Burun kemiĞİ yapisal varyasyonlari ile maksiller sinuzit arasindaki İLİŞKİ



Yüklə 12,13 Kb.
tarix25.01.2017
ölçüsü12,13 Kb.
#6405
BURUN KEMİĞİ YAPISAL VARYASYONLARI İLE MAKSİLLER SİNUZİT ARASINDAKİ İLİŞKİ

Arzu Açıkgöz, Ayla Suzan, Berkay Dirliktutan, Hasibe Erol, Hatice Pelin Demirel



Danışmanlar: Prof. Dr. Eray Tüccar, Dr. Beyza Doğanay Erdoğan

Amaç: Bu çalışmada, BT incelenmesi sonucunda sinüzit tanısı almış bireylerde burun kemiği yapısal varyasyonlarıyla maksiller sinüzit arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler:

Araştırma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine Eylül 2012 ile Kasım 2012 tarihleri arasında başvuran, BT incelemesi sonucu sinüzit tanısı alan, 12 yaşından büyük olan ve eşlik eden başka bir hastalığı bulunmayan 374 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Burun kemiği yapısal varyasyonu olarak nazal septal deviasyon (NSD), hipertrofik konka ve konka bullosa (KB) alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır ve p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir.



Bulgular:

Araştırmaya katılan 374 sinüzitli hastadan maksiller sinüziti olanların sayısı 125’tir (%33,4). Maksiller sinüzitli hastaların 99’unda (%79,2) NSD varlığı saptanmıştır. Bu oran istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). Maksiller sinüziti olan hastaların 44’ünde (%35,2) hipertrofik konka saptanmıştır ve bu ilişki de istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.001). Maksiller sinüzitli hastaların 39‘unda (%31,2) ise KB görülmüştür (p=0.003). Bu değerler de istatistiksel olarak anlamlıdır. Tüm sinüzitli hastalarda görülen varyasyonlar arasında en sık NSD saptanmıştır (%88,2). İkinci sırada hipertrofik konka vardır (%47,9). Konka bullosa ise en az sıklıkta görülmektedir (%41,7).



Sonuç:

Elde edilen verilerle, frontal, maksiller, ethmoidal ve sphenoidal sinüziti olan bireyler içinde sadece maksiller sinüzitle yapısal varyasyonlar arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Diğer sinüzit tipleriyle anlamlı ilişki bulunmamasının bir nedeni yeterli hasta sayısına ulaşılamaması olabilir. Bu konuda daha geniş çaplı araştırma yapmak, hekimlerin burun kemiği varyasyonları olan bireylere yaklaşımını olumlu yönde etkiler ve erken önlem almalarını sağlar.



Anahtar Kelimeler:

Sinüzit, maksiller sinüzit, nasal septal deviasyon, konka bullosa, hipertrofik konka.
Yüklə 12,13 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin