Damar ya da sinir sistemine bağlı bir hastalık olarak açıklanmaktadır



Yüklə 444 b.
tarix10.03.2017
ölçüsü444 b.
#10878



Migren, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen, çoğunlukla ataklar halinde gelen, sık rastlanan bir baş ağrısıdır. Migren, kadınlarda daha sık görülür. Migren ağrısı kişinin normal yaşantısını engelleyecek seviyede olabilir.

  • Migren, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen, çoğunlukla ataklar halinde gelen, sık rastlanan bir baş ağrısıdır. Migren, kadınlarda daha sık görülür. Migren ağrısı kişinin normal yaşantısını engelleyecek seviyede olabilir.

  • Bazen kişi, migrenin sebep olduğu ağrıların şiddetinden dolayı yalnızca karanlık bir yerde yatıp uyumak ister.



  • Baş ağrısı,

  • Bulantı,

  • Kusma,

  • Sese ve ışığa karşı hassasiyet de eşlik edebilir.



Migrenin nedenleri ancak varsayımlarla açıklanmaktadır. Bugüne kadar yapılan gözlem ve deneyler, hastalığın klinik tablosuyla ilgili sınırlı bilgilere doyurucu bir yorum getirememiştir.

  • Migrenin nedenleri ancak varsayımlarla açıklanmaktadır. Bugüne kadar yapılan gözlem ve deneyler, hastalığın klinik tablosuyla ilgili sınırlı bilgilere doyurucu bir yorum getirememiştir.

  • Migren uzun zamandır damar ya da sinir sistemine bağlı bir hastalık olarak açıklanmaktadır.



Hastalığı öncelikle sinir sistemine bağlayan yaklaşım, migren nöbetinden sorumlu birincil etkenin beyinde damar gerginliğini denetleyen bir merkez olduğunu savunur.

  • Hastalığı öncelikle sinir sistemine bağlayan yaklaşım, migren nöbetinden sorumlu birincil etkenin beyinde damar gerginliğini denetleyen bir merkez olduğunu savunur.

  • Sinir sistemi ya da damarlardaki yanıtın serotonin, histamin, prostaglandinler, pıhtılaşma etkenleri, endorfinler ve monoaminoksidazlar gibi bazı maddelerin serbestleşmesi sonucunda ortaya çıktığı da öne sürülmüştür.



Migrenin oluşum sürecinde kişisel bir yatkınlık ya da eğilim ve kalıtsal etkenlere bağlı ağrı eşiği düşüklüğü de önemlidir. Bu nedenle birçok olguda migren nöbetini önceden tahmin etmek tümüyle olanaksızdır.

  • Migrenin oluşum sürecinde kişisel bir yatkınlık ya da eğilim ve kalıtsal etkenlere bağlı ağrı eşiği düşüklüğü de önemlidir. Bu nedenle birçok olguda migren nöbetini önceden tahmin etmek tümüyle olanaksızdır.

  • Çok çeşitli etkenler nöbeti başlatabilir. Heyecan, bedensel ve/ya da zihinsel yorgunluk, güneşte kalma, kapalı ortam, sigara dumanı, ani hareket, iklim değişikliği, gürültü, alışkanlıklarda değişiklik ve bazı besinler etken olabilir.



Tedavi, migren ağrısını azaltmaya yönelik ağrı kesici ilaçlar ve migren ataklarını önleyici ilaçlar ile yapılır ve migrenin tedavisi günümüzde oldukça kolaylaşmıştır. Migren ilaçları sürekli yanınızda taşımanız gereken ilaçlardır. Bu ilaçları migren atakları başlarken kullanmak gerekir. Her durumda verilen ilaçların belirtilen ölçülerde ve şekillerde kullanması önemlidir. Ayrıca, migren ilaçları ile birlikte etkileşime girebilecek diğer ilaçlar ve alkol kullanılmamalıdır.

  • Tedavi, migren ağrısını azaltmaya yönelik ağrı kesici ilaçlar ve migren ataklarını önleyici ilaçlar ile yapılır ve migrenin tedavisi günümüzde oldukça kolaylaşmıştır. Migren ilaçları sürekli yanınızda taşımanız gereken ilaçlardır. Bu ilaçları migren atakları başlarken kullanmak gerekir. Her durumda verilen ilaçların belirtilen ölçülerde ve şekillerde kullanması önemlidir. Ayrıca, migren ilaçları ile birlikte etkileşime girebilecek diğer ilaçlar ve alkol kullanılmamalıdır.



İlaç tedavisinin dışında, gevşeme egzersizleri, spor, alkol ve sigaradan uzak durmak, yeterli ve kaliteli uyku ve düzenli bir yaşam da migren tedavisini destekleyici unsurlardır. Tedavi için doktora danışmayı ihmal etmemek gerekir.

  • İlaç tedavisinin dışında, gevşeme egzersizleri, spor, alkol ve sigaradan uzak durmak, yeterli ve kaliteli uyku ve düzenli bir yaşam da migren tedavisini destekleyici unsurlardır. Tedavi için doktora danışmayı ihmal etmemek gerekir.

  • Akupunktur ve şifalı bitkiler de migren tedavisi için kullanılan yöntemlerdendir. Örneğin, solucanotu migren ataklarını önleyici özelliği ile migrenin bitkisel tedavisi için faydalıdır.



Yüklə 444 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin