,

h) Vagon Başteknisyeni, Vagon Teknisyeni, Vagon Muayene / Bakım Onarım İşçisi,

Başrevizör, Revizör,

ı) Yol Bakım Onarım İşçisi,

i) Yol Bakım Onarım Postabaşısı,

j) Yol ve Geçit Kontrol Memuru,

k) Yol Kontrol İşçisi,

l)Yol Sürveyanı.

(2) Aşağıda belirtilen unvanlara sadece işe ilk atanmalarında sağlık kontrolü yapılır:



  1. Kondüktör,

  2. Liman Puantörü,

  3. Lojistik Memuru,

  4. Yemekli Yataklı Vagonlar Servis Görevlisi ve Yemekli Yataklı Vagonlar Servis Şefi.

Periyodik sağlık kontrolü süreleri

MADDE10- Bu Yönergenin 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında unvanları belirtilen personelin;

a) 45 yaşına kadar 5 yılda bir,

b) 45-55 yaş arasında 3 yılda bir,

c) 55 yaşından sonra ise 2 yılda bir,

tam teşekküllü Devlet hastaneleri veya resmi üniversite hastanelerinde periyodik sağlık kontrolü yapılır.

Sağlık grubu değişen personel

MADDE 11- (1) EK-1’de yer alan unvanlar için, EK-2’de belirlenen sağlık koşullarını taşımayan personel, TCDD’nin ihtiyaç durumu da dikkate alınarak uygun yer ve görevlere atanabilir. TCDD işçi personeli hakkında toplu iş sözleşmesi hükümleri uygulanır.

(2) 1 inci fıkra kapsamında bulunduğu görev için gerekli sağlık koşullarını kaybetmeleri nedeniyle görevi değiştirilen personel iyileştiğini öne sürmesi ve talepte bulunması kaydıyla, yeniden grup tespiti yapılmak üzere tam teşekküllü Devlet hastanesi veya resmi üniversite hastanesine gönderilir.



Sağlık kurulu raporuna yapılacak itirazlar

MADDE 12- (1) Görev alacağı veya görev yaptığı grupta çalışamayacağı belirlenenlerin sağlık kurulu raporları, grup belirleyicisinin bağlı olduğu müdürlük/ daire başkanlığı tarafından, en geç 5 iş günü içinde ilgiliye yazılı olarak duyurulur.

(2) Sağlık kurulu raporuna itiraz, grup belirleyicisinin verdiği kararın personele tebliğini takip eden 15 iş günü içerisinde yapılır. Bu süreden sonra yapılan itirazlar kabul edilmez.

(3) Sağlık kurulu raporuna yapılacak itirazlarda, itiraz eden kişi grup belirleyicisinin bağlı olduğu müdürlük/daire başkanlığı tarafından, itirazı takip eden 30 gün içerisinde uygun görülecek ikinci bir hastaneye gitmek zorundadır. Bu hastanenin vereceği raporun ilk sağlık kurulu raporundan farklı olması halinde; TCDD’nin belirleyeceği hakem hastanesine gönderilir. Üçüncü hastaneye gönderilenler, en geç 30 gün içerisinde hastaneye başvurmak zorundadır. Üçüncü hastanenin vereceği rapor kesindir. Bu süre içerisinde hastaneye başvurmayanlar hakkında, itiraz edilen sağlık kurulu raporuna göre işlem yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Psikoteknik Değerlendirmeler

Psikoteknik değerlendirmelerin amacı

MADDE 13- (1) Psikoteknik değerlendirmelerin amacı; 14 üncü maddenin 1 inci ve 2 nci fıkrasında belirtilen unvanlarda ilk defa işe alınacak, bu unvanlarda çalışan veya görev değişikliği suretiyle bu unvanlara atanacakların kurs öncesinde, EK-3’te belirtilen yeteneklerinin o meslek için yeterli düzeyde olup olmadığının saptanmasıdır.

Psikoteknik değerlendirme yapılacak unvan ve işlerde çalışan personel

MADDE 14- (1) Aşağıda belirtilen unvanlarda çalışanlara periyodik olarak psikoteknik değerlendirme yapılır:


  1. Sürücüler

  1. Baş Makinist, YHT Makinisti, Makinist, Makinist İşçisi,

  2. Mekanik Vasıta Tesis Cihaz ve Vinç Operatörü (Demiryolu araçlarını süren ve/veya hat üstü iş makinalarını kullananlar),

  3. Bir ve ikinci alt bentler dışında ehliyet ve/veya brövesi olanlar.

b) Trafik yönetimi ve Manevra operasyonlarını yerine getirenler:

  1. Hareket Memuru, İstasyon Şefi, Tren Şefi,

  2. Trafik Baş Kontrolörü, Trafik Kontrolörü,

  3. Tren Teşkil Memuru, Tren Teşkil İşçisi.



  1. Kataner hatlarına enerji vermek ve kesmek işlemini yapanlar:

  1. Mühendis,

  2. Tekniker,

  3. Teknisyen,

  4. Tesisler Sürveyanı,

  5. Tesisler Şefi,

  6. Yüksek gerilim tesisat işçisi.

(2) Aşağıda belirtilen unvanlara ilk defa açıktan atanacaklar ile bu unvanlara görev değişimi suretiyle atanacaklardan, sadece ilk görevlendirilmelerinde psikoteknik değerlendirme istenir:

a) Hat Bakım Onarım Memuru, Yol Bakım Onarım İşçisi, Yol Bakım Onarım Postabaşısı, Yol Ve Geçit Kontrol Memuru, Yol Kontrol İşçisi , Yol Sürveyanı,

b) Liman Puantörü, Lojistik memuru,

c) Mekanik Vasıta Tesis Cihaz ve Vinç Operatörü, Mekanik Vasıta Operatörü,

d) Tesisler Sürveyanı,

e) Vagon Başteknisyeni, Vagon Teknisyeni, Vagon Muayene / Bakım Onarım İşçisi.

(3) Ciddi kazaya karışanlar ve kural ihlali yapanlar:

a) Bu Yönergede tanımlanan ciddi kazaya karışanlar ile dur bildirisi veren sinyal ve işaretlerin her ihlalinde bu maddenin birinci fıkrasında unvanı ve sanat kolu sayılan personel işyeri amiri tarafından, bulunduğu unvanda çalışıp çalışamayacağı sağlık kurulu raporu ile belirlendikten sonra psikoteknik değerlendirmeye gönderilir.



Periyodik psikoteknik değerlendirme süreleri

MADDE 15- (1) Bu Yönergenin 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında unvanları belirtilen personele;

a) 45 yaşına kadar 5 yılda bir,

b) 45-55 yaş arasında 3 yılda bir,

c) 55 yaşından sonra ise 2 yılda bir

periyodik psikoteknik değerlendirme yapılır.

Psikoteknik değerlendirmenin yapılacağı yer ve uygulanacak testler

MADDE 16- (1) Psikoteknik değerlendirme TCDD psikoteknik değerlendirme merkezinde yapılır. İhtiyaç olması halinde, TCDD tarafından belirlenen diğer psikoteknik değerlendirme merkezlerinde de yapılabilir.

(2) Psikoteknik değerlendirme merkezinde kullanılacak yetenek testleri şunlardır:



  1. Seçici Dikkat Testi

  2. Konsantrasyon Testi

  3. Sürekli Dikkat/ Vijilans Testi

  4. Görsel Kısa-Süreli Bellek Testi

  5. Üç Boyutlu Algılama Testi

  6. Muhakeme Testi

  7. Görsel Süreklilik Testi

  8. Geniş Görüş Açısı ve Algı Testi

  9. Anlık Görsel Algı Testi

  10. El Göz Koordinasyon Testi

  11. Duyumotor Koordinasyon Testi

  12. Reaktif Stres Toleransı Testi

  13. Tepki Hızı Testi

  14. Hız ve Mesafe Algılama Testi

(3) Bu Yönerge kapsamına giren unvanlarda çalışan personele uygulanacak psikoteknik değerlendirme testleri EK-3’te belirtilmiştir.

Psikoteknik değerlendirme merkezinin özellikleri

MADDE 17- (1) Psikoteknik değerlendirme testi uygulaması için test odası, aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

a) Dış ortam koşullarından etkilenmeyen, sessiz bir ortama sahip olmalıdır.

b) Uygulama esnasında giriş çıkışlara kapalı olmalıdır.

c) Yeterli havalandırmaya sahip olmalıdır.

ç) Aydınlatması yeterli olmalıdır.

d) Duvarları açık renkle boyanmış olmalıdır.

e) Duvarda resim, müzik, saat vb. dikkati dağıtacak materyal olmamalıdır.

f) Psikoteknik değerlendirme için bilgisayar destekli cihazlar olmalıdır.

(2) Psikoteknik değerlendirme test merkezi, aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

a) Merkez; müstakil binalarda veya binanın bağımsız bölümünde açılmalıdır.

b) Genel çalışma mekanından ayrı psikoteknik değerlendirme uygulaması için ayrılmış oda veya odalara sahip olmalıdır.

c) Bekleme ve sekretarya odası, en az on beş metrekare büyüklüğünde olmalıdır.

ç) Kapısında psikoloğun adının yazılı olduğu ve diplomalarının aslı veya TCDD tarafından tasdikli bir örneği ve cihaz kullanım belgelerinin aslının duvara asılı olduğu psikolog çalışma odası bulunmalıdır.

Çalışanların görev ve sorumlulukları

MADDE 18- (1) Psikoteknik değerlendirme merkezinde çalışan psikologlar aşağıdaki görevleri yapar.

a) Psikoteknik değerlendirme yapılacakların randevularını düzenler.

b) Psikoteknik değerlendirmeleri yapar.

c) Yeni test bataryalarının hazırlık çalışmalarına katılır.

d) Psikoteknik değerlendirmeye gelenlerin kayıtlarını düzenli olarak tutar ve kayıtları Yönergede belirtilen sürede saklar.

e) Değerlendirme sonuçlarının aylık istatistiki bilgilerini İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına gönderir.

(2) Psikologlar, psikoteknik değerlendirme raporları hakkında, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı dışındaki gerçek veya tüzel kişilere bilgi veremez.

(3) Psikoteknik değerlendirme merkezinde çalışan psikologlar, bu Yönergede belirtilen görevlerin yerine getirilmesinde İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına sorumludurlar.



Psikoteknik değerlendirmede uyulması gereken esaslar

MADDE 19- (1) Bu Yönergenin 14 üncü maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkrasında belirtilen unvanlarda çalışan veya bu unvanlara atanacaklar psikoteknik değerlendirme merkezine, grup belirleyici tarafından onaylanmış sağlık kurulu raporu ve iş yeri tarafından 3 kopya olarak düzenlenen Psikoteknik Muayene Fişi (6059 model) ile gitmek zorundadırlar.

(2) Psikoteknik değerlendirmeye alınacaklara, teste başlamadan önce alkol veya benzeri keyif verici maddelerin, psikolojik veya fizyolojik durumunu olumsuz etkileyecek reçeteli veya reçetesiz ilaçların etkisi altında olmadığını, testler esnasında performansını etkileyecek herhangi bir sağlık probleminin, yorgunluk, uykusuzluk, açlık veya benzeri bir etkinin olmadığına ilişkin belge imzalatılır. Kişi isterse, değerlendirme başka bir güne ertelenir.



Psikoteknik değerlendirme sonuçlarının bildirimi

MADDE 20- (1) Psikoteknik değerlendirme sonucu, psikolog tarafından Psikoteknik Muayene Fişi (6059 model) üzerinde “Yeterli” veya “Yetersiz” şeklinde belirlenir. Ayrıca kişinin girmiş olduğu testleri ve her bir testten ne düzeyde geçtiğini gösteren rapor düzenlenir. Psikoteknik değerlendirme raporunun bir örneği, psikoteknik değerlendirme merkezindeki dosyada ve ayrıca elektronik ortamda saklanır. Üç kopya 6059 Model ve iki kopya psikoteknik değerlendirme raporu İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına gönderilir.

(2) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından iki kopya 6059 Model ve bir kopya psikoteknik değerlendirme raporu ilgisine göre Bölge/ Liman/ Fabrika Müdürlüklerine gönderilir.

(3) Psikoteknik değerlendirme raporları, değerlendirme sonucunun Bölge/ Liman/ Fabrika’ ya ulaştığı tarihten itibaren iş yerine 5 iş günü içerisinde gönderilir.

(4) Psikoteknik değerlendirme sonuçları çalışan personele, bağlı bulunduğu iş yeri amiri tarafından, en geç 5 iş günü içerisinde bildirilir. Sonucu “Yetersiz” olanlar, işyeri amiri tarafından psikoteknik değerlendirme tarihinden en az 30 gün sonra ikinci bir değerlendirme için psikoteknik değerlendirme merkezine gönderilir. İkinci psikoteknik değerlendirme sonuçları, psikoteknik testler ile değerlendirilen unvan için kesin ve sondur.

(5) Öncesinde kurs veya sınav gerektiren görev değişimlerinde; psikoteknik değerlendirme sonucu “yetersiz” olanların ikinci psikoteknik değerlendirmeleri, aynı unvanlar için açılacak bir sonraki kurs veya sınav öncesi yapılır. İkinci psikoteknik değerlendirme sonucu da yetersiz olanlar, bir daha bu unvanlar için açılacak kurs ve sınava katılamaz.

(6) İlk işe alınacaklardan psikoteknik değerlendirmesi yetersiz görülenlere sonuç, görev alacağı bölge, fabrika, liman ve teşkil müdürlükleri tarafından, en geç 5 iş günü içinde iadeli taahhütlü posta yoluyla duyurulur. Tebligatın kendilerine ulaştığı tarihten itibaren 15 iş günü içerisinde talepte bulunanlara, psikoteknik değerlendirme tarihinden en az 30 gün sonra ikinci bir psikoteknik değerlendirme yapılır. İkinci psikoteknik değerlendirme sonucu kesindir.



Psikoteknik değerlendirme merkezlerinde tutulması gereken kayıtlar
MADDE 21- (1) Merkezlerde test süreçlerinin takip edilmesi, arşivlenmesi ve denetlenmesi için aşağıdaki belge ve kayıtların bulundurulması zorunludur.

a) Kayıt Defteri: İnsan Kaynakları Dairesi tarafından her bir sayfası onaylanan ve psikoteknik değerlendirme yaptırmak üzere merkeze başvuranların kimlik ve sicil bilgilerinin kayıt edildiği defterdir.

b) Psikoteknik Değerlendirme Raporları Dosyası: Psikoteknik değerlendirme yapılanların kimlik ve sicil bilgilerinin, psikoteknik değerlendirmeye ait bilgisayar çıktılarının saklandığı dosyadır.

c) Yedekleme Sistemi: Psikoteknik değerlendirme testi uygulanan her bir test cihazını görüntüleyen kamera sistemi ile kayıt edilen personelin teste giriş tarihine, saatine ve test esnasındaki görüntüsüne ait kayıtların merkezde bir ay süre ile saklanmasını sağlayan sistemdir.



(2) Tutulan tüm kayıt defterlerinin ve psikoteknik değerlendirme raporlarının, beş yıl süreyle saklanması ve denetimlerde ibraz edilmesi zorunludur.

Değerlendirme sonuçları yetersiz olanlar

MADDE 22- (1) Psikoteknik değerlendirmelerde:

  1. Psikoteknik değerlendirme sonucundan “yetersiz” görülen personel;

  1. İkinci kez psikoteknik değerlendirmeye gideceği tarihe kadar olan süreçte, psikoteknik değerlendirme için gönderildiği unvanının görevinde çalıştırılamaz.

  2. İkinci psikoteknik değerlendirme sonucunda da yetersiz görülen personel, psikoteknik değerlendirme için gönderildiği unvanın görevlerinde bir daha çalıştırılamaz.

  3. Ehliyet ve/veya brövesi olması nedeniyle bu Yönergenin 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinin 3 üncü alt bendi kapsamında çalışanlardan, periyodik psikoteknik değerlendirme sonucu “Yetersiz” olanlar asıl unvanlarında çalışmaya devam ederler. Ancak ehliyet ve/veya brövesine sahip olduğu aracı kullanamazlar.

  4. Bu Yönergenin14 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışanlardan, periyodik psikoteknik değerlendirme sonucu “Yetersiz” olanlar asıl unvanlarında çalışmaya devam ederler. Ancak kataner hatlarına enerji verme ve kesme işlerini yapamazlar.

İş yeri amirinin sorumluluğu

MADDE 23- Periyodik psikoteknik değerlendirme zamanı gelmiş, ciddi kazaya karışmış ya da dur bildirisi veren sinyal ve işaret ihlalinde bulunan periyodik psikoteknik değerlendirmeye tabi çalışan personelin, psikoteknik değerlendirmeye gönderilmesinden ve geçerlilik günü geçmiş psikoteknik değerlendirme raporu ile çalıştırılan personelden iş yeri amiri sorumludur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

GEÇİCİ MADDE- (1) 10/08/2009 - 03/05/2013 tarihleri arasında Renk Körlüğü giderici lensle işe girenlerin periyodik muayeneleri işe girdikleri tarihte yürürlükteki Yönerge Hükümlerine uygun olarak yapılır.

GEÇİCİ MADDE- (2) 2009 yılından önce basit yolla renkleri tanımaları şartıyla işe alınan Mekanik Vasıta Operatörleri ve Mekanik Vasıta Tesis Cihaz ve Vinç Operatörleri periyodik muayeneleri işe girdikleri tarihte yürürlükteki Yönerge Hükümlerine uygun olarak yapılır.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde- 24 Yönetim Kurulunun 31/12/2014 tarih ve 20/258 sayılı kararı ile yürürlüğe konulan TCDD İşletmesi Sağlık ve Psikoteknik Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde- 25 Bu Yönerge 15.02.2016 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde- 26 Bu Yönerge hükümlerini TCDD Genel Müdürü yürütür.


EK -1 Unvan Grup Tablosu

A GRUBU UNVANLAR

B GRUBU UNVANLAR

  • Baş Makinist,

  • Makinist,

  • Makinist işçisi,

  • YHT Makinisti.







  • Başrevizör,

  • Ehliyet ve brövesi olanlar,

  • Hareket Memuru (Göz ve Kulaktan A),

  • Hat Bakım Onarım Memuru,

  • İstasyon Şefi (Göz ve Kulaktan A),

  • Kondüktör,

  • Liman Puantörü,

  • Lojistik memuru,

  • Mekanik Vasıta Operatörü (8.72.00 Grubu) (Göz ve Kulaktan A)

  • Mekanik Vasıta, Tesis, Cihaz ve Vinç Operatörü (Göz ve Kulaktan A),

  • Mühendis(Kataner hatlarına enerji vermek ve kesmek işlerini yapanlar),

  • Revizör,

  • Teknisyen ( Kataner hatlarına enerji vermek ve kesmek işlerini yapanlar),

  • Tekniker (Kataner hatlarına enerji vermek ve kesmek işlerini yapanlar),

  • Tesisler Sürveyanı,

  • Tesisler Şefi ,

  • Trafik Başkontrolörü ,

  • Trafik Kontrolörü (Göz ve Kulaktan A),

  • Tren Teşkil İşçisi (İlk girişte A),

  • Tren Teşkil Memuru (İlk girişte A),

  • Tren Şefi,

  • Vagon Baş Teknisyeni,

  • Vagon Muayene/Bakım ve Onarım İşçisi,

  • Vagon Teknisyeni,

  • Yemekli Yataklı Vagonlar Servis Görevlisi,

  • Yemekli Yataklı Vagonlar Servis Şefi,

  • Yol Bakım Onarım İşçisi,

  • Yol Bakım Onarım Postabaşısı,

  • Yol ve Geçit Kontrol Memuru,

  • Yol Kontrol İşçisi,

  • Yol Sürveyanı,

  • Yüksek Gerilim Tesisat İşçisi (Kataner hatlarına enerji vermek ve kesmek işlerini yapanlar).




Yüklə 60,87 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin